5 Σεπτεμβρίου 2019

Η Μαρινέλλα στα δύσκολα

Μετά την περυσινή της επιτυχία στο Μέγαρο Μουσικής
η ερμηνεύτρια επιστρέφει στα ίδια μέρη
με ένα ακόμη πιο «ριζοσπαστικό» πρόγραμμα!

Η Μαρινέλλα παρουσιάζει τη μουσική παράσταση «Με βάρκα το τραγούδι» στο Θέατρο Γης της Θεσσαλονίκης, στις 1 Σεπτεμβρίου 1999.
Marinella singing at the Earth (Gis) Theatre in Thessaloniki, Greece.
| Photo credit: Eurokinissi © September 1, 1999

Από την δημοσιογράφο Άννα Βλαβιανού
για την εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής»
 
Κυκλοφορία: Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 1999, Ελλάδα


Την Τετάρτη το βράδυ, πρώτη ημέρα του Σεπτέμβρη, η Μαρινέλλα τίμησε τον τόπο καταγωγής της με μια συναυλία στο Θέατρο της Γης που έκανε τους Θεσσαλονικείς να καμαρώνουν που είναι «δικό τους παιδί». Το καινούργιο της πρόγραμμα, το οποίο επιμελήθηκε ο μουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας και έχει τίτλο «Με βάρκα το τραγούδι», είναι ακόμη πιο «ριζοσπαστικό» από αυτό που παρουσίασε πέρυσι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Ηρώδειο και φυσικά απομακρύνει ακόμη περισσότερο τη σημερινή Μαρινέλλα από εκείνη των νυχτερινών μαγαζιών και των εμπορικών σουξέ.

Η Μαρινέλλα μόνη της σχεδίασε την καριέρα που την έκανε διάσημη, μόνη της επέλεξε το ρεπερτόριο που την έφερε στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων δίσκων. Δούλεψε σκληρά 40 χρόνια και διατήρησε το ταλέντο και τη φωνή της σε ζηλευτά όρια. Ποτέ κανείς δεν αμφισβήτησε τις φωνητικές της δυνατότητες ούτε τις καλές της προθέσεις. Πολλοί είναι όμως αυτοί που ήθελαν αυτή η φωνή να είχε πει τα «μεγάλα» τραγούδια που αντέχουν στον χρόνο. Η ίδια σε καμία φάση της πορείας της δεν αρνήθηκε το ρεπερτόριο της και δεν πρόδωσε τις επιλογές της. Το γεγονός ότι επανήλθε με διαφορετικές επιλογές -έστω και αργά- έχει χαροποιήσει όλους εκείνους που περίμεναν μια «διορθωτική» κίνηση από την ίδια, αλλά έχει δώσει και «τροφή» για διάφορα σχόλια σε κάποιους άλλους. Τι άκουσαν λοιπόν οι Θεσσαλονικείς και τι θα ακούσουν οι Αθηναίοι;

Η ερμηνεύτρια προτείνει ένα μουσικό ταξίδι που ξεκινάει από την Ελλάδα και τη Μεσόγειο για να καταλήξει στα τραγούδια του προσωπικού της ρεπερτορίου. Στον Γιώργο Ζαμπέτα δηλαδή, στον Μίμη Πλέσσα, στον Γιώργο Κατσαρό, στον Γιώργο Χατζηνάσιο, στον Κώστα Χατζή κ.ά. Στο πρώτο μέρος του προγράμματος η Μαρινέλλα ξοδεύει την ψυχή της σε τραγούδια πάθους, όπως τα Πορτογαλέζικα φάδο που τραγούδησε η Αμάλια Ροντρίγκες, στους τσιγγάνικους ρυθμούς του «Ρομ», στα ελληνόφωνα τραγούδια της Κάτω Ιταλίας, στις «Θαλασσογραφίες» του Διονύση Σαββόπουλου, στα παραδοσιακά τραγούδια της Ισπανίας, στα τραγούδια του Τσιτσάνη. Το ταξίδι όμως και οι ακροβασίες της φωνής δεν σταματούν εδώ. Η Μαρινέλλα τραγουδάει δημοτικά, Πολίτικα και Σμυρνέικα ανασύροντας μνήμες παιδικές από τις προσφυγικές γειτονιές της Θεσσαλονίκης. Είναι τραγούδια που η ερμηνεύτρια έλεγε στις αρχές της καριέρας της μαζί με τον Στέλιο Καζαντζίδη σε παραδοσιακά πανηγύρια. Ένα πρόγραμμα γεμάτο εκπλήξεις και απαιτήσεις ερμηνευτικές. Μεγαλύτερη πάντως έκπληξη θεωρήθηκε ήδη στη Θεσσαλονίκη η συνύπαρξη της Μαρινέλλας με τη Σοφία Βέμπο υπό τις «ευλογίες» της σύγχρονης τεχνολογίας. Η Βέμπο στην οθόνη και στα μεγάφωνα, η Μαρινέλλα στη σκηνή, σε ένα ντουέτο απρόβλεπτο και μοναδικό. Τι συνδέει τη Μαρινέλλα με τη Βέμπο; Με τα τραγούδια της Βέμπο ξεκίνησε η Μαρινέλλα. Με την «Ταμπακέρα» και το «Ο άνθρωπος μου». Με τα τραγούδια του έρωτα και της προδοσίας.

Όπως συνέβη και με το περυσινό πρόγραμμα, έτσι και το εφετινό θα ηχογραφηθεί και θα κυκλοφορήσει σε δίσκο. Η ζωντανή ηχογράφηση που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έδωσε στη Μαρινέλλα έναν ακόμη «πλατινένιο» δίσκο, κάτι που οι άνθρωποι της δισκογραφικής της εταιρείας θεωρούν ότι θα συμβεί ξανά. Δεν είναι μόνο το εξαιρετικό ρεπερτόριο που έχει διαλέξει ο κ. Λιάβας, ένα ρεπερτόριο που ταιριάζει και αναδεικνύει τη φωνή της τραγουδίστριας, είναι και οι άξιοι συνεργάτες που συμβάλλουν στην επιτυχία της συναυλίας: η δεκαεξαμελής ορχήστρα που κινείται δυναμικά υπό τις οδηγίες του Γιώργου Νιάρχου και του Κώστα Κλάβα, και βεβαίως οι ενδιαφέρουσες ενορχηστρώσεις του δεύτερου. Υπεύθυνος για τον ήχο είναι ο εδώ και χρόνια συνεργάτης της Μαρινέλλας, Γιάννης Σμυρναίος.

Οι δύο ακόμη συναυλίες της Μαρινέλλας θα παρουσιαστούν το Σάββατο 11 του μήνα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το ερχόμενο Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο σε μια πανηγυρική συναυλία για τους σκοπούς εννέα φιλανθρωπικών σωματείων για το παιδί. Ώρα έναρξης, και στις δύο, 8.30 μ.μ.

Ακολουθήστε μας: 
· YOUTUBE 
 
| An article by Greek journalist Anna Vlavianou for the Greek newspaper To Vima tis Kyriakis (The tribune of Sunday) about the Grande Dame of the Greek Song Marinella and her musical performance “Me varka to Tragoudi (On a boat of song)”, which was first presented at the Earth (Gis) Theatre in Thessaloniki on September 1, 1999, and now will be presented (and recorded) at the Odeon of Herodes Atticus in Athens, on September 18, 1999, at 8:30 p.m. | Published: Sunday, September 9, 1999 | Source: TO VIMA TIS KYRIAKIS Newspaper.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου