28 Μαρτίου 2015

Χοές στη ιστορία: Φόρος τιμής στους ήρωες της ΕΟΚΑ


Marinella with Giorgos Theofanous, Kostas Makedonas, Claire Angelides
and Dimos Anastasiadis in the presentation of the album "Choës (Libations)"
about the heroes of E.O.K.A, at the Imprisoned Graves in Nicosia of Cyprus.
| Photo credit: Giorgos Michael © March 27, 2015

Από τον δημοσιογράφο Μάριου Αδάμου
για την εφημερίδα «Η σημερινή»
Κυκλοφορία: Σάββατο 28 Μαρτίου 2015, Κύπρος

Φωτογραφίες: Γιώργος Μιχαήλ ©


Έξι δεκαετίες συμπληρώνονται φέτος από την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α (1955 - 1959). Ενός αγώνα που πέτυχε την αποτίναξη από τους ώμους της Κύπρου του Άγγλου κατακτητή και που οδήγησε στην ίδρυση της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενός αγώνα στον οποίο πρωτοστάτησαν και θυσίασαν τη ζωή τους ακόμη και αμούστακα παιδιά, που άφησαν τα θρανία και τα μαθήματα, τράβηξαν μιαν ανηφοριά και βρήκαν τα σκαλοπάτια που οδηγούν στη Λευτεριά.

Αύριο διατίθεται με την
Κυριακάτικη εφημερίδα
«Η Σημερινή» της Κύπρου
το μουσικό έργο «Χοές»
του Γιώργου Θεοφάνους!
Μην το χάσετε!
Η εφημερίδα «Σημερινή», με αφορμή τη σημαντική αυτή επέτειο, παρουσιάζει, σε συνεργασία με τον Κύπριο μουσικοσυνθέτη Γιώργο Θεοφάνους, την πρώην Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κλαίρη Αγγελίδου, καθώς και τους τραγουδιστές Μαρινέλλα, Κώστα Μακεδόνα και Δήμο Αναστασιάδη, το μουσικό έργο «Χοές». Ένα έργο στο οποίο περιέχονται δώδεκα μελοποιημένα ποιήματα της κ. Αγγελίδου από τον Κύπριο μουσικοσυνθέτη, ερμηνευμένα από τους τρεις καταξιωμένους Ελλαδίτες καλλιτέχνες. Οι ωδές του αποτελούν φόρο τιμής σε όλους όσοι θυσιάστηκαν και αφιέρωσαν τη ζωή τους στον αγώνα κατά του αγγλικού ζυγού. Σε όσους τόλμησαν να σηκώσουν κεφάλι, να βγουν στους δρόμους και στα βουνά, και να πολεμήσουν για την ελευθερία. Χθες, σε μια σεμνή τελετή και έντονα συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα στα «Φυλακισμένα μνήματα», έγινε η παρουσίαση του έργου, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλων επισήμων, καθώς και όλων των συντελεστών.


Photos credit: Giorgos Michael © March 27, 2015

«Οι ΧΟΕΣ αντανακλούν στα εναγίσματα»

Κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης έδωσε τα συγχαρητήριά του προς το συγκρότημα ΔΙΑΣ για την οργάνωση της έκθεσης φωτογραφιών και παρουσίαση του μουσικού έργου «Χοές», αφιερωμένα στον ιστορικό αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. Όπως είπε, «στον ιερό αυτό χώρο, όπου δεκατρείς από τους πιο δοξασμένους ήρωες μας κατέβηκαν στον τάφο για να βρουν τα σκαλοπάτια που πάν' στη λευτεριά, οι 200 ανέκδοτες φωτογραφίες από την προσωπική συλλογή της αγωνίστριας Κλαίρης Αγγελίδου, ξυπνούν την ένδοξη εποποιία του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α, και θυμίζουν σε όλους εμάς το χρέος μας προς τους ήρωες και τους αγωνιστές της ελευθερίας».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήρε, παράλληλα, την πρωτοβουλία του Συγκροτήματος «Δίας» και χαιρέτισε τη διάθεση προς τους αναγνώστες της «Σημερινής» τόσο του ειδικού ενθέτου με τις φωτογραφίες και λογοτεχνικό υλικό, όσο και του συλλεκτικού CD «Χοές». «Το μουσικό αυτό έργο, που αποτελείται από μια σειρά ποιημάτων της αγαπητής μου και αξιοσέβαστης κ. Κλαίρης Αγγελίδου, μελοποίησε ο εκλεκτός συμπατριώτης μας μουσικοσυνθέτης Γιώργος Θεοφάνους και ερμηνεύουν τρία από τα πιο επιτυχημένα ονόματα της ελληνικής μουσικής, η Μαρινέλλα, ο Κώστας Μακεδόνας και ο Δήμος Αναστασιάδης. Οι ωδές του Γιώργου Θεοφάνους αποτελούν φόρο τιμής σε όλους όσοι θυσιάστηκαν και αφιέρωσαν τη ζωή τους στον αγώνα κατά των αποικιοκρατών. Οι ΧΟΕΣ αντανακλούν στα εναγίσματα, τις προσφορές δηλαδή, καθαγιασμένων τροφών στον τάφο του νεκρού και με χοές τιμούσαν οι αρχαίοι Έλληνες τις μούσες, τις νύμφες και τις ερινύες», κατέληξε.


Marinella with Giorgos Theofanous, Kostas Makedonas, Claire Angelides
and Dimos Anastasiadis in the presentation of the album "Choës (Libations)"
at the Imprisoned Graves in Nicosia of Cyprus.
| Photo credit: Giorgos Michael © March 27, 2015

«Αυτή η ιστορία είναι καιρός να μαθευτεί»

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν, εξάλλου, εκ' μέρους του Συγκροτήματος «Δίας» ο Χρύσανθος Τσουρούλλης, καθώς επίσης ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Θεοφάνους και οι τρεις καλλιτέχνες, που με τη φωνή τους έντυσαν τα δώδεκα κομμάτια του έργου. Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Γιώργος Θεοφάνους είχε δηλώσει τα εξής, σε σχέση με το εν λόγω έργο: «Ετοιμάζουμε μια παράσταση για το Ηρώδειο φέτος το φθινόπωρο και ένα ηχογράφημα στο οποίο θα συμμετέχει η Μαρινέλλα, ο Κώστας Μακεδόνας και ο Δήμος Αναστασιάδης. Πρόκειται για νέα τραγούδια· μελοποιημένη ποίηση μιας σπουδαίας ποιήτριας που έχουμε στην Κύπρο, της Κλαίρης Αγγελίδου, η οποία διετέλεσε Υπουργός Πολιτισμού και Παιδείας, και υπήρξε αγωνίστρια και από τους πρωτοπόρους της Ε.Ο.Κ.Α του 1955. Φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια μετά τον Απελευθερωτικό Αγώνα της Κύπρου από την Αγγλία. Ετοιμάζουμε όλο αυτό το μεγάλο βήμα και για την Ελλάδα και για την Κύπρο. Είναι πράγματα που η νέα γενιά όχι απλώς δεν τα έχει ακούσει, ούτε καν τα έχει διαβάσει σαν Ιστορία. Εμένα, επειδή οι γονείς μου ήταν και οι δύο στον Αγώνα και έχω χάσει και συγγενείς, ή φυλακίστηκαν ή τους καταδίωξαν οι Άγγλοι, όλη αυτή η ιστορία είναι καιρός να μαθευτεί…», δήλωσε ο Γιώργος Θεοφάνους.


Giorgos Theofanous (composer) and Claire Angelides (poet)
in the presentation of the song cycle "Choës (Libations)" about
the heroes of E.O.K.A, at the Imprisoned Graves in Nicosia of Cyprus.
| Photo credit: Giorgos Michael © March 27, 2015

Η Κλαίρη Αγγελίδου

Γεννημένη στην Αμμόχωστο, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και εργάστηκε ως καθηγήτρια και διευθύντρια στη Μέση Εκπαίδευση. Ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα κατά την περίοδο του Απελευθερωτικού Αγώνα της Κύπρου το 1955-59 και υπήρξε δραστήριο στέλεχος της κοινωνικής και πνευματικής ζωής στην Αμμόχωστο και αργότερα στη Λεμεσό. Τον Μάιο του 1991 εξελέγη βουλευτής με τον Δημοκρατικό Συναγερμό και από το 1993 έως το 1997 υπηρέτησε ως Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού στην κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη. Τον Ιούνιο του 2005 αναγορεύθηκε Επίτιμη Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Νοέμβριο του ιδίου έτους, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Μίντλεσεξ του Λονδίνου. Μέχρι τώρα έχει εκδώσει έντεκα ποιητικές συλλογές, με κυρίαρχο στοιχείο τον προβληματισμό και τη θλίψη για την πικρή μοίρα της Κύπρου, αλλά και την αισιοδοξία της επιστροφής.

Το CD αποτελείται από
12 μελοποιημένα ποιήματα
της Κλαίρης Αγγελίδου
από τον Γιώργο Θεοφάνους,
ερμηνευμένα από τους
Μαρινέλλα,
Κώστα Μακεδόνα
και Δήμο Αναστασιάδη.
(Το έργο θα διατεθεί μαζί
με μια σπάνια 48σέλιδη
έκδοση φωτογραφικού
και λογοτεχνικού υλικού)
Μην το χάσετε!
Μαζί με τη «Σημερινή»

Σημειώνεται πως στο μουσικό έργο «Χοές» περιλαμβάνονται δώδεκα καταπληκτικά τραγούδια, τα οποία θα κυκλοφορήσουν στο επετειακό CD που θα διατεθεί αποκλειστικά με την Κυριακάτικη εφημερίδα «Η Σημερινή» στις 29 Μαρτίου 2015. Το συλλεκτικό αυτό CD θα διατεθεί μαζί με μια σπάνια 48σέλιδη έκδοση φωτογραφικού και λογοτεχνικού υλικού, στην τιμή των 3,90€ επιπλέον. Η διάθεση του εν λόγω έργου από την εφημερίδα «Η Σημερινή» αποτελεί συνέχιση της πολύχρονης κοινωνικής εταιρικής ευθύνης του Συγκροτήματος «ΔΙΑΣ», αφού μέρος των καθαρών εσόδων από τις πωλήσεις των CD's θα δοθεί ως εισφορά στο «Μέλαθρον Αγωνιστών Ε.Ο.Κ.Α». Την όλη προσπάθεια στηρίζει το «Ράδιο Πρώτο».

Οι χορηγοί του έργου

Για την κυκλοφορία αυτού του έργου εκφράζουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες στους συνοδοιπόρους μας, που με τη συμβολή τους κατέστησαν δυνατή την κυκλοφορία αυτής της συλλογής. Πρόκειται για τους: ALPHA BANK Cyprus Ltd, ΟΠΑΠ Κύπρου, CYTA Κύπρου, KPMG Ltd.


Marinella and Kostas Makedonas at the Imprisoned Graves in Nicosia.
| Photo credit: Giorgos Michael © March 27, 2015
 
Ακολουθήστε μας: 
· YOUTUBE 
 
| “Libations to Ηistory… Homage to the heroes of E.O.K.A”; An article - tribute by Marios Adamou in the Cypriot newspaper I Simerini (Today) about the release of Giorgos Theofanous' new song cycle for the 60th Anniversary (1955 - 2015) of the E.O.K.A Cyprus Liberation Struggle (1955 - 1959), that will be released in a special edition as a covermount with the Sunday edition of the Cypriot newspaper “I simerini”, on March 29, 2015. The album is called “Choës (Libations)” and includes poems of the Cypriot poet Claire Angelides that were set to music by Giorgos Theofanous and interpreted by the popular Greek singers Marinella, Kostas Makedonas and Dimos Anastasiadis. Part of the net proceeds from the sale of the CDs will be donated to the Melathron Fighters of E.O.K.A. | Published: Saturday, March 28, 2015 | Source: Sigmalive.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου