2 Σεπτεμβρίου 2021

Έφυγε από τη ζωή ο Μίκης Θεοδωράκης

«Όμορφη πόλη, φωνές, μουσικές,
απέραντοι δρόμοι, κλεμμένες ματιές
Ο ήλιος χρυσίζει, χέρια σπαρμένα,
βουνά και γιαπιά, πελάγη απλωμένα»
 
Marinella and Mikis Theodorakis in the A' Musical August
at the Lycabettus Theater of Athens, Greece, in 1966.
 
         Την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021, έφυγε από τη ζωή ο κορυφαίος και σημαντικότερος σύγχρονος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, σε ηλικία 96 ετών. Μια παγκόσμια προσωπικότητα, που η πολυσήμαντη προσφορά του στη μουσική και στις τέχνες τον καθιέρωσαν σε ολόκληρο τον κόσμο.
 
          Κρητικής και Μικρασιατικής καταγωγής, γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου 1925 στη Χίο. Το 1943 τον συνέλαβαν οι Ιταλικές Κατοχικές αρχές, ενώ μεταπολεμικά εξορίστηκε το 1947 στην Ικαρία και το 1948 στη Μακρόνησο. Το 1950 σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών και το 1954 στο Ωδείο του Παρισιού, με κρατική υποτροφία.
         Το 1960, με την επιστροφή του, άρχισε ουσιαστικά την δημιουργική παρουσία του στο χώρο της Νεοελληνικής Μουσικής, μελοποιώντας έργα σύγχρονων ποιητών, όπως του Γιάννη Ρίτσου, του Οδυσσέα Ελύτη, του Γιώργου Σεφέρη, του Πάμπλο Νερούδα, του Άγγελου Σικελιανού κ.α.
         Διατέλεσε πρόεδρος της δημοκρατικής «Νεολαίας Λαμπράκη» που ιδρύθηκε το 1963, ενώ στις εκλογές του 1964 εξελέγη βουλευτής της Ε.Δ.Α στον Πειραιά. Την ίδια χρονιά, απέκτησε διεθνή αναγνώριση με τη σύνθεση της μουσικής για την ταινία «Αλέξης Ζορμπάς (Zorba, the Greek)» -το ξακουστό Συρτάκι «Ζορμπάς», ίσως τον πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό ρυθμό παγκοσμίως.
         Το 1967, μετά την Στρατιωτική Δικτατορία, τον συνέλαβαν και τον εξόρισαν, όμως το 1970 κατόρθωσε να διαφύγει στο εξωτερικό…
         Στη μεταπολίτευση του 1974 επέστρεψε στην Ελλάδα, δίνοντας πολλές συναυλίες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα με τη σύνθεση ασχολήθηκε και με την πολιτική, μέχρι το 1992. Έως το τέλος της ζωής του, παρέμεινε ενεργός με ποικίλες παρεμβάσεις, βιβλία και συνεντεύξεις.
 
 
«Αν θυμηθείς τ' όνειρο μου,
σε περιμένω να 'ρθείς
Με ένα τραγούδι του δρόμου
να 'ρθείς, όνειρο μου,
το καλοκαίρι που λάμπει τ' αστέρι,
με φως να ντυθείς»
 
 
 
 
         Το μουσικό του έργο καλύπτει μεγάλο φάσμα της μουσικής, από την κλασσική έως το λαϊκό τραγούδι. Είναι ο πρώτος νεοέλληνας μουσικός που εργάστηκε με πίστη και συνέπεια για να δημιουργήσει μουσική για όλον το λαό.
         Ενδεικτικοί τίτλοι των έργων του: 1η Συμφωνία, 1η Σουίτα, Έργα για πιάνο και ορχήστρα, Μπαλέτα «Αντιγόνη» και «Ορφέας και Ευρυδίκη». Οι κύκλοι τραγουδιών «Επιτάφιος», «Αρχιπέλαγος», «Επιφάνεια», «Λιποτάκτες», «Το τραγούδι του Νεκρού Αδερφού», «Μάουτχαουζεν», «Όμορφη πόλη» κ.α. Τα λαϊκά Ορατόρια «Άξιον εστί», «Κάντο Χενεράλ», «Πνευματικό εμβατήριο» κ.α.
         Επίσης, έγραψε μουσική για θεατρικά έργα, τραγωδίες («Ικέτιδες», «Αίας» κ.α.) και κινηματογραφικές ταινίες («Ζ», «Σέρπικο», «Φαίδρα» κ.α.), όπως και πολλά βιβλία στην ελληνική και γαλλική γλώσσα, όπως τα «Μουσική για τις μάζες», «Οι μνηστήρες της Πηνελόπης», «Περί τέχνης» κ.α.
 
 
«Κράτα την καρδιά σου, μάνα γλυκιά,
κι' εγώ είμ' ο γιος που γύρισε
για μια σου ματιά! 
Αχ, για μια ματιά
Για το Μέτωπο σαν έφυγα, μανούλα,
εσύ δεν ήρθες να με δεις
Ξενοδούλευες και πήρα μόνος μου
το τρένο που με πήγε πέρα απ' τη ζωή»
 
 
 
 
         Έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με το Α' βραβείο του Φεστιβάλ Μουσικής της Μόσχας (1957), το Α' βραβείο του Διεθνούς Ινστιτούτου Μουσικής του Λονδίνου (1959), το Α' βραβείο του Φεστιβάλ Λαϊκού Τραγουδιού Αθηνών (1961), το βραβείο «Λένιν» της Κομσομόλ (Μόσχα, 1967), το βραβείο «Σιμπέλιους» (Λονδίνο, 1970) κ.α. Βραβεύτηκε επίσης για τη μουσική επένδυση κινηματογραφικών ταινιών, ενώ τιμήθηκε με το βραβείο «Σωκράτη» (Στοκχόλμη, 1974) και το βραβείο «Λένιν» για την ειρήνη (1983).
 
         Πολλοί καλλιτέχνες, Έλληνες και ξένοι παγκοσμίου φήμης έχουν ερμηνεύσει τα αλησμόνητα τραγούδια του: «Αστέρι μου, φεγγάρι μου», «Αν θυμηθείς τ' όνειρο μου», «Άρνηση», «Άσμα ασμάτων», «Βράχο - βράχο τον καημό μου», «Βρέχει στη φτωχογειτονιά», «Δραπετσώνα», «Δρόμοι παλιοί», «Είμαστε δυο», «Ένα το χελιδόνι», «Η Μαργαρίτα, η Μαργαρώ», «Θα σημάνουν οι καμπάνες», «Κάποτε θα 'ρθουν», «Κράτησα τη ζωή μου», «Μέρα Μαγιού μού μίσεψες», «Νύχτα μαγικιά», «Ο λεβέντης», «Όμορφη πόλη», «Παράπονο», «Ποιος τη ζωή μου», «Το Σαββατόβραδο», «Σε πότισα ροδόσταμο», «Στα περβόλια», «Στρώσε το στρώμα σου για δυο», «Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις», «Της αγάπης αίματα», «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ», «Της ξενιτιάς», «Το γελαστό παιδί», «Το τρένο», «Χάθηκα», «Χρυσοπράσινο φύλλο» κ.α.
 
 
«Βράχο - βράχο τον καημό μου
τον μετράω και πονώ,
κι' είναι το παράπονό μου
πότε μάνα θα σε δω»

Marinella and Stelios Kazantzidis with the Greek actress
Irene Pappas at the Kentrikon Theatre in Athens, in 1961
 
         Με την Μαρινέλλα πρωτοσυναντήθηκαν μουσικά πριν από 60 χρόνια, όταν πραγματοποιήθηκαν οι δυο ιστορικές συναυλίες του Θεοδωράκη στο Θέατρο «Κεντρικόν» της Αθήνας, στις 20 και 22 Μαρτίου του 1961, με την ορχήστρα του Ε.Ι.Ρ (Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας) και τη φιλική συμμετοχή του Μάνου Χατζιδάκι στο πιάνο. Σολίστ στο μπουζούκι ήταν ο Μανώλης Χιώτης και τραγουδιστές ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Στέλιος Καζαντζίδης με τη Μαρινέλλα, η Μαίρη Λίντα και ο Τέρης Χρυσός (σε πρώτη εμφάνιση).
         Εκεί, ο Καζαντζίδης και η Μαρινέλλα ερμήνευσαν για πρώτη φορά τραγούδια του Θεοδωράκη, παρουσιάζοντας έξι τραγούδια «ξενιτιάς» από τον μουσικό κύκλο «Πολιτεία Α'»: «Έχω μι' αγάπη» και «Το Σαββατόβραδο» σε στίχους του Τάσου Λειβαδίτη, «Βράχο - βράχο», «Το παράπονο», «Μετανάστης» και «Καημός» σε στίχους του Δημήτρη Χριστοδούλου.
 
 
«Εγώ περπάτησα γυμνός,
εγώ βαδίζω μόνος,
μού 'γινε ρούχο ο σπαραγμός
και σπίτι μου ο πόνος»
 
Marinella with Mikis Theodorakis and Mary Linda
at the Kentrikon Theatre in Athens, in 1961.
 
         Σε αυτές τις συναυλίες, ήταν η πρώτη φορά που το κοινό αντίκρισε τον Θεοδωράκη και τον Χατζιδάκι μαζί στη σκηνή, όπως και η πρώτη φορά που αυτοί οι λαϊκοί τραγουδιστές εμφανίστηκαν μαζί από κοινού, αντιμετωπίζοντας ένα διαφορετικό ακροατήριο σ' έναν τέτοιο χώρο. Μάλιστα ήταν τόσο μεγάλο το άγχος του Μπιθικώτση το πρώτο βράδυ, που διέκοψε το τραγούδι του και εγκατέλειψε τη σκηνή· αναγκάζοντας τον Μίκη Θεοδωράκη -που διεύθυνε την ορχήστρα- να πάρει το μικρόφωνο για να συνεχίσει εκείνος το τραγούδι.
         Ηχητικά αποσπάσματα της πρώτης συναυλίας διασώθηκαν από ακροατές που ηχογράφησαν τη βραδιά με δικά τους ερασιτεχνικά μέσα, διότι όσες ταινίες εγγραφής υπήρχαν στο αρχείο της ραδιοφωνίας (από παρόμοιες συναυλίες) καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας, και κυκλοφόρησαν το 1985 από την «PolyGram Records» (σε επιμέλεια του Δημήτρη Ράνιου και τεχνική επεξεργασία του Γιάννη Σμυρναίου). Το άλμπουμ - ντοκουμέντο γι' αυτές τις συναυλίες κυκλοφόρησε σε βινύλιο με τίτλο «Συναυλίες 1961» (PHILIPS: 826469-1 και 826470-1), ενώ το 1994 κυκλοφόρησε και ψηφιακά με τον τίτλο «Η συναυλία στο Κεντρικόν» (PHILIPS / POLYGRAM: 0422 8264 7023).
         Τα τραγούδια της «Πολιτείας» με ερμηνευτές τον Στέλιο Καζαντζίδη και τη Μαρινέλλα ηχογραφήθηκαν -σε πρώτη εκτέλεση- στο στούντιο, στις 21 Μαρτίου 1961 (στο ενδιάμεσο των δύο συναυλιών) και κυκλοφόρησαν σε δίσκους 45' στροφών από την «His Master's Voice» και την «Odeon».
 
 
«Μοσχοβολούν οι γειτονιές
βασιλικό κι' ασβέστη, 
παίζουν τον έρωτα κρυφά
στις μάντρες τα παιδιά 
Σάββατο βράδυ μ' έμορφο
ίδιο Χριστός Ανέστη
κι' ένα τραγούδι του Τσιτσάνη
κλαίει κάπου μακριά»
 
 
 
 
         Τον επόμενο χρόνο, από τις 29 Ιουλίου του 1962, ο Στέλιος Καζαντζίδης και η Μαρινέλλα πραγματοποίησαν εμφανίσεις στο Θέατρο «Παρκ» της Αθήνας, συμμετέχοντας στην ιστορική μουσική επιθεώρηση «Όμορφη πόλη» του Μποστ (Μέντη Μποσταντζόγλου) και του Μίκη Θεοδωράκη, σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη, χορογραφίες του Βαγγέλη Σειλινού και σκηνικά του Βαγγέλη Φωτόπουλου. 
         Η πρεμιέρα έγινε στις 9 Ιουνίου 1962. Τα κείμενα υπέγραψαν ο Μποστ (στο Α' μέρος, με ήρωες των σκίτσων του) και ο Θεοδωράκης (στο Β' μέρος, με στίχους των Χριστοδούλου, Ερρίκου Θαλασσινού και Άκου Δασκαλόπουλου), ενώ ο θίασος απαρτιζόταν από τους Άννα και Μαρία Καλουτά, Γρηγόρη Μπιθικώτση, Κώστα Δούκα, Γιάννη Βογιατζή, Σμάρω Στεφανίδου, Ανδρέα Ντούζο, Βαγγέλη Σειλινό, Ελένη Προκοπίου κ.α. Έκτακτες εμφανίσεις πραγματοποίησαν και η Γιοβάννα, ο Μανώλης Χιώτης και η Μαίρη Λίντα.
         Εκεί, ο Καζαντζίδης και ο Μπιθικώτσης τραγούδησαν πίσω από το ίδιο μικρόφωνο (για πρώτη και τελευταία φορά), ερμηνεύοντας σε πρώτη εκτέλεση το τραγούδι «Μανούλα μου, ο γιόκας σου», σε στίχους του Θεοδωράκη.
 
 
 
 
 
«Είναι μεγάλος ο γιαλός,
είναι μακρύ το κύμα,
είναι μεγάλος ο καημός,
κι' είναι πικρό το κρίμα
Ποτάμι μέσα μου πικρό
το αίμα της πληγής σου,
κι' από το αίμα πιο πικρό
στο στόμα το φιλί σου»
 
Stelios Kazantzidis and Marinella in songs by Theodorakis
at the Park Theater of Athens, Greece, in 1962.
 
         Συμπτωματικά, στο διπλανό θέατρο «Μετροπόλιταν» ανέβηκε το επίσης ιστορικό μουσικό έργο «Οδός ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκι (από τις 14 Ιουνίου 1962), σε σκηνοθεσία του Αλέξη Σολομού, σκηνικά του Μίνωα Αργυράκη, κείμενα αυτών των τριών συντελεστών, χορογραφίες του Μανώλη Καστρινού και στίχους των Ιάκωβου Καμπανέλλη, Νίκου Γκάτσου και Χατζιδάκι. Πρωταγωνιστούσαν οι Δημήτρης Χορν, Ρένα Βλαχοπούλου, Μάρω Κοντού, Χρυσούλα Ζώκα, Γιώργος Εμιρζάς, Ζωή Φυτούση, ο Γιώργος Κωνσταντίνου κ.α. Ενώ έκτακτες εμφανίσεις πραγματοποίησαν η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Νάνα Μούσχουρη και ο Ευγένιος Σπαθάρης με τον «Καραγκιόζη» του.
         Δύο έργα σπουδαίων συντελεστών που στέφθηκαν με επιτυχία, και έμειναν στην ιστορία για τα θεατρικά και, κυρίως, μουσικά επιτεύγματά τους. 
 
 
«Θα γίνεις δικιά μου
πριν έρθει η νύχτα,
τα χλωμά τα φώτα πριν ρίξουν δίχτυα,
θα γίνεις δικιά μου»
 
 
 
 
         Τον Αύγουστο του 1966, ήρθε η μεγάλη μουσική συνάντηση της Μαρινέλλας με τον Μίκη Θεοδωράκη, όταν η τραγουδίστρια -ξεκινώντας τη σόλο καριέρα της, μετά τον χωρισμό της από τον Καζαντζίδη- παρουσίασε μαζί με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση τους «Λιποτάκτες» (τον πρώτο ολοκληρωμένο κύκλο τραγουδιών του συνθέτη: «Όμορφη πόλη», «Δακρυσμένα μάτια», «Σκέπασε ατμός τον έρωτα μας» και «Χάθηκα» σε ποίηση του Γιάννη Θεοδωράκη), υπό τη μουσική διεύθυνση του ιδίου, στον «Α' Μουσικό Αύγουστο», στη σκηνή του Θεάτρου Λυκαβηττού της Αθήνας.
         Εκεί, η Μαρινέλλα παρουσίασε και δυο τραγούδια που έγραψε γι' αυτήν ο Χρήστος Λεοντής («Άργησες» και «Πάρε τα μάτια μου» σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου) από τον κύκλο τραγουδιών «Ανάσταση ονείρων».
         «Έκανα μεγάλη προσπάθεια για να την πείσω ότι ήταν γεννημένη τραγουδίστρια, όχι απλώς να συνοδεύει τον Στέλιο Καζαντζίδη αλλά μόνη, αυθύπαρκτη, με μεγάλη φωνή και προσωπικότητα!» δήλωσε ο Μίκης Θεοδωράκης για την Μαρινέλλα.
 
 
Grigoris Bithikotsis and Marinella singing the song circle
"Lipotaktes (Deserters)" at the Lycabettus Theater, in 1966.
 
 
         Έναν χρόνο νωρίτερα, στις αρχές του 1965, η «Όμορφη πόλη (Θα γίνεις δικιά μου)» και το τραγούδι «Αγάπη μου (Αστέρι μου, φεγγάρι μου)» (από την κινηματογραφική ταινία «Φαίδρα» του Ζυλ Ντασέν) κυκλοφόρησαν με τη φωνή της Μαρινέλλας σε δίσκο 45' στροφών (PARLOPHONE: GDSP 2983) από την «Odeon». Την ενορχήστρωση είχε αναλάβει ο Χρήστος Λεοντής, ενώ συμμετείχε η Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η «Όμορφη πόλη» αποτελεί το πρώτο τραγούδι του συνθέτη που ερμήνευσε «σόλο» η Μαρινέλλα. 
 
 
«Αγάπη μου, αγάπη μου,
η νύχτα θα μας πάρει,
τ' άστρα κι' ο ουρανός,
το κρύο το φεγγάρι
Θα σ' αγαπώ, 
θα ζω μέσ' το τραγούδι,
θα μ' αγαπάς, θα ζεις με τα πουλιά
Θα σ' αγαπώ, θα γίνουμε τραγούδι,
θα μ' αγαπάς, θα γίνουμε πουλιά»
 

 
 
         Έκτοτε, δεν υπήρξε κάποια άλλη συνεργασία μεταξύ τους, παρά μόνο κάποιες επανεκτελέσεις τραγουδιών του από τη Μαρινέλλα για την προσωπική της δισκογραφία… Το 1984, ηχογράφησε σε ενορχήστρωση του Κώστα Κλάββα τα τραγούδια «Αν θυμηθείς τ' όνειρο μου» (σε στίχους του Νίκου Γκάτσου), «Στα περβόλια» (σε στίχους του συνθέτη) και σε δεύτερη εκτέλεση τα τραγούδια «Όμορφη πόλη» και «Αγάπη μου», που κυκλοφόρησαν στο διπλό άλμπουμ «Μεγάλες στιγμές» (POLYGRAM / PHILIPS: 822 862/1-4).
 
 
«Η νύχτα έπεσε, 
τα παράθυρα κλείσαν
η νύχτα έπεσε, οι δρόμοι χαθήκαν»
  

 
 
         Είκοσι χρόνια μετά, στις 7 Αυγούστου του 2004, η Μαρινέλλα συμμετείχε σε μια αφιερωματική συναυλία για τον Μίκη Θεοδωράκη, στα εγκαίνια της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου, ερμηνεύοντας το τραγούδι «Δρόμοι παλιοί» (σε στίχους του Μανώλη Αναγνωστάκη) υπό τη συνοδεία του Γιώργου Νιάρχου στο πιάνο, και τα τραγούδια «Βράχο - βράχο» και «Παράπονο» μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα. Έναν μήνα μετά, κυκλοφόρησε και η στούντιο εκδοχή του τραγουδιού «Δρόμοι παλιοί» (στο πιάνο, ο Στέφανος Κορκολής) μέσα στο επίσημο άλμπουμ τον Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων της «Αθήνας 2004», με τίτλο «Μίκης Θεοδωράκης · Φως» (Minos EMI: 7243 5785 6829).
 
         Τέλος, αξίζει να αναφερθούν επιγραμματικά και κάποιες ζωντανές ερμηνείες της Μαρινέλλας, πάνω στην «Όμορφη πόλη» το 2020 («Μαρινέλλα · Ο Μύθος»), στα «Περβόλια» το 1999 («Με βάρκα… το Τραγούδι») και το 2020, όπως και η συγκινητική ερμηνεία της στο νανούρισμα «Κοιμήσου, αγγελούδι μου» (σε στίχους του Κώστα Βίρβου) το 2010-11 («Μαρινέλλα · Το Μιούζικαλ»).

Καλό του ταξίδι…
 
 
Marinella with Mikis Theodorakis, Stelios Kazantzidis and
Grigoris Bithikotsis at the Kentrikon Theatre of Athens, in 1961.
 
 
Ακολουθεί κατάλογος με όλα τα τραγούδια
που ηχογράφησε η Μαρινέλλα
σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη…
 
«Έχω μι' αγάπη»
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης | Στίχοι: Τάσος Λειβαδίτης
| Ερμηνεία: Στέλιος Καζαντζίδης, Μαρινέλλα
| Ενορχήστρωση - διεύθυνση: Μίκης Θεοδωράκης
| Μπουζούκια: Μανώλης Χιώτης, Γιάννης Καραμπεσίνης
| Κυκλοφορία: Δίσκος 45' στροφών (His Master's Voice: 7PG 2908) 1961, LP «Μίκης Θεοδωράκης no. 2» (Columbia: 2J 062 70209) 1974
| Επανέκδοση: «Μίκης Θεοδωράκης · Πολιτεία» (Columbia: 14J 054 70231) 1976
 
«Το Σαββατόβραδο»
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης | Στίχοι: Τάσος Λειβαδίτης
| Ερμηνεία: Στέλιος Καζαντζίδης, Μαρινέλλα
| Ενορχήστρωση - διεύθυνση: Μίκης Θεοδωράκης
| Μπουζούκια: Μανώλης Χιώτης, Γιάννης Καραμπεσίνης
| Κυκλοφορία: Δίσκος 45' στροφών (His Master's Voice: 7PG 2908) 1961, LP «Μίκης Θεοδωράκης · Πολιτεία» (Columbia: 14J 054 70231) 1976
 
«Βράχο - βράχο»
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης | Στίχοι: Δημήτρης Χριστοδούλου
| Ερμηνεία: Στέλιος Καζαντζίδης, Μαρινέλλα
| Ενορχήστρωση - διεύθυνση: Μίκης Θεοδωράκης
| Μπουζούκια: Μανώλης Χιώτης, Γιάννης Καραμπεσίνης
| Κυκλοφορία: Δίσκος 45' στροφών (His Master's Voice: 7PG 2909) 1961, LP «Greek Serenade · Ελληνική Σερενάτα» (Capitol USA: T 10322) 1962, LP «Μίκης Θεοδωράκης no. 1» (His Master's Voice: GCLP 2) 1963
| Επανέκδοση: Δίσκος 45' στροφών (Odeon: 45-HGRA 813) 1961
 
«Το παράπονο»
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης | Στίχοι: Δημήτρης Χριστοδούλου
| Ερμηνεία: Στέλιος Καζαντζίδης, Μαρινέλλα
| Ενορχήστρωση - διεύθυνση: Μίκης Θεοδωράκης
| Μπουζούκια: Μανώλης Χιώτης, Γιάννης Καραμπεσίνης
| Κυκλοφορία: Δίσκος 45' στροφών (His Master's Voice: 7PG 2909) 1961, LP «Στέλιος Καζαντζίδης no. 5» (EMI: 2J 0487 0351) 1974
| Επανέκδοση: Δίσκος 45' στροφών (Odeon: 45-HGRA 813) 1961
 
«Μετανάστης»
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης | Στίχοι: Δημήτρης Χριστοδούλου
| Ερμηνεία: Στέλιος Καζαντζίδης, Μαρινέλλα
| Ενορχήστρωση - διεύθυνση: Μίκης Θεοδωράκης
| Μπουζούκια: Μανώλης Χιώτης, Γιάννης Καραμπεσίνης
| Κυκλοφορία: Δίσκος 45' στροφών (His Master's Voice: 7PG 2910) 1961, LP «Stelios Kazantzidis sings…» (Odeon USA: OMCGA 03) 1965, LP «Στέλιος Καζαντζίδης no. 5» (EMI: 2J 0487 0351) 1974
| Επανέκδοση: Δίσκος 45' στροφών (Odeon: 45-HGRA 812) 1961
 
«Καημός»
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης | Στίχοι: Δημήτρης Χριστοδούλου
| Ερμηνεία: Στέλιος Καζαντζίδης, Μαρινέλλα
| Ενορχήστρωση - διεύθυνση: Μίκης Θεοδωράκης
| Μπουζούκια: Μανώλης Χιώτης, Γιάννης Καραμπεσίνης
| Κυκλοφορία: Δίσκος 45' στροφών (His Master's Voice: 7PG 2910) 1961, LP «Μίκης Θεοδωράκης no. 1» (His Master's Voice: GCLP 2) 1963
| Επανέκδοση: Δίσκος 45' στροφών (Odeon: 45-HGRA 812) 1961
 
«Όμορφη πόλη (Θα γίνεις δικιά μου)»
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης | Στίχοι: Γιάννης Θεοδωράκης
| Ερμηνεία: Μαρινέλλα, Χορωδία της Λυρικής Σκηνής
| Ενορχήστρωση - διεύθυνση: Χρήστος Λεοντής
| Κυκλοφορία: Δίσκος 45' στροφών (Parlophone: GDSP 2983) 1965, LP «12 Μεγάλες επιτυχίες του Μίκη Θεοδωράκη» (Odeon: OMCG 21) 1965| Επανέκδοση: Δίσκος 45' στροφών (Minos: 5529) 1974
 
«Αγάπη μου (Φαίδρα)»
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης | Στίχοι: Γιάννης Θεοδωράκης
| Ερμηνεία: Μαρινέλλα, Χορωδία της Λυρικής Σκηνής
| Ενορχήστρωση - διεύθυνση: Χρήστος Λεοντής
| Κυκλοφορία: Δίσκος 45' στροφών (Parlophone: GDSP 2983) 1965, LP «12 Μεγάλες επιτυχίες του Μίκη Θεοδωράκη» (Odeon: OMCG 21) 1965
| Επανέκδοση: Δίσκος 45' στροφών (Minos: 5529) 1974
 
«Αγάπη μου» (Β' εκτέλεση)
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης | Στίχοι: Γιάννης Θεοδωράκης
| Ερμηνεία: Μαρινέλλα, χορωδία
| Ενορχήστρωση - διεύθυνση: Κώστας Κλάββας
| Κυκλοφορία: 2LP «Μαρινέλλα · Μεγάλες στιγμές» (PolyGram: 822 862) 1984
| Επανέκδοση: LP & CD «Μεγάλες στιγμές» (PolyGram: 848 306-1/2) 1990
 
«Όμορφη πόλη» (Β' εκτέλεση)
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης | Στίχοι: Γιάννης Θεοδωράκης
| Ερμηνεία: Μαρινέλλα| Ενορχήστρωση - διεύθυνση: Κώστας Κλάββας
| Κυκλοφορία: 2LP «Μαρινέλλα · Μεγάλες στιγμές» (PolyGram: 822 862) 1984
| Επανέκδοση: LP & CD «Μεγάλες στιγμές» (PolyGram: 848 306-1/2) 1990
 
«Αν θυμηθείς τ' όνειρο μου»
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης | Στίχοι: Νίκος Γκάτσος (ως Βασίλης Καρδής)
| Ερμηνεία: Μαρινέλλα| Ενορχήστρωση - διεύθυνση: Κώστας Κλάββας
| Κυκλοφορία: 2LP «Μαρινέλλα · Μεγάλες στιγμές» (PolyGram: 822 862) 1984
| Επανέκδοση: LP & CD «Μεγάλες στιγμές» (PolyGram: 848 306-1/2) 1990
 
«Στα περβόλια»
Μουσική - Στίχοι: Μίκης Θεοδωράκης | Ερμηνεία: Μαρινέλλα
| Ενορχήστρωση - διεύθυνση: Κώστας Κλάββας
| Κυκλοφορία: 2LP «Μαρινέλλα · Μεγάλες στιγμές» (PolyGram: 822 862) 1984
| Επανέκδοση: LP & CD «Μεγάλες στιγμές» (PolyGram: 848 306-1/2) 1990
 
«Βράχο - βράχο τον καημό μου» (Live, 1961)
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης | Στίχοι: Δημήτρης Χριστοδούλου
| Ερμηνεία: Στέλιος Καζαντζίδης, Μαρινέλλα
| Κυκλοφορία: 2LP «Μίκης Θεοδωράκης & Μάνος Χατζιδάκις · Συναυλίες 1961» (PolyGram / Philips: 826 469-1) 1985
| Επανέκδοση: LP «Συναυλίες 1961 · O Μίκης Θεοδωράκης στο Κεντρικόν» (PolyGram / Philips: 826 470-1) 1985, CD «Μίκης Θεοδωράκης · Η συναυλία στο Κεντρικόν» (PolyGram / Philips: 0422 8264 7023) 1994
 
«Καημός» (Live, 1961)
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης | Στίχοι: Δημήτρης Χριστοδούλου
| Ερμηνεία: Στέλιος Καζαντζίδης, Μαρινέλλα
| Κυκλοφορία: 2LP «Μίκης Θεοδωράκης & Μάνος Χατζιδάκις · Συναυλίες 1961» (PolyGram / Philips: 826 469-1) 1985
| Επανέκδοση: LP «Συναυλίες 1961 · O Μίκης Θεοδωράκης στο Κεντρικόν» (PolyGram / Philips: 826 470-1) 1985, CD «Μίκης Θεοδωράκης · Η συναυλία στο Κεντρικόν» (PolyGram / Philips: 0422 8264 7023) 1994
 
«Το Σαββατόβραδο» (Live, 1961)
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης | Στίχοι: Τάσος Λειβαδίτης
| Ερμηνεία: Στέλιος Καζαντζίδης, Μαρινέλλα
| Κυκλοφορία: 2LP «Μίκης Θεοδωράκης & Μάνος Χατζιδάκις · Συναυλίες 1961» (PolyGram / Philips: 826 469-1) 1985
| Επανέκδοση: LP «Συναυλίες 1961 · O Μίκης Θεοδωράκης στο Κεντρικόν» (PolyGram / Philips: 826 470-1) 1985, CD «Μίκης Θεοδωράκης · Η συναυλία στο Κεντρικόν» (PolyGram / Philips: 0422 8264 7023) 1994
 
«Μετανάστης» (Live, 1961)
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης | Στίχοι: Δημήτρης Χριστοδούλου
| Ερμηνεία: Στέλιος Καζαντζίδης, Μαρινέλλα
| Κυκλοφορία: 2LP «Μίκης Θεοδωράκης & Μάνος Χατζιδάκις · Συναυλίες 1961» (PolyGram / Philips: 826 469-1) 1985
| Επανέκδοση: LP «Συναυλίες 1961 · O Μίκης Θεοδωράκης στο Κεντρικόν» (PolyGram / Philips: 826 470-1) 1985, CD «Μίκης Θεοδωράκης · Η συναυλία στο Κεντρικόν» (PolyGram / Philips: 0422 8264 7023) 1994
 
«Το παράπονο» (Live, 1961)
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης | Στίχοι: Δημήτρης Χριστοδούλου
| Ερμηνεία: Στέλιος Καζαντζίδης, Μαρινέλλα
| Κυκλοφορία: 2LP «Μίκης Θεοδωράκης & Μάνος Χατζιδάκις · Συναυλίες 1961» (PolyGram / Philips: 826 469-1) 1985
| Επανέκδοση: LP «Συναυλίες 1961 · O Μίκης Θεοδωράκης στο Κεντρικόν» (PolyGram / Philips: 826 470-1) 1985,  CD «Μίκης Θεοδωράκης · Η συναυλία στο Κεντρικόν» (PolyGram / Philips: 0422 8264 7023) 1994
 
«Περβόλια» (Live, 1999)
Μουσική - Στίχοι: Μίκης Θεοδωράκης | Ερμηνεία: Μαρινέλλα
| Ενορχήστρωση: Κώστας Κλάββας - Διεύθυνση: Γιώργος Νιάρχος
| Κυκλοφορία: 2CD «Μαρινέλλα · Με βάρκα… το Tραγούδι (Ζωντανή ηχογράφηση στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, στις 18 Σεπτεμβρίου 1999)» (BMG / RCA: 74321 72383-2) 1999
 
«Το παράπονο» (Live, 2002)
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης | Στίχοι: Δημήτρης Χριστοδούλου
| Ερμηνεία: Γιώργος Νταλάρας, Μαρινέλλα
| Κυκλοφορία: CD «Μαρινέλλα & Γιώργος Νταλάρας · Μαζί (Ζωντανή ηχογράφηση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών)» (Minos EMI: 7243 5838 8329) 2003
 
«Δρόμοι παλιοί»
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης | Στίχοι: Μανώλης Αναγνωστάκης
| Ερμηνεία: Μαρινέλλα | Πιάνο: Στέφανος Κορκολής
| Κυκλοφορία: CD «Μίκης Θεοδωράκης · Φως (The Official ATHENS 2004 Olympic Game Greek Album)» (Minos EMI: 7243 5785 6829) 2004
 
 
 
 Η Μαρινέλλα ερμηνεύει την «Όμορφη πόλη»
με τη συνοδεία της «Φιλαρμόνιας» Ορχήστρας Αθηνών, 
55 χρόνια μετά από την πρώτη ερμηνεία της!
Ερασιτεχνική ηχογράφηση
από την περσινή εμφάνισή της στο ΚΠΙΣΝ της Αθήνας,
σε σκηνοθεσία του Γιώργου Νανούρη,
για τους σκοπούς του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ - Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου