27 Μαρτίου 2015

Σε κλίμα συγκίνησης παρουσιάστηκαν οι «Χοές»


Marinella in the presentation of the studio album "Choës (Libations)"
at the "Imprisoned Graves" in Nicosia, Cyprus.
| Photo credit: Giorgos Michael © March 27, 2015

Marinella and Cypriot journalist
Chrysanthos Tsouroullis
in the restaurant "Romantica",
in Nicosia, on March 26, 2015
| Photo credit: Giorgos Michael ©
Στο νησί της Κύπρου ταξίδεψαν το απόγευμα της Πέμπτης 26 Μαρτίου η Μαρινέλλα, ο Κώστας Μακεδόνας και ο Δήμος Αναστασιάδης για την παρουσίαση του συλλεκτικού ψηφιακού δίσκου «Χοές» με μελοποιημένα ποιήματα της αγωνίστριας και πρώην Υπουργού Παιδείας της Κύπρου Κλαίρης Αγγελίδου. Τα ποιήματα μελοποίησε ο συνθέτης Γιώργος Θεοφάνους με αφορμή τη συμπλήρωση εξήντα χρόνων (1955 - 2015) από την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α (1955 - 1959), και ηχογραφήθηκαν από τους τρεις καταξιωμένους Έλληνες ερμηνευτές, με τη συμμετοχή του Γιώργου Τσουρή, του μονωδού Ευάγγελου Δρούζα και της νεαρής Μαρίνας Βερζανλή. Το ίδιο βράδυ, οι βασικοί συντελεστές του έργου δείπνισαν στο εστιατόριο «Romantica» (καλεσμένοι του Διευθυντή του Συγκροτήματος «Δίας», Χρύσανθου Τσουρούλλη), ενώ το επόμενο πρωί στις 11:30 βρέθηκαν στα «Φυλακισμένα Μνήματα» της Λευκωσίας για την Συνέντευξη Τύπου.


Presentation of the album "Choës (Libations)" by George Theofanous,
at the "Imprisoned Graves" in Nicosia, Cyprus.
| Photo credit: Giorgos Michael © March 27, 2015

Marinella with Kostas Makedonas and Claire Angelides
 at the "Imprisoned Graves" in Nicosia, Cyprus.
| Photo credit: Giorgos Michael © March 27, 2015

Marinella with Claire Angelides and Dimos Anastasiadis
 at the "Imprisoned Graves" in Nicosia, Cyprus.
| Photo credit: Giorgos Michael © March 27, 2015

Marinella in the presentation of the studio album "Choës (Libations)"
at the "Imprisoned Graves" in Nicosia, Cyprus.
| Photo credit: Giorgos Michael © March 27, 2015

Η Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε σε μια σεμνή τελετή, με αισθήματα δέους και σε κλίμα συγκίνησης, όπως άλλωστε το επιβάλλει ο χώρος και η περίσταση. Παράλληλα, παρουσιάστηκε μία μοναδική έκθεση φωτογραφίας με θέμα την Εποποιία του Απελευθερωτικού Αγώνα, η οποία αποτελείται από 200 ανέκδοτες φωτογραφίες από την προσωπική συλλογή της Κλαίρης Αγγελίδου.


  Photo credits: Giorgos Michael © March 27, 2015

Το παρών τους στην εκδήλωση έδωσαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου κ. Κώστας Κληρίδης, Υπουργοί, Βουλευτές και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων της Κύπρου.

Χαιρετισμός του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη
στην παρουσίαση του μουσικού έργου «Χοές» του Γιώργου Θεοφάνους:

President of the Republic
of Cyprus Nicos Anastasiades
with Marinella, Giorgos Theofanous,
Claire Angelides, Kostas Makedonas,
Dimos Anastasiadis in the presentation
of the studio album "Choës" at the
"Imprisoned Graves", on March 27, 2015
Είναι με μεγάλη χαρά που αποδέχτηκα την πρόσκληση σας να εγκαινιάσω την έκθεση φωτογραφιών και να προσφωνήσω την παρουσίαση του μουσικού έργου «Χοές», που το Συγκρότημα Δίας οργανώνει για να τιμήσει την επέτειο των 60 χρόνων από την έναρξη του αγώνα των Κυπρίων για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού.
Στον ιερό αυτό χώρο, όπου δεκατρείς από τους πιο δοξασμένους ήρωες μας κατέβηκαν στον τάφο για να βρουν τα σκαλοπάτια που πάν' στη λευτεριά, οι 200 ανέκδοτες φωτογραφίες από την προσωπική συλλογή της αγωνίστριας Κλαίρης Αγγελίδου, ξυπνούν την ένδοξη εποποιία του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, και θυμίζουν σε όλους εμάς το χρέος μας προς τους ήρωες και τους αγωνιστές της ελευθερίας.
Θέλω να εξάρω την πρωτοβουλία του Συγκροτήματος Δίας και να χαιρετήσω την διάθεση προς τους αναγνώστες της «Σημερινής» τόσο του ειδικού ενθέτου με τις φωτογραφίες και λογοτεχνικό υλικό, όσο και του συλλεκτικού CD, «Χοές», που σήμερα παρουσιάζουμε στη συγκινητική αυτή εκδήλωση.
Το μουσικό αυτό έργο, που αποτελείται από μια σειρά ποιημάτων της αγαπητής μου και αξιοσέβαστης κας Κλαίρης Αγγελίδου, μελοποίησε ο εκλεκτός συμπατριώτης μας μουσικοσυνθέτης Γιώργος Θεοφάνους και ερμηνεύουν τρία από τα πιο επιτυχημένα ονόματα της ελληνικής μουσικής. Την Μαρινέλλα, τον Κώστα Μακεδόνα και τον Δήμο Αναστασιάδη.
Οι ωδές του Γιώργου Θεοφάνους αποτελούν φόρο τιμής σε όλους όσους θυσιάστηκαν και αφιέρωσαν τη ζωή τους στον αγώνα κατά των αποικιοκρατών. Οι χοές αντανακλούν στα εναγίσματα, τις προσφορές δηλαδή, καθαγιασμένων τροφών στον τάφο του νεκρού και με χοές τιμούσαν αρχαίοι Έλληνες τις μούσες, τις νύμφες και τις ερινύες.
Αλλά θα συμφωνήσω με τον αγαπητό μου φίλο, Γιώργο Θεοφάνους, πως το δικό του σημερινό έργο, δεν είναι απλώς, μια οφειλόμενη προσφορά στους νεκρούς ήρωες μας.
Είναι μια προσφορά «προς τους ζωντανούς Κύπριους του σήμερα, στα παιδιά µας, στη γενιά μας και στις επόμενες γενεές που θα 'ρθουν για να θυμούνται όλους αυτούς για τους οποίους ο θάνατος ήταν ένα άλλο σκαλοπάτι της ζωής… της δικής τους, της Αληθινής Ζωής».
Το έργο «Χοές» που έρχεται να προστεθεί στην εξαίρετη δουλειά του Γιώργου Θεοφάνους, είναι άξιο συγχαρητηρίων. Θερμά συγχαρητήρια, βεβαίως, οφείλουμε και στην ποιήτρια, στους αξιόλογους τραγουδιστές που το αποδίδουν και σε όλους τους καλλιτέχνες που συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της ιστορικής αυτής, για τον πολιτισμό και τους αγώνες μας.
Η Κύπρος, είναι ένα νησί με μακρά ιστορία και πολιτισμό. Ένα νησί με τη δική του ψυχή, τη δική του φωνή.
Με εμπνευσμένους δημιουργούς που θέλησαν και κατέγραψαν μαζί με τη δική τους πορεία και έκφραση όλη την πορεία του ίδιου του τόπου μας μέσα από τον πολιτισμό και τους αγώνες του. Με τη δημιουργία του αυτή, προβάλλονται οι αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού, του οποίου η αντοχή δοκιμάζεται και στις μέρες μας.
Θέλω να εξάρω αλλά και να συγχαρώ το Συγκρότημα Δίας που αξιοποιεί με άριστο τρόπο τη δημιουργία του Γιώργου Θεοφάνους.
Ταυτόχρονα να εκφράσω και τις θερμότατες ευχαριστίες της Πολιτείας για την συνεισφορά μέρους των καθαρών εσόδων από τις πωλήσεις του CD προς στο Μέλαθρον Αγωνιστών, που όλοι γνωρίζουμε, πόσο το χρειάζεται.
Με αυτά τα ελάχιστα εγκαινιάζω την έκθεση φωτογραφίας, ευχόμενος οι «Χοές» του Γιώργου Θεοφάνους να αποτελέσουν και τους ήχους αφύπνισης, ώστε ενωμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στην κατοχή.


Marinella with Giorgos Theofanous, Claire Angelides, Kostas Makedonas
and Dimos Anastasiadis in the presentation of the album "Choës (Libations)"
 at the "Imprisoned Graves" of Nicosia, Cyprus.
| Photo credit: Giorgos Michael © March 27, 2015

Marinella and Kostas Makedonas
at the "Imprisoned Graves"
in Nicosia, on March 27, 2015
| Photo credit: Giorgos Michael ©
Η έκθεση και η έκδοση του ψηφιακού δίσκου αποτελούν πρωτοβουλία του Συγκροτήματος «Δίας» με αφορμή τη συμπλήρωση εξήντα χρόνων από την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. Χορηγοί της μεγάλης αυτής προσπάθειας, την οποία στηρίζει το «Ράδιο Πρώτο», είναι η «Alpha Bank», η «ΟΠΑΠ» Κύπρου, η «Cyta», και η «KPMG».

Το συλλεκτικό CD θα διατεθεί αποκλειστικά με την Κυριακάτικη έκδοση της Κυπριακής εφημερίδας «Η Σημερινή» στις 29 Μαρτίου 2015, μαζί με μια σπάνια συλλεκτική 48σέλιδη έκδοση φωτογραφικού και λογοτεχνικού υλικού. Μέρος των καθαρών εσόδων από τις πωλήσεις των CDs θα δοθεί ως εισφορά στο Μέλαθρον Αγωνιστών της Ε.Ο.Κ.Α.

 
Ακολουθήστε μας: 
· YOUTUBE 
 
| In a climate of emotion was held the presentation of the studio album "Choës (Libations)" by George Theofanous and Claire Angelides, in the presence of the President of the Republic of Cyprus Nicos Anastasiades, at the "Imprisoned Graves" in Nicosia, Cyprus, on March 27, 2015. The album will be released in a special edition as a covermount with the Sunday edition of the Cypriot newspaper "I Simerini" on March 29, 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου