24 Μαρτίου 2014

Η Μαρινέλλα συναντά τη Βέμπο (Κριτικές)

«Η ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗ ΒΕΜΠΟ»
Κείμενα - Σκηνοθεσία: ΠΕΤΡΟΣ ΖΟΥΛΙΑΣ

Το θεαματικό μιούζικαλ που ξεπέρασε τα 60.000 εισιτήρια!
 
Photo credit: Tassos Vrettos © October 10, 2013

Παρουσιάστηκε στο Θέατρο «Badminton» της Αθήνας 
και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης


         Το εντυπωσιακό μιούζικαλ «Η Μαρινέλλα συναντά τη Βέμπο» στηρίχτηκε πάνω στην πολυτάραχη ζωή και τα αξέχαστα τραγούδια της Σοφίας Βέμπο (1910 - 1978), μιας σπουδαίας τραγουδίστριας και θεατρίνας, που με την ισχυρή της προσωπικότητα ταυτίστηκε με την Ελλάδα και τη νεότερη ιστορία της.
         Η πρωταγωνίστρια του, ο ζωντανός «μύθος» του Ελληνικού Τραγουδιού Μαρινέλλα, συνάντησε επί σκηνής τη γυναίκα «θρύλο», την «Τραγουδίστρια της Νίκης», που υπήρξε πρότυπο και έμπνευσή της σ' ολόκληρη την καλλιτεχνική της πορεία.
         Δίπλα στη Μαρινέλλα, στάθηκαν ο Μίμης Τραϊφόρος του Χρήστου Στέργιογλου, ένας παλιός επιθεωρησιακός θεατρίνος, ο Παυλάρας του Αντώνη Λουδάρου, και ένα εντυπωσιακό καστ 50 ηθοποιών και τραγουδιστών. 
         Το μιούζικαλ παρουσιάστηκε στο Θέατρο «Μπάντμιντον» της Αθήνας (από 22 Ιανουαρίου έως 23 Φεβρουαρίου και από 2 έως 13 Απριλίου 2014), στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (από 5 έως 23 Μαρτίου 2014) και ξεπέρασε συνολικά τα 60.000 εισιτήρια.
 
 
Photo credit: Tassos Vrettos © October 10, 2013
 
 Κείμενα - Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας
Έρευνα - Μουσική επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας
Ενορχηστρώσεις - Διεύθυνση ορχήστρας: Γιώργος Ζαχαρίου
Φωνητικός σχεδιασμός - Μουσική διδασκαλία: Χριστίνα Αργύρη
Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς, Γιάννης Μουρίκης
Χορογραφίες: Φωκάς Ευαγγελινός
Κοστούμια: Εύα Νάθενα
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Σχεδιασμός ήχου: Γιάννης Σμυρναίος
Παραγωγή: Μιχάλης Αδάμ

Πρωταγωνίστησαν: 
Μαρινέλλα,
Αντώνης Λουδάρος, Χρήστος Στέργιογλου,
Χριστίνα Αλεξανιάν, Μιχάλης Μαρίνος, Τζένη Μπότση,
Αγορίτσα Οικονόμου, Χρήστος Πλαΐνης,
Νταίζη Σεμπεκοπούλου, Στέλλα Γκίκα,
και οι
Τάσος Κωστής, Νεφέλη Ορφανού

Συμμετείχαν:
Ελένη Καρακάση, Πρόδρομος Τοσουνίδης, Ζωή Ναλμπάντη
Γιώργος Γιαννακάκος, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Λούσα Μαρσέλλου,
Κώστας Βελέντζας, Λίνα Έξαρχου, Άντεια Ολυμπίου,
Σπύρος Παππάς, Λήδα Μανουσάκη, Μανώλης Θεοδωράκης,
Δήμητρα Σιγάλα, Αδάμ Τσαρούχης, Χρήστος Γεωργαλής,
Γιάννης Αθητάκης, Αλεξάνδρα Κουλούρη, Εύα Βάρσου,
Δημήτρης Γαλάνης, Σταυρίνα Ψιμοπούλου


Photo credit: Tassos Vrettos © October 10, 2013

         Διαβάστε παρακάτω κάποια αποσπάσματα από άρθρα - κριτικές που δημοσιεύτηκαν σε έντυπα και ιστοσελίδες γι' αυτή την πολύ επιτυχημένη μουσικο-θεατρική παράσταση, που μάγεψε, συγκίνησε και ενθουσίασε χιλιάδες θεατές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.


Η συνεχής εναλλαγή των 50 συντελεστών της παράστασης, τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα, η συγκίνηση, η γρήγορη ροή, η αξιοσημείωτη και ανίκητη στο χρόνο φωνή της Μαρινέλλας αλλά και το ρετρό στοιχείο, μύησαν το κοινό σε μια αληθινή περιπέτεια του παρελθόντος και στον ψυχισμό της θρυλικής Βέμπο…
Ελισάβετ Σταμοπούλου | in.gr | 27 Ιανουαρίου 2014


Συνάντηση πλημμυρισμένη στο φως! Η Μαρινέλλα αποδεικνύει πόσο εύκολα μπορεί να σταθεί δίπλα σ' έναν μύθο για τα ελληνικά δεδομένα, σε μια ερμηνεύτρια - καινοτόμο για την εποχή της, τόσο αναφορικά με τις αλλαγές ρεπερτορίου που επέφερε όσο και με τη δράση της σε ιστορικές στιγμές για την Ελλάδα (κατοχή, εμφύλιος, πολυτεχνείο). Το αδάμαστο και ανυπότακτο πνεύμα της (σ.σ. της Σοφίας Βέμπο) «συναντά» το δίχως όρια ερμηνευτικό ταμπεραμέντο της Μαρινέλλας, ενώνεται και συνυπάρχει με ακρίβεια στα σημεία οδηγώντας σ' ένα καταληκτικό αίσθημα ανακούφισης του θεατή ότι μπορεί ακόμα να τέρπεται από την ύπαρξη τέτοιου μεγέθους καλλιτεχνών που μιλούν στην ψυχή του, είτε τότε είτε τώρα, είτε μέσα απ' τη φωνή της Μαρινέλλα είτε μέσα από εκείνη της Βέμπο…

Βλάσης Κωστούρος | musicity.gr | 28 Ιανουαρίου 2014


Δύο ντίβες σε μία! Συνάντηση μουσικής κορυφής στο μιούζικαλ «Η Μαρινέλλα συναντά τη Βέμπο».

Γιώργος Σμυρνής | monopoli.gr | 28 Ιανουαρίου 2014


Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι στην δύσκολη εποχή που ζούμε ανεβαίνουν παραστάσεις, στις οποίες οι οικονομικές προδιαγραφές βρίσκονται σε ένα υψηλό επίπεδο. Όταν, μάλιστα, οι συμμετέχοντες καταφέρνουν να κάνουν τους θεατές να χειροκροτούν πολύ συχνά, αυτό πάει να πει ότι αξίζουν. Η παράσταση «Η Μαρινέλλα συναντά τη Βέμπο» είναι μία από αυτές τις παραγωγές.

Καλή Βανδώρου | ogdoo.gr | 29 Ιανουαρίου 2014


"I Marinella synanta ti Vembo (Marinella meets Vembo)" at the Badminton Theater.
| Photo credit: Tassos Vrettos © January 31, 2014

Marinella with Christos Stergioglou and Antonis Loudaros at the Badminton Theater.
| Photo credit: Tassos Vrettos © January 31, 2014

Μια τρίωρη παράσταση με πολύ τραγούδι και χορό που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών. Η ζωή της Βέμπο περνάει σαν παραμύθι μπροστά από όλους τους θεατές με κύριο όχημα, τη μεγάλη καλλιτέχνιδα που ακούει στο όνομα Μαρινέλλα… Μην την χάσετε!

Κώστας Πατσαλής | e-orfeas.gr | 30 Ιανουαρίου 2014


Έμαθα πολλά (για τη ζωή της Βέμπο) αλλά δεν θα σας αποκαλύψω περισσότερα. Θα σας προτρέψω να γνωρίσετε τη Σοφία Βέμπο, μέσα από την «ξενάγηση» της Μαρινέλλας.

Γιώργος Μυζάλης | protagon.gr | 30 Ιανουαρίου 2014


Επί σκηνής, η μεγάλη ερμηνεύτρια κέρδισε για άλλη μια φορά το στοίχημα με το μουσικό υπερθέαμα.

  Τα Νέα - Ταχυδρόμος | 1 Φεβρουαρίου 2014


Μετά το τέλος της παράστασης που παρακολούθησα, την καταχειροκρότησα (σ.σ. τη Μαρινέλλα) αποδίδοντάς της όλα τα εύσημα. (…) Κατ' αρχάς η Μαρινέλλα δικαιούτο απόλυτα να ενσαρκώσει τη Σοφία Βέμπο. Υπήρξε άλλωστε ιστορικά η πρώτη τραγουδίστρια που ανέλαβε -κατόπιν επιθυμίας του Μίμη Τραϊφόρου- να περάσει τα τραγούδια της στις νεότερες γενιές ακροατών. (…) Στην τωρινή παράσταση η Μαρινέλλα κερδίζει το στοίχημα διότι διατηρεί ακέραια την προσωπικότητα της και σε καμία περίπτωση δεν πάει να κάνει, να γίνει -που λένε, Σοφία Βέμπο. Πετυχαίνει συνεπώς να εμφανιστεί ως Μαρινέλλα που σέβεται τη Βέμπο και να επιβληθεί με τα δικά της ταλέντα: τη μεγάλη έκτασης φωνή της, εντυπωσιακή για τα 75 της χρόνια, και την εξαιρετική σκηνική παρουσία της. Αξιοζήλευτη και η χημεία της με τον Χρήστο Στέργιογλου που υποδύεται τον Μίμη Τραϊφόρο, σύντροφο ζωής της Βέμπο και στιχουργό όλων των μεγάλων επιτυχιών της… Όσο για τον Πέτρο Ζούλια, σκηνοθέτη δοκιμασμένο και έμπειρο στα μεγάλα θεάματα, νομίζω πως με την παράσταση αυτή πρόσθεσε ακόμη μία καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία στις αποσκευές του. (…) Η παράσταση είναι καλή, να πάτε να τη δείτε! Προσωπικά, η παρουσία και μόνο της Μαρινέλλας με τον Στέργιογλου επί σκηνής, εμένα με κάλυψε απόλυτα. Όπως και εκείνο το ερωτικό τραγούδι της Βέμπο με την ερμηνεία της Μαρινέλλας (σ.σ. «Έλα γι' απόψε») συνοδεία πιάνου - μια ερμηνεία από ψυχής, απογυμνωμένη από χορωδίες, μπαλέτα κλπ., γι' αυτό και συγκλονιστική!

Αντώνης Μποσκοΐτης | lifo.gr | 2 Φεβρουαρίου 2014

  
"I Marinella synanta ti Vembo (Marinella meets Vembo)" at the Badminton Theater.
| Photo credit: Tassos Vrettos © January 31, 2014
  
"I Marinella synanta ti Vembo (Marinella meets Vembo)" at the Badminton Theater.
| Photo credit: Tassos Vrettos © January 31, 2014
 
Μας εντυπωσίασε. Μας μάγεψε. Μας ταξίδεψε με τη φωνή της αλλά και το απρόσμενο υποκριτικό της ταλέντο.

  Γιάννης Γαβρίλης | tokentri.gr | 2 Φεβρουαρίου 2014


Βγαίνοντας διαπιστώνει ότι ο τίτλος είναι ακριβής: είναι μια παράσταση για τη ζωή της Σοφίας Βέμπο με κυρίαρχη όμως την προσωπικότητα της Μαρινέλλας. (…) Φυσικά το όλο εγχείρημα δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς τη Μαρινέλλα. Μια τραγουδίστρια που θαυμάζει τη Βέμπο, που σέβεται την ιστορία της, που αγαπάει τα τραγούδια της, που προσέχει να τα αναδείξει μέσα από τη δική της φωνή, το δικό της αίσθημα, το δικό της φίλτρο, το δικό της ένστικτο. Μια γυναίκα που θέτει το όνομα και το κύρος της στην υπηρεσία του ινδάλματός της, χωρίς να χάνει τίποτα από τη δική της αίγλη…

Σιδερής Πρίντεζης | musicapaper.gr | 9 Φεβρουαρίου 2014


Μάγεψε στην πρεμιέρα η Μαρινέλλα (αλά Βέμπο)! Χωράει η μαγεία μιας ολόκληρης εποχής μέσα σε μια ολιγόωρη παράσταση; Την απάντηση θα τη βρει κανείς στο μιούζικαλ «Η Μαρινέλλα συναντά τη Βέμπο» (…) Τα θεαματικά κοστούμια, τα εντυπωσιακά σκηνικά αλλά κυρίως η σπουδαία Μαρινέλλα, που αναμετράται επί σκηνής με την αξεπέραστη «τραγουδίστρια της νίκης» Σοφία Βέμπο, σχολιάστηκαν με τα πιο θερμά λόγια από τους θεατές. Η υπερπαραγωγή φέρει τη σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια.

  Εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ | Φεβουάριος 2014


Το υπερθέαμα «Η Μαρινέλλα συναντά τη Βέμπο» δημιουργεί συνωστισμό! Δύο τραγουδίστριες θεατρίνες, που συγκρούστηκαν με τα στερεότυπα της εποχής τους η κάθε μία, σε ένα θέαμα που χορταίνει το βλέμμα.

«Ενα μικρό διαμαντάκι»
Γιώτα Συκκά | kathimerini.gr | 12 Φεβρουαρίου 2014


Photo credit: Tassos Vrettos © October 10, 2013

Μια παράσταση πολυπρόσωπη, πολυσύνθετη, φιλόδοξη, που αντλεί από την ανεξάντλητη μυθολογία της vintage ελληνικής μουσικής και καταφέρνει να μας ταξιδέψει… Πολύ σωστά η έμφαση δίνεται στην κεντρική ερμηνεία της Μαρινέλλας, καθώς κατά μία έννοια ο θεατής προσεγγίζει το μύθο της Σοφίας Βέμπο (κυρίως) μέσα από τα μάτια της. Από μικρή είχε όνειρο να γίνει Σοφία Βέμπο κι' εδώ πραγματικά γίνεται χαρίζοντάς μας μία από τις μεστότερες ερμηνείες της καριέρας της. Τα όπλα του κλασικού μουσικού θεάτρου, δηλαδή η μουσική και ο χορός, η γενική stage performance και η θεατρική πλοκή αξιοποιούνται με ωραίο τρόπο. (…) Οι ερμηνείες στους βασικούς ρόλους είναι εξαιρετικές. Ο Χρήστος Στέργιογλου δημιουργεί έναν σπουδαίο Μίμη Τραϊφόρο και ο Αντώνης «Παυλάρας» Λουδάρος για άλλη μία φορά μας πείθει ότι βρίσκεται πραγματικά στο στοιχείο του -όπως συμβαίνει σε όλες τις παραστάσεις που τον έχουμε απολαύσει τελευταία. Αυτοί οι δύο ρόλοι είναι που στηρίζουν όλη τη θεατρική πλοκή και αναδεικνύουν το status της Σοφίας Βέμπο / Μαρινέλλας. Ένα status που επί σκηνής η Μαρινέλλα αποδίδει με σύνεση στο θεατρικό μέρος και με ωριμότητα στο μουσικό. Για την ακρίβεια η τραγουδιστική ερμηνεία είναι απείρως μεστότερη από αυτή που μας είχε δώσει δισκογραφικά η Μαρινέλλα πριν από 30 (και βάλε) έτη…

Γιώργος Χαρωνίτης | athinorama.gr | 13 Φεβρουαρίου 2014


Χορταστικό το θέαμα με τις εναλλαγές σκηνικών και κοστουμιών και τους φωτισμούς της Ελευθερίας Ντεκώ, η Μαρινέλλα σε μεγάλη φόρμα φωνητικά αλλά και σωματικά, ακούραστη επί σκηνής για τρεις ολόκληρες ώρες, επιδίδεται σε δεκάδες αλλαγές κοστουμιών.

Μαριλένα Αστραπέλλου | tovima.gr/vimagazino/ | Φεβρουάριος 2014


Μια παράσταση - υπερθέαμα που αξίζει να δείτε, ταξιδεύοντας στη ζωή της μεγάλης αυτής τραγουδίστριας της Νίκης, που έκανε το ταλέντο της φωνή και γροθιά της Ελλάδας. Μα και συγχρόνως βιώνοντας από κοντά ένα θαύμα που ακούει στο όνομα Μαρινέλλα. Δυο γυναίκες, δυο φωνές που ευτυχώς ο χρόνος τις χάραξε ανεξίτηλα στην ψυχή μας.

Νάντια Νικολού | kulturosupa.gr | 6 Μαρτίου 2014


Από χθες βράδυ, στη Θεσσαλονίκη, πνέει άλλος αέρας. (…) Πρόκειται για παράσταση - θεατρική εμπειρία, που όμοια της δεν συναντάς… Είναι ένα απολαυστικότατο θεατρικό ταξίδι. Με μέτρο, με ουσία, με αισθητική. Καθόλου ρετρό. Τίποτα παλιακό. Καμία, μα καμία "αράχνη", σε ένα έργο που σε πάει βόλτα στην Ελλάδα, στο καλό τραγούδι, στη ζωή της Βέμπο, στην ολότητα της Μαρινέλλας. Τρεις ώρες, δίχως να κουραστείς στάλα, παρακολουθείς τη Μαρινέλλα, στη καλύτερη "θεατράλε" της στιγμή, να δίνει φως στη πορεία ζωής της Σοφίας Βέμπο. (…) Μια πανάκριβη παραγωγή, ένα πλούσιο θέαμα με τόση ουσία και μέτρο στο όλον του, που σε κάνει ευτυχή να το έχεις ζήσει.

Γιώργος Παπανικολάου | thesout.gr | 6 Μαρτίου 2014


Photo credit: Tassos Vrettos © October 10, 2013
 
Ακολουθήστε μας: 
· YOUTUBE 

| Theatre reviews about the Grande Dame of the Greek Song Marinella and the Greek musical performance “I Marinella synanta ti Vembo (Marinella meets Sofia Vembo)”, written and directed by Petros Zoulias, that has sold over 60,000 tickets at the Badminton Theater (from January 22th until February 23th, 2014, and from 2 April to 13 April, 2014) and at the Thessaloniki Concert Hall (from March 5th until March 23th, 2014).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου