13 Νοεμβρίου 2011

«Η ψυχή του Έλληνα θα νικήσει την κρίση» (Συνέντευξη)

ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

ΔΥΟ ΚΥΡΙΕΣ του Ελληνικού Τραγουδιού,
η Μαρινέλλα και η Νατάσα Θεοδωρίδου,
ενώνουν φωνές και τραγούδια
επί σκηνής του «Βοτανικού»!

Photo credit: Manolis Chiotis © October 14, 2011

Κοινή συνέντευξη της Μαρινέλλας
και της Νατάσας Θεοδωρίδου
στην δημοσιογράφο Δέσποινα Σαββοπούλου
για το ένθετο περιοδικό «Art»
της εφημερίδας «Τύπος της Κυριακής»
 
Κυκλοφορία: Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011, Ελλάδα

Φωτογραφίες: Μανώλης Χιώτης ©

 
          Όταν τις βλέπεις και τις ακούς πάνω στην ίδια σκηνή, συνειδητοποιείς την αξία της συνύπαρξης, καθώς τι μπορεί να πετύχει το τραγούδι, όταν γίνεται γέφυρα που ενώνει διαφορετικές γενιές, αγαπημένα και διαχρονικά τραγούδια με πιο πρόσφατες μεγάλες επιτυχίες. Η Μαρινέλλα, πρώτη Κυρία του Ελληνικού Τραγουδιού, και η Νατάσα Θεοδωρίδου, η σημαντικότερη λαϊκή ερμηνεύτρια της γενιάς της, συνδυάζουν φέτος φωνές και τραγούδια επί σκηνής του «Βοτανικού» και δίνουν ψυχή σ' ένα πρόγραμμα την καλλιτεχνική επιμέλεια του οποίου έχει ο Σταμάτης Φασουλής. Λίγο πριν από τη λαμπρή έναρξη που έγινε προχθές, το «ART» είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια από τις τελευταίες πρόβες, όπου οι δύο κυρίες έκαναν πράξη τη γνωστή ρήση «η ισχύς εν τη ενώσει». Το καλεί, άλλωστε, και η εποχή.

          Η εμπιστοσύνη που δείχνει η Μαρινέλλα στη Νατάσα, ο θαυμασμός της Νατάσας στη Μαρινέλλα και ο σεβασμός και η εκτίμηση και από τις δύο πλευρές είναι τα υλικά στα οποία στηρίζεται αυτή η συνεργασία. Όταν εμφανίζονται μαζί στη σκηνή και ενώνουν έξυπνα τα τραγούδια τους, διαπιστώνεις το χώρο που δίνει η μία στην άλλη. Η Μαρινέλλα, κεφάτη, μπριόζα όπως κάθε φορά, είναι η απόλυτη κυρία της σκηνής. Κι' όμως, η Νατάσα καταφέρνει να λάμπει δίπλα της. Κι' όταν οι δύο κυρίες, σ' ένα όμορφο και διαφορετικό στιγμιότυπο του προγράμματος, αρχίζουν να στροβιλίζονται στο ρυθμό του τανγκό, διαπιστώνεις ότι η συνύπαρξη τους εμπεριέχει όλα τα χαρακτηριστικά αυτού του τόσο ζεστού και παθιασμένου χορού.
 
          Όταν ξεδιπλώνουν τα της συνεργασίας τους, και άλλα στοιχεία αναβλύζουν: το χιούμορ, το γέλιο, το μοίρασμα, η ανθρωπιά, το νοιάξιμο της μιας για την άλλη.
 
- Νατάσα Θεοδωρίδου: Με αυτή τη συνεργασία, ένα όνειρο μου εκπληρώθηκε. Χρόνια γνωρίζετε την αγάπη που έχω στο πρόσωπο της Μαρινέλλας. Σε όλα τα προγράμματά μου έως σήμερα, πάντα τραγουδάω τραγούδια της. Γνωρίζοντάς την πλέον και ως άνθρωπο και συνεργάτη, επιβεβαιώθηκαν η αγάπη και τα αισθήματά μου. Ένιωσα ότι δικαιώθηκα για την εικόνα που είχα πλάσει μέσα μου για εκείνη εδώ και χρόνια. Ο μεγάλος καλλιτέχνης και ο μεγάλος άνθρωπος πάνε μαζί. Το μεγαλείο της Μαρινέλλας δεν φανερώνεται μόνο στη φωνή της, αλλά και στη γενικότερη στάση της.
 
- Μαρινέλλα: Τη Νατάσα την ξέρω από τότε που ξεκίνησε, πριν από δεκαπέντε χρόνια στη Θεσσαλονίκη, όταν εμφανιζόταν με τον Αντώνη Ρέμο. Από τότε την παρακολουθούσα. Κατάφερε μέσα σε δεκαπέντε χρόνια να γίνει αυτό που έγινε. Όταν την είδα πέρσι, μου άρεσε πολύ. Η πρόταση και η ιδέα για τη συνεργασία μας ήταν του επιχειρηματία του «Βοτανικού», κ. Θανάση Πριόβολου. Ο Θανάσης ήθελε χρόνια να δουλέψω στο μαγαζί του. Φέτος, μου το ξανάπε και έτσι ευοδώθηκε η συνεργασία, και μάλιστα μαζί με τη Νατάσα.
 
- Πώς σας φάνηκε όταν την ακούσατε ζωντανά να ερμηνεύει δικά σας τραγούδια;
- Μαρινέλλα: Η Νατάσα έχει ένα δικό της τρόπο να ερμηνεύει τα τραγούδια. Ό,τι και να τραγουδήσει το περνάει μέσα από τη δική της φωνή και ερμηνεία. Ο τραγουδιστής πρέπει να «φοράει» το τραγούδι, να μην τον «φοράει» εκείνο. Να το κάνει δικό του. Άσχετα αν είναι ο πρώτος εκτελεστής ή όχι.
 
- Τώρα που γνωριστήκατε, βρήκατε κοινά σημεία μεταξύ σας;
- Μαρινέλλα: Μόνο κοινά… Κατ' αρχάς, είμαστε και οι δύο Θεσσαλονικιές.
- Νατάσα Θεοδωρίδου: Έχουμε και οι δύο πολύ χιούμορ… Γελάμε πολύ. Η Μαρινέλλα μπορεί να κάνει κάτι πολύ αστείο, εγώ να πέσω κάτω από τα γέλια, γιατί δεν θα μπορώ να κρατηθώ, και εκείνη να μείνει απόλυτα σοβαρή…
- Μαρινέλλα: Είμαστε σοβαρές, αλλά καθόλου σοβαροφανείς. Το χιούμορ είναι το αλάτι της ζωής και οφείλουμε στον εαυτό μας να γελάμε, γιατί, αν δεν γελάμε, δεν έχουμε υγεία.
 
- Θεωρείτε ότι σήμερα λείπει στο κοινό το γέλιο ή ακόμα το χαμόγελο;
- Μαρινέλλα: Θα είμαι πολύ ευτυχισμένη αν κατορθώσουμε να χαρίσουμε στο κοινό μερικές ώρες ξεγνοιασιάς και γέλιου, ώστε να ξεχάσει την καθημερινότητα του. Δεν είμαστε, βέβαια, κωμικές, αλλά στόχος μας είναι να αφήσουν όσο γίνεται πίσω τις σκοτούρες και την γκρίζα κατάσταση που ζούμε. Θέλουμε να κάνουμε τον κόσμο να διασκεδάσει, να γελάσει, να φύγει χαρούμενος, να αλαφρώσει…
- Νατάσα Θεοδωρίδου: Σήμερα, ο κόσμος δεν γελάει. Έχει βαρύνει, φοβάται… Και ο φόβος είναι… κακός σύντροφος. Τόσα χρόνια, όμως, σε δύσκολες εποχές, η μουσική ήταν πάντα η διέξοδος του κόσμου. Σε όλων των ειδών τις δυσκολίες, και πολιτικές και κοινωνικές και οικονομικές, η μουσική ήταν πάντα το καταφύγιό του.
- Μαρινέλλα: Έτσι είναι… Όμως, αυτό που ζούμε σήμερα είναι διαφορετικό. Η εξέλιξη των γεγονότων είναι ραγδαία. Δεν προλαβαίνουμε πλέον να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Συνεχώς στην τηλεόραση διακόπτεται το πρόγραμμα για να ανακοινωθούν οι νέες ειδήσεις, που σε λίγο παλιώνουν. Δεν προλαβαίνουμε να παρακολουθήσουμε τις πολιτικές εξελίξεις. Όμως, η μουσική είναι αυτή που πραγματικά μπορεί να κάνει τον κόσμο να ξεδώσει, που το έχει ανάγκη, να καλαμπουρίσει, να γελάσει…


Μαρινέλλα:
«Θα είμαι πολύ ευτυχισμένη αν κατορθώσουμε να χαρίσουμε στο κοινό μερικές ώρες ξεγνοιασιάς και γέλιου, ώστε να ξεχάσει την καθημερινότητα του»
 
 
Νατάσα Θεοδωρίδου:
«Σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να ισχύσει η ρήση: η ισχύς εν τη ενώσει. Μόνο καλά αποτελέσματα μπορεί να προκύψουν από τη σύμπραξη των δυνάμεων»


- Πιστεύετε ό,τι αυτή η δύσκολη εποχή, το υγιές ελληνικό κύτταρο θα καταφέρει να βγει και πάλι μπροστά;
- Μαρινέλλα: Αλίμονο αν δεν εμπιστευόμαστε το κύτταρο του Έλληνα. Αλλιώς, θα βουλιάξει η Ελλάδα, θα πεθάνει. Έχουμε την ωραιότερη χώρα του κόσμου. Με πολλά νησιά και με τις καλύτερες τέσσερις εποχές. Αυτά τα στοιχεία του ελληνικού τοπίου τροφοδοτούν το κύτταρο του Έλληνα.
- Νατάσα Θεοδωρίδου: Είναι τέτοιο το κύτταρο, η φτιαξιά του Έλληνα, που θα περάσει την κρίση, πιστεύω. Η ψυχή του Έλληνα είναι ισχυρή και θα καταφέρει τελικά να πάει μπροστά. Ίσως να χρειαστεί λίγος χρόνος, ίσως να χρειαστεί να φτάσουμε στο κατώτερο σημείο, όμως, τελικά θα βγει η ελληνική ψυχή μπροστά.
 
- Πιστεύετε ότι η νοοτροπία του Έλληνα μπορεί να αλλάξει και να γίνει περισσότερο Ευρωπαϊκή;
- Μαρινέλλα: Είναι μερικές συνήθειες που χαρακτηρίζουν τον Έλληνα και δεν μπορεί να τις αποβάλλει. Ακόμα και όταν ζήσαμε τα τετρακόσια χρόνια Τουρκοκρατίας και πάλι επιβιώσαμε ως έθνος. Δεν μπορεί να ξεφύγει από το κύτταρο του ο Έλληνας. Θα πατήσει στα πόδια του. Με ένα ποτήρι κρασί ξορκίζει τα φαρμάκια.
- Νατάσα Θεοδωρίδου: Και μάλιστα, όπου κι' αν πάει ο Έλληνας μεταφέρει το ελληνικό κύτταρο. Σε όλο τον κόσμο, όπου υπάρχουν Έλληνες κουβαλούν τη νοοτροπία τους. Αυτό είναι ωραίο. Είναι μια ανοιχτή πορτούλα που θα μας βοηθήσει να ξεφύγουμε από αυτό το βάλτο.
 
- Πιστεύετε ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ οι μεγάλες δυνάμεις του τραγουδιού πρέπει να ενώνονται;
- Μαρινέλλα: Το πιστεύω, και μάλιστα όχι μόνο στο τραγούδι, αλλά σε όλους τους τομείς. Και στο θέατρο και στις επιχειρήσεις. Η συσπείρωση των δυνάμεων είναι που μπορεί να αποδώσει καρπούς. Έτσι, έρχεται το κοινό, πληρώνει μία φορά και ακούει δύο η περισσότερους τραγουδιστές. Τότε, βέβαια, ο προϋπολογισμός μεγαλώνει, αλλά μπορεί ο καλλιτέχνης να πάρει λιγότερα χρήματα και έτσι να βγει το πρόγραμμα. Πιστεύω στη συσπείρωση των δυνάμεων.
- Νατάσα Θεοδωρίδου: Σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να ισχύσει η ρήση «η ισχύς εν τη ενώσει». Μόνο καλά αποτελέσματα μπορεί να προκύψουν από τη σύμπραξη των δυνάμεων. Έχει αποδειχτεί και στην τέχνη και παντού. Και όλοι οφείλουμε να κάνουμε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
 
- Το πιστεύετε και στην πολιτική αυτό;
- Μαρινέλλα: Εκεί δεν τα βρίσκουμε, υπερισχύουν ο εγωισμός και η μάχη της καρέκλας. Λες και θα την πάρουν μαζί τους. Αντί να κοιτάξουν την Ελλάδα, φροντίζουν για τη δικής τους… αποκατάσταση. Πιστεύω ότι δεν αγαπούν την πατρίδα.
- Νατάσα Θεοδωρίδου: Οι πολιτικοί δεν αφήνουν απ' έξω το εγώ τους και αυτό είναι ένα σημείο τριβής, που δεν κάνει καλό στην πατρίδα. Ο καθένας εμμένει στη θέση και τις απόψεις του. Επιμένει ότι έχει δίκιο και έτσι να μένουμε στο σημείο μηδέν.
 
- Η λέξη πατριωτισμός σήμερα έχει ξεφτίσει;
- Μαρινέλλα: Την έχουν ξεφτιλίσει αυτή τη λέξη οι πολιτικοί. Βγαίνουν και επικαλούνται την πατρίδα και όταν έρθει η ώρα δεν κάνουν τίποτα γι' αυτήν.
- Νατάσα Θεοδωρίδου: Δίνουν κι' αυτοί τη μάχη της ταμπέλας με πιο σκληρούς και αδιαπραγμάτευτους όρους απ' ό,τι οι καλλιτέχνες. Στην πολιτική πρέπει να πέσουν οι ταμπέλες, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την ουσία.

 
Photo credit: Manolis Chiotis © October 14, 2011
 
- Η κρίση πόσο έχει επηρεάσει τη ζωή σας;
- Μαρινέλλα: Σε όλα τα επίπεδα, από την ώρα που ξυπνάς το πρωί έως την ώρα που κοιμάσαι. Τα ευρώ… εξαφανίζονται από τα χέρια σου. Εγώ επειδή πηγαίνω στο σούπερ μάρκετ βλέπω ότι πλέον λιγοστεύουν τα πράγματα που ψώνιζες και ειδικά αν έχει μεγάλη οικογένεια. Παλαιότερα, μπορεί και να γέμιζα δύο καλάθια, τώρα με το ζόρι ένα… Πολλοί μπορεί να θεωρούν ότι η Μαρινέλλα δεν έχει ανάγκη. Ναι, μπορεί να μην πεινάσω. Όμως, δούλεψα πενήντα χρόνια γι' αυτό. Δεν έκανα εξαλλοσύνες ούτε σπατάλες. Αν και γενικότερα, είχαμε μάθει να είμαστε καταναλωτές…
- Νατάσα Θεοδωρίδου: Ναι, αγοράζαμε και πολλά περιττά. Τώρα αυτό το προσέχουμε όσο μπορούμε περισσότερο. Επειδή έχω κι' εγώ μεγάλη οικογένεια, δύο παιδιά που τα μεγαλώνω μόνη μου, πραγματικά έχει επηρεαστεί η ζωή μας. Κι' εμείς μέσα στον κόσμο ζούμε, όχι κάπου αλλού. Όταν όμως έχεις δημιουργήσει κάποιες συνθήκες στη ζωή σου, όταν κάνει μια δουλειά που μπορεί να σου αποφέρει μερικά χρήματα παραπάνω και καταφέρνεις να κάνεις οικονομία για τις δύσκολες ώρες, τότε είσαι άξιος. Για χρόνια όμως είχαμε μπει σε μια δίνη σπατάλης. Ζούσαμε μια ζωή που δεν μπορούσαμε, αλλά βρίσκαμε τρόπο να ακολουθήσουμε, μέσω καρτών και δανείων. Έρχεται τώρα η πραγματικότητα και σου λέει κομμένα όλα. Αν μπορούσαμε να πάρουμε δέκα πράγματα από το σούπερ μάρκετ, τώρα τα μειώνουμε.
 
- Η κρίση θα φέρει, ωστόσο, και κάποια θετικά στοιχεία;
- Νατάσα Θεοδωρίδου: Η οικονομική κρίση είναι πρώτα κρίση αξιών και ηθικής, η οποία προηγήθηκε. Αυτή η κατάσταση ίσως μας επαναφέρει στη λογική, στη σύνεση, στην τάξη. Υπήρχε τα τελευταία χρόνια τρομερός πληθωρισμός και σε πολλά επίπεδα. Τώρα επειδή έχουμε φτάσει σε οριακό σημείο θα επιβιώσουν αυτοί που πραγματικά αξίζουν. Αυτοί που έχουν κάτι να δώσουν. Θα επιβιώσουν οι άξιοι.
- Μαρινέλλα: Το ξεσκαρτάρισμα γίνεται για καλό και συμφέρει τους καλούς.


Photo credit: Manolis Chiotis © October 14, 2011

ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ και ΝΑΤΑΣΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ
Από 11 Νοεμβρίου 2011 στον «ΒΟΤΑΝΙΚΟ»
Μαζί τους, ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ

Μαρινέλλα, η πρώτη Κυρία του Ελληνικού τραγουδιού! Πώς μπορεί να περιγράψει κανείς σε λίγες σειρές την Μαρινέλλα, την μεγάλη αυτή ερμηνεύτρια, που αποτελεί ζωντανό θρύλο για το ελληνικό τραγούδι και σύμβολο για τις νεότερες γενιές; Η σταθερή αγάπη του κοινού στο πρόσωπό της, που παραμένει ακλόνητη όλα αυτά τα χρόνια, αποτελεί την μεγαλύτερη επιβράβευση για αυτή τη σπουδαία καλλιτέχνιδα που, εκτός από το μοναδικό ταλέντο της φωνής και τα μυστικά του τραγουδιού που κατέχει, διακρίνεται και για τη διαρκή και ακούραστη παρουσία της στα μουσικά δρώμενα, μέσα στις εποχές που εξελίσσονται ραγδαία.

Νατάσα Θεοδωρίδου, η σημαντικότερη λαϊκή τραγουδίστρια της γενιάς της! Η υπέροχη βαθιά και εκφραστική φωνή της Νατάσας, που αναγνωρίζει κανείς από την πρώτη νότα που θα ερμηνεύσει, η τεράστια αγάπη, ο απόλυτος σεβασμός, το ήθος και η συνέπεια με την οποία υπηρετεί το λαϊκό τραγούδι από την αρχή της καλλιτεχνικής της διαδρομής της, η σεμνή της παρουσία στη σκηνή και το επικοινωνιακό της χάρισμα την έχουν αναγάγει στη «λαϊκή τραγουδίστρια της καρδιάς μας». Αυτό το χειμώνα κάνει ένα μεγάλο της όνειρο πραγματικότητα, συνυπάρχοντας στη σκηνή του «Βοτανικού» με το «είδωλο» της, όπως πολύ συχνά αναφέρει σε συνεντεύξεις της, την Μαρινέλλα!

Η Μαρινέλλα και η Νατάσα Θεοδωρίδου θα φωτίζουν τις νύχτες μας, με τη μοναδική τους λάμψη και θα μας παρασύρουν σε ένα μουσικό ταξίδι με τραγούδια σταθμούς του αστείρευτου ελληνικού ρεπερτορίου, από την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011.

Μαζί τους ένας νέος πολύ ταλαντούχος ερμηνευτής, ο Παναγιώτης Πετράκης.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει αναλάβει ο Σταμάτης Φασουλής.

Τη μουσική επιμέλεια και τις ενορχηστρώσεις
έχουν επιμεληθεί οι μαέστροι Γιώργος Νιάρχος και Θανάσης Βήχος.

Συμμετέχουν 16 σπουδαίοι μουσικοί:
Μπουζούκια: Δημήτρης Μαριολάς, Σωτήρης Κάτσος, Ηλίας Πουρτσίδης
Πλήκτρα: Θανάσης Βήχος, Θανάσης Τσαουσέλης, Μάκης Τσακαλίδης
Κιθάρες: Χριστόφορος Κροκίδης, Τάσος Σοκορέλης
Βιολί: Κυριάκος Κοντάκος
Μπάσο: Ανδρέας Κωστόπουλος, Γιώργος Τζιβελέκης
Πνευστά: Θανάσης Βασιλόπουλος
Πιάνο: Γιώργος Νιάρχος
Κρουστά: Αρσένης Νάσης
Τύμπανα: Φώτης Γιαννόπουλος, Μένιος Πασιαλής

Στον ήχο: Γιάννης Σμυρναίος, Γαβρίλης Παντζής,
Φραγκίσκος Κουλούρας, Κωνσταντίνος Χριστοδούλης
Σχεδιασμός φωτισμών: Φραγκίσκος Τέλλος
Σκηνογραφία: Γιώργος Γαβαλάς, Γιάννης Μουρίκης
Χορογραφίες: Θοδωρής Πανάς

Νυχτερινό κέντρο «Βοτανικός»
Διεύθυνση: Κασσάνδρας 19, Ιερά οδός 72 και Σπύρου Πάτση, Αθήνα
Τηλέφωνα κρατήσεων: 210-347-3835, 210-347-3914

Ακολουθήστε μας: 
· YOUTUBE 
 
| The great Greek singers Marinella and Natassa Theodoridou gave a joint interview to Despina Savvopoulou for the insert magazine Art of the Greek newspaper Typos tis Kyriakis (The Sunday press), on the occasion of their first collaboration at the nightclub “Votanikos” in Athens, Greece, with Panagiotis Petrakis, from November 11, 2011. | Published: November 13, 2011 | Source: TYPOS TIS KYRIAKIS Newspaper

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου