6 Απριλίου 2014

Η Μαρινέλλα στην «EUROVISION '74»

EUROVISION SONG CONTEST
40 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ

Πέρασαν 40 χρόνια (1974 - 2014)
από την πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας
στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της «Γιουροβίζιον»
με εκπρόσωπο την ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ

Η Μαρινέλλα σε γυρίσματα βίντεο κλιπ για την Eurovision
Photo credit: Alinta Mavrogeni © 1974

Πέρασαν αισίως σαράντα χρόνια (1974 - 2014) από τη διεξαγωγή του 19ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της «Eurovision», που πραγματοποιήθηκε σαν σήμερα στις 6 Απριλίου 1974 στο παραθαλάσσιο Μπράιτον της Μεγάλης Βρετανίας και φιλοξενήθηκε στο περίφημο «The Dome Theatre». Παρουσιάστρια της βραδιάς (για τέταρτη και τελευταία φορά στην ιστορία του διαγωνισμού) ήταν η Κέιτι Μπόιλ, ενώ συμμετείχαν δεκαεφτά χώρες, με την Ελλάδα να κάνει τη παρθενική της εμφάνιση.


Η Μαρινέλλα στα γυρίσματα του βίντεο κλιπ «Κρασί, θάλασσα και τ' αγόρι μου» για την «Eurovision» με σκηνοθέτιδα την Δάφνη Τζαφέρη. Μάρτιος του 1974.
Marinella filming the video clip of the song,
directed by Daphne Djaferis. March, 1974.
| Photo credit: Alinda Mavrogeni ©

Πρώτη εκπρόσωπος της χώρας μας υπήρξε η Μαρινέλλα, η Μεγάλη Κυρία του Ελληνικού Τραγουδιού και δημοφιλέστερη ερμηνεύτρια εκείνης της εποχής, η οποία -με απευθείας ανάθεση από το ΕΙΡΤ- παρουσίασε ζωντανά επί σκηνής το «Κρασί, θάλασσα και τ' αγόρι μου» σε μουσική του Γιώργου Κατσαρού και στίχους του Πυθαγόρα. Ένα αξιοπρεπές ελαφρολαϊκό τραγούδι με έντονα φολκλορικό, «τουριστικό» ύφος.




Το τραγούδι ηχογραφήθηκε στο στούντιο «Polysound» σε ηχοληψία του Γιάννη Σμυρναίου και κυκλοφόρησε στις 19 Μαρτίου 1974 σε δίσκο 45' στροφών (PHILIPS: 6060 199) από την εταιρεία «Phonogram», ταξιδεύοντας παντού: από τη Γιουγκοσλαβία (PHILIPS / RTB: S 53752) μέχρι την Ολλανδία (PHILIPS: 6060 199) και την Πορτογαλία (PHILIPS: G 6060 199). Η δεύτερη πλευρά του δίσκου, περιλάμβανε το κοινωνικοπολιτικό τραγούδι «Ξύπνα, φεγγάρι μου», των ίδιων δημιουργών.




Το ασπρόμαυρο βίντεο κλιπ γυρίστηκε στο Μικρολίμανο του Πειραιά, στον Ναυτικό Όμιλο, σε σκηνοθεσία της Δάφνης Τζαφέρη. Το μοντάρισμα του έγινε στην Ολλανδία και εν συνεχεία μεταδόθηκε απ' όλους τους Ευρωπαϊκούς σταθμούς, στις 20 Μαρτίου 1974. Σε έντυπο ρεπορτάζ εκείνης της εποχής, η δημοσιογράφος Φωφώ Βασιλακάκη από την εφημερίδα «Η απογευματινή», έγραψε τα εξής:

Έτοιμο το συνεργείο με τον τηλεοπτικό διευθυντή Γιώργο Δάμπαση, τη σκηνοθέτιδα δίδα Δάφνη Τζαφέρη, την μακιγιέζ κα. Αθανασίου, περιμένουν την Μαρινέλλα. Καταφθάνει με την πράσινη «Τζάγκουαρ» του Τόλη Βοσκόπουλου. Φοράει μπλε παντελόνι, μπλε πουλόβερ με άσπρο πουκάμισο και ένα εκπληκτικά κομψό δερμάτινο παλτό μαύρο με γούνα του οίκου «Λανβέν».
Στη συνέντευξη που της παίρνουμε, μόλις και βγαίνει η φωνή της με το κρύωμα που έχει αρπάξει. Στρώνει αργότερα μ' ένα τσάι με κονιάκ.
- Πώς νιώθετε που θα εκπροσωπήσετε την Ελλάδα στο Φεστιβάλ;
- «Πριν από όλα τα άλλα συναισθήματα που είναι περηφάνια και χαρά, για την τιμή, νιώθω τρακ, το ίδιο τρακ που με βασανίζει σε κάθε εμφάνιση».
- Τρακ, εσείς; Δεν σας φαίνεται
Απορεί με ειλικρίνεια. Εν τω μεταξύ, βυθίζεται στη θέα της θάλασσας. «Τι ωραία που είναι εδώ, τί γαλήνη, τί ομορφιά!». Και καθώς θυμάται τα λόγια του τραγουδιού, που θα τραγουδήσει συμπληρώνει: «Όλα εδώ, και η θάλασσα, μόνο που λείπει το αγόρι μου».
- Πώς δεν ήρθε μαζί σας;
- «Είχε πρόβα».
- Του αρέσει το τραγούδι που θα πείτε;
- «Ναι, πολύ, του το πρωτοτραγούδησα από το τηλέφωνο και σε δύο λεπτά μου το σφύριζε όλο. Λέει πως αν δεν πάρει το πρώτο βραβείο, θα είναι δάκτυλος. Πάντως ετοιμάζεται για την υποδοχή της επιστροφής με πλακάτ».
- Εσείς τί πιστεύετε για τις πιθανότητες επιτυχίας;
- «Νομίζω πως θα αρέσει, είναι κεφάτο, φεστιβαλικό, το παίρνεις γρήγορα και σου μένει».
- Πώς είναι η μικρή σας, σας μοιάζει;
- «Είναι θαύμα. Νόμιζα πως δεν θα με ξεχωρίζει από την αδελφή μου και την νταντά της, αλλά ήδη με γνωρίζει, και δεν φεύγει από την αγκαλιά μου με καμιά δύναμη, όταν την παίρνω. Μου μοιάζει πολύ. Είναι φτυστή. Στυπόχαρτο που λένε. Το στόμα, η έκφραση, μόνο που είναι γαλανομάτα».
- Και θα της αρέσουν και τα τραγούδια;
- «Ενθουσιάζεται και βγάζει μικρές φωνές. Πώς να μη της αρέσουν. Επτά μήνες ως που να γεννηθεί τραγουδούσα. Έχει φάει πολύ ντέφι στην πίστα».
Σε λίγο αρχίζει το γύρισμα. Η Μαρινέλλα περπατάει με φόντο την θάλασσα, ανάμεσα στις πρασινάδες με άνεση και χάρη. Αρμονία σ' όλη της την κίνηση, στον τρόπο που μεταχειρίζεται τα χέρια της, στον τρόπο που κρατάει το κεφάλι. Η φωνή της γεμάτη έκφραση, με την πεντακάθαρη άρθρωση επαναλαμβάνει και χρωματίζει με αίσθημα: Όμως εμένα, μου είναι αρκετά λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ' αγόρι μου. Όλοι γύρω παρασύρονται από το τραγούδι και το σιγοψιθυρίζουν. Είναι πραγματικά όμορφο και εύκολο και τυχερό να τραγουδιέται από την Μαρινέλλα.


          Η ελληνική αποστολή ταξίδεψε για το Μπράιτον στις 31 Μαρτίου 1974. Ο φακός του ΕΙΡΤ κατέγραψε την αναχώρηση από την αίθουσα επισήμων του Δυτικού Αερολιμένα του Ελληνικού, όπου βρίσκονταν η Μαρινέλλα, ο τραγουδιστής και -τότε σύζυγος της- Τόλης Βοσκόπουλος που τη συνόδευε, οι δημιουργοί του τραγουδιού, ο σολίστας στο μπουζούκι Στέλιος Ζαφειρίου, καθώς και δεκαμελής αντιπροσωπεία του ΕΙΡΤ με επικεφαλής τον διευθυντή τηλεοράσεως Γιώργο Ανεστόπουλο. Η Μαρινέλλα δήλωσε πολύ συγκινημένη για την εκπροσώπηση της χώρας μας και ευχήθηκε το καλύτερο για το ελληνικό τραγούδι, ενώ μαζί με τον Γιώργο Κατσαρό αναφέρθηκαν στις επιτυχίες που είχαν και σε άλλους μουσικούς διαγωνισμούς του εξωτερικού.


Marinella with Pythagoras, Tolis Voskopoulos, Giorgos Katsaros, Stelios Zafeiriou and Giorgos Anestopoulos (for EIRT), departing from Athens International Airport to Brighton of United Kingdom, on March 31, 1974.
Marinella, Pythagoras, Tolis Voskopoulos, Giorgos Katsaros
Stelios Zafeiriou and Giorgos Anestopoulos (for EIRT).
Athens International Airport, on March 31, 1974.

Η πρώτη πρόβα στο Μπράιτον έγινε στις 3 Απριλίου, η δεύτερη στις 5 Απριλίου το μεσημέρι, και το βράδυ η «τζενεράλε». Την επομένη, η Μαρινέλλα εμφανίστηκε πάνω στη σκηνή του «Brighton Dome» με μοντέρνο ντύσιμο της εποχής: φορώντας ασπρόμαυρο ριγέ πουκάμισο (χειροποίητη δημιουργία του Μενέλαου Στογιάννη) και μαύρο παντελόνι καμπάνα, κερδίζοντας τις εντυπώσεις, ενώ συνοδευόταν από τετραμελή χορωδία, την οποία αποτελούσαν η Μήτσα Ρούτση, ο Δαμιανός Σερέφογλου, η Θεώνη Βασιλάκη και ο Σταμάτης Γκιουζέλης. Δίπλα της, πάντοτε, ο δεξιοτέχνης στο μπουζούκι και στενός της συνεργάτης, Στέλιος Ζαφειρίου. Το ελληνικό τραγούδι ήταν πέμπτο κατά σειρά εμφάνισης, ενώ την πενηνταμελή Ορχήστρα του BBC διηύθυνε ο Γιώργος Κατσαρός.


Μπουζούκι: Στέλιος Ζαφειρίου
«Μέσ' τα στενά τα παιδιά τραγουδούν στο μπαλκόνι να βγω,
φεγγάρια ρίχνουν χρυσάφι στο δρόμο να βγω να πνιγώ…»
| "In the narrow streets the kids sing for me to come out on the balcony,
they pour golden moons on the road for me to come out and drown…"

Μπουζούκι: Στέλιος Ζαφειρίου
«Όμως μου φτάνει, μου φτάνει, μου φτάνει που έχω εγώ…
Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ' αγόρι μου…»
| "But for me it's enough, it's enough, it's enough that I have
a sip of wine, a splash of sea and my boyfriend…"

Μπουζούκι: Στέλιος Ζαφειρίου
«Πόρτα έχω στο φως κι' ο καημός αδερφός, και μου δίνει ο Θεός,
λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ' αγόρι μου…»
| "I have a doorway to the light and grief for a brother and God gives me
a sip of wine, a splash of sea and my boyfriend…"

Μπουζούκι: Στέλιος Ζαφειρίου
«Ο κόσμος τρέχει ζητώντας αγάπες, τιμές και λεφτά,
και το μπουζούκι τη νύχτα το κλάμα του δε σταματά…»
| "Everyone runs around seeking love, honours and money,
and the bouzouki at night cries ceaselessly…"

Μπουζούκι: Στέλιος Ζαφειρίου
«Όμως εμένα, εμένα, εμένα μου είν' αρκετά
λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ' αγόρι μου…»
| "But for me, for me, for me suffice a sip of wine, a splash of sea and my boyfriend…
A sip of wine, a splash of sea and my boyfriend…"

Τα τελικά αποτελέσματα, έφεραν την Ελλάδα στην ενδέκατη θέση, με συνολικά εφτά βαθμούς (έναν από την Πορτογαλία, δύο από τη Σουηδία και τέσσερις από την Ολλανδία). Μια θέση ωστόσο, που δεν εμπόδισε το τραγούδι να κάνει Ευρωπαϊκή καριέρα. Μάλιστα, το 1975, διασκευάστηκε από τον Τούρκο τραγουδιστή Αϊντίν Τανσέλ και κυκλοφόρησε σε δίσκο 45' στροφών, με τίτλο «Yeni bir gün (Μια καινούργια ημέρα)».


Marinella with Tolis Voskopoulos and
director Dimitris Vlachodimitropoulos.
Greek Press; "The Greek song is claiming
laurels of victory", on April 6, 1974.
| Photo by Vassilis Natsios (Archive)

Εκείνη την χρονιά, η Σουηδία γιόρτασε τη πρώτη της νίκη στην ιστορία του διαγωνισμού, χάρις στους «ABBA» και το ποπ τραγούδι «Waterloo (Βατερλώ)». Αυτό ήταν και το ξεκίνημα μιας μεγάλης παγκόσμιας καριέρας για το συγκρότημα από τη Στοκχόλμη. Μάλιστα, στις 22 Οκτωβρίου 2005, κατά τη διάρκεια του επετειακού σόου «Congratulations» με αφορμή τα 50 χρόνια ύπαρξης του διαγωνισμού, το τραγούδι τους τιμήθηκε με το βραβείο «Καλύτερου τραγουδιού» στην ιστορία του Ευρωπαϊκού θεσμού.

Η Μαρινέλλα σε ραδιοφωνική συνέντευξη της (στον «Love Radio 97,5») τον Μάρτιο του 2006, με το γνωστό της χιούμορ, δήλωσε χαρακτηριστικά για την εμπειρία της: «Μόλις άκουσα στην πρόβα τους "ABBA" είπα στον Κατσαρό: Ρε Γιώργο, με το "Κρασί και τ' αγόρι μου" δεν βλέπω να κάνουμε τίποτε, δεν πεταγόμαστε μέχρι το Λονδίνο για ψώνια;» ενώ πρόσθεσε «Πάλι καλά που ήρθαμε ενδέκατοι, δε λες! (γέλια) Είχε πάρα πολύ καλούς τραγουδιστάς! Και εμείς δεν το είχαμε πάρει πολύ ζεστά… Πρώτη φορά πηγαίναμε. Δεν ξέραμε τότε τι είναι η "Γιουροβίζιον"».

Ακολουθήστε μας: 
· YOUTUBE 
 
Today in history; On April 6, 1974 (40 years ago), Greece made its debut entry in the 19th Eurovision Song Contest (ESC '74) at The Dome Theatre in Brighton, United Kingdom, with the Grande Dame of the Greek Song Marinella and her song “Krasi, thalassa ke t' agori mou (Wine, sea and my boyfriend)” by Giorgos Katsaros and Pythagoras, reaching 11th place with 7 points, among 17 countries. The winner was Sweden with the song “Waterloo” performed by ABBA, who later became one of the best-selling acts in pop music history.