21 Μαρτίου 2014

Ας τραγουδήσουμε όλοι μαζί για το νησί μας

«Τραγουδώ το νησί μου»
ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ
 με την ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ και τον ΑΝΤΩΝΗ ΡΕΜΟ
Ειδική συμμετοχή: ΠΕΤΡΟΣ ΓΑΪΤΑΝΟΣ


Αυτήν την Κυριακή το πρώτο μέρος του μουσικού έργου μαζί με την Κυπριακή εφημερίδα «Η Σημερινή». Μέσω του έργου του αυτού, ο Γιώργος Θεοφάνους επιθυμεί την προβολή της λογοτεχνικής μαρτυρίας ενός τμήματος του Ελληνισμού, των Κυπρίων, που η αντοχή του δοκιμάζεται στις μέρες μας


Από τον δημοσιογράφο Μάριο Αδάμου
για την εφημερίδα «Η σημερινή»
Κυκλοφορία: Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014, Κύπρος


Το μνημειώδες έργο του Κύπριου μουσικοσυνθέτη Γιώργου Θεοφάνους «Τραγουδώ το νησί μου» αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο το «Ράδιο Πρώτο» και η «Σημερινή», με την εφημερίδα μας να προσφέρει από την ερχόμενη Κυριακή σε δύο μέρη τούς δύο δίσκους με τα τραγούδια που περιλαμβάνονται στο έργο, καθώς και μια σπάνια έκδοση με ανέκδοτο φωτογραφικό και λογοτεχνικό υλικό. Το «Τραγουδώ το νησί μου» είναι ένα έργο με κείμενα και ποιήματα, μελοποιημένα με μοναδικό τρόπο από τον Κύπριο συνθέτη, που ανθολογούνται από την αρχαία, τη βυζαντινή, τη μεσαιωνική, τη δημώδη, την αναγεννησιακή και τη νεότερη λογοτεχνία της Κύπρου και τα οποία αποτελούν αψευδείς μάρτυρες ότι αδιάλειπτα και δημιουργικά, μέσα στους αιώνες, εκαλλιεργείτο η ελληνική γλώσσα. Μέσω του έργου του αυτού, ο Γιώργος Θεοφάνους επιθυμεί την προβολή της λογοτεχνικής μαρτυρίας ενός τμήματος του Ελληνισμού, των Κυπρίων, που η αντοχή του δοκιμάζεται στις μέρες μας.


Πρώτη παγκύπρια κυκλοφορία!
Μη χάσετε την Κυριακή 23 Μαρτίου,
το πρώτο μέρος (CD και λεύκωμα)
από το μεγαλειώδες μουσικό έργο
του μουσικοσυνθέτη Γιώργου Θεοφάνους
«Τραγουδώ το νησί μου»
(Ζωντανή ηχογράφηση στο Ηρώδειο),
μαζί με την εφημερίδα «Η Σημερινή».
Το δεύτερο και τελευταίο μέρος,
θα κυκλοφορήσει τη μεθεπόμενη Κυριακή,
στις 30 Μαρτίου. Μην το χάσετε!
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το «Τραγουδώ το νησί μου», όπως ο ίδιος ο μουσικοσυνθέτης αναφέρει στην έκδοση που θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη Κυριακή, μαζί με τον πρώτο δίσκο της παράστασης, είναι αποτέλεσμα μιας τετράχρονης μελέτης του έργου δεκάδων ποιητών και πολλών χιλιάδων στίχων. Τα μελοποιημένα κείμενα και ποιήματα, που επέλεξε ο Γιώργος Θεοφάνους, ξεκινούν με τον Στασίνο (7ος αιώνας π.Χ.), ο οποίος, σύμφωνα με αρχαίες πηγές, ήταν ο δημιουργός των Κυπρίων Επών, ραψωδός, και τον χρησμολόγο Εύκλο.

Ο μουσικοσυνθέτης συνεχίζει με το δημοτικό τραγούδι (Αροδαφνούσα) και το ακριτικό τραγούδι (Διγενής), τα οποία δείχνουν τη δύναμη και το πάθος του λαού, όπως και την πίστη του, η οποία ερμηνεύεται μέσα από τη μεγάλη μορφή του Αγίου Νεοφύτου του Έγκλειστου και σε μίαν από τις προσευχές του, την οποία μελοποίησε ο συνθέτης με ιδιαίτερο τρόπο. Ακολούθως, προχωρά στα Κυπριώτικα Ερωτικά που, με τον λυρισμό και την καταξίωση της κυπριακής διαλέκτου ως λογοτεχνικής γλώσσας, αποτελούν σταθμό στη λογοτεχνία ολόκληρου του Ελληνισμού.

Στη συνέχεια, περνά στη νεότερη λογοτεχνία με τον Βασίλη Μηχαηλίδη, ο οποίος, έχοντας ως γλωσσικό όργανο την περιφρονημένη κυπριακή διάλεκτο, κατόρθωσε να την εμπλουτίσει και να την καταστήσει ικανή να εκφράσει ποιητικά τους εθνικούς προσανατολισμούς των Κυπρίων, και πολλούς άλλους ποιητές που δεν μπορούσαν παρά να εμπνεύσουν με τον πιο όμορφο τρόπο τον συνθέτη: Η Πολυξένη Λοϊζιάς, η πρώτη Κυπρία γυναίκα λογοτέχνις, οι Δημήτρης Λιπέρτης και Παύλος Λιασίδης, με ποιήματα στην κυπριακή διάλεκτο, και οι Παύλος Βαλδασερίδης, Γλαύκος Αλιθέρσης, Χριστόδουλος Γαλατόπουλος, Τεύκρος Ανθίας, Θεοδόσης Πιερίδης κ.ά., καθώς και ένα ποίημα που γράφτηκε και διαβάστηκε στο πρώτο μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ, Γρηγόρη Αυξεντίου, από τη μητέρα του, Αντωνού Αυξεντίου.


The musical performance
"Tragoudo to nisi mou (I sing for my island)"
by George Theofanous, that was recorded
at Odeon of Herodes Atticus in October 2008,
will be released in a special 2xCD edition
as a cover-mount with the Sunday edition
of the Cypriot newspaper "I Simerini",
in two parts, on March 23 and 30, 2014.
Participation; Marinella, Antonis Remos,
Petros Gaitanos, Alex Panayi,
Giorgis Tsouris and Mariam Venizelou,
with Aris Choir of Limassol.
Don't miss out!
ΦΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ

Όπως, επίσης, τονίζει ο ίδιος ο συνθέτης, τη σημερινή εποχή που η Κύπρος περνά ίσως την πιο κρίσιμη περίοδο της ιστορίας της και δοκιμάζεται το πολιτιστικό της πρόσωπο, αλλοιώνεται δημογραφικά ο χώρος της, λεηλατούνται μνημεία του πολιτισμού της, ο συνθέτης, ως απλός εκφραστής και συμπαραστάτης στον αγώνα που διεξάγει ο κυπριακός Ελληνισμός για επιβίωση και δικαίωση, αλλά ταυτόχρονα και ως αναγνώριση και τιμή προς ό,τι η Κύπρος εκφράζει και αντιπροσωπεύει τόσους αιώνες, παρουσιάζει τη μουσική αυτή παράσταση. Είναι ουσιαστικά ένας φόρος τιμής στην τέχνη μέσα από την αρχαία ιστορία της μέχρι σήμερα, αλλά και ένα θερμό ευχαριστώ σε όλους αυτούς τους πνευματικούς ανθρώπους που έγραψαν για τη μικρή - μεγάλη πατρίδα μας. Επιπλέον, ο Γιώργος Θεοφάνους, με αυτή την κίνηση, παρουσιάζει αργά και με σεβασμό ένα μεγάλο κομμάτι της λογοτεχνικής πλευράς της ιστορίας της Μεγαλονήσου και ανοίγει διάπλατα μπροστά στον θεατή, Έλληνα και μη, έναν μουσικό δίαυλο που ξεκινάει από τον 7ο π.Χ. αιώνα και φτάνει μέχρι σήμερα. Μια ιστορία 28 αιώνων που πήρε σάρκα και οστά στην Τάφρο D' Avila στη Λευκωσία, στις 11 Σεπτεμβρίου 2008, και στο Ωδείον Ηρώδου του Αττικού, στις 7 και 8 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου.


ΤΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΜΕΛΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ

Μέσα από την παράσταση, που καθήλωσε τριάντα χιλιάδες κόσμου σε Κύπρο και Ελλάδα, ζωντανεύουν το «Τραγουδώ το νησί μου» του Θεοδόση Πιερίδη, ο «Χρησμός» του Εύκλου, το «Εις Αφροδίτην» του Ομήρου, τα «Κύπρια Έπη» του Στασίνου, η «Αφροδίτη» του Παντελή Μηχανικού και η «Λησμονημένη» του Μάνου Κράλη. Παρουσιάζονται, επίσης, η «Ηρεμία» του Παύλου Βαλδασερίδη, ο «Πρόλογος» του Γλαύκου Αλιθέρση, το «Διγενή και Χάροντα πάλη», η «Αροδαφνούσα» και «Τα γλυκά μάτια», καθώς επίσης «Η μπαλάντα της Τριανταφυλλένης» του Κύπρου Χρυσάνθη, «Τα φκιόρα της καρκιάς μου» του Παύλου Λιασίδη και το «Ερωτικό» του Στέφανου Σταυρίδη. Ζωντανεύουν, ακόμη, το «Πρόσφυγας από την Καρπασία» της Νίκης Μαραγκού, «Οι θάλασσες» της Χριστιάνας Αβρααμίδου, «Το λιμάνι» του Νίκου Κρανιδιώτη, «Το γράμμα και η οδός» του Γιάννη Παπαδόπουλου, τα «Άδεια θρανία» του Ανδρέα Παστελλά, η «Γαλήνη στο κελί» του Χριστόδουλου Γαλατόπουλου, το «Σήμερον που σ' αντίκρυσα» της Αντωνούς Αυξεντίου, μητέρας του Σταυραετού του Μαχαιρά, όπως, επίσης, «Η Κύπρος προς τους λέγοντας ότι δεν είναι ελληνική» του Βασίλη Μιχαηλίδη, η «Ζωή» του Κώστα Μόντη, «Στίχοι απλοϊκοί προς κατάνυξιν» του Αγίου Νεοφύτου του Έγκλειστου, το «Πάτερ ημών» του Φοίβου Σταυρίδη, το «Χαίρε Κύπρος» του Άνθου Λυκαύγη και «Ο παλαιός ιστορικός» του Θεοδόση Νικολάου. Στην παράσταση παρουσιάζονται «Η σιωπή» της Ντίνας Κατσούρη, «Η αρραβωνιαστικιά του Κ.Χ.» του Άνθου Λυκαύγη, η «Αστρελένα» του Πολύβιου Νικολάου, «Τ' αθθύμιος σας» του Δημήτρη Λιπέρτη και «Οι νεκροί της Σαλαμίνας» της Πολυξένης Λοϊζιάς, καθώς ακόμη το «Ένας φαντάρος» του Μιχάλη Πασιαρδή, «Των Ολυμπίων» και «Το τελευταίο λεωφορείο» του Κυριάκου Χαραλαμπίδη, το «Φίλε Νιαζί» του Λούη Περεντού, το «Τεμούζ» του Mehmet Yasin, το «Τελωνείο» του Πάμπου Κουζάλη, ο «Ήλιος της αυλής μας» του Γιώργου Μολέσκη, και το «Και μένω…» του Τεύκρου Ανθία.


ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Τα μελοποιημένα κείμενα και ποιήματα ζωντάνεψαν με τη μοναδική φωνή και ερμηνεία τους η Μαρινέλλα, ο Αντώνης Ρέμος και ο Πέτρος Γαϊτάνος, καθώς, επίσης, οι Άλεξ Παναγή, Γιωργής Τσουρής και Μάριαμ Βενιζέλου. Τους ερμηνευτές πλαισίωναν η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και η Χορωδία «Άρης Λεμεσού», ενώ τη σκηνοθεσία της παράστασης ανέλαβε ο Γιάννης Κακλέας, τη σκηνογραφία ο Μανώλης Παντελιδάκης. Τις χορογραφίες που παρουσιάστηκαν επιμελήθηκε ο Κυριάκος Κοσμίδης, τα κοστούμια ήταν δημιουργίες των Γιώργου Σεγρεδάκη και της Ειρήνης Τσακίρη, ενώ την ενορχήστρωση ανέλαβε ο Γιώργος Ζαχαρίου.


Σε μία συγκινητική εκδήλωση
παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από την
παράσταση στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού,
ενώ ερμήνευσαν επί σκηνής ο Πέτρος Γαϊτάνος,
ο Μάριος Κούμας, η Μάριαμ Γεωργίου και
ο γιος του μουσικοσυνθέτη, Μάνος Θεοφάνους,
με τη συμμετοχή της Χορωδίας Άρη Λεμεσού.
Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΘΗΛΩΣΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

Μέρος της υπέροχης παράστασης, που καθήλωσε το κοινό όπου κι' αν ανέβηκε, ζωντάνεψε ξανά προχθές Τετάρτη στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, σε μια έντονα γεμάτη συναισθήματα και συγκίνηση εκδήλωση, όπου παρουσιάστηκε η πρωτοβουλία που ανέλαβαν από κοινού το «Ράδιο Πρώτο» και η «Σημερινή», αναδεικνύοντας και παρουσιάζοντας εκ' νέου αυτή την υπέροχη δουλειά. Την εκδήλωση, που τίμησαν με την παρουσία τους υπουργοί, βουλευτές και άλλοι επίσημοι, χαιρέτισαν ο Χρύσανθος Τσουρούλλης, Διευθυντής της Τηλεόρασης «Σίγμα», και εκπρόσωποι των χορηγών αυτής της προσπάθειας· Χριστόδουλος Βασιλειάδης, εκπρόσωπος του ομώνυμου δικηγορικού γραφείου, ο Μιχάλης Χειμώνας εκ μέρους του ΟΠΑΠ και ο Χρήστος Πατσαλίδης εκ' μέρους της «Cyta», καθώς επίσης και ο Παναγιώτης Αντωνίου, Διευθυντής του Προεδρικού Γραφείου, εκ' μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος λόγω απουσίας του στο εξωτερικό δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

Επίσης, τραγούδια της παράστασης ερμήνευσαν με τον δικό τους, μοναδικό, τρόπο οι Πέτρος Γαϊτάνος, Μάριος Κούμας, Μάριαμ Γεωργίου και Μάνος Θεοφάνους, ενώ προβλήθηκαν αποσπάσματα από την ομώνυμη παράσταση που ανέβηκε στο Ωδείον Ηρώδου του Αττικού, τον Οκτώβριο του 2008. Η βραδιά έκλεισε με ένα σύντομο μήνυμα του μουσικοσυνθέτη, που ευχαρίστησε έναν - έναν όσους συνέβαλαν για να γίνει αυτό το μνημειώδες έργο πραγματικότητα και κυρίως τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον νυν Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, που από την πρώτη στιγμή πίστεψαν σε αυτήν τη δουλειά και συνέβαλαν με τον δικό τους τρόπο, ώστε να γίνει πραγματικότητα.

Δεν θα μπορούσε, φυσικά, να μην κάνει αναφορά και στον εμπνευστή αυτού του έργου, τον «αδερφό» του, όπως τον αποκάλεσε, Άντη Χατζηκωστή, ευχαριστώντας τους γονείς του που ήταν παρόντες στην εκδήλωση. Πιο συγκινητικές στιγμές στη βραδιά της Τετάρτης ήταν η προβολή βίντεο με τη μητέρα του ήρωα και Υπαρχηγού της Ε.Ο.Κ.Α, Γρηγόρη Αυξεντίου, να εκφωνεί τον επικήδειο λόγο για τον γιο της και η συγκλονιστική ερμηνεία του από τη Μαρινέλλα, καθώς επίσης και η αναφορά του μουσικοσυνθέτη Γιώργου Θεοφάνους στον διατελέσαντα Διευθύνοντα Σύμβουλο του Συγκροτήματος «Δία», μ. Άντη Χατζηκωστή.


Προβολή βίντεο: Η Μαρινέλλα τραγουδά το «Σήμερον που σ' αντίκρισα (Ξύπνα Γληόρη)»
Προβολή βίντεο: Η Μαρινέλλα ορθώνει ανάστημα,
χαμηλώνει το βλέμμα, και ερμηνεύει με ψυχή, τους εξής στίχους:
«Σήμερον που σ' αντίκρυσα τζι είδα την ζωγραφκιάν σου,
την τόλμην σου φαντάστηκα τζιαι την παλληκαρκάν σου.
Να μεν σε πιάσουν ζωντανόν τζι ας ήταν όπως τύχει,
αφού για την Πατρίδα μας το γαίμα σου εχύθην.
Ξύπνα Γληόρη μου να δεις που κόντεψεν η Νίκη,
τζι εσέναν βάλλουσιν μπροστά γιατί σ' εσέν' ανήκει.
Μια μάνα τέτοιου ήρωα εν προσβολή να κλάψει,
προσβάλλει τον λεβέντη της, τζιείνον που θ' απολάψει.
Χαλάλιν της Πατρίδος μου ο γιος μου, η ζωή μου,
τζι αφού εν επαραδόθηκεν, τζι έμεινεν τζι εσκοτώθηκεν
ας έσιει την ευτζήν μου!».
Το υπέροχο αυτό ποίημα, που έγραψε η Αντωνού Αυξεντίου
ως επικείδιο λόγο την ημέρα που ο Γρηγόρης Αυξεντίου «έγραφε»
με χρυσά γράμματα τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου,
αποτέλεσε αναμφισβήτητα την πιο δυνατή στιγμή της παράστασης.


Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΒΟΗΘΗΣΑΝ

Το «Ράδιο Πρώτο» και η εφημερίδα «Η Σημερινή» αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τη δημιουργία του Γιώργου Θεοφάνους «Τραγουδώ το νησί μου». Ένα μεγαλειώδες έργο με κείμενα και ποιήματα μελοποιημένα με μοναδικό τρόπο από τον Κύπριο συνθέτη, που ανθολογούνται από την Αρχαία, τη Βυζαντινή, τη Μεσαιωνική, τη Δημώδη, την Αναγεννησιακή και τη νεότερη λογοτεχνία της Κύπρου και τα οποία αποτελούν αψευδείς μάρτυρες ότι αδιάλειπτα και δημιουργικά, μέσα στους αιώνες, εκαλλιεργείτο η ελληνική γλώσσα. Αυτή την κατάθεση ελληνικής ψυχής, πιο επίκαιρη από ποτέ, ζωντανεύει ξανά το «Ράδιο Πρώτο» και η εφημερίδα «Η Σημερινή», φέρνοντάς την ξανά στο προσκήνιο. Τα μελοποιημένα αυτά ποιήματα θα περιλαμβάνονται σε ένα διπλό CD, με τίτλο «Τραγουδώ το νησί μου» και θα κυκλοφορήσουν με την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Η Σημερινή» στις 23 Μαρτίου το Α' μέρος και στις 30 Μαρτίου το Β' μέρος, μαζί με μια σπάνια 64σέλιδη έκδοση ανέκδοτου φωτογραφικού και λογοτεχνικού υλικού.

Το καθένα από τα δύο μέρη που θα κυκλοφορήσουν, θα έχει την τιμή των τριών ευρώ επιπλέον. Με την ενέργεια αυτή, το Συγκρότημα «ΔΙΑΣ» επιθυμεί την προβολή της λογοτεχνικής μαρτυρίας ενός τμήματος του Ελληνισμού, που η αντοχή του δοκιμάζεται έντονα και ποικιλοτρόπως στις μέρες μας. Η προσπάθεια του «Ράδιο Πρώτο» ξεκίνησε με την κλειστή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών και ολοκληρώνεται με τη διάθεση του έργου από την εφημερίδα «Η Σημερινή», αποτελώντας, εκτός άλλων, και μέρος της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης του Συγκροτήματος, αφού όλα τα καθαρά έσοδα από την πώληση της συλλογής θα διατεθούν στο Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ. Το Συγκρότημα, τέλος, εκφράζει τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του στις εταιρείες που συμπορεύτηκαν με το «Ράδιο Πρώτο» σε αυτή την ενέργεια: OΠΑΠ Κύπρου, EUROBANK CYPRUS, Δικηγορικό Γραφείο Βασιλειάδη, Cyta, Φούρνοι «Ζορπάς» και «Cyprus Airways».


Marinella with Giorgos Theofanous, Antonis Remos and Petros Gaitanos
after their first musical performance at the Odeon of Herodes Atticus.
| Photo credit: Εlias Xanthopoulos © October 7, 2008

Ακολουθήστε μας: 
· YOUTUBE 
 
| “Let's sing all together for our island”; An article - tribute by Marios Adamou for the Cypriot newspaper I Simerini (Today) about the release of the 2008 musical performance “Tragoudo to nisi mou (I sing for my island)” by Giorgos Theofanous in a special 2xCD edition and its live presentation at the Latsia Municipal Theatre in Cyprus, on March 20, 2014. The album will be released in two parts, as a covermount with the Sunday edition of the newspaper “I Simerini” on 23 and 30 March, 2014. | Published: Friday, March 21, 2014 | Source: Sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου