5 Μαρτίου 2013

Marinella İstanbul`a geliyor!

“Şarkıların Yüce Tanrıçası” Yunanistan'ın efsane Divası Marinella Ege'nin kokusunu 18 Nisan'da İş Sanat'a getiriyor!

Photo credit: Tassos Vrettos © 2005

Frank Sinatra'nın dinlediğinde hayran kaldığı, Atina gecelerine muhteşem şov anlayışını ilk kez getiren, Yunan diskografisinin en çok satış yapan albümü Resital ile efsaneleşen ve satış rekorları kıran albümleriyle ölümsüzleşen, dünyanın en büyük müzikhollerinde verdiği konserleriyle de Yunan müziğinin ana kraliçesine dönüşen Marinella 18 Nisan'da İstanbul'a İş Sanat'a geliyor. Bugüne kadar 66 albüm yayınlayan ve “Şarkıların Yüce Tanrıçası” unvanıyla anılan Marinella kapalı gişe konserleriyle şarkılarını tüm dünyaya taşımaya devam ediyor. 1967 yılında yayınladığı “Stalia - stalia” şarkısıyla yaptığı büyük çıkışı yeni yüzyıla kadar hiç ara vermeden taşıyan Marinella Ege'nin kokusunu 18 Nisan'da İş Sanat'a getiriyor.


MARINELLA HAKKINDA
SINAN UFUK NERGIS Tarafından

"Büyüleyici ve etkileyici... bir dünya sesi" New York Times.

Marinella Selanik'te doğdu. Ailesi İstanbul'dan Yunani-stan'a gelen Rum bir aileydi. Çok küçük yaşta radyo program-larında, reklamlarda şarkılar söylemiş ve çocuk tiyatrosunda sah-ne almıştı. Genç kız olduğunda da bir tiyatro oyununda rol alarak bütün Yunanistan'da sahne aldı. Kendisinin söylediği gibi tiyatroyu ve dans etmeyi çok seviyordu. Tiyatro ile eş zamanlı olarak, Marinella sahne ismini kullanarak Selanik'te şarkı söyle-meye başladı.

Selanik'te şarkı söylediği eğlence mekanında sesi ve sahne duruşu ile büyülediği Stelyo Kazancidis ile tanıştı, evlendiler ve Yunan müziği tarihinin en önemli ikilisini oluşturdular. Müzikteki yükselişleri Atina'da devam etti, birbiri ardına gelen başarılarla en önemli bestecilerinin şarkılarını seslendirdiler.

İkili Vasilis Tsitsanis, Manolis Hiotis, Yannis Papaioannou, Yorgos Mitsakis, Yorgos Zambetas ve birçok ünlü isimle çalıştılar. Zirvede iken ikili Manos Hadzidakis, Mikis Theodorakis, Stavros Ksarhakos, Yannis Markopoulos ile de işbirliği yaptı. Stelyo Kazancidis gerçek bir efsane olmasına rağmen Marinella Kazancidis'in gölgesi olmadan benzersiz bir şekilde parlayan bir diva olmuştur. Frankfurt Opera Binası'ndan Carnegie Hall'a kadar en önemli sahnelerde şarkılar söyleyen ikili, dönemin pek çok Yunan filminde ve tiyatro eserinde sahne aldılar. 

İkili uzun yıllar ortak yaşam ve işbirliği ile kısa bir evlilikten sonra profesyonel ve kişisel hayatlarını ayırdılar ve Marinella solo kariyerine başladı. Marinella Christos Leontis, Yannis Markopoulos, Mikis Theodorakis, Mimis Plessas, Yorgos Katsaros'un şarkılarını kaydederek müzikal yolculuğuna başladı.

İlk büyük solo başarısı 1967 yılında yayımlanan Yorgos Zambetas'ın "Stalia - stalia (Damla - damla)" şarkısı ile geldi. Bundan sonra Yannis Dalyanidis'in "Gorgones Ke Magkes (Denizkızları ve zorbalar)" müzikaline katılarak efsanevi "Anikse petra (Açıl kaya)" adlı şarkıyı söyledi. Bu çalışma Marinella'ya benzersiz ve parlak bir kariyer kapıları açtı. İlk 33'lük plağını çıkardı (33'lük solo plak çıkaran ilk şarkıcılardan biridir). 1968 yılında plak kaydı için son defa Stelyo Kazancidis ile bir araya gelerek ortak bir 33'lük plak kaydettiler.

Marinella yeni bir müzik tarzı ile Yunanistan gece eğlencesinde tam anlamıyla bir devrim yarattı. Sahne aldığı yerlere sinema projektörleri yerleştirerek sinemanın "ağıt ya-kan" kadını ve muhteşem sahne kostümleri ve kısa kesilmiş saçı ile Yunanistan'da alışıl-madık bir sahne gösteri sunan, şık ve göz alıcı bir diva'ya dönüştü. İçinde var olan tiyatro aşkını şarkılarına ve sahnedeki duruşuna yansıttı. Bütün Yunanistan artık "Marinella" fenomeninden bahsederken sanatçının hayranları sahne aldığı mekanların dışında bitmek bilmeyen kuyruklar oluşturuyorlardı.

Marinella Brezilya Uluslararası Şarkı Festivaline katılırken, Avustralya ve Yeni Zelan-da'da da turneler yaptı. Fransız ve Yunan televizyonu için P. Jourdain'in kariyerine adadığı kısa filmde oynadı. Fransa'da Stavros Ksarhakos'un şarkılarından oluşan ve sadece yurt dışında yayınlanan bir 45'lik yaptı. Efsane Yunan şarkıcı Nana Mouskourinin misafiri olarak BBC'de bir programa katıldı. Stavros Ksarhakos ile Midem'e katıldığı dönemde "Krasi, thalassa ke t' agori mou (Biraz şarap, biraz deniz ve aşkım)" şarkısı ile İngiltere'de yapılan Eurovision Şarkı Yarışması'nda da çok güzel yorumlar aldılar.

Yunanistan'da en önemli şarkıcılar (George Dalaras gibi) ve besteciler (Mimis Plessas, Christos Leontis, Yorgos Katsaros, Akis Panou vb.) ile işbirliği yaparak "Stork" gece kulübünde yaptığı programdan canlı kayıtlarla Yunanistan'daki ilk plağını çıkardı. 1973 yılında biricik kızına hamile kaldığında Marinella gibi büyük bir yıldız - ve bekâr anne olarak Yunan toplumu için bir tabuyu yıkıyordu.

Kasım 1973 yılında küçük bir davetli topluluğu arasında Tolis Voskopoulos ile evlen-di. Birlikte iki albüm kaydederek Atina gecelerinde muhteşem şovlar sunmaya başladılar. Düetleri kasıp kavururken herkes ilişkileri ve ortak sanatsal yolları hakkında konuşmaya başlamıştı.

Yenilikçi performansları ve beklenmedik işbirliği çalışmaları ile izleyicisini şaşırtan bir sanatçıdır. Plaka'da bir müzikholde Kostas Chatzis ile Yunan müzik tarihine geçen, ses performansı sırasında "Recital" adı altında kaydedilen ve yayımlanan ve Yunan diskogra-fisinde en çok satış yapan albümlerden birine imzamıştır.

1978 yılı görünüş ve müzikal olarak değişen Marinella için önemli bir yıl oldu. Sarışın, etkileyici bir sahne hanımefendisine dönüşürken, programında ona eşlik etmek üzere pahalı dansçılar getirtti. Hatta sahne aldığı dopdolu mekanda Yunanca şarkı sözleri ile "Carmen" den de bölümler söyleyerek büyük bir sürpriz yaptı ve basından büyük ilgi gördü. Frank Sinatra, Marinella'yı gördükten sonra, eğer Marinella uluslararası kariyer yapmayı seçseydi, bütün dünyanın onun hakkında konuşması için iki hafta yeterli olurdu!

Marinella, Yunan müzik sahnesinin ilk ve en önemli sahne yıldızıdır. Atina gecele-rinde muhteşem yorumu ile performansları ve etkileyici gösterileri birleştirerek, dansçılar, muhteşem kostümler ve ışıklandırmalar ile etkileyici projeler oluşturmuştur. Muhteşem bir başarıya sahip olan önemli sanatçılarla onlarca solo albüm yapmış, bundan daha fazlasına da katkıda bulunmuştur.

Bütün bu yıllarda bütün dünyada en büyük tiyatro ve müzikhollerde unutulmaz kon-serler vermiştir. Avustralya'ya yapılan büyük bir turnede en büyük gazeteler "Marinella zafer demektir" diye yazmıştır. Atina'nın en önemli tiyatrolarından biri olan, yenilenerek müzik salonuna dönüştürülen ve büyük ressam Yannis Tsarouhis'in eserlerinin süslediği Rex'teki performansları tarihe geçmiştir.

Marinella, çağdaş Yunan bestecilerin müzikleri ve Euripides koroları ile tamamlanan Odeon'daki "Kadınların Tutkuları (Ginekon Pathi)" müzikalinde ilk gösterisini yaparak dan-sın en iyisi ve çağdaş trajedi oyuncusu olarak, bir zamanlar Aleksis Minotis'in kendisine verdiği "Yunan müziğinin Hecuba'sı" unvanını hak ettiğini kanıtlamıştır.

1998 yılında, Marinella, Atina Konser Salonu'nda "Marinella söylüyor ve hatırlıyor (I Marinella tragouda ke thimate)" konulu unutulmaz bir konser vererek çok etkileyici izle-nimler bırakmıştır. Gösteri Odeon ve Yunanistan genelinde birçok açık tiyatroda sahne-lenmiştir. Ulusal televizyonda harika bir dizi olan Kostas Koutsomitis'nin "Ve sonra arılar geldi (Istera, irthan i melisses)" dizisinde büyük bir başarı ile başrol oynamıştır.

George Dalaras, Yannis Parios, Antonis Remos ve diğerleri gibi mükemmel şarkıcılar ile birlikte önemli gece kulüplerinde performanslarına devam etmiştir. New York Times 2003 yılında George Dalaras vesilesiyle Amerika'da yapılan turnede Marinella için "büyüleyici ve etkileyici geniş bir yelpaze ile tiyatro divalarına yakışan bir Dünya sesi." yorumunu yazmıştır.

Otobiyografik unsurlar taşıyan "Marinella - Müzikal" başlıklı müzikalde de başrol oynamıştır. Atina'nın en büyük tiyatrosu olan "Pallas" ta büyük resitaller vermiş, bu yıl Atina'daki en başarılı tiyatro gösterisi olan "Chicago" müzikaline katılmıştır. Kostas Hatzis ile bir dizi resital programları da vardır.

Marinella, Yunan müziğinin yaşayan efsanesi ve yeni nesiller için bir semboldür. Elli yılı aşkın müzikal yolculuğunda sanata ve modern Yunan kültürüne önemli katkı şağlamı-ştır. Uzun ve zorlu yolculuğu, Yunanistan'ın kültürel ve sosyo-politik hayatı doğrudan etki-leyen olaylarla bağlantılıdır. Hayranlarının kendisine duyduğu sürekli ve yenilenen sevgisi ile Marinella onlarca yıldır sahnede dimdik ayakta kalarak "Şarkıların Yüce Tanrıçası" teri-mini somutlaştırmıştır.

Aynı zamanda bütün bir dünyanın bu büyük şarkıcıya olan sevgisi ve sadakati, sesi ve şarkılardaki gizem dışında, hızla değişen mevsimler içinde repertuarını yenilemek ve genel olarak varlığını sürdürmek için sürekli ve sancılı dönemler geçiren bir sanatçının ödülünü oluşturmaktadır. Marinella 2000 yılına Yunanlıların ve özellikle müzik ve şarkı ara-cılığı ile çağdaş sorunlarına bazı çözümler arayan yeni neslin ruh yapısını araştırarak çalış-malarına devam etmektedir. Zaman değişiyor, fakat Marinella, sağlam ve dikkatli bir şekil-de zirvede ki yerini koruyor. Sık sık şarkılarında dününü bugün ile birleştiriyor. 70'li, 80'li ve 90'lı yıllardan bugünlere, her şeyi eskiten zamandan yıpranmayan ses kalitesi ile daha verimli ve yaratıcı şekilde müzikal yolculuğuna devam ediyor. Marinella'nın sesi benzersiz, epik, melankolik, melodik, nazik, tatlı bir ses.

Marinella konser salonu, antik tiyatrolar, stadyumlar, müzikhol sahnelerinde ve pist-lerde 50 yıldır müzikal yolculuğuna devam ediyor, Sanatçı Yunan halk şarkılarının sahip ol-duğu zenginliği ve kalite ve yükselişini sürekli bloke eden tüm engelleri ve zorlukları aşabileceğini bize hatırlatıyor. Marinella bir güç, dayanıklılık, irade ve yaratıcılık sembo-lüdür. Marinella müziğin onun hayatı olduğunu kanıtlamıştır!


Photo credit: Tassos Vrettos © 2005

18 NİSAN 2013 - SAAT: 20:00, İŞ SANAT
Biletler Biletix'de! www.biletix.com
Biletix Çağrı Merkezi (0 216 556 98 00)

Marinella hakkinda daha fazla bilgi,
gorsel ve roportaj istekleri icin;
Sinan Ufuk Nergis (Pasion Turca).

Basin Sorumlusu:
Cenk Erdem - 0212 2744348 & 0533 569 23 65.

Follow us: 
· YOUTUBE 
 
| "Marinella is coming to Istanbul!"; An articte - tribute by Sinan Ufuk Nergis from Pasion Turca (management and booking agency in Madrid and Istanbulfor the Turkish Press about the Grande Dame of the Greek Song Marinella, on the occasion of her live concert (together with the Greek singer Kostas Karafotis and her orchestra) at the İş Sanat Istanbul Hall in Istanbul, Turkey, on April 18, 2013. | Published: Tuesday, March 5, 2013. | Source: PASION TURCA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου