20 Νοεμβρίου 2012

Ντουέτο κορυφής

Στον Όλυμπο της μουσικής,
Μαρινέλλα και Γιώργος Νταλάρας
σε ένα ερμηνευτικό ρεσιτάλ…

Photos by Tassos Vrettos ©

Από τον δημοσιογράφο Νίκο Μωραΐτη
για το περιοδικό «Echo & Artis»

Κυκλοφορία: Νοέμβριος 2002, Ελλάδα


Δεν ανήκουν στην ίδια γενιά, δεν έχουν κοινά βιώματα, δεν ακολούθησαν καν τις ίδιες κατευθύνσεις ρεπερτορίου. Κι' όμως, στα πρόσωπά τους συναντώνται οι δύο βασικοί δρόμοι του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού. Η φωνή εκείνης εκτείνεται από το ελαφρό του μεσοπολέμου μέχρι τον Σταμάτη Κραουνάκη κι' η φωνή εκείνου από τα ρεμπέτικα του Μάρκου μέχρι τον Μαχαιρίτσα και τους Κατσιμίχα. Η κοινή ακρόαση των φωνών τους μπορεί να πει κανείς ότι καλύπτει έναν ολόκληρο αιώνα ελληνικών ηχοχρωμάτων. Αυτή η «κοινή ακρόαση» της Μαρινέλλας και του Γιώργου Νταλάρα λαμβάνει χώρα αυτές τις ημέρες (η πρεμιέρα δόθηκε στις 19 και οι επόμενες παραστάσεις διεξάγονται στις 20, 22, 23 και 24 του μηνός) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό τον λιτό τίτλο «Μαζί». Η σκηνοθεσία της παράστασης ανήκει στον Σταμάτη Φασουλή, οι ενορχηστρώσεις στον Κώστα Γανωσέλη και τον Γιώργο Νιάρχο, ο οποίος διευθύνει και την ορχήστρα. Μουσικός σύμβουλος της παράστασης είναι ο Λάμπρος Λιάβας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι τόσο διαφορετικές πορείες των δύο κορυφαίων ερμηνευτών βρίσκουν κοινή συνισταμένη. Η σχέση κρατά από παλιά, όταν η Μαρινέλλα, «φτασμένη» ήδη τραγουδίστρια, έκανε πρόταση στον νεαρό τραγουδιστή Γιώργο Νταλάρα να εμφανιστεί μαζί της. «Όταν είσαι 19 χρονών, στρατιώτης, με τη ζωή μπροστά σου “βουνό” και σε καλεί η Μαρινέλλα να τραγουδήσεις μαζί της, προσφέροντάς σου -εκτός από δουλειά- αγάπη, ζεστασιά, ασφάλεια και γνώση, είναι πολύ δύσκολο να περιγράψεις τα συναισθήματα σου…» τονίζει ο Γιώργος Νταλάρας. Από τα λόγια του φαίνεται ότι η σύνδεση των δύο προσώπων έχει παρελθόν που δεν συνδέεται με εμπορικές σκοπιμότητες αλλά με την ίδια την καρδιά. Το συναίσθημα ήταν που τους οδήγησε και στις κοινές τους εμφανίσεις στο Μέγαρο Μουσικής.


Photo credit: Tassos Vrettos ©

Ο Γιώργος Νταλάρας, στην 35ετή του καριέρα, έχει ηχογραφήσει πάνω από 60 προσωπικούς δίσκους με τους κορυφαίους δημιουργούς του έντεχνου και λαϊκού τραγουδιού (Σταύρος Κουγιουμτζής, Μάνος Λοΐζος, Απόστολος Καλδάρας, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μάνος Ελευθερίου, Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Γιάννης Σπανός, Χρήστος Νικολόπουλος, Άκης Πάνου, Ελένη Καραΐνδρου) και με επιλογές του έχει δώσει προσωπικό στίγμα στον τρόπο από σκηνής εκφοράς του τραγουδιού. Ανάμεσα σε πυκνές εμφανίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, προετοιμάζει τρεις δίσκους με σαφή λαϊκό χαρακτήρα, που επιχειρούν να αναζωογονήσουν το ευρισκόμενο σε κρίση σήμερα λαϊκό τραγούδι.

Η Μαρινέλλα, μέσα από μια διαδρομή 45 ετών στο τραγούδι, έχει διανύσει έναν δρόμο από τα λαϊκά πάλκα με τον Στράτο Παγιουμτζή, τον Μίμη Παπαϊωάννου, τον Δημήτρη Ρουμελιώτη, τον Γιώργο Μητσάκη έως τα τραγούδια των Ζαμπέτα, Κατσαρού, Πλέσσα, Λεοντή, Σπανού, Χατζηνάσιου, Χατζή κ.ά. Ευρισκόμενη στη «χρυσή ωριμότητα» της, κινείται τα τελευταία χρόνια με θαυμαστή επιλεκτικότητα, εμφανιζόμενη μόνο σε παραστάσεις καλλιτεχνικής ουσίας. Επόμενος σταθμός στην πορεία της, η «Μάνα Κουράγιο» του Μπρεχτ σε νέα μελοποίηση από τον Σταμάτη Κραουνάκη, που θα παρουσιαστή στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.


Photo credit: Tassos Vrettos ©

Από τη διαδρομή αλλά και από τα άμεσα σχέδια των δύο τραγουδιστών είναι εμφανές ότι κανείς τους δεν χρειαζόταν τον άλλον για λόγους δημοσιότητας. Την απόφαση τους να δώσουν αυτές τις τέσσερις συναυλίες υπαγόρευσε η επιθυμία να βρεθούν στην ίδια σκηνή, ίσως και να δείξουν ότι οι «χρυσές συνεργασίες» δεν γίνονται μόνο στα μαγαζιά της νύχτας για την εξασφάλιση υψηλού νυχτοκάματου: Υπάρχει και άλλος τρόπος να συμβιώσουν δυο «ονόματα - μεγαθήρια» κάτω από την ίδια (μουσική) στέγη.

Με αυτά τα δεδομένα, το πρόγραμμα καταρτίστηκε βάσει… επιθυμιών, διατρέχοντας το σύνολο σχεδόν των σημαντικών στιγμών του ελληνικού τραγουδιού, από τον Μάνο Χατζιδάκι (δυο τραγούδια του σε στίχους Νίκου Γκάτσου ανοίγουν την αυλαία των συναυλιών) και τον Μίκη Θεοδωράκη (οι τραγουδιστές θα αποδώσουν τα «Έχω μια αγάπη» και «Σαββατόβραδο») μέχρι τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Μάνο Λοΐζο, τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Διονύση Σαββόπουλο και τον Δήμο Μούτση. Από το βεληνεκές των επιλογών τους δεν ξεφεύγουν ούτε το λαϊκό παρελθόν του τραγουδιού ούτε το… μέλλον. Τραγούδια των Σταμάτη Κραουνάκη, Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα, Νίκου Αντύπα, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, ενώ από τους δημιουργούς των «μεγάλων λαϊκών» εκπροσωπούνται σχεδόν όλοι, από τους Βασίλη Τσιτσάνη, Μάρκο Βαμβακάρη, Απόστολο Χατζηχρήστο, Γιώργο Μητσάκη, Απόστολο Καλδάρα, Γιώργο Λαύκα μέχρι τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Άκη Πάνου, τον Μανώλη Χιώτη και τον Χρήστο Νικολόπουλο. Στα διεθνή ανοίγματα του προγράμματος περιλαμβάνονται τραγούδια της Μεσογείου που εδώ και χρόνια ο καθένας τους έχει στο ρεπερτόριό του. Με την εξής διαφορά: Εδώ δεν τα λέει ο καθένας μόνος του. Σκοπός των δύο τραγουδιστών δεν είναι η εναλλαγή στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής αλλά η από κοινού ερμηνεία των επιλεγέντων τραγουδιών. Η συνεύρεση, το ντουέτο, η αναμέτρηση με την ιστορία του τραγουδιού.

Ακολουθήστε μας: 
· YOUTUBE 
 
| An article by Greek journalist and lyricist Nikos Moraitis about the great singers Marinella and George Dalaras for the Greek monthly magazine Echo & Artis, on the occasion of their musical reunion (after 30 years) with five musical performances, titled “Mazi (Together)”, at the Athens Concert Hall on November 19, 20, 22 - 24, 2002. | Published: November, 2002 | Source: ECHO & ARTIS Magazine (Issue; December, 2002).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου