6 Απριλίου 2024

Η Μαρινέλλα στη «EUROVISION» του 1974

EUROVISION SONG CONTEST
50 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ

Πέρασαν 50 ολόκληρα χρόνια
από την πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας
στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της «Γιουροβίζιον»
με εκπρόσωπο την ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ

Photos by KPA & Shutterstock (Archives) © 1974
 
         Πέρασαν αισίως πενήντα χρόνια (1974 - 2024) από τη διεξαγωγή του 19ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της «Eurovision», που πραγματοποιήθηκε σαν σήμερα στις 6 Απριλίου 1974 στο παραθαλάσσιο Μπράιτον της Μεγάλης Βρετανίας. Συμμετείχαν συνολικά δεκαεφτά χώρες, με την Ελλάδα να κάνει την παρθενική της εμφάνιση. 

         Ο διαγωνισμός φιλοξενήθηκε στο μεγάλο θέατρο «Brighton Dome» σε παραγωγή του BBC και σκηνοθεσία του Μάικλ Χερλ, και τον παρακολούθησαν περίπου 600 εκατομμύρια τηλεθεατές. Παρουσιάστρια της βραδιάς ήταν η Κέιτι Μπόιλ (για τελευταία φορά), η οποία είχε ξαναπαρουσιάσει το Φεστιβάλ το 1960, το 1963 και το 1968.
 
 
EUROVISION '74: Marinella, ABBA, Olivia Newton-John, Carita, Romuald, Anne Karine Strom, Jacques Hustin, Ireen Sheer, Peret, Piera Martell, Korni Grupa, Cindy and Bert, Gigliola Cinquetti, Paulo De Carvalho, The Wombles κ.α.
Marinella, ABBA, Olivia Newton-John, Carita, Romuald,
Anne Karine, Jacques Hustin, Ireen Sheer, Peret,
Piera Martell, Korni Grupa, Cindy and Bert,
Gigliola Cinquetti, Paulo De Carvalho, The Wombles etc.
| Photo credit: Peter Stone (Daily Mirror) ©
 
The great lady Marinella in Brighton.
| Photo by Argus-Press © April, 1974

         Πρώτη εκπρόσωπος της χώρας μας υπήρξε η Μαρινέλλα, η Μεγάλη Κυρία του Ελληνικού Τραγουδιού και δημοφιλέστερη ερμηνεύτρια εκείνης της εποχής.
 
         Σε συνέντευξή της στη «Ραδιοτηλεόραση», στις 17 Μαρτίου 1974, δήλωσε πως: «Το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας και Τηλεοράσεως μού έκανε την τιμή και με επέλεξε για να λάβω μέρος και να αντιπροσωπεύσω την Ελλάδα, στις αρχές Απριλίου, στο εφετινό Φεστιβάλ Τραγουδιού, που για πρώτη φορά συμμετέχει η Ελλάδα. Θα ερμηνεύσω ένα τραγούδι που έγραψαν ο Πυθαγόρας και ο Κατσαρός…». Με απευθείας ανάθεση από το ΕΙΡΤ, η σπουδαία καλλιτέχνις παρουσίασε ζωντανά το «Κρασί, θάλασσα και τ' αγόρι μου» σε μουσική του Γιώργου Κατσαρού και στίχους του Πυθαγόρα. Ένα αξιοπρεπές ελαφρολαϊκό τραγούδι με έντονα φολκλορικό, «τουριστικό» ύφος.
 
 
«Μες στα στενά τα παιδιά
τραγουδούν στο μπαλκόνι να βγω,
φεγγάρια ρίχνουν χρυσάφι
στο δρόμο να βγω να πνιγώ,
 όμως μου φτάνει, μου φτάνει,
 μου φτάνει που έχω εγώ
λίγο κρασί, λίγο θάλασσα
και τ' αγόρι μου!
Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ' αγόρι μου!
Πόρτα έχω στο φως
κι' ο καημός αδερφός,
και μου δίνει ο Θεός
λίγο κρασί, λίγο θάλασσα
και τ' αγόρι μου!
Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ' αγόρι μου!»
 

 
 
         Το τραγούδι ηχογραφήθηκε στο στούντιο «Polysound» σε ηχοληψία του Γιάννη Σμυρναίου και κυκλοφόρησε στις 19 Μαρτίου 1974 σε δίσκο 45' στροφών (PHILIPS: 6060 199) από την εταιρεία «Phonogram», ταξιδεύοντας παντού: από τη Γιουγκοσλαβία (PHILIPS / RTB: S 53752) μέχρι την Ολλανδία (PHILIPS: 6060 199) και την Πορτογαλία (PHILIPS: G 6060 199). Την ίδια χρονιά, συμπεριλήφθηκε και στον μεγάλο δίσκο 33' στροφών «EUROVISION '74» (CBS Records International: 80217) για τη διεθνή αγορά.
 
 
 
 

         Η δεύτερη πλευρά από το 45άρι, περιλάμβανε το κοινωνικοπολιτικό τραγούδι «Ξύπνα, φεγγάρι μου», των ίδιων δημιουργών. Ένα σπάνιο τραγούδι που μέχρι στιγμής δεν έχει ενταχθεί σε προσωπικό άλμπουμ ή μουσική συλλογή της ερμηνεύτριας.
 
 
«Ήταν αφέντης τ' ουρανού,
ήταν παιδί του κεραυνού
κι' είναι λυγμός το δειλινό,
μια πέτρα γκρίζα στο βουνό
Ξύπνα φεγγάρι μου,
 ξύπνα βλαστάρι μου,
ξύπνα για να χαράξει ο νους»
 
 
 
         Το ασπρόμαυρο βίντεο κλιπ του τραγουδιού γυρίστηκε στο Μικρολίμανο του Πειραιά, στον Ναυτικό Όμιλο, σε σκηνοθεσία της Δάφνης Τζαφέρη. Το μοντάρισμα του έγινε στην Ολλανδία και εν συνεχεία προβλήθηκε σε όλες τις κρατικές τηλεοράσεις των χωρών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, στις 20 Μαρτίου 1974.
 
        
Marinella filming
the video clip of the song
in the port of Piraeus, 1974
| "Apogevmatini" Newspaper ©
Σε έντυπο ρεπορτάζ εκείνης της εποχής,
η δημοσιογράφος Φωφώ Βασιλακάκη από την εφημερίδα «Η απογευματινή», έγραψε τα εξής:

Έτοιμο το συνεργείο με τον τηλεοπτικό διευθυντή Γιώργο Δάμπαση, τη σκηνοθέτιδα δίδα Δάφνη Τζαφέρη, την μακιγιέζ κα. Αθανασίου, περιμένουν την Μαρινέλλα. Καταφθάνει με την πράσινη «Τζάγκουαρ» του Τόλη Βοσκόπουλου. Φοράει μπλε παντελόνι, μπλε πουλόβερ με άσπρο πουκάμισο και ένα εκπληκτικά κομψό δερμάτινο παλτό μαύρο με γούνα του οίκου «Λανβέν».
Στη συνέντευξη που της παίρνουμε, μόλις και βγαίνει η φωνή της με το κρύωμα που έχει αρπάξει. Στρώνει αργότερα μ' ένα τσάι με κονιάκ.
- Πώς νιώθετε που θα εκπροσωπήσετε την Ελλάδα στο Φεστιβάλ;
- «Πριν από όλα τ' άλλα συναισθήματα που είναι περηφάνια και χαρά, για την τιμή, νιώθω τρακ, το ίδιο τρακ που με βασανίζει σε κάθε εμφάνιση».
- Τρακ, εσείς; Δεν σας φαίνεται
Απορεί με ειλικρίνεια. Εν τω μεταξύ, βυθίζεται στη θέα της θάλασσας. «Τι ωραία που είναι εδώ, τί γαλήνη, τί ομορφιά!». Και καθώς θυμάται τα λόγια του τραγουδιού, που θα τραγουδήσει συμπληρώνει: «Όλα εδώ, και η θάλασσα, μόνο που λείπει το αγόρι μου».
- Πώς δεν ήρθε μαζί σας;
- «Είχε πρόβα».
- Του αρέσει το τραγούδι που θα πείτε;
- «Ναι, πολύ, του το πρωτοτραγούδησα από το τηλέφωνο και σε δύο λεπτά μου το σφύριζε όλο. Λέει πως αν δεν πάρει το πρώτο βραβείο, θα είναι δάκτυλος. Πάντως ετοιμάζεται για την υποδοχή της επιστροφής με πλακάτ».
- Εσείς τί πιστεύετε για τις πιθανότητες επιτυχίας;
- «Νομίζω πως θα αρέσει, είναι κεφάτο, φεστιβαλικό, το παίρνεις γρήγορα και σου μένει».
- Πώς είναι η μικρή σας, σας μοιάζει;
- «Είναι θαύμα. Νόμιζα πως δεν θα με ξεχωρίζει από την αδελφή μου και την νταντά της, αλλά ήδη με γνωρίζει, και δεν φεύγει από την αγκαλιά μου με καμιά δύναμη, όταν την παίρνω. Μου μοιάζει πολύ. Είναι φτυστή. Στυπόχαρτο που λένε. Το στόμα, η έκφραση, μόνο που είναι γαλανομάτα».
- Και θα της αρέσουν και τα τραγούδια;
- «Ενθουσιάζεται και βγάζει μικρές φωνές. Πώς να μη της αρέσουν. Επτά μήνες ως που να γεννηθεί τραγουδούσα. Έχει φάει πολύ ντέφι στην πίστα».
Σε λίγο αρχίζει το γύρισμα. Η Μαρινέλλα περπατάει με φόντο την θάλασσα, ανάμεσα στις πρασινάδες με άνεση και χάρη. Αρμονία σ' όλη της την κίνηση, στον τρόπο που μεταχειρίζεται τα χέρια της, στον τρόπο που κρατάει το κεφάλι. Η φωνή της γεμάτη έκφραση, με την πεντακάθαρη άρθρωση επαναλαμβάνει και χρωματίζει με αίσθημα: «Όμως εμένα, μου είναι αρκετά λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ' αγόρι μου». Όλοι γύρω παρασύρονται από το τραγούδι και το σιγοψιθυρίζουν. Είναι πραγματικά όμορφο και εύκολο και τυχερό να τραγουδιέται από την Μαρινέλλα.


Η Μαρινέλλα στα γυρίσματα του βίντεο κλιπ «Κρασί, θάλασσα και τ' αγόρι μου» για την «Eurovision» με σκηνοθέτιδα την Δάφνη Τζαφέρη. Μάρτιος του 1974.
Marinella filming the video clip of the song,
directed by Daphne Djaferis. March, 1974.
| Photo credit: Alinda Mavrogeni ©

         Η ελληνική αποστολή ταξίδεψε για το Μπράιτον στις 31 Μαρτίου 1974. Η κάμερα του ΕΙΡΤ κατέγραψε την αναχώρηση από την αίθουσα επισήμων του Δυτικού Αερολιμένα του Ελληνικού, όπου βρίσκονταν η Μαρινέλλα, ο τραγουδιστής και -τότε σύζυγος της- Τόλης Βοσκόπουλος που τη συνόδευε, οι δημιουργοί του τραγουδιού, ο σολίστας στο μπουζούκι Στέλιος Ζαφειρίου, καθώς και δεκαμελής αντιπροσωπεία του ΕΙΡΤ με επικεφαλής τον διευθυντή τηλεοράσεως Γιώργο Ανεστόπουλο. Η Μαρινέλλα δήλωσε πολύ συγκινημένη για την εκπροσώπηση της χώρας μας και ευχήθηκε το καλύτερο για το ελληνικό τραγούδι, ενώ μαζί με τον Γιώργο Κατσαρό αναφέρθηκαν στις επιτυχίες που είχαν και σε άλλους μουσικούς διαγωνισμούς του εξωτερικού.
 
 
 

Marinella with Pythagoras, Tolis Voskopoulos, Giorgos Katsaros, Stelios Zafeiriou and Giorgos Anestopoulos (for EIRT), departing from Athens International Airport to Brighton of United Kingdom, on March 31, 1974.
Marinella, Pythagoras, Tolis Voskopoulos, Giorgos Katsaros
Stelios Zafeiriou and Giorgos Anestopoulos (for EIRT).
Athens International Airport, on March 31, 1974.

Marinella and Tolis Voskopoulos at the Athens International Airport, on March 31, 1974.
Marinella and Tolis Voskopoulos (her ex-husband).
Athens International Airport, on March 31, 1974.
 
         Η πρώτη πρόβα στο Μπράιτον έγινε στις 3 Απριλίου, η δεύτερη στις 5 Απριλίου το μεσημέρι, και το βράδυ η «τζενεράλε». Οι σπάνιες φωτογραφίες που ακολουθούν τραβήχτηκαν από ξένους φωτορεπόρτερ στη Συνέντευξη Τύπου:
 

Photo by KPA Photo Archive © April, 1974

Photo by KPA Photo Archive © April, 1974

Photo by KPA Photo Archive © April, 1974
 
Photo credit: Steve Wood © April, 1974
 
         Τη μεγάλη βραδιά, η Μαρινέλλα εμφανίστηκε πάνω στη σκηνή του «Brighton Dome» με μοντέρνο ντύσιμο της εποχής: φορώντας ασπρόμαυρο ριγέ πουκάμισο (χειροποίητη δημιουργία του Μενέλαου Στογιάννη) και μαύρο παντελόνι καμπάνα -κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Συνοδευόταν από τετραμελή χορωδία, την οποία αποτελούσαν η Μήτσα Ρούτση, ο Δαμιανός Σερέφογλου, η Θεώνη Βασιλάκη και ο Σταμάτης Γκιουζέλης, ενώ την πενηνταμελή Ορχήστρα του BBC διηύθυνε ο Γιώργος Κατσαρός. Δίπλα της, πάντοτε, ο δεξιοτέχνης στο μπουζούκι και στενός συνεργάτης της, Στέλιος Ζαφειρίου. Το ελληνικό τραγούδι ήταν πέμπτο κατά σειρά εμφάνισης…
 
  
«Ο κόσμος τρέχει ζητώντας
αγάπες, τιμές και λεφτά,
και το μπουζούκι τη νύχτα
το κλάμα του δεν σταματά,
 όμως εμένα, εμένα,
 εμένα μου είν' αρκετά
λίγο κρασί, λίγο θάλασσα
και τ' αγόρι μου!
Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ' αγόρι μου!
Πόρτα έχω στο φως
κι' ο καημός αδερφός,
και μου δίνει ο Θεός
λίγο κρασί, λίγο θάλασσα
και τ' αγόρι μου!
Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ' αγόρι μου!
Λα, λα, λα, λα, λα, λα, λα, λα»
 
 
 
         Τα τελικά αποτελέσματα, έφεραν την Ελλάδα στην ενδέκατη θέση, με συνολικά επτά βαθμούς (τέσσερις από την Ολλανδία, δύο από τη Σουηδία και έναν από την Πορτογαλία). Μια θέση ωστόσο, που δεν εμπόδισε το τραγούδι να κάνει Ευρωπαϊκή καριέρα… Στη χώρα μας, λίγους μήνες αργότερα, το ηχογράφησε και η Άννα Βίσση για τον τουριστικό δίσκο «Welcome to Greece no. 5» (MINOS / MARGO: 8119), όπως και η τραγουδίστρια Φρύνη σε 45άρι (PAN-VOX: 6619). Επίσης, το 1975, διασκευάστηκε από τον Τούρκο τραγουδιστή Αϊντίν Τανσέλ με τίτλο «Yeni bir gün (Μια καινούργια ημέρα)».
 
 
Marinella and Stelios Zafeiriou performing
at the Brighton Dome, on April 6, 1974.
| Photo by Shutterstock (Archive) ©
 
         Εκείνη την χρονιά, η Σουηδία γιόρτασε τη πρώτη της νίκη στην ιστορία του διαγωνισμού, χάρις στους ABBA και το ποπ τραγούδι «Waterloo (Βατερλώ)». Αυτό ήταν και το ξεκίνημα μιας μεγάλης παγκόσμιας καριέρας για το συγκρότημα από τη Στοκχόλμη. Μάλιστα, στις 22 Οκτωβρίου 2005, κατά τη διάρκεια του επετειακού σόου «Congratulations» με αφορμή τα 50 χρόνια ύπαρξης του διαγωνισμού, το τραγούδι τους τιμήθηκε με το βραβείο «Καλύτερου Τραγουδιού» στην ιστορία του ευρωπαϊκού θεσμού. 
 
         Η Μαρινέλλα σε ραδιοφωνική συνέντευξη της (στον «Love Radio 97,5») τον Μάρτιο του 2006, με το γνωστό της χιούμορ, δήλωσε χαρακτηριστικά για την εμπειρία της: «Μόλις άκουσα στην πρόβα τους "ABBA" είπα στον Κατσαρό: Ρε Γιώργο, με το "Κρασί και τ' αγόρι μου" δεν βλέπω να κάνουμε τίποτε, δεν πεταγόμαστε μέχρι το Λονδίνο για ψώνια;» ενώ πρόσθεσε «Πάλι καλά που ήρθαμε ενδέκατοι, δε λες! (γέλια) Είχε πάρα πολύ καλούς τραγουδιστάς! Και εμείς δεν το είχαμε πάρει πολύ ζεστά… Πρώτη φορά πηγαίναμε. Δεν ξέραμε τότε τι είναι η "Γιουροβίζιον"».
 


Ακολουθήστε μας: 
· YOUTUBE 
 
| Today in history; On April 6, 1974 (50 years ago), Greece made its debut entry in the 19th Eurovision Song Contest (ESC '74) in Brighton, United Kingdom, with the Grande Dame of the Greek Song Marinella and her song “Krasi, thalassa ke t' agori mou (Wine, sea and my boyfriend)” by George Katsaros and Pythagoras Papastamatiou, reaching 11th place with 7 points, among 17 countries.
The BBC Orchestra was conducted by George Katsaros, the bouzouki on stage was played by Stelios Zafeiriou, while the backing vocals were performed by Mitsa Routsi, Damianos Seferoglou, Theoni Vassilaki and Stamatis Gkiouzelis.
The song was first released on a 45' rpm vinyl record (Philips: 6060 199) by Phonogram on March 19, 1974. The second side of the record included the song Xipna, feggari mou (Wake up, my moon)” by the same artists.
 
 
«In the narrow streets
the kids sing for me
to come out on the balcony,
 they pour golden moons on the road
for me to come out and drown,
but for me it's enough, it's enough,
it's enough that I have
a sip of wine, a splash of sea
and my boyfriend! 
Wine, sea and my boyfriend! 
I have a doorway to the light
and grief for a brother,
and God gives me a sip of wine,
a splash of sea and my boyfriend!
 Wine, sea and my boyfriend!
Everyone runs around
seeking love, honours and money,
and the bouzouki at night
cries ceaselessly,
 but for me, for me, for me suffice
a bit of wine, a bit of sea
and my boyfriend!
Wine, sea and my boyfriend!
La, la, la, la, la, la, la, la»
 
 

 
 
The song contest was held at The Dome Theatre (produced by BBC), was hosted by Katie Boyle (for the fourth and final time) and was watched by 600 million viewers. The winner was Sweden with the song “Waterloo” performed by ABBA, who later became one of the best-selling acts in pop music history.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου