29 Ιουλίου 2021

Έφυγε από τη ζωή ο Τόλης Βοσκόπουλος

«Εγώ και 'συ
Πόσο η ζωή να μας μισεί
!
Φεύγεις και φεύγω
, και πού πάμε;
Εγώ και
'συ
Θεέ μου
, μας έμαθες Εσύ
τόσο πολύ ν
' αγαπάμε
Τα λόγια είναι περιττά
την ώρα που χωρίζουμε
,
μοιάζουν τριαντάφυλλα σκυφτά
που δεν ξαναμυρίζουνε
»
 
Marinella and Tolis Voskopoulos singing their first duets
in the TV show "Giorgos Katsaros presents…" on EIRT, in 1974.
| Photo from the personal archive of Makis Delaportas.
 
         Τη Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021, έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ερμηνευτής, συνθέτης, στιχουργός και ηθοποιός Τόλης Βοσκόπουλος, σε ηλικία 81 ετών. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους και δημοφιλέστερους καλλιτέχνες στην Ελληνική Μουσική Σκηνή.
 
         Ο «Άρχοντας» και «Πρίγκιπας» του Ελληνικού Τραγουδιού, γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1940 στην Κοκκινιά του Πειραιά, από γονείς Μικρασιάτες, και μεγάλωσε στον Κορυδαλλό της Αττικής. Ήταν το δωδέκατο παιδί της οικογένειας και είχε έντεκα αδελφές.
 
         Το 1958, σε ηλικία 18 ετών, πρωτοεμφανίστηκε στο Θέατρο συμμετέχοντας σε  παραστάσεις στις οποίες πρωταγωνιστούσαν σπουδαίοι Έλληνες ηθοποιοί (λ.χ. Γεωργία Βασιλειάδου, Βασίλης Αυλωνίτης, Ρένα Βλαχοπούλου, Κώστας Χατζηχρήστος κ.α.), ενώ το 1960 έκανε το ντεμπούτο του στον Κινηματογράφο συμμετέχοντας μέχρι το '72 σε περισσότερες από είκοσι ταινίες (λ.χ. «Κάτι να καίει» το 1963, «Ο Αριστείδης και τα κορίτσια του» το 1964 και «Μαριχουάνα, στοπ!» το 1971). Επίσης, από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του στο σανίδι ήταν τα θεατρικά μιούζικαλ «Οι εραστές του ονείρου» (με τη Ζωή Λάσκαρη, το 1972), «Τραγούδα, θεατρίνε!» (με τη Μαρία Αλιφέρη, το 1978) και «Ήρθες σαν όνειρο» (με την Άντζελα Γκερέκου, το 1998).
 
 
«Όλη η ζωή ένας καημός
και πώς να τον μετρήσω
,
είν
' η αγάπη ένας σταθμός
που άλλα τρένα πάνε
'μπρος
και άλλα πάνε πίσω

Σαν ταξιδιάρικα πουλιά
οι άνθρωποι περνάνε
,
από αγκαλιά σε αγκαλιά,
φιλιά καινούργια και παλιά
,
και πάντα αγαπάνε
»
 
Marinella and Tolis Voskopoulos at the nightclub "Neraida", in 1974.
| Photo from the personal archive of Makis Delaportas.
 
         Παράλληλα, το 1962, μπήκε στη δισκογραφία κυκλοφορώντας τα πρώτα του τραγούδια σε δίσκους 45' στροφών (από την εταιρεία του Τάκη Λαμπρόπουλου), χωρίς ωστόσο να έχουν ιδιαίτερη απήχηση. Η καθιέρωσή του στο Ελληνικό Πεντάγραμμο ήρθε έξι χρόνια μετά, το 1968, με το τραγούδι «Αγωνία» του Γιώργου Ζαμπέτα σε στίχους του Χαράλαμπου Βασιλειάδη, που μόλις κυκλοφόρησε (από την εταιρεία του Νίκου Αντίππα, «Helladisc») σημείωσε 300.000 πωλήσεις δίσκων.
 
         Έκτοτε, και για περισσότερα από τριάντα χρόνια, συνεργάστηκε με σημαντικούς Έλληνες συνθέτες και στιχουργούς, όπως οι Γιώργος Ζαμπέτας, Άκης Πάνου, Θεόδωρος Δερβενιώτης, Κώστας Βίρβος, Μίμης Πλέσσας, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Γιάννης Σπανός, Ηλίας Λυμπερόπουλος, Μίμης Θειόπουλος, Γιώργος Κατσαρός, Πυθαγόρας, Σώτια Τσώτου, Γιώργος Κριμιζάκης, Χρήστος Νικολόπουλος και Θανάσης Πολυκανδριώτης, ενώ πολλά από τα τραγούδια του γνώρισαν τεράστια επιτυχία και αγαπήθηκαν από τον κόσμο, λ.χ. «Σαν της γαρδένιας τον ανθό», «Οι ουρανοί», «Να σταματήσουμε τώρα δε γίνεται», «Ψύλλοι στ' αυτιά μου», «Συγχωρήστε το απόψε το παιδί», «Δεν με νοιάζει», «Και 'συ θα φύγεις», «Το φεγγάρι πάνωθέ μου», «Μ' ανάστησες, καρδιά μου», «Άγνωστη αγαπημένη», «Αποκλείεται», «Λάθος δρόμο πήραμε καρδιά», «Στοιχηματίζω», «Ας είμαστε ρεαλισταί», «Χωρίς αυτήν», «Του χρόνου τέτοια μέρα», «Σε τί κόσμο βρέθηκα», «Εγώ αγαπώ μία», «Δυο καρδιές», «Κάτι τέτοιες ώρες», «Του χωρισμού η ώρα», «Η βαλίτσα», «Κι' έλεγες», «Οι άντρες δεν μιλούν πολύ», «Ανεπανάληπτος» κ.α.
 
         Επίσης, παρουσίασε σημαντικό έργο ως δημιουργός, δίνοντας σε συναδέλφους του (λ.χ. Δούκισσα, Μαρινέλλα, Τζένη Βάνου, Γιάννης Βογιατζής, Καίτη Γκρέυ, Στράτος Διονυσίου και Πάνος Τζανετής) τραγούδια που επίσης γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, όπως τα «Οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουνε», «Θέλω τα ώπα μου», «Εκείνη», «Αδέρφια μου, αλήτες, πουλιά» (Α' βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης '70), «Αγόρι μου», «Μα αύριο, κύριε», «Αποκοιμήθηκα» κ.α.
 
 
Marinella with Tolis Voskopoulos and her daughter, Geortina.
| Photo credit: Kleisthenis Daskalakos © 1975
  
         Με τη Μαρινέλλα συναντήθηκε για πρώτη φορά το 1967, όπου έχοντας και οι δυο υπογράψει συμβόλαια με την «Helladisc», της ζήτησε να συνεργαστούν… «Είχα γράψει ένα τραγούδι, το “Οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουνε”» αφηγήθηκε στον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη το 2003. «Πρώτα, έκανα κρούση στη Μαρινέλλα, ήθελα ντουέτο μαζί της, αλλά μόλις είχε χωρίσει με τον Καζαντζίδη και ήθελε να κάνει καριέρα μόνη της. Το κατάλαβα και το μόνο που της είπα -και το θυμάται ακόμη-, ήταν ότι εμείς κάποια στιγμή θα ξανασυναντιόμασταν». Και έτσι έγινε. Μπορεί το τραγούδι να ηχογραφήθηκε από τη Δούκισσα -που τότε ήταν ζευγάρι και στη ζωή- και να έγινε πολύ μεγάλη επιτυχία, όμως η Μαρινέλλα και ο Βοσκόπουλος ήτανε γραφτό να ξανασυναντηθούν… 
 
         Το 1969, της έδωσε δύο τραγούδια σε στίχους του Ηλία Λυμπερόπουλου, τα «Δυο νύχτες» και «Φύγε να βρεις τη μοίρα σου», που κυκλοφόρησαν σε δίσκο 45' στροφών (PHILIPS: 6326) στις 7 Ιουλίου 1969 και αμέσως μετά ενσωματώθηκαν στον μεγάλο προσωπικό της δίσκο «Όταν σημάνει Εσπερινός» (PHILIPS: 843 620 PY).
 
 
Marinella with Tolis Voskopoulos and her daughter, Geortina.
| Photo credit: Alinta Mavrogeni © 1974
 
         Πέντε χρόνια μετά, το 1972, έλαβε μέρος -για πρώτη φορά ως ερμηνευτής- στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, με το τραγούδι «Ξανθή αγαπημένη Παναγιά» που έγραψε ο ίδιος σε στίχους του Ηλία Λυμπερόπουλου και ήταν «αφιερωμένο» στην -τότε- σύντροφό του, λαμπερή ηθοποιό Ζωή Λάσκαρη. Παρότι εθεωρείτο το απόλυτο φαβορί για τη νίκη, δεν προκρίθηκε στον τελικό… Το κοινό αποδοκίμασε έντονα την ερμηνεία του (βρίσκοντας την «υπερβολική» και «επιτηδευμένη») και, παρά τις προσπάθειες του, από το σοκ που ένιωσε δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το τραγούδι όπως ήθελε και μπορούσε. Η Ζωή Λάσκαρη βρισκόταν στις εξέδρες του σταδίου, αλλά άπαντες ξαφνιάστηκαν, όταν είδαν τη Μαρινέλλα να πηγαίνει κοντά του και να τον παρηγορεί…
 
         Λίγο καιρό μετά, ο χωρισμός του από τη Λάσκαρη έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στους κοσμικούς και καλλιτεχνικούς κύκλους, ενώ ακόμη μεγαλύτερο ξάφνιασμα προκάλεσε η αναγγελία του γάμου του με τη Μαρινέλλα, τον Νοέμβριο του 1973. Το όλο σκηνικό, ολοκληρώθηκε με την «ανατρεπτική» εμφάνιση του ζευγαριού στην τελετή του γάμου, φορώντας και οι δυο… μπλου-τζιν!
         «Εγώ έκανα δύο γάμους -δόξα τω Θεώ. Στον πρώτο με τον Στέλιο Καζαντζίδη που φόρεσα και νυφικό, ήμασταν σαράντα, άντε μέχρι πενήντα άτομα σε μία πολύ μικρή εκκλησία. Στο δεύτερο γάμο μου με τον Τόλη Βοσκόπουλο είχαμε μόνο έξι καλεσμένους… Κι' εμείς, το ζευγάρι, φορέσαμε μπλου-τζιν! Εγώ ένα γιλέκο και φούστα μακριά και ο Τόλης τζιν παντελόνι…» δήλωσε η Μαρινέλλα στην Μαρί Κωνσταντάτου τον περσινό Μάιο. «Παντρευτήκαμε στο σπίτι μου στο Παγκράτι και ήμασταν: ο παπάς φυσικά που ήρθε εκεί, οι κουμπάροι -μας πάντρεψε ο Γιώργος Κατσαρός με τη γυναίκα του- ήταν ο Φρέντυ Γερμανός με την κοπέλα του και η Λένα η Παμέλα -που είχε τη “Νεράιδα”- μαζί με τον άντρα της. Ο Κατσαρός μόλις μας είδε με τα τζιν λέει: “Καλά, βρε παιδιά, εμείς γιατί ντυθήκαμε καλά κι' εσείς είστε με τζιν;”. “Ε, οι κουμπάροι είναι αλλιώς…”, είπαμε. Μετά βέβαια, αλλάξαμε, βάλαμε ένα καλό ρούχο και πήγαμε στο κέντρο που τραγουδούσε ο Τόλης, στη “Νεράιδα”». 
 
 
«Μέσ' την κοσμοχαλασιά ήρθε εκείνη,
μέσ
' το θολό μου μυαλό λάμψη να γίνει,
ήρθε σαν πρωτοβρόχι
, σαν ξαστεριά
και φόβους και αγωνίες δεν έχω πια

Δώσε μου
, Θεέ μου, χρόνια να ζήσω
να την αγαπάω πολύ καιρό
,
ό
,τι μού 'χει μείνει να της χαρίσω
κι
' ό,τι έχω χάσει να ξαναβρώ!
»
 
Marinella and Tolis Voskopoulos celebrating their wedding.
| Photo credit: Kleisthenis Daskalakos © 1973
  
         Μαρινέλλα και Τόλης Βοσκόπουλος, έγιναν ζευγάρι στη ζωή για οκτώ χρόνια, από το 1973 μέχρι το 1981, γράφοντας παράλληλα το δικό τους κεφάλαιο στην Ιστορία του Ελληνικού Τραγουδιού. Μας χάρισαν ανεπανάληπτες στιγμές στη δισκογραφία (με εντυπωσιακές διφωνίες) και στην πίστα (με λαμπερές εμφανίσεις), αλλά και τροφοδότησαν με άφθονο υλικό -όπως ήταν αναμενόμενο- τα έντυπα μέσα της εποχής.
 
 
«Πώς να τ' αλλάξουμε
της μοίρας τα γραμμένα
;
Πώς ν
' αναπνέω
δίχως την αναπνοή σου
;
Πώς ν
' αγαπήσεις
άλλη αγάπη από εμένα
;
Πώς ν
' αγαπήσω
άλλη αγάπη απ
' τη δική σου;
Ω
, δεν έχει δρόμο να διαβείς

Όλοι οι δρόμοι
οδηγούνε στην καρδιά μου!
Όπου γυρίσεις θα με δεις
,
μεγάλε και ατέλειωτε ερωτά μου
!
»
 
Photo credit: Babis Benakis (Studio N. Mavrogenis) © 1974
 
         Το 1974, ηχογράφησαν μαζί δύο μεγάλους δίσκους 33' στροφών: «Μαρινέλλα · Βοσκόπουλος» (MINOS: MSM 214) και «Εγώ και 'συ» (PHONOGRAM / PHILIPS: 6331 071), και παρουσίασαν τα ντουέτα τους στη «Νεράιδα» (με μαέστρο - σαξοφωνίστα τον Γιώργο Κατσαρό και σολίστα στο μπουζούκι τον Στέλιο Ζαφειρίου), δίπλα στον Γιάννη Καλατζή (βλ. «Μαρινέλλα, Τόλης Βοσκόπουλος και Γιάννης Καλατζής σε μια σπάνια ερασιτεχνική ηχογράφηση»).
         Ο πρώτος δίσκος περιείχε έξι τραγούδια του Βοσκόπουλου σε στίχους του Μίμη Θειόπουλου και έξι τραγούδια του Γιάννη Σπανού σε στίχους του Πυθαγόρα. Τα «Δεν έχει δρόμο να διαβείς», «Τι είχαμε, τι χάσαμε» (στίχοι: Τάσος Οικονόμου), «Πού πηγαίνεις Κατινάκι», «Βρε, τι γίνεται στον κόσμο», «Όλη η ζωή ένας καημός» και «Πως δεν σου πάει» αποτέλεσαν τα πρώτα τους ντουέτα, και κάποια από αυτά, τα παρουσίασαν μαζί στην τηλεοπτική μουσική εκπομπή «Ο Γιώργος Κατσαρός παρουσιάζει…», στην ΕΙΡΤ.
         Ο δεύτερος δίσκος περιείχε έξι τραγούδια του Κατσαρού, τέσσερα του Ζαφειριού και δύο του Βοσκόπουλου σε στίχους των Θειόπουλου, Πυθαγόρα και Ηλία Λυμπερόπουλου. Τα «Εγώ και 'συ (Τα λόγια είναι περιττά)», «Τι ζητάμε» και «Δώσε μου, Θεέ μου» αγαπήθηκαν πολύ και έγιναν μεγάλες επιτυχίες.
 
 
«Σκυφτοί κι' οι δυο,
γύρω η αγάπη ρημαδιό
,
κρύο
, σκοτάδι και αγωνία
Σκυφτοί ξανά
, λίγη ελπίδα πουθενά,
κρύο σκοτάδι και αγωνία

Τα λόγια είναι περιττά
την ώρα που χωρίζουμε
»
 
 
 
         Από το 1975 μέχρι το 1982, η Μαρινέλλα έκανε σεγκόντα στον Τόλη Βοσκόπουλο, ηχογραφώντας μαζί του μια πλειάδα τραγουδιών για επτά προσωπικά του άλμπουμ: «Εγώ τι έχω και τι θα 'χω» (MINOS: MSM 241) το 1975, «Όταν τραγουδώ» (MINOS: MSM 283) και «Σμυρνέϊκα και λαϊκά» (MINOS: MSM 268) το 1976, «Τραγούδα, θεατρίνε!» (MINOS: MSM 332) το 1978, «Ογδόντα» (MINOS: MSM 380) το 1980, «Καρδιά μου μόνη» (MINOS: MSM 480) το 1981 και «Δεν θέλω να θυμάμαι» (MINOS: 712 68) το 1982.
         Ξεχωρίζουν τα τραγούδια «Πριν χαθεί το όνειρο μας», «Το βαρυχείμωνο», «Αν ήξερες», «Εγώ τι έχω και τι θα 'χω» (φωνητικά: Μαρινέλλα, Μαίρη Λίντα, Γιώργος Κριμιζάκης, Κώστας Κλάββας), «Να 'ταν Θεέ μου», «Δεν κατάλαβες καρδιά μου», «Δεν θα κοιμηθείς», «Να 'ταν η αγκαλιά σου φυλακή», «Καρδιά μου, καρδιά μου», «Τι να πούμε τώρα, τι», «Είσαι παντού», «Άιντε στην υγειά της», «Μια μαργαρίτα μάδησα», «Είναι που φεύγεις», «Χθες ακόμα», «Μάτια μου θαλασσινά» κ.α.
 
 
«Αχ, να μπορούσα ένα πρωί
να πάρω πίσω τη ζωή
που πήγε στα χαμένα
,
ν
' αρχίσω πάλι απ' την αρχή
και μ
' όση μ' άφησες ψυχή
να ξαναρθώ σε
'σένα
Αχ
, να γινότανε ξανά
τα τότε με τα τωρινά
στη σκέψη μου ν
' αλλάξω,
να
'ταν ο κόσμος μια σταλιά,
να
'ταν καινούργια τα παλιά,
και για τα δυο να κλάψω

Τί ζητάμε
, τί ζητάμε
όλοι εμείς που αγαπάμε
,
λίγο να χαρούμε μια φορά
!
Κάθε βράδυ κι
' ένα δάκρυ,
κι
' εμείς, στου καημού την άκρη
Πού
'ναι η χαρά;…
»
 
Photo credit: Alinta Mavrogeni © 1974
 
         Το 1976, της έγραψε τρία ακόμη τραγούδια σε στίχους του Μίμη Θειόπουλου, τα «Θα τραγουδήσω», «Τώρα τίποτα» και «Όλη νύχτα αγαπιόμαστε», για το προσωπικό της άλμπουμ «Άλλη μια φορά…» (PHONOGRAM / PHILIPS: 9112 009). Ένα άλμπουμ που αποσύρθηκε και επανακυκλοφόρησε μετά από δεκαπέντε χρόνια, το 1991.
 
         Το 1979, ηχογράφησαν μαζί το τελευταίο τους ντουέτο: το αισθαντικό «Σ' αγαπώ» σε μουσική του Φίλιππου Παπαθεοδώρου και στίχους του Νάσου Νασόπουλου για το ομότιτλο της άλμπουμ (PHONOGRAM / PHILIPS: 6331 145), και πραγματοποίησαν τις τελευταίες κοινές εμφανίσεις τους, στο «Στορκ», μαζί με τους αδελφούς Τζαβάρα.
 
 
«Σ' αγαπώ,
ο ερχομός σου
είν
' η καινούργια μας ζωή!
Σ
' αγαπώ,
ο ερχομός σου
είν
' η μεγάλη μας στιγμή
είν
' η μεγάλη, η πιο μεγάλη!
Σ
' αγαπώ,
θα
'σαι για πάντα
ο τελευταίος μου σταθμός
,
κι
' ούτε μπορεί να γίνει τώρα πια αλλιώς,
θα μ' αγαπάς, θα σ' αγαπώ
»
 
 
 
         Την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1981, εμφανίστηκαν μαζί σε εορταστικό μουσικό πρόγραμμα που προβλήθηκε από την ΥΕΝΕΔ, με τίτλο «Πρωτοχρονιά μαζί μας». Η Μαρινέλλα παρουσίασε ένα μέρος από τις προσωπικές της επιτυχίες, τραγούδησε με τον Βοσκόπουλο τα «Σ' αγαπώ» και «Καρδιά μου, καρδιά μου», και υποδέχτηκαν το 1981 δίνοντας θερμές ευχές σε όλο τον κόσμο, παρέα με τη μικρή της κόρη, Τζωρτίνα Σερπιέρη, και τους Αδελφούς Τζαβάρα.
 
         Την άνοιξη του '81, η Μαρινέλλα έκανε δεύτερες φωνές σε έξι νέα τραγούδια που έγραψε ο Βοσκόπουλος για τον Γιάννη Καλατζή σε στίχους της Βαρβάρας Τσιμπούλη και του Μίμη Θειόπουλου: «Μέρα - μέρα, μήνα - μήνα», «Ζητιανάκι», «Παναγιά μου», «Δυο φεγγάρια», «Το 'να σπίτι δίπλα στ' άλλο» και «Αύριο της το λέω», που κυκλοφόρησαν στο άλμπουμ «Για όλους…» (MINOS: MSM 399).
 
 
Marinella with Tolis Voskopoulos, Aliki Vougiouklaki and Stephanie Lawrence,
actress of the musical “Evita” at the Prince Edward Theatre in London.
| Photo by Lambrakis Press Group © 1982
 
         Το φθινόπωρο του 1985, μετά από πρωτοβουλία της Μαρινέλλας, σύμπραξαν με άλλους 24 Έλληνες τραγουδιστές (λ.χ. Αλεξίου, Βίσση, Διαμάντη, Δήμου, Δούκισσα, Καλογιάννης, Κανελλίδου, Μητροπάνος, Μοσχολιού, Παπακωνσταντίνου, Πάριος, Τουρνάς, Τσανακλίδου, Χατζής κ.α.) στην ηχογράφηση του τραγουδιού «Για τα παιδιά» σε μουσική του Αλέξη Παπαδημητρίου και στίχους του Φίλιππου Νικολάου, που κυκλοφόρησε σε «maxi single» (POLYGRAM / PHILIPS: STEREO 884 020-1) τα Χριστούγεννα του ίδιου χρόνου και τα έσοδα από τις πωλήσεις του διατέθηκαν τότε για τα ταλαιπωρημένα παιδιά όλου του κόσμου. Αυτό είναι το τελευταίο τραγούδι που ακούγονται οι δυο τους…
 
         Και τέλος, την άνοιξη του 1988, συμμετείχαν και οι δυο σε μια μεγάλη τιμητική συναυλία για τον Γιώργο Ζαμπέτα στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας (μαζί με τους Αντώνη Καλογιάννη, Βίκυ Μοσχολιού, Γιάννη Πουλόπουλο, Δημήτρη Μητροπάνο, Δούκισσα, Μαρία Δημητριάδη, Σταμάτη Κόκκοτα και Ελένη Ροδά), παρουσία του μουσικοσυνθέτη. Αυτή ήταν η τελευταία τους μουσική συνάντηση.
 
Καλό του ταξίδι…
 
 
Η Μαρινέλλα μαζί με την Άντζελα Γκερέκου και την κόρη του Τόλη Βοσκόπουλου, Μαρία Βοσκόπουλου, στο Θέατρο Παλλάς της Αθήνας, στις 18 Απριλίου 2016.
Angela Gkerekou and her daughter, Maria Voskopoulou,
enjoyed Marinella at the Pallas Theatre in Athens, Greece.
| Photo by NDP Photo Agency © April 18, 2016
  
Ακολουθεί κατάλογος με όλα τα τραγούδια
που ηχογράφησε η Μαρινέλλα
μαζί με τον Τόλη Βοσκόπουλο,
όπως και αυτά που ο ίδιος συνέθεσε
και ερμήνευσε η Μαρινέλλα
-είτε σόλο είτε σε διφωνίες:
 
«Δυο νύχτες» 
Μουσική: Τόλης Βοσκόπουλος | Στίχοι: Ηλίας Λυμπερόπουλος | Ερμηνεία: Μαρινέλλα | Κυκλοφορία: Δίσκος 45' στροφών (Helladisc / Philips: 6326) 1969, LP «Μαρινέλλα · Όταν σημάνει Εσπερινός» (Helladisc / Philips: 843 620 PY) 1969
 
«Φύγε να βρεις τη μοίρα σου» 
Μουσική: Τόλης Βοσκόπουλος | Στίχοι: Ηλίας Λυμπερόπουλος | Ερμηνεία: Μαρινέλλα | Κυκλοφορία: Δίσκος 45' στροφών (Helladisc / Philips: 6326) 1969, LP «Μαρινέλλα · Όταν σημάνει Εσπερινός» (Helladisc / Philips: 843 620 PY) 1969
 
«Δεν έχει δρόμο να διαβείς» 
Μουσική: Τόλης Βοσκόπουλος | Στίχοι: Μίμης Θειόπουλος | Ερμηνεία: Μαρινέλλα, Τόλης Βοσκόπουλος | Κυκλοφορία: LP «Μαρινέλλα · Βοσκόπουλος» (Minos: MSM 214) 1974
 
«Τι είχαμε, τι χάσαμε»
Μουσική: Τόλης Βοσκόπουλος | Στίχοι: Τάσος Οικονόμου | Ερμηνεία: Τόλης Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα | Κυκλοφορία: LP «Μαρινέλλα · Βοσκόπουλος» (Minos: MSM 214) 1974
 
«Παράπονο» 
Μουσική: Τόλης Βοσκόπουλος | Στίχοι: Μίμης Θειόπουλος | Ερμηνεία: Μαρινέλλα | Κυκλοφορία: LP «Μαρινέλλα · Βοσκόπουλος» (Minos: MSM 214) 1974, Δίσκος 45' στροφών (Minos: 5520) 1974
 
«Πού πηγαίνεις Κατινάκι»
Μουσική: Τόλης Βοσκόπουλος | Στίχοι: Μίμης Θειόπουλος | Ερμηνεία: Τόλης Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα | Κυκλοφορία: LP «Μαρινέλλα · Βοσκόπουλος» (Minos: MSM 214) 1974
 
 «Βρε, τι γίνεται στον κόσμο»
Μουσική: Τόλης Βοσκόπουλος | Στίχοι: Μίμης Θειόπουλος | Ερμηνεία: Μαρινέλλα, Τόλης Βοσκόπουλος | Κυκλοφορία: LP «Μαρινέλλα · Βοσκόπουλος» (Minos: MSM 214) 1974
 
«Όλη η ζωή ένας καημός»
Μουσική: Τόλης Βοσκόπουλος | Στίχοι: Μίμης Θειόπουλος | Ερμηνεία: Μαρινέλλα, Τόλης Βοσκόπουλος | Κυκλοφορία: LP «Μαρινέλλα · Βοσκόπουλος» (Minos: MSM 214) 1974
 
«Πως δεν σου πάει» 
Μουσική: Γιάννης Σπανός | Στίχοι: Πυθαγόρας | Ερμηνεία: Τόλης Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα | Κυκλοφορία: LP «Μαρινέλλα · Βοσκόπουλος» (Minos: MSM 214) 1974
 
«Εγώ και 'συ (Τα λόγια είναι περιττά)»
Μουσική: Τόλης Βοσκόπουλος | Στίχοι: Μίμης Θειόπουλος | Ερμηνεία: Μαρινέλλα, Τόλης Βοσκόπουλος | Κυκλοφορία: LP «Μαρινέλλα · Τόλης Βοσκόπουλος - Εγώ και 'συ» (Phonogram / Philips: 6331 071) 1974, Δίσκος 45' στροφών (Phonogram / Philips: 6060 221) 1975
 
«Τι ζητάμε»
Μουσική: Τόλης Βοσκόπουλος | Στίχοι: Μίμης Θειόπουλος | Ερμηνεία: Τόλης Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα | Κυκλοφορία: LP «Μαρινέλλα · Τόλης Βοσκόπουλος - Εγώ και 'συ» (Phonogram / Philips: 6331 071) 1974, Δίσκος 45' στροφών (Phonogram / Philips: 6060 221) 1975
  
«Δώσε μου, Θεέ μου»
Μουσική: Στέλιος Ζαφειρίου | Στίχοι: Πυθαγόρας | Ερμηνεία: Τόλης Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα | Κυκλοφορία: LP «Μαρινέλλα · Τόλης Βοσκόπουλος - Εγώ και 'συ» (Phonogram / Philips: 6331 071) 1974,Δίσκος 45' στροφών (Phonogram / Philips: 6060 3) 1975, Δίσκος 45' στροφών (Phonogram / Philips - PGP / Radio Televizija Beograd: S 53899) 1975
 
«Εγώ τι έχω και τι θα 'χω»
Μουσική: Γιώργος Κριμιζάκης | Στίχοι: Σώτια Τσώτου | Ερμηνεία: Τόλης Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα, Μαίρη Λίντα, Γιώργος Κριμιζάκης, Κώστας Κλάββας | Κυκλοφορία: LP «Τόλης Βοσκόπουλος - Εγώ τι έχω και τι θα 'χω» (Minos: MSM 241) 1975, Δίσκος 45' στροφών (Minos: 5587) 1975
 
«Αν ήξερες»
 Μουσική: Τόλης Βοσκόπουλος | Στίχοι: Μίμης Θειόπουλος | Ερμηνεία: Τόλης Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα | Κυκλοφορία: LP «Τόλης Βοσκόπουλος - Εγώ τι έχω και τι θα 'χω» (Minos: MSM 241) 1975, Δίσκος 45' στροφών (Minos: 5597) 1975
 
«Αχ, Βαγγελίτσα μου» 
Μουσική: Τόλης Βοσκόπουλος | Στίχοι: Μίμης Θειόπουλος | Ερμηνεία: Τόλης Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα | Κυκλοφορία: LP «Τόλης Βοσκόπουλος - Σμυρναίικα και λαϊκά» (Minos: MSM 268) 1976, Δίσκος 45' στροφών (Minos: 5793) 1976
 
«Πριν χαθεί το όνειρο μας»
Μουσική: Τόλης Βοσκόπουλος | Στίχοι: Μίμης Θειόπουλος | Ερμηνεία: Τόλης Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα | Κυκλοφορία: LP «Τόλης Βοσκόπουλος - Σμυρναίικα και λαϊκά» (Minos: MSM 268) 1976, Δίσκος 45' στροφών (Minos: 5793) 1976
 
«Δεν θα κοιμηθείς»
Μουσική: Τόλης Βοσκόπουλος | Στίχοι: Μίμης Θειόπουλος | Ερμηνεία: Τόλης Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα | Κυκλοφορία: LP «Τόλης Βοσκόπουλος - Σμυρναίικα και λαϊκά» (Minos: MSM 268) 1976 
 
«Παίξε φίλε το σαντούρι»
Μουσική: Τόλης Βοσκόπουλος | Στίχοι: Μίμης Θειόπουλος | Ερμηνεία: Τόλης Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα | Κυκλοφορία: LP «Τόλης Βοσκόπουλος - Σμυρναίικα και λαϊκά» (Minos: MSM 268) 1976
 
«Να 'τανε λέει μαχαραγιάς»
Μουσική: Τόλης Βοσκόπουλος | Στίχοι: Μίμης Θειόπουλος | Ερμηνεία: Τόλης Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα | Κυκλοφορία: LP «Τόλης Βοσκόπουλος - Σμυρναίικα και λαϊκά» (Minos: MSM 268) 1976
 
«Ο αραμπατζής»
Μουσική: Βασίλης Βασιλειάδης | Στίχοι: Τάκης Κωλέτης | Ερμηνεία: Τόλης Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα | Κυκλοφορία: LP «Τόλης Βοσκόπουλος · Σμυρναίικα και λαϊκά» (Minos: MSM 268) 1976, Δίσκος 45' στροφών (Minos: 5794) 1976
 
«Το βαρυχείμωνο»
Μουσική: Βασίλης Βασιλειάδης | Στίχοι: Τάκης Κωλέτης | Ερμηνεία: Τόλης Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα | Κυκλοφορία: LP «Τόλης Βοσκόπουλος - Σμυρναίικα και λαϊκά» (Minos: MSM 268) 1976, Δίσκος 45' στροφών (Minos: 5794) 1976
 
«Άιντε για δυο μάτια»
Μουσική: Βασίλης Βασιλειάδης | Στίχοι: Τάκης Κωλέτης | Ερμηνεία: Τόλης Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα | Κυκλοφορία: «Τόλης Βοσκόπουλος - Σμυρναίικα και λαϊκά» (Minos: MSM 268) 1976
 
«Να 'ταν η αγκαλιά σου φυλακή»
Μουσική: Βασίλης Βασιλειάδης | Στίχοι: Τάκης Κωλέτης | Ερμηνεία: Τόλης Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα | Κυκλοφορία: LP «Τόλης Βοσκόπουλος - Σμυρναίικα και λαϊκά» (Minos: MSM 268) 1976
 
«Θα τραγουδήσω»
Μουσική: Τόλης Βοσκόπουλος | Στίχοι: Μίμης Θειόπουλος | Ερμηνεία: Μαρινέλλα | Κυκλοφορία: LP «Μαρινέλλα - Άλλη μια φορά…» (Phonogram / Philips: 9112 009) 1976
 
«Τώρα τίποτα»
Μουσική: Τόλης Βοσκόπουλος | Στίχοι: Μίμης Θειόπουλος | Ερμηνεία: Μαρινέλλα, χορωδία | Κυκλοφορία: LP «Μαρινέλλα - Άλλη μια φορά…» (Phonogram / Philips: 9112 009) 1976
 
«Όλη νύχτα αγαπιόμαστε» 
Μουσική: Τόλης Βοσκόπουλος | Στίχοι: Μίμης Θειόπουλος | Ερμηνεία: Μαρινέλλα | Κυκλοφορία: LP «Μαρινέλλα - Άλλη μια φορά…» (Phonogram / Philips: 9112 009) 1976
 
«Να 'ταν Θεέ μου»
Μουσική: Σπύρος Παπαβασιλείου | Στίχοι: Μίμης Θειόπουλος | Ερμηνεία: Τόλης Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα | Κυκλοφορία: LP «Τόλης Βοσκόπουλος - Όταν τραγουδώ» (Minos: MSM 283) 1976
 
«Δεν κατάλαβες, καρδιά μου»
Μουσική: Τόλης Βοσκόπουλος | Στίχοι: Μίμης Θειόπουλος | Ερμηνεία: Τόλης Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα | Κυκλοφορία: LP «Τόλης Βοσκόπουλος - Όταν τραγουδώ» (Minos: MSM 283) 1976 
 
«Θα τραγουδήσω» (Β' εκτέλεση)
Μουσική: Βασίλης Βασιλειάδης | Στίχοι: Μίμης Θειόπουλος | Ερμηνεία: Μαρινέλλα | Κυκλοφορία: LP «Μαρινέλλα · Αθηναίοι» (Phonogram / Philips: 9112 013) 1977
 
«Τώρα τίποτα» (Β' εκτέλεση) 
Μουσική: Βασίλης Βασιλειάδης | Στίχοι: Μίμης Θειόπουλος | Ερμηνεία: Μαρινέλλα, χορωδία | Κυκλοφορία: LP «Μαρινέλλα · Αθηναίοι» (Phonogram / Philips: 9112 013) 1977
 
«Ετούτο το παράξενο μεθύσι»
Μουσική: Γιώργος Θεοδοσιάδης | Στίχοι: Ηλίας Λυμπερόπουλος | Ερμηνεία: Τόλης Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα | Κυκλοφορία: LP «Τόλης Βοσκόπουλος - Τραγούδα, θεατρίνε!» (Minos: MSM 332) 1978
 
«Κι' αναρωτιέμαι»
Μουσική: Γιώργος Θεοδοσιάδης | Στίχοι: Ηλίας Λυμπερόπουλος | Τόλης Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα | Κυκλοφορία: LP «Τόλης Βοσκόπουλος - Τραγούδα, θεατρίνε!» (Minos: MSM 332) 1978
 
«Μελαχρινή γειτόνισσα»
Μουσική: Γιώργος Θεοδοσιάδης | Στίχοι: Ηλίας Λυμπερόπουλος | Τόλης Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα | Κυκλοφορία: LP «Τόλης Βοσκόπουλος - Τραγούδα, θεατρίνε!» (Minos: MSM 332) 1978
 
«Σ' αγαπώ»
Μουσική: Φίλιππος Παπαθεοδώρου (ως Γιάννης Αξιώτης) | Στίχοι: Νάσος Νασόπουλος | Ερμηνεία: Μαρινέλλα, Τόλης Βοσκόπουλος | Κυκλοφορία: LP «Μαρινέλλα - Σ' αγαπώ» (Phonogram / Philips: 6331 145) 1979
 
«Καρδιά μου, καρδιά μου»
Μουσική: Θανάσης Πολυκανδριώτης | Στίχοι: Σόφη Παππά | Ερμηνεία: Τόλης Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα | Κυκλοφορία: LP «Τόλης Βοσκόπουλος - 80» (Minos: MSM 380) 1980
 
«Τι να πούμε τώρα, τι»
Μουσική: Γιώργος Κατσαρός | Στίχοι: Μίμης Θειόπουλος | Ερμηνεία: Τόλης Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα | Κυκλοφορία: LP «Τόλης Βοσκόπουλος - 80» (Minos: MSM 380) 1980
 
«Μοναχός μου κουβεντιάζω»
Μουσική: Γιώργος Κατσαρός | Στίχοι: Μίμης Θειόπουλος | Ερμηνεία: Τόλης Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα | Κυκλοφορία: LP «Τόλης Βοσκόπουλος - 80» (Minos: MSM 380) 1980
 
«Αχ, και να 'χα φράγκα»
Μουσική: Νίκος Λαβράνος | Στίχοι: Γιάννης Πάριος | Ερμηνεία: Τόλης Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα | Κυκλοφορία: LP «Τόλης Βοσκόπουλος - 80» (Minos: MSM 380) 1980
 
«Μιλάνε τα μάτια»
Μουσική: Γιώργος Κατσαρός | Στίχοι: Γιάννης Πάριος | Ερμηνεία: Τόλης Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα | Κυκλοφορία: LP «Τόλης Βοσκόπουλος - 80» (Minos: MSM 380) 1980
 
«Είσαι παντού»
Μουσική: Γιώργος Κατσαρός | Στίχοι: Μίμης Θειόπουλος | Ερμηνεία: Τόλης Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα | Κυκλοφορία: LP «Τόλης Βοσκόπουλος - 80» (Minos: MSM 380) 1980
 
«Μέρα - μέρα, μήνα - μήνα»
Μουσική: Τόλης Βοσκόπουλος | Στίχοι: Βαρβάρα Τσιμπούλη | Ερμηνεία: Γιάννης Καλατζής, Μαρινέλλα | Ενορχήστρωση - Διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Λαβράνος | Κυκλοφορία: LP «Για όλους… Ο Καλατζής σε τραγούδια Τόλη Βοσκόπουλου και Ν. Λαβράνου» (Minos: MSM 399) 1981
 
«Ζητιανάκι» 
Μουσική: Τόλης Βοσκόπουλος | Στίχοι: Βαρβάρα Τσιμπούλη | Ερμηνεία: Γιάννης Καλατζής, Μαρινέλλα | Ενορχήστρωση - Διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Λαβράνος | Κυκλοφορία: LP «Για όλους… Ο Καλατζής σε τραγούδια Τόλη Βοσκόπουλου και Ν. Λαβράνου» (Minos: MSM 399) 1981
 
«Παναγιά μου»
Μουσική: Τόλης Βοσκόπουλος | Στίχοι: Βαρβάρα Τσιμπούλη | Ερμηνεία: Γιάννης Καλατζής, Μαρινέλλα | Ενορχήστρωση - Διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Λαβράνος | Κυκλοφορία: LP «Για όλους… Ο Καλατζής σε τραγούδια Τόλη Βοσκόπουλου και Ν. Λαβράνου» (Minos: MSM 399) 1981
 
«Δυο φεγγάρια»
Μουσική: Τόλης Βοσκόπουλος | Στίχοι: Μίμης Θειόπουλος | Ερμηνεία: Γιάννης Καλατζής, Μαρινέλλα | Ενορχήστρωση - Διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Λαβράνος | Κυκλοφορία: LP «Για όλους… Ο Καλατζής σε τραγούδια Τόλη Βοσκόπουλου και Ν. Λαβράνου» (Minos: MSM 399) 1981
 
«Το 'να σπίτι δίπλα στ' άλλο»
Μουσική: Τόλης Βοσκόπουλος | Στίχοι: Βαρβάρα Τσιμπούλη | Ερμηνεία: Γιάννης Καλατζής, Μαρινέλλα | Ενορχήστρωση - Διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Λαβράνος | Κυκλοφορία: LP «Για όλους… Ο Καλατζής σε τραγούδια Τόλη Βοσκόπουλου και Ν. Λαβράνου» (Minos: MSM 399) 1981
 
«Αύριο της το λέω»
Μουσική: Τόλης Βοσκόπουλος | Στίχοι: Βαρβάρα Τσιμπούλη | Ερμηνεία: Γιάννης Καλατζής, Μαρινέλλα | Ενορχήστρωση - Διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Λαβράνος | Κυκλοφορία: LP «Για όλους… Ο Καλατζής σε τραγούδια Τόλη Βοσκόπουλου και Ν. Λαβράνου» (Minos: MSM 399) 1981
 
«Άιντε στην υγειά της» 
Μουσική: Θανάσης Πολυκανδριώτης | Στίχοι: Γιάννης Πάριος | Ερμηνεία: Τόλης Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα | Κυκλοφορία: LP «Τόλης Βοσκόπουλος - Καρδιά μου μόνη…» (Minos: MSM 480) 1981
 
«Μια μαργαρίτα μάδησα»
Μουσική: Θανάσης Πολυκανδριώτης | Στίχοι: Γιάννης Πάριος | Ερμηνεία: Τόλης Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα | Κυκλοφορία: LP «Τόλης Βοσκόπουλος - Καρδιά μου μόνη…» (Minos: MSM 480) 1981
 
«Έλα μου»
Μουσική: Θανάσης Πολυκανδριώτης | Στίχοι: Ηλίας Λυμπερόπουλος | Ερμηνεία: Τόλης Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα | Κυκλοφορία: LP «Τόλης Βοσκόπουλος - Καρδιά μου μόνη…» (Minos: MSM 480) 1981
 
«Να σου θυμίσω»
Μουσική: Θανάσης Πολυκανδριώτης | Στίχοι: Ηλίας Λυμπερόπουλος | Ερμηνεία: Τόλης Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα | Κυκλοφορία: LP «Τόλης Βοσκόπουλος - Καρδιά μου μόνη…» (Minos: MSM 480) 1981
 
«Είναι που φεύγεις»
Μουσική: Θανάσης Πολυκανδριώτης | Στίχοι: Σόφη Παππά | Ερμηνεία: Τόλης Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα | Κυκλοφορία: LP «Τόλης Βοσκόπουλος - Καρδιά μου μόνη…» (Minos: MSM 480) 1981
 
«Χελιδόνα μου»
Μουσική: Θανάσης Πολυκανδριώτης | Στίχοι: Γιάννης Πάριος | Ερμηνεία: Τόλης Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα | Κυκλοφορία: LP «Τόλης Βοσκόπουλος - Καρδιά μου μόνη…» (Minos: MSM 480) 1981
 
«Την πόρτα μου χτυπούν οι αναμνήσεις»
Μουσική: Κατερίνα Κόρου | Στίχοι: Βάσω Ζαΐμη | Ερμηνεία: Τόλης Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα | Κυκλοφορία: LP «Τόλης Βοσκόπουλος - Καρδιά μου μόνη…» (Minos: MSM 480) 1981
 
«Έγινε κι' αυτό»
Μουσική - Στίχοι: Τόλης Βοσκόπουλος | Ερμηνεία: Τόλης Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα | Κυκλοφορία: LP «Τόλης Βοσκόπουλος - Δεν θέλω να θυμάμαι» (Minos: 712 68) 1982
 
«Χθες ακόμα»
Μουσική: Νίκος Τζαβάρας | Στίχοι: Σόφη Παππά | Ερμηνεία: Τόλης Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα | Κυκλοφορία: LP «Τόλης Βοσκόπουλος - Δεν θέλω να θυμάμαι» (Minos: 712 68) 1982
 
«Μάτια μου θαλασσινά»
Μουσική: Νίκος Λαβράνος | Στίχοι: Βαρβάρα Τσιμπούλη | Ερμηνεία: Τόλης Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα | Κυκλοφορία: LP «Τόλης Βοσκόπουλος - Δεν θέλω να θυμάμαι» (Minos: 712 68) 1982
 
«Για τα παιδιά»
Μουσική: Αλέξης Παπαδημητρίου | Στίχοι: Φίλιππος Νικολάου | Ερμηνεία (αλφαβητικά): Χάρις Αλεξίου, Μπέσσυ Αργυράκη, Χάρης Βαρθακούρης, Άννα Βίσση, Τόλης Βοσκόπουλος, Δάκης, Ελένη Δήμου, Λίτσα Διαμάντη, Δούκισσα, Ελπίδα, Αντώνης Καλογιάννης, Αλέκα Κανελλίδου, Μαρινέλλα, Δημήτρης Μητροπάνος, Βίκυ Μοσχολιού, Τάκης Μπινιάρης, Βλάσσης Μπονάτσος, Φίλιππος Νικολάου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Πάριος, Πασχάλης, Γιώργος Πολυχρονιάδης, Κώστας Τουρνάς, Τάνια Τσανακλίδου, Κώστας Χατζής, Χριστιάνα | Ενορχήστρωση: Χάρης Ανδρεάδης | Διεύθυνση ορχήστρας: Γιώργος Νιάρχος | Κυκλοφορία: Maxi Single «Για τα παιδιά…» (PolyGram / Philips: Stereo 884 020-1) 1985
 

«Και τώρα της μεγάλης μας γιορτής
τα φώτα τα χρωματιστά τα σβήσαμε
,
όλη η ζωή μας δυο γαρδένιες
που τις παγώνει η βροχή

Κι
' ήρθαν οι υπηρέτες της σιωπής,
τις πόρτες που
'χαμε ανοιχτά
τις κλείσανε
και χάθηκε τόση αγάπη
και μείναμε χωρίς ψυχή

Τώρα τίποτα
, τίποτα, τίποτα!
παγωνιά γύρω κι
' έρημοι δρόμοι!
Ούτε δάκρυα ούτε συγγνώμη
!
Πού να γείρω και πού να σταθείς
,
εγώ φεύγω και
'συ δε θα 'ρθείς
»
 
Photo credit: Kleisthenis Daskalakos © 1975
 
  
R.I.P. Tolis Voskopoulos (1940 - 2021) 
 
| On July 19, 2021, the great Greek singer, composer, lyricist and actor Tolis Voskopoulos died at the age of 81. He was one of the most important and popular artists in the Greek Music Scene. The "Prince of the Greek Song" was born on July 26, 1940 in Piraeus, to parents from Asia Minor, and grew up in Attica. He was the twelfth child in the family, and had eleven sisters.
 
In 1958, at the age of 18, he first appeared in the Greek Theater, participating in several performances starring great Greek actors, while in 1960 made his cinema debut, participating until '72 in more than twenty films. At the same time, in 1962, he entered the Greek Discography releasing his first songs, without, however, having a special impact. The ultimate success came six years later, in 1968, with the song “Agonia” by Giorgos Zambetas and Charalambos Vassiliadis.
 
Since then, and for more than thirty years, he had a great and productive collaboration with important Greek composers and lyricists (such as Giorgos Zampetas, Akis Panou, Theodoros Derveniotis, Kostas Virvos, Mimis Plessas, Lefteris Papadopoulos, Giannis Spanos, Ilias Lymperopoulos, Mimis Theiopoulos, Giorgos Katsaros, Pythagoras, Sotia Tsotou, Giorgos Krimizakis and Thanassis Polykandriotis) and many of his folk songs have been loved by the people (e.g. “San tis gardenias ton antho”, “I ourani”, “Na stamatisoume tora de ginete”, “Psilli st’ aftia mou”, “Echases to treno”, “Sigchoriste to apopse to pedi”, “Den me niazi”, “Ke 'si tha figis”, “To feggari panothe mou”, “M' anastises, kardia mou”, “Agnosti agapimeni”, “Apokliete”, “Lathos dromo pirame kardia”, “Stichimatizo”, “As imaste realiste”, “Choris aftin”, “Kerna - kerna”, “Tou chronou tetia mera”, “Se ti kosmo vrethika”, “Ego agapo mia”, “Dio kardies”, “Kati teties ores”, “Tou chorismou i ora”, “I valitsa”, “Ki' eleges”, “I antres den miloun poli”, “Ateleioto taxidi”, “Anepanaliptos” etc.).
 
He also presented an important work as a creator, giving to his colleagues (Doukissa, Marinella, Jenny Vanou, Giannis Vogiatzis, Keti Gray, Stratos Dionisiou, Charis Alexiou and Tzanetis) songs that also became great hits, such as “I anamnisis xanagirizune”, “Thelo ta opa mou”, “Ekini”, “Aderfia mou, alites, poulia” (First prize at the Thessaloniki Song Festival '70), “Agori mou”, “Ma avrio, kirie”, “Apokimithika” etc.
 
 
«You and I
 How much can life hate us!
I
'm leaving, you're leaving,
and where shall we go?
You and I
 God, You taught us to love so much
 Words are pointless
at the time of separation
,
they look like hunched roses
that smell no more
»
 
Marinella with Tolis Voskopoulos and her daughter, Geortina Serpieri.
| Photo credit: Kleisthenis Daskalakos © 1975
 
Marinella and Tolis Voskopoulos, were married and lived together for eight years, from 1973 to 1981, while writing their own chapter in the History of Greek Song. They gave us unique moments with their wonderful songs and glamorous musical performances. In 1974, they recorded together two joint albums; “Marinella · Voskopoulos” (MINOS: MSM 214) and “Ego ke 'sy” (PHONOGRAM / PHILIPS: 6331 071), and presented their duets (“Ta logia ine peritta”, “Ti zitame, ti zitame”, “Dose mou, Thee mou”, “Den echi dromo na diavis”, Oli i zoi enas kaimos”, Vre, ti ginete ston kosmo etc.) at the Athenian nightclub “Neraida” and on the music TV show “O Giorgos Katsaros parousiazei… (George Katsaros presents…)”, on EIRT .
 
From 1975 to 1982, Marinella sang backing vocals on Voskopoulos' songs (e.g. “Prin chathi to oniro mas”, “To varichimono”, “An ixeres”, “Ego ti echo ke ti tha 'cho”, “Na 'tan Thee mou”, “Den katalaves kardia mou”, “Den tha kimithis”, “Na 'tan i agkalia sou filaki”, “Ki' anarotieme”, “Kardia mou, kardia mou”, “Ti na poume tora, ti”, “Ainte stin igia tis”, “Ine pou fevgis”, “Mia margarita madisa”, “Chthes akoma” etc.) for his personal albums.
 
In 1969 and 1976, he wrote five songs for her personal discography (“Dio nichtes”, “Fige na vris ti mira sou”, “Tha tragoudiso”, “Tora tipota” and “Oli nichta agapiomaste”). In 1979 they recorded a last duet, “S' agapo”, and in 1985 the song “Gia ta pedia” (with 24 other Greek singers) that was released on a maxi single in Greece.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου