4 Αυγούστου 2024

Μυσταγωγία στη Μονή Τοπλού με τη Μαρινέλλα (Κριτική)

ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΞΕΧΑΣΤΗ
ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΤΗ ΧΑΡΑ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΤΗ ΖΗΣΟΥΜΕ
 
Photo credit: Michalis Vasilakis © July 27, 2024
 
Από την δημοσιογράφο
Δέσποινα Σαββοπούλου
για την Κυριακάτικη έκδοση
της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος»
 
Δημοσίευση: Κυριακή 4 Αυγούστου 2024
 
 
         Μερικοί ξεχωριστοί καλλιτέχνες έχουν γεννηθεί για τη σκηνή. Είναι ο φυσικός τους χώρος. Σε αυτήν ζουν, αναπνέουν, εξελίσσονται, μπορούν, όσα χρόνια και αν περάσουν, να μας ξαφνιάζουν ευχάριστα και δημιουργικά. Μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση είναι η αεικίνητη, αειθαλής, η μία και μοναδική Μαρινέλλα, που εμφανίσθηκε στον ιδιαίτερο χώρο της Μονής Τοπλού στη Σητεία Κρήτης, το Σάββατο 27 Ιουλίου, για να αποδείξει, για άλλη μια φορά, τη μεγάλη της κλάση. Ένα αληθινό φαινόμενο του Ελληνικού Τραγουδιού.
 
         Με το που πατάει το πόδι της στη σκηνή, η Μεγάλη Κυρία του Ελληνικού Τραγουδιού μεταμορφώνεται σε έφηβη. Πετάει από πάνω της το βάρος των δεκαετιών, φέτος συμπληρώνει 68 χρόνια παρουσίας στο τραγούδι, κρατά μόνο την πλούσια γνώση και εμπειρία της και με τη χαρακτηριστική, πάντα αναγνωρίσιμη φωνή της, που έχει μένει αναλλοίωτη στον χρόνο, μας χαρίζει ανυπέρβλητες ερμηνείες. Η Μαρινέλλα βάζει κάθε μέρα στοίχημα με τον καλό της εαυτό και κάθε μέρα το κερδίζει. Αυτό το συναίσθημα σου δημιουργεί, καθώς τη βλέπεις να λάμπει στη σκηνή, διατρέχοντάς την από άκρη σε άκρη, με μπρίο, κέφι, μεράκι, εκφραστική, ακάματη, γεμάτη ενθουσιασμό.
 
         Όχι μόνο τραγούδησε μεγάλες αγαπημένες επιτυχίες της από την τεράστια καριέρα της, όπως το «Άνοιξε πέτρα» έως το «Να παίζει το τρανζίστορ» και το «Η αγάπη όλα τα υπομένει», αλλά και με πολλή όρεξη και χιούμορ απευθύνθηκε στο κοινό, που γέμισε ασφυκτικά τον προαύλιο χώρο της Μονής Τοπλού, διηγήθηκε ιστορίες, χόρεψε, «έπαιξε» με τους μουσικούς της, ήταν ευρηματική, χαρούμενη, σπιρτόζα. Μάγεψε στην κυριολεξία τους περί τους δύο χιλιάδες θεατές της, που έφθασαν από κάθε γωνιά της Κρήτης, αλλά και από εκτός του νησιού, για να παρακολουθήσουν τη συναυλία της. Η βραδιά ξεκίνησε λίγο μετά τις 9.00 μ.μ. με την πολύ καλή τραγουδίστρια Νίνα Μαζάνη, η οποία έκανε μια θερμή εισαγωγή, χορεύοντας και τραγουδώντας μερικά αγαπημένα ελληνικά και ξένα τραγούδια, κάποια μάλιστα της Μαρινέλλας, προκειμένου να προετοιμάσει το κοινό για την άφιξη της Μεγάλης Κυρίας.
 
 
Photo credit: Michalis Vasilakis © July 27, 2024
 
«ΤΟΛΜΩ»
 
         Η είσοδος της Μαρινέλλας στη σκηνή ήταν πανηγυρική. Το πρώτο τραγούδι που ερμήνευσε ήταν -πιο άλλο;- το «Τολμώ», που της ταιριάζει γάντι, μια και η ίδια δεν σταματά ποτέ να τολμά σε ό,τι και να κάνει στη ζωή της. Ντυμένη με ένα λευκό μακρύ φόρεμα και με μια ασπρόμαυρη εσάρπα με μανίκια η Μαρινέλλα ήταν εξαιρετικά κομψή. Η ερμηνεία της γεμάτη, συγκινητική, ανυπέρβλητη, η φωνή της σταθερή, εκπληκτική για άλλη μια φορά και η ίδια, μοναδική. Δεν μπορείς να μην το σκεφτείς: «δεν περνά ο χρόνος από πάνω της…».
 
         «Άκουγα για τη Σητεία και τη Μονή Τοπλού, που σήμερα αντίκρισαν τα μάτια μου και συγκινήθηκα πάρα πολύ, που βρίσκομαι σε αυτή τη σπουδαία Μονή των τόσων χρόνων με την τόσο μεγάλη ιστορία», είπε η Μαρινέλλα απευθυνόμενη στο κοινό της για πρώτη φορά. «Εύχομαι να περάσουμε μια πολύ ωραία βραδιά με τραγούδια που λίγο πολύ τα ξέρετε όλοι… Ίσως να μην τα ξέρετε εσείς οι νεολαίοι, αλλά εσείς τα… νιάτα, τα ωραία νιάτα τα ξέρετε όλα…» είπε, απευθυνόμενη στους πιο μεγάλους από το κοινό και εκείνοι βέβαια γέλασαν. Ακολούθησε καταιγισμός από τραγούδια, με τη Μαρινέλλα να δίνει συνεχείς πάσες στο κοινό για να τραγουδήσει μαζί της: «Και καλύτερα», «Γιατί φοβάσαι (Πάρ’ το φεγγάρι και κάν’ το βέρα μου)» και από τα πιο παλιά και αγαπημένα τα «Εσύ είσαι η αιτία που υποφέρω», «Λαός και Κολωνάκι», «Βίρα τις άγκυρες», «Να το πάρεις το κορίτσι» κ.α. «Παιδιά, περνάτε καλά;» ρώτησε η Μαρινέλλα το κοινό και εκείνο ούρλιαξε «Ναιιιιιι»!
 
 
Photo credit: Michalis Vasilakis © July 27, 2024
 
ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΜΠΑΛΑΝΤΕΣ
 
         Αλλαγή σκηνικού με τις συγκινητικές μπαλάντες να διαδέχονται η μία την άλλη, με τη Μαρινέλλα να καταθέτει συγκλονιστικές ερμηνείες: «Τ’ αθάνατο νερό», «Με πνίγει τούτη η σιωπή», «Τα λόγια είναι περιττά», αλλά και «Ζωγραφισμένα στο χαρτί», «Ποιος είν’ αυτός», «Κρίμα το μπόι σου» και άλλα εξωστρεφή και χορευτικά. Μετά θέλησε να ανακαλύψει συντοπίτες της από τη Θεσσαλονίκη στο κοινό, τα «καρντάσια», όπως ονόμασε τους Βορειοελλαδίτες της βραδιάς.
 
         Ήταν γεμάτη χιούμορ και φιλική, αγαπησιάρικη διάθεση προς τους δέκα καταπληκτικούς μουσικούς που την πλαισίωσαν, ψάχνοντας… ποιος είναι ελεύθερος και ποιος δεσμευμένος. Εκεί έκανε αναφορά και στους δικούς της δύο άντρες που παντρεύτηκε και που δεν είναι πια στη ζωή, πάντα με εύθυμη διάθεση. Για όλους τους μουσικούς της και κάθε έναν ξεχωριστά είχε μόνον καλά λόγια. Στα τύμπανα ο Γρηγόρης Συντρίδης, στο πιάνο και τα πλήκτρα ο Κώστας Συντρίδης, στα κρουστά ο Αλέκος Ρούφας, στο μπάσο ο Σπύρος Βαρδακαστάνης, στην ακουστική κιθάρα ο Γιώτης Σαμαράς, στην ηλεκτρική κιθάρα ο Παντελής Τζιάνας, στο μπουζούκι ο Χρήστος Κόρδας, στην τρομπέτα ο Δημήτρης Αγάθος, στο τρομπόνι ο Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος και μαέστρος ο Γιάννης Δίσκος. 
 
         Τραγούδησε εκπληκτικά και με πολύ μπρίο το περίφημο Σμυρναίικο τραγούδι «Λιλή, η σκανταλιάρα», που τραγουδούσε, όπως είπε, από μικρό κοριτσάκι. Η συναυλία κορυφώθηκε με το ανατριχιαστικό για άλλη μια φορά «Άνοιξε πέτρα» και έκλεισε με το συγκλονιστικό «Καμιά φορά». Ήταν μια βραδιά που θα μείνει αξέχαστη σε όλους εμάς που είχαμε τη χαρά και την ευκαιρία να τη ζήσουμε.
 
Ακολουθήστε μας: 
· YOUTUBE 
 
| “Mystagogy at the Toplou Monastery with Marinella”; Review by the Greek journalist Despina Savvopoulou about Marinella for the Greek newspaper Eleftheros Typos (Free Press), on the occasion of her magnificent concert at the Toplou Monastery in Sitia, Crete, Greece on July 27, 2024, with free admission to the public. | Published: Sunday, August 4, 2024 | Source: ELEFTHEROSTYPOS.GR
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου