29 Μαρτίου 2015

Χοές



Στις 29 Μαρτίου 2015 κυκλοφόρησε στην Κύπρο το μουσικό έργο «Χοές» από το «Ράδιο Πρώτο», με αφορμή τη συμπλήρωση εξήντα χρόνων (1955 - 2015) από την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α (1955 - 1959). Οι ωδές του έργου, αποτελούν φόρο τιμής σε όλους όσοι θυσιάστηκαν και αφιέρωσαν τη ζωή τους στον αγώνα κατά του Αγγλικού ζυγού.

Το μουσικό έργο αποτελείται από μια σειρά ποιημάτων για τους ήρωες της Ε.Ο.Κ.Α που έγραψε η ποιήτρια, αγωνίστρια και πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου Κλαίρη Αγγελίδου και μελοποίησε ο Γιώργος Θεοφάνους. Ερμηνεύουν η Μαρινέλλα, ο Κώστας Μακεδόνας και ο Δήμος Αναστασιάδης. Συμμετέχουν ο Γιωργής Τσουρής στις αφηγήσεις, ο μονωδός Ευάγγελος Δρούζας, η νεαρή Μαρίνα Βερζανλή και πενταμελής χορωδία.

 

 
 
Λίστα τραγουδιών:
01. ΦΩΝΕΣ ΗΡΩΩΝ – Μαρινέλλα – 2:32
02. ΟΙ ΗΡΩΕΣ – Μαρινέλλα – 3:06
03. ΔΥΟ ΔΕΣΠΟΙΝΕΣ (Μάρκος Δράκος) – Κώστας Μακεδόνας – 4:20
04. ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΣ (Πετράκης Γιάλλουρος) – Κώστας Μακεδόνας – 3:22
05. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ, ΜΙΚΡΗ (Αντρέας Παρασκευάς) – Δήμος Αναστασίαδης – 3:08
06. ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟ (Αντρέας Παναγίδης) – Κώστας Μακεδόνας – 3:31
07. ΣΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΟΥ ΑΧΥΡΩΝΑ (Ανδρέας Κάρυος, Ηλίας Παπακυριακού,
Φώτης Πίττας, Χρήστος Σαμάρας) – Μαρινέλλα, Κώστας Μακεδόνας – 4:50
08. ΧΑΡΟΝΤΑΣ (Μιχαήλ Καραολής) – Κώστας Μακεδόνας – 3:08
09. Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΜΑΣ (Μιχαλάκης Παρίδης) – Δήμος Αναστασιάδης – 3:09
10. ΜΑΝΑ (Λουκία Παπαγεωργίου) – Μαρινέλλα – 4:45
11. ΛΟΥΛΟΥΔΑΣ (Δημητράκης Δημητρίου) – Μαρίνα Βερζανλή – 3:17
12. ΜΠΕΤΟΒΕΝ (Αντρέας Ζάκος) – Δήμος Αναστασιάδης – 2:35
13. ΕΣΥ ΑΝΕΒΗΚΕΣ ΤΑ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ(Ευαγόρας Παλληκαρίδης) – Κώστας Μακεδόνας – 4:50
14. ΔΕΥΤΕ ΛΑΒΕΤΕ ΦΩΣ – Ευάγγελος Δρούζας – 3:22


«Αυτοί πήραν όλη τη Δόξα δίκαια
Γι' αυτό περίεργοι κατοπτεύουν εμάς,
 τους κάπηλους της δικής τους θυσίας
Οι ήρωες ζουν στην Αθανασία
Δεν τους χρειάζονται οι επαίνοι
αυτών που προσποιούνται ότι προφέρουν
Δόξα και Τιμή
Απλός ήταν ο στοχασμός τους
Κι' ο θάνατος, ένα άλλο σκαλοπάτι της Ζωής
της δικής τους, της Αληθινής Ζωής τους»

Marinella in the presentation of the studio album "Choës (Libations)"
at the Imprisoned Graves in Nicosia, Cyprus.
| Photo credit: Giorgos Michael © March 27, 2015

Μεγάλωσα σε ένα σπίτι με τη μάνα μου να περιγράφει σκηνές όπου η ίδια κι' άλλες συνομήλικες της, μαθητριούλες τότε στην εφηβεία, μετέφεραν μηνύματα μέσα στο φως του ποδηλάτου ή την πλάτη ενός βιβλίου κι' ότι τα αδέρφια της τα πιάσανε και τα σπάσανε στο ξύλο και στο πατρικό μας στη Λάρνακα, το οποίο ήταν χτισμένο πάνω από μια σπηλιά που κατέληγε ΥΠΟΓΕΙΑ μέχρι την Αλυκή, έκρυβαν όπλα. Μεγάλωσα σε ένα σπίτι με τον πατέρα μου να περιγράφει πως ξάπλωνε και κοιμότανε στο κρεβάτι του Γρηγόρη, αφού τον φιλοξενούσαν στη Λύση όπου δούλευε μηχανικός, όταν ο Αυξεντίου έλειπε. Μεγάλωσα σε ένα ΝΗΣΙ με το χρώμα να μυρίζει γιασεμί και χελιδόνι και την καρδιά μου να φτερουγίζει ΘΑΥΜΑΣΜΟ για όλους όσοι την αγάπησαν και την τραγούδησαν. Οι ΗΡΩΕΣ, όπως γράφει η αγαπημένη Κλαίρη Αγγελίδου, δεν χρειάζονται τους ΕΠΑΙΝΟΥΣ αυτών που προσποιούνται ότι προσφέρουν ΔΟΞΑ και ΤΙΜΗ. Οι ΧΟΕΣ δεν είναι η προσφορά µου στους νεκρούς του '55-'59 αλλά η προσφορά µου στους ζωντανούς Κυπρίους του σήμερα, στα παιδιά µου, στη γενιά µου και στις επόμενες που θα 'ρθουν ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ όλους αυτούς για τους οποίους ο ΘΑΝΑΤΟΣ ήταν ένα άλλο σκαλοπάτι της ζωής… της δικής τους, της Αληθινής Ζωής.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ


«Απ' το γερό τους πάτημα
γεμίσαν τα τοπία των αναμνήσεων,
γέμισε ο κάμπος ο πλατύς
απ' την ατίθαση ψυχή τους,
το φωτεινό τους γέλιο
Μιλούσαν με την Λευτεριά
σαν να 'ταν αδελφή τους
κι' εκείνη τους καμάρωνε
δίνοντάς τους δαφνόφυλλα,
τριαντάφυλλα, μη με λησμόνει
Τελευταίο επισφράγισμα, τους χάρισε
το πιο ακριβό φιλί, της Αιωνιότητας»

Marinella in the presentation of the studio album "Choës (Libations)"
at the Imprisoned Graves in Nicosia, Cyprus.
| Photo credit: Giorgos Michael © March 27, 2015

Μέσα στη σύγχρονη δίνη και το βαθύ σκοτάδι που ζούμε, το μόνο φωτεινό σημάδι είναι οι θυσίες, τα ολοκαυτώματα των ηρώων μας. Είναι οι αγχόνες που στήθηκαν για να σβήσουν νεανικά χαμόγελα «Τρομοκρατών», που ήταν οι περισσότεροι νέοι, που μόλις καβαλίκεψαν το άλογο της νιότης και κάλπαζαν τ' ανηφορικό μονοπάτι της Λευτεριάς. Αυτό το φως ακολούθησα κι' έγραψα τους λιγοστούς στίχους, σπονδή στον Τάφο τους, αιώνιο μνημόσυνο στη μνήμη τους. Χρέος βαρύ δικό μου και της γενιάς μου. Αυτοί ολόρθοι πάλεψαν κι' αντίκρισαν χαμογελώντας, ψάλλοντας ύμνους στο Θεό, την πάλλευκη ΛΕΥΤΕΡΙΑ. Αυτή τους έκλεισε τα μάτια και τους ανέβασε με τις φτερούγες της στο θρόνο του Θεού. Άγιοι μάρτυρες της ματόβρεχτης γη μας, αιώνια σύμβολα Τιμής. Αυτό τον κραδασμό ένιωσε ο συνθέτης Γιώργος Θεοφάνους, όταν διάβασε τους στίχους κι' ευθύς ένιωσε τη λαχτάρα μέσα του να τους μελοποιήσει, να τους δώσει πνοή. Τον ευχαριστώ θερμά για όσα μας προσφέρει στη λιτανεία της ψυχής, που απονέμει τον ΔΙΚΑΙΟ ΕΠΑΙΝΟ. Ευχαριστώ το Συγκρότημα ΔΙΑΣ, τον Χρύσανθο Τσουρούλλη, τη Μαρινέλλα, τον Κώστα Μακεδόνα, τον Δήμο Αναστασιάδη, τη Μαρίνα Βερζανλή, τον Βαγγέλη Δρούζα, τους χορωδούς, την Alpha Bank. Όλοι μαζί ψάλλουμε το «Δόξα εν υψίστοις Θεώ» μαζί με τους αγγέλους. Η αγάπη και η προσευχή μας θυμίαμα λύτρωσης κι' ελπίδας, αμάραντο στεφάνι θαυμασμού.
ΚΛΑΙΡΗ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ


Η παρουσίαση του άλμπουμ πραγματοποιήθηκε στα «Φυλακισμένα μνήματα» της Λευκωσίας, στις 27 Μαρτίου 2015, μαζί με μία έκθεση φωτογραφίας για τον αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α και την παρουσίαση 200 ανέκδοτων φωτογραφιών από την προσωπική συλλογή της αγωνίστριας Κλαίρης Αγγελίδου. Το παρών τους στην εκδήλωση έδωσαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο Γενικός Εισαγγελέας κ. Κώστας Κληρίδης, υπουργοί, βουλευτές, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων της Κύπρου και, φυσικά, όλοι οι συντελεστές αυτού του εγχειρήματος.


Marinella with Giorgos Theofanous, Claire Angelides, Kostas Makedonas and Dimos Anastasiadis
in the presentation of the album "Choës (Libations)" at the Imprisoned Graves in Nicosia.
| Photo credit: Giorgos Michael © March 27, 2015

Giorgos Theofanous and Claire Angelides with Marinella, Kostas Makedonas and Dimos Anastasiadis
in the presentation of the album "Choës (Libations)" at the Imprisoned Graves in Nicosia.
| Photo credit: Giorgos Michael © March 27, 2015

Χαιρετισμός του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη
στην παρουσίαση του μουσικού έργου «Χοές» του Γιώργου Θεοφάνους:

President of the Republic of Cyprus
Mr. Nicos Anastasiades with Marinella,
Kostas Makedonas and Dimos Anastasiadis
in the presentation of the album "Choës (Libations)"
at the Imprisoned Graves, on March 27, 2015.
| Photo credit: Giorgos Michael ©
Είναι με μεγάλη χαρά που αποδέχτηκα την πρόσκληση σας να εγκαινιάσω την έκθεση φωτογραφιών και να προσφωνήσω την παρουσίαση του μουσικού έργου «Χοές», που το Συγκρότημα Δίας οργανώνει για να τιμήσει την επέτειο των 60 χρόνων από την έναρξη του αγώνα των Κυπρίων για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού.
Στον ιερό αυτό χώρο, όπου δεκατρείς από τους πιο δοξασμένους ήρωες μας κατέβηκαν στον τάφο για να βρουν τα σκαλοπάτια που πάν' στη λευτεριά, οι 200 ανέκδοτες φωτογραφίες από την προσωπική συλλογή της αγωνίστριας Κλαίρης Αγγελίδου, ξυπνούν την ένδοξη εποποιία του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, και θυμίζουν σε όλους εμάς το χρέος μας προς τους ήρωες και τους αγωνιστές της ελευθερίας.
Θέλω να εξάρω την πρωτοβουλία του Συγκροτήματος Δίας και να χαιρετήσω την διάθεση προς τους αναγνώστες της «Σημερινής» τόσο του ειδικού ενθέτου με τις φωτογραφίες και λογοτεχνικό υλικό, όσο και του συλλεκτικού CD, «Χοές», που σήμερα παρουσιάζουμε στη συγκινητική αυτή εκδήλωση.
Το μουσικό αυτό έργο, που αποτελείται από μια σειρά ποιημάτων της αγαπητής μου και αξιοσέβαστης κας Κλαίρης Αγγελίδου, μελοποίησε ο εκλεκτός συμπατριώτης μας μουσικοσυνθέτης Γιώργος Θεοφάνους και ερμηνεύουν τρία από τα πιο επιτυχημένα ονόματα της ελληνικής μουσικής. Την Μαρινέλλα, τον Κώστα Μακεδόνα και τον Δήμο Αναστασιάδη.
Οι ωδές του Γιώργου Θεοφάνους αποτελούν φόρο τιμής σε όλους όσους θυσιάστηκαν και αφιέρωσαν τη ζωή τους στον αγώνα κατά των αποικιοκρατών. Οι χοές αντανακλούν στα εναγίσματα, τις προσφορές δηλαδή, καθαγιασμένων τροφών στον τάφο του νεκρού και με χοές τιμούσαν αρχαίοι Έλληνες τις μούσες, τις νύμφες και τις ερινύες.
Αλλά θα συμφωνήσω με τον αγαπητό μου φίλο, Γιώργο Θεοφάνους, πως το δικό του σημερινό έργο, δεν είναι απλώς, μια οφειλόμενη προσφορά στους νεκρούς ήρωες μας. Είναι μια προσφορά «προς τους ζωντανούς Κύπριους του σήμερα, στα παιδιά µας, στη γενιά μας και στις επόμενες γενεές που θα 'ρθουν για να θυμούνται όλους αυτούς για τους οποίους ο θάνατος ήταν ένα άλλο σκαλοπάτι της ζωής… της δικής τους, της Αληθινής Ζωής».
Το έργο «Χοές» που έρχεται να προστεθεί στην εξαίρετη δουλειά του Γιώργου Θεοφάνους, είναι άξιο συγχαρητηρίων. Θερμά συγχαρητήρια, βεβαίως, οφείλουμε και στην ποιήτρια, στους αξιόλογους τραγουδιστές που το αποδίδουν και σε όλους τους καλλιτέχνες που συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της ιστορικής αυτής, για τον πολιτισμό και τους αγώνες μας.
Η Κύπρος, είναι ένα νησί με μακρά ιστορία και πολιτισμό. Ένα νησί με τη δική του ψυχή, τη δική του φωνή. Με εμπνευσμένους δημιουργούς που θέλησαν και κατέγραψαν μαζί με τη δική τους πορεία και έκφραση όλη την πορεία του ίδιου του τόπου μας μέσα από τον πολιτισμό και τους αγώνες του. Με τη δημιουργία του αυτή, προβάλλονται οι αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού, του οποίου η αντοχή δοκιμάζεται και στις μέρες μας.
Θέλω να εξάρω αλλά και να συγχαρώ το Συγκρότημα Δίας που αξιοποιεί με άριστο τρόπο τη δημιουργία του Γιώργου Θεοφάνους.
Ταυτόχρονα να εκφράσω και τις θερμότατες ευχαριστίες της Πολιτείας για την συνεισφορά μέρους των καθαρών εσόδων από τις πωλήσεις του CD προς στο Μέλαθρον Αγωνιστών, που όλοι γνωρίζουμε, πόσο το χρειάζεται.
Με αυτά τα ελάχιστα εγκαινιάζω την έκθεση φωτογραφίας, ευχόμενος οι «Χοές» του Γιώργου Θεοφάνους να αποτελέσουν και τους ήχους αφύπνισης, ώστε ενωμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στην κατοχή.


Marinella and Cypriot journalist Chrysanthos Tsouroullis
at the Imprisoned Graves in Nicosia, Cyprus.
| Photo credit: Giorgos Michael © March 27, 2015

Το άλμπουμ κυκλοφόρησε σε δίσκο ψηφιακής μορφής (CD) μαζί με μια σπάνια 48σέλιδη έκδοση φωτογραφικού και λογοτεχνικού υλικού, ως ένθετο της Κυριακάτικης έκδοσης της Κυπριακής εφημερίδας «Η Σημερινή», σε συνεργασία πάντα με το Συγκρότημα «Δίας» (τον μεγαλύτερο όμιλο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην Κύπρο). Μέρος των καθαρών εσόδων από τις πωλήσεις των CDs δόθηκαν ως εισφορά στο Μέλαθρον Αγωνιστών της Ε.Ο.Κ.Α.


Marinella and Kostas Makedonas at the Imprisoned Graves in Nicosia, Cyprus.
| Photo credit: Giorgos Michael © March 27, 2015

Marinella, Giorgos Theofanous, Kostas Makedonas, Claire Angelides and Dimos Anastasiadis
in the presentation of the album "Choës (Libations)" about the heroes of EOKA
at the Imprisoned Graves in Nicosia of Cyprus, on March 27, 2015.
| Photo credit: Giorgos Michael © 2015

Η διεύθυνση παραγωγής και η καλλιτεχνική επιμέλεια του άλμπουμ ανήκουν στον Γιώργο Θεοφάνους. Η ηχογράφηση των τραγουδιών έγινε στα στούντιο «Odeon» και «Βι-Κay» στην Αθήνα, με ηχολήπτες τον Ηλία Λάκκα, τον Μπάμπη Μπίρη και τον Νικόλα Ντίμα. Τις ενορχηστρώσεις των τραγουδιών και τη διεύθυνση ορχήστρας ανέλαβε ο Λεωνίδας Τζίτζος, ενώ την σχεδίαση του άλμπουμ επιμελήθηκε η Γιώτα Ευθυμίου.

Χορωδία:
Ευάγγελος Δρούζας (χοράρχης), Κωνσταντίνος Παπαχριστοδούλου, π. Γεώργιος Βλαχόπουλος, Απόστολος Καλπακίδης, Γεώργιος Ρωμυλιώτης

Έπαιξαν οι μουσικοί:
Σταύρος Παπαγιαννόπουλος (Μπουζούκι, μπαγλαμάς), Φοίβος Ζαχαρόπουλος (Κιθάρες), Γρηγόρης Συντρίδης (Τύμπανα), Γιάννης Γρηγορίου (Μπάσο), Ηρακλής Βαβάτσικας (Ακορντεόν), Μιχάλης Πορφύρης (Βιολοντσέλο), Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος (Πνευστά)

Χορηγοί:
ALPHA BANK Cyprus Ltd, ΟΠΑΠ Κύπρου, CYTA, KPMG Ltd



 
Ακολουθήστε μας: 
· YOUTUBE 
 
| Giorgos Theofanous' new song cycle for the 60th Anniversary of the EOKA Cyprus Liberation Struggle (1955 - 1959) was released in a special edition by Radio Proto, as a covermount with the Sunday edition of the Cypriot newspaper "I Simerini" on March 29, 2015. 
The album is called "Choës (Libations)" and includes poems of the Cypriot poet Claire Angelides that were set to music by Giorgos Theofanous and interpreted by Marinella, Kostas Makedonas and Dimos Anastasiadis. Participate Yiorghis Tsouris in the narratives, soloist Evangelos Drouzas, Marina Verzanli and a five-member choir.
Part of the net proceeds from the sale of the CDs was donated to the Melathron Fighters of EOKA.
The presentation of the album was held at the Imprisoned Graves, in the presence of the President of the Republic of Cyprus Mr. Nicos Anastasiades, on March 27, 2015.

Track listing.
01. “Fones iroon(Heroes' voices) Marinella 2:32
02. “I iroes(The heroes) Marinella 3:06
03. “Dio Despines (Markos Drakos) (Two Despinas) Kostas Makedonas 4:20
04. “Simeoforos (Petrakis Giallouros)(Standard bearer) Kostas Makedonas 3:22
05. “I istoria tou, mikri (Antreas Paraskevas)(His story was short) Dimos Anastasiadis 3:08
06. “Zeimpekiko (Antreas Panayidis)Kostas Makedonas 3:31
07. “Stous Tesseris tou achirona (Andreas Karyos, Ilias Papakyriakou, Fotis Pittas,
Christos Samaras) (Dedicated to the Four of Achirona) – Marinella, Kostas Makedonas 4:50
08. “Charontas (Michail Karaolis)(Charon) Kostas Makedonas 3:08
09. “O Megalos nekros mas (Michalakis Paridis)(Our Great dead) Dimos Anastasiadis 3:09
10. “Mana (Loukia Papageorgiou)(Mother) Marinella 4:45
11. “Louloudas (Dimitrakis Dimitriou)(Florist) Marina Verzanli 3:17
12. “Beethoven (Antreas Zakos)Dimos Anastasiadis 2:35
13. “Esi anevikes ta skalopatia(Evagoras Pallikaridis)
(You have climbed the stairs) Kostas Makedonas 4:50
14. “Defte lavete Fos (Come receive the Light) Evangelos Drouzas 3:22




Giorgis Tsouris – Narrative
Evangelos Drouzas, Konstantinos Papachristodoulou,
f. Georgios Vlachopoulos, Apostolos Kalpakidis, Georgios Romiliotis – Chorus

Personnel.
Giorgos TheofanousProducer
Leonidas TzitzosArranger and conductor
Babis MpirisRecording engineer in the studio “Bikay”
Ilias LakkasRecording engineer in the studio “Odeon”
Giannis Ioannidis – Digital mastering
Nikolas Ntimas – Recording engineer on track “Louloudas (Dimitrakis Dimitrious)”
Giota Efthimiou – Artwork

Musicians.
Giorgos TheofanousPiano
Leonidas TzitzosKeyboard
Giannis Grigoriou – Bass
Grigoris SyntridisDrums, percussion
Phoebus ZacharopoulosGuitar
Stavros Papagiannopoulos – Bouzouki, baglamas
Michalis Porfiris – Cello
Alexandros Arkadopoulos – Wind
Hercules Vavatsikas – Accordion

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου