1 Ιουλίου 2014

Εγώ ζωγράφισα τη Γη (Εικόνες)

«ΕΙΚΟΝΕΣ»
Μουσική: ΔΩΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Στίχοι: ΣΩΤΙΑ ΤΣΩΤΟΥ
Ερμηνεύει η ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ
 
Photo from the personal archive of Doros Georgiadis © 1994
 
         Ακούστε ένα συγκλονιστικό κοινωνικό τραγούδι που ερμήνευσε η Μαρινέλλα στο Αμφιθέατρο της Σχολής Τυφλών στη Λευκωσία της Κύπρου, σε μια ανεπανάληπτη συναυλία που είχε διοργανώσει προς τιμήν της ο Ελληνοκύπριος συνθέτης και ερμηνευτής Δώρος Γεωργιάδης, το 1994. 



«Εγώ ζωγράφισα τη Γη,
μια ολοστρόγγυλη πληγή,
μια ολοστρόγγυλη πληγή που έσταζε αίμα,
και σ' ένα βλέμμα παιδικό
έβαλα ερωτηματικό,
έβαλα ερωτηματικό αντί για βλέμμα
Κι' ήρθες εσύ μια Κυριακή
κι' είπες: Από ζωγραφική δεν ξέρεις τίποτα!
Τι λάθη ανείπωτα!
Τι να σου πω την ώρα αυτή;
 Ότι κι' εσύ από ζωή δεν ξέρεις τίποτα,
δεν ξέρεις τίποτα!
Εγώ ζωγράφισα παιδιά
με δίχως μάτια και καρδιά,
με δίχως μάτια και καρδιά, χέρια κομμένα
Ζωγράφισα κι' ένα σταυρό,
και στα καρφιά αντί Χριστό
και στα καρφιά αντί Χριστό, είχα εσένα»

 
         Το τραγούδι «Εγώ ζωγράφισα τη Γη» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την Μαρινέλλα, τον χειμώνα του 1978-79, όταν εμφανίστηκε στη μπουάτ «Ζουμ», στην Πλάκα της Αθήνας, μαζί με τον Δάκη, τους αδελφούς Τζαβάρα και την Τζίνα Σπηλιωτοπούλου. Εκεί, ανάμεσα στις γνωστές επιτυχίες της, παρουσίασε στο κοινό τον καινούργιο κύκλο τραγουδιών «Εικόνες», που αποτελείτο από εννέα συγκλονιστικά τραγούδια σε μουσική του Δώρου Γεωργιάδη και στίχους της Σώτιας Τσώτου: «Αλλάζουμε», «Η πόλη αυτή δε μας χωρά», «Απ' όλα τα παιδιά ζητώ συγγνώμη», «Καλώς ήρθες, αγάπη», «Εγώ ζωγράφισα τη Γη», «Τα διαστημόπλοια», «Ο τελευταίος Χριστιανός», «Κουράστηκες» και «Εγώ μέσ' τα χέρια σου ζω». Τραγούδια με έντονα κοινωνικούς -«κοφτερούς», θα έλεγε κανείς- στίχους και πολύ ωραίες μελωδίες, που «σχολιάζουν» τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας: Την αφόρητη ζωή στην πόλη, τις αμβλώσεις, τα αμύθητα χρηματικά ποσά που ξοδεύονται για όπλα, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, και γενικότερα, τα κακώς κείμενα της παγκόσμιας κοινωνίας.
 
         Τα τραγούδια, όμως, δεν έμελλε να περάσουν στη δισκογραφία με την φωνή της Μαρινέλλας. Τα «Καλώς ήρθες, αγάπη» και «Εγώ μέσ' τα χέρια σου ζω» ηχογραφήθηκαν από τον ίδιο τον Δώρο Γεωργιάδη και κυκλοφόρησαν στο άλμπουμ «Όπου και να 'σαι» το 1978, ενώ σχεδόν όλος ο μουσικός κύκλος ηχογραφήθηκε από τον Πασχάλη και κυκλοφόρησε σε άλμπουμ με τίτλο «Εγώ ζωγράφισα τη γη» το 1983. Το 1987, ο Δώρος Γεωργιάδης επανεκτέλεσε το «Απ' όλα τα παιδιά ζητώ συγγνώμη» για το άλμπουμ «Παγκόσμιος πολίτης» ενώ, δέκα χρόνια μετά, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης επανεκτέλεσε τα τραγούδια «Εγώ ζωγράφισα τη γη» και «Καλώς ήρθες, αγάπη» για το άλμπουμ «Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης τραγουδά Δώρο Γεωργιάδη».
 
         Το καλοκαίρι του 1994, ωστόσο, ο Δώρος Γεωργιάδης οργάνωσε μια ανεπανάληπτη συναυλία προς τιμήν της Μαρινέλλας στο Αμφιθέατρο της Σχολής Τυφλών, στη Λευκωσία της Κύπρου, όπου εκεί ακούστηκαν απ' την ίδια όλες οι μεγάλες επιτυχίες της: «Σήμερα», «Δεν είναι που φεύγεις», «Να παίζει το τρανζίστορ», «Έγιν' ο κόσμος καφενές», «Έχεις λίγα χρόνια, έχεις», «Οι τρελοί», «Είσαι ποτάμι», «Ντρίγκι - ντρίγκι, μάνα μου (Velvet mornings)», «Σταλιά - σταλιά», «Άμα δείτε το φεγγάρι», «Πίσω από τις καλαμιές», «Τι να φταίει», «Ζωγραφισμένα στο χαρτί», «Ποιος είν' αυτός», «Ερήνη», «Σ' αγαπώ (σαν το γέλιο του Μάη)», «Μπορεί», «Εγώ θα πάρω καπετάνιο», «Η αγάπη μας», «Καρδούλα μου, δε σε μαλώνω», «Άνοιξε πέτρα», «Όταν σημάνει Εσπερινός», «Κοίτα με στα μάτια», «Πάλι θα κλάψω», «Πυρετός», «23 Απρίληδες», «Παιδί απ' την Ανάβυσσο», «Κρίμα το μπόι σου», «Τολμώ», «Κι' ύστερα», «Αντίο», «Σύνορα η αγάπη δε γνωρίζει», «Σπουδαίοι άνθρωποι, αλλά», «Θα 'θελα να ήσουν» και «Η αγάπη όλα τα υπομένει».






         Μέσα σ' αυτές τις επιτυχίες, λοιπόν, ακούστηκαν και τρία τραγούδια από τις «Εικόνες»: τα «Αλλάζουμε», «Εγώ ζωγράφισα τη Γη» και «Απ' όλα τα παιδιά ζητώ συγγνώμη», όπου η Μαρινέλλα συγκλόνισε πραγματικά το κοινό με την φωνή και τις ερμηνείες της.
         «Υπάρχουν τραγούδια εποχιακά και διαχρονικά…» είπε στον πρόλογό της, «Τα εποχιακά είναι για να εξυπηρετούν τις ανάγκες της εποχής. Τα διαχρονικά, όμως, είναι αυτά που μένουν· που μένουν, και κάθε φορά που τ' ακούμε· τ' ακούμε με το ίδιο ενδιαφέρον -ίσως και μεγαλύτερο. Σ' αυτή την κατηγορία, ανήκουν αυτά τα τραγούδια που θα πω τώρα, που έγραψε ο Δώρος Γεωργιάδης μαζί με τη Σώτια Τσώτου, το 1979. Θυμάμαι τα πρωτο-παρουσιάσαμε στο Ζουμ της Πλάκας, στην Αθήνα, πριν από δεκαπέντε χρόνια, και πραγματικά, νομίζω πως ήτανε πολύ μπροστά για την εποχή εκείνη. Ήτανε ο στίχος δυνατός, επικίνδυνα δυνατός. Δεν μπόρεσαν να τον αντέξουν, να τον ακούσουν. Η δε μουσική, ήτανε καταπληκτική και, από αυτά τα τραγούδια, νομίζω πως, είδαμε, μάθαμε, ακούσαμε και καταλάβαμε το ταλέντο και την αξία του Δώρου Γεωργιάδη. Απ' αυτόν τον κύκλο των τραγουδιών θα σας πω τρία τραγούδια. Είμαι σίγουρη, είμαι βέβαιη, πως θα συγκινήσουν το ίδιο τώρα, όπως και το τότε. Ας τ' ακούσουμε…».
 
         Την κορυφαία ερμηνεύτρια συνόδευσαν η Χορωδία της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου, ο επί χρόνια στενός της συνεργάτης Στέλιος Ζαφειρίου στο μπουζούκι, ο Γιάννης Μπαρούτης στα πνευστά, και ο Δώρος Γεωργιάδης, φυσικά, στο πιάνο και τη μουσική διεύθυνση. Ολόκληρη η συναυλία βιντεοσκοπήθηκε και μεταδόθηκε στην Κύπρο από το κανάλι «Ο Λόγος», το σημερινό «Mega Channel» Κύπρου.
 
Ακολουθήστε μας: 
· YOUTUBE 
 
| Listen to a song by Greek-Cypriot composer Doros Georgiadis and Greek lyricist Sotia Tsotou, that Marinella sang at the School of the Blind Amphitheater in Nicosia, Cyprus, in 1994;
 
I painted the earth,
a perfectly round wound that dripped blood,
and in a child's eyes
I put a question mark instead of a looking
Αnd you came a Sunday
and saidΥou know nothing about painting!
What mistakes beyond mention!”.
What should I tell you this moment?!
That you know nothing about life!
You know nothing!
I painted children,
without eyes and heart, arms cut off.
I also painted a cross,
on the nails instead of Christ, I had you.
 
The song “Ego zografisa ti Gi (I painted the Earth)” was first presented in the winter of 1978-79, when Marinella appeared at the boîte “Zoom” in Plaka, Athens, with Dakis, Tzavara twins, Tzina Spiliotopoulou and Nana Alexandri. There, among other songs, she presented the song cycle “Econes (Images)” by Doros Georgiadis and Sotia Tsotou; “Allazoume”, “I poli afti de mas chora”, “Ap' ola ta pedia zito siggnomi”, “Kalos irthes, agapi”, “Ego zografisa ti gi”, “Ta diastimoplia”, “O telefteos Christianos”, “Kourastikes” and “Ego, mes' ta cheria sou”. Songs with strong - sharp social lyrics and beautiful melodies that “comment” everyday problems facing our planet; The unbearable city life, the abortions, the immense sums spent on weapons, the environmental pollution, and generally, the wrongs of the world society. All songs were recorded and released by Doros Georgiadis (1978), Paschalis (1983) and Michalis Chatzigiannis (1997).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου