29 Ιουνίου 2014

«Ρεσιτάλ» από τον τσιγγάνο και την αρχόντισσα

Η ιστορία του κλασικού πλέον άλμπουμ ξεκίνησε πριν από 38 χρόνια και συνεχίζεται με μία ακόμη εμφάνιση των κορυφαίων ερμηνευτών του στην Αθήνα!

Marinella and Kostas Chatzis sining at the boîte “Scorpios” in Athens.
| Photo by Alinta Mavrogeni - Elliott Landy © March 28, 1976

Από τον δημοσιογράφο Γιώργο Σκίντσα
για την εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής»
 
Κυκλοφορία: Κυριακή 29 Ιουνίου 2014


Τα πράγματα πολλές φορές είναι περίεργα και ενίοτε ιδιότροπα. Κάποιες φορές όταν κάνεις κάτι, για παράδειγμα συνεργάζεσαι με κάποιον και προκύπτει ένα αποτέλεσμα, ίσως τη στιγμή εκείνη δεν έχεις αντιληφθεί το μέγεθος του. Έπειτα από 38 χρόνια όμως, όταν το αποτέλεσμα αυτό παραμένει ζωντανό και ο κόσμος το θέλει, τότε τα έχεις καταφέρει. Όπως για παράδειγμα συμβαίνει με το κλασικό πλέον άλμπουμ αλλά και παράσταση «Ρεσιτάλ», όπου η Μαρινέλλα και ο Κώστας Χατζής την πρωτοπαρουσίασαν την άνοιξη του 1976. Μετά την περσινή επιτυχία που γνώρισε το «Ρεσιτάλ» αποφάσισαν να την παρουσιάσουν εκ' νέου. Πρεμιέρα του νέου κύκλου την προσεχή Τρίτη 1η Ιουλίου, στο Θέατρο Βράχων.

Η ιστορία του «Ρεσιτάλ» (αποτυπώθηκε «live» σε τριπλό δίσκο βινυλίου) αρχίζει για την ακρίβεια όχι την άνοιξη του 1976, αλλά κάποιους μήνες νωρίτερα. Οι πρόβες για την εμφάνιση στον «Σκορπιό» της Πλάκας άρχισαν από τον Αύγουστο του 1975. Και εφόσον η παράσταση πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαρτίου του 1976, μιλάμε ούτε λίγο ούτε πολύ για επτά μήνες προετοιμασιών και αγωνιών. Η Μαρινέλλα για το εγχείρημα αυτό θα άφηνε τις λαμπερές τουαλέτες, τις πίστες και τα κοσμικά κέντρα της παραλίας για να ανηφορίσει για τις μπουάτ και την Πλάκα. Για ένα στέκι όπου γράφτηκαν από τις πλέον σημαντικές ιστορίες του Ελληνικού Τραγουδιού. Όπως θυμάται η ερμηνεύτρια σε συνέντευξη της, «Ευτυχώς που μέναμε κοντά. Εγώ στη Βούλα και ο Κώστας στη Γλυφάδα. Κάναμε σε καθημερινή βάση τετράωρες πρόβες. Και το βράδυ δουλειά εκείνος στον “Σκορπιό” και εγώ στη “Νεράιδα”».

Photo credit: George Kavallierakis © November 19, 2012
Και όπως δείχνει η ιστορία πλέον, οι πρόβες έφεραν καρπούς. Κομμάτια όπως είναι τα «Σύνορα η αγάπη δεν γνωρίζει», «Νεκρό μου όνειρο», «Σ' αγαπώ», «Η αγάπη όλα τα υπομένει», «Σπουδαίοι άνθρωποι, αλλά» έχουν μείνει κλασικά. Η συνεργασία την εποχή που πραγματοποιήθηκε σχολιάστηκε και συζητήθηκε. Ουσιαστικά, Κώστας Χατζής και Μαρινέλλα ήταν δύο κόσμοι διαφορετικοί. Άλλο ρεπερτόριο ο καθένας, άλλος τρόπος δουλειάς, άλλες αφετηρίες.

Η κύρια στιχουργός του «Ρεσιτάλ» Σώτια Τσώτου (συνεργαζόταν με τον Κώστα Χατζή από τα πρώτα του βήματα) σε δηλώσεις της παρουσιάζει ίσως με τον πλέον γλαφυρό τρόπο τους δύο ετερώνυμους καλλιτέχνες. «Εκείνος μελαχρινός βάρδος, εκφραστής της πίκρας και της αγανάκτησης των λούμπεν, των αδικημένων και μιας νεολαίας που ονειρευόταν ένα καλύτερο αύριο το οποίο δεν ήρθε ποτέ. Εκείνη ξανθή αισθαντική ερμηνεύτρια του ερωτικού και του έντεχνου λαϊκού, η αγαπημένη του κατεστημένου και των σαλονιών. Γάμος αταίριαστος με όλη τη σημασία της λέξης. Κι' όμως επιτεύχθηκε εκείνη η θαυμάσια χημεία που φέρνει την ευτυχία ή την επιτυχία. Ο ένας διείσδυσε στον κόσμο του άλλου».

Και μάλιστα διείσδυσε ο ένας τόσο πολύ στον άλλον ώστε η Μαρινέλλα σε συνεντεύξεις της να λέει ότι ο Κώστας Χατζής θυμίζει τον Νατ Κινγκ Κόουλ ή τον Λούις Αρμστρονγκ και ο Κώστας Χατζής να χαρακτηρίζει τη Μαρινέλλα κάτι σαν την Εντίθ Πιαφ ή την Αμάλια Ροντρίγκεζ. «Το “Ρεσιτάλ” ήταν το θάρρος της Μαρινέλλας να πει αυτό το είδος του τραγουδιού. Και το έκανε με πολλή δύναμη και πολλή ψυχή. Η Μαρινέλλα είναι η προσωποποίηση της τέχνης». Όλα τα τραγούδια του τριπλού άλμπουμ φέρουν την υπογραφή του Κώστα Χατζή στη μουσική. Η Μαρινέλλα έχει σημειώσει στο παρελθόν ότι «Έπρεπε να δώσουν να καταλάβουν ότι ο καλός τραγουδιστής πρέπει να τα λέει όλα. Άλλωστε είχα δοκιμάσει από δημοτικά, πανηγύρια ως και τζαζ. Εγώ χωνόμουν παντού. Το θέμα είναι να πιστεύεις αυτό που κάνεις, να μπορείς να το υποστηρίξεις».

Τη διάσταση του τι είναι το «Ρεσιτάλ» και το τι έχει προσφέρει τη δίνει η Σώτια Τσώτου. «Ακούσαμε μια καταπληκτική Μαρινέλλα να κατεβάζει στον δρόμο και να βάζει στον κόσμο τραγούδια κοινωνικού προβληματισμού και έναν ερωτικό Χατζή να κρατάει συντροφιά στο πικάπ σε μοναχικούς και ονειροπόλους. Κανείς από τους δύο δεν πρόδωσε τον εαυτό του, απλώς και οι δύο είχαν κάνει ένα βήμα ο ένας στον κόσμο του άλλου. Εκεί έγινε η μεγάλη συνάντηση που έφερε την επιτυχία, που ο απόηχος της θα ηχεί ίσως και 20 χρόνια μετά από σήμερα».

Ο απόηχος της δεν κράτησε μόνο 20 χρόνια αλλά 38. Το «Ρεσιτάλ» συνεχίζει να ζει και να αναπνέει, να παρουσιάζεται ανά την Ελλάδα και να προσφέρει ακόμη και σήμερα συγκίνηση. Πρόκειται μάλιστα για ένα έργο που έχει πουλήσει περισσότερο από ένα εκατομμύριο αντίτυπα…

Info.
ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ & ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΗΣ - «ΡΕΣΙΤΑΛ»
Συναυλία στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη»,
την Τρίτη 1 Ιουλίου 2014. Εισιτήρια από 12€.

Σημεία προπώλησης εισιτηρίων:
Καταστήματα «Public» και «Seven Spots»,
Βιβλιοπωλεία «Ιανός» και «Παπασωτηρίου»,
Εκδοτήριο στη Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου,
τηλ. 210-7234567) και τηλεφωνικώς στο 11876.

Ηλεκτρονική προπώληση: www.ticketservices.gr.
 
Ακολουθήστε μας: 
· YOUTUBE 
 
| An article by Giorgos Skintsas about Marinella and Kostas Chatzis for the Greek newspaper To Vima tis Kyriakis (The tribune of Sunday), on the occasion of the their Summer Tour in Greece (from July to September 2014) with the legendary musical performance Recital”. Their first concert will be held at the Vrachon Theatre “Melina Mercouri” in Víron, Athens, on July 1, 2014. Tickets are available online at www.ticketservices.gr. | Published: Sunday, June 29, 2014 | Source: TO VIMA TIS KYRIAKIS Newspaper.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου