10 Μαρτίου 2014

«H Mαρινέλλα είναι ο πιο εργατικός άνθρωπος που έχω γνωρίσει»

«Η Μαρινέλλα είναι ο πιο εργατικός άνθρωπος που έχω γνωρίσεισε αυτό το χώρο, εδώ και είκοσι χρόνια. Παθιασμένο άτομο»
 
Photo credit: Nontas Stylianidis © March 4, 2014
 
Συνέντευξη του Πέτρου Ζούλια
στον δημοσιογράφο Γιώργο Παπανικολάου
για το ηλεκτρονικό περιοδικό «Thesout.gr»
 
Δημοσίευση: Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014, Θεσσαλονίκη
 
 
         Ο σκηνοθέτης που κρύβεται πίσω από τη μεγάλη επιτυχία της παράστασης «Η Μαρινέλλα συναντά τη Σοφία Βέμπο» και αυτό το διάστημα θριαμβεύει καθημερινά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, o Πέτρος Ζούλιας, μίλησε στο «Thesout» για τη παράσταση - θεατρικό γεγονός της χρονιάς…

- Πως ξεκίνησε η δημιουργία της παράστασης «Η Μαρινέλλα συναντά τη Σοφία Βέμπο»;
- Η παράσταση αυτή ήταν ένα μεγάλο όνειρο της Μαρινέλλας, που «κυοφορούσε» χρόνια. Πριν από τρία χρόνια της μπήκε στο μυαλό να κάνει ένα αφιέρωμα - παράσταση, αναφορά στο πρότυπό της, τη Σοφία Βέμπο. Εγώ μπήκα σε αυτή τη «κούρσα» ένα χρόνο πριν. Με πήρε τηλέφωνο και μου ζήτησε να σκηνοθετήσω. Ξεκίνησε μια σειρά από πολύωρες συναντήσεις. Ήταν ένα μεγάλο «ταξίδι», όπου έπρεπε να γίνει και μια έρευνα που ανέλαβε ο Λάμπρος Λιάβας. Μελέτη σε βιβλία, CDs. Όλο το υλικό που θα μπορούσε να μας φέρει σε επαφή με την εποχή και αυτή τη σπουδαία προσωπικότητα. Από εκεί και πέρα, όλο αυτό το διάστημα δουλεύαμε.
 
- Πως ήταν η συνεργασία με την Μαρινέλλα;
- Η Μαρινέλλα είναι ο πιο εργατικός άνθρωπος που έχω γνωρίσει, σε αυτό το χώρο, εδώ και είκοσι χρόνια. Παθιασμένο άτομο. Δεν τσιγκουνεύεται καθόλου ενέργειας χρόνου. Είναι διαθέσιμη, σχεδόν όλο το εικοσιτετράωρο, προκειμένου να γίνει μια σπουδαία δουλειά, που θαρρώ πως το καταφέραμε και χαίρομαι που αυτή την εποχή παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη είναι και λίγο σαν πατρίδα μου, γιατί είναι τα φοιτητικά χρόνια της ζωής μου. Και η Μαρινέλλα, βέβαια, επιστρέφει στη πατρίδα της, μετά την επιτυχία στο θέατρο «Μπάντμιντον» της Αθήνας. Η Μαρινέλλα είναι πολύ συγκινημένη που παίζει στη γενέτειρά της.
 
 
Photo credit: Tassos Vrettos © October 10, 2013
 
- Ο «Παυλάρας», ο ρόλος που ερμηνεύει ο Αντώνης Λουδάρος και δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο, πώς «γεννήθηκε»;
- Από τη πρώτη στιγμή, μαζί με τη Μαρινέλλα και το παραγωγό μας Μιχάλη Αδάμ, είχαμε αποφασίσει πως αυτή η παράσταση δεν πρέπει να είναι μουσειακή. Δεν πρέπει να μείνει τυπικά, πραγματολογικά μόνο στη βιογραφία της Βέμπο, αλλά από τα πραγματικά περιστατικά να περάσει στη μυθοπλασία. Να γίνει ένα θεατρικό κείμενο. Ο «Παυλάρας» επινοήθηκε μέσα από περιστατικά και πρόσωπα του άμεσου περιβάλλοντος της Σοφίας Βέμπο, όπως είναι μια σειρά θεατρίνων της Αθηναϊκής Επιθεώρησης, σαν τον Αυλωνίτη, τον Ορέστη Μακρή, το Γκιωνάκη, το Μαυρέα. Μια σειρά περιστατικών, μέσα από τη σφαίρα της μυθοπλασίας δημιούργησε το «Παυλάρα». Έγινε μια σύνθεση πραγματικών περιστατικών και προσώπων που αποδόθηκε αυτός ο ρόλος που ερμηνεύει ο Αντώνης Λουδάρος.
 
- Η παράσταση που φτιάξατε έχει πολλές αρετές. Και μία από αυτές, ο Χρήστος Στέργιογλου στο ρόλο του Μίμη Τραϊφόρου. Πώς τον σκεφτήκατε;
- Είχα μεγάλη αγωνία ποιος θα ερμηνεύσει επί σκηνής τον σύντροφο της ζωής και της σκηνής, της Σοφίας Βέμπο, τον Μίμη Τραϊφόρο. Ο Τραϊφόρος, της έγραψε από τραγούδια μέχρι κείμενα και έπαιξε ένα ρόλο «Πυγμαλίωνα», γιατί όταν η Σοφία ξεκίνησε ως τραγουδίστρια, ο Τραϊφόρος έκανε καριέρα ως κονφερασιέ, δίπλα στον Αττίκ. Μέχρι τέλους της ζωής τους, ήταν αχώριστοι οι δυο τους. Σε μια μοιραία, ολέθρια σχέση, με μίσος, ανταγωνισμό, μα και λατρεία. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο, ποιός θα ενσαρκώσει αυτό το ρόλο. Η Μαρινέλλα και εγώ, βρήκαμε στο πρόσωπο του Χρήστου Στέργιογλου (με τον οποίο χρόνια ήθελα να συνεργαστώ) την πιο σωστή επιλογή. Ο Χρήστος Στέργιογλου είναι ένας σπουδαίος ηθοποιός και νομίζω ότι είναι πολύ ευχάριστο που του δίνεται η ευκαιρία, μέσα από αυτή την παράσταση, να αποκαλυφθεί και το ταλέντο του, ως τραγουδιστή, γιατί κάνει υπέροχα ντουέτα με την Μαρινέλλα. Τον Χρήστο, τον ξέραμε χρόνια μόνο μέσα από την υποκριτική, ενώ είναι πολυτάλαντος. Ευτυχής συγκυρία ήταν η συνάντηση των τριών μας.
 
 
Photo credit: Nontas Stylianidis © March 4, 2014
  
- Στις πρόβες, ποιο στοιχείο σας ταλαιπώρησε;
- Είναι ένας ετερόκλητος και πολυπληθής θίασος, αποτελούμενος από ηθοποιούς με τεράστια θεατρική εμπειρία και νεότερα παιδιά. Ήταν δύσκολο όλο αυτό σκηνικά, να συντονιστεί, να έχουμε μια ομοιογένεια, να μιλήσουμε με μια κοινή γλώσσα, επί σκηνής. Αυτό που τελικά εκφράζαμε, θέλαμε να έχει μια διπλή σημασία. Συνεχώς προσπαθούσαμε να δούμε το χθες μέσα από το σήμερα. Δεν μας ενδιέφερε να τελειώνει, αυτή η παράσταση σε μια συγκίνηση που είχε να κάνει με το παρελθόν. Βλέπαμε ότι και εμείς οι ίδιοι που δημιουργούσαμε την παράσταση, κοινά στοιχεία της ζωής της Βέμπο, με τη δύσκολη εποχή που βιώνουμε. Λέγαμε λοιπόν, πόσο είναι ανάγκη και για ‘μας και για το κοινό, πόσο θέλουμε μια ηθική υποστήριξη, που πρόσωπα σαν της Βέμπο και άλλα εκείνης της εποχής, την προσφέρουν πλουσιοπάροχα. Πρόσωπα που σε μεγάλη κρίση, και όχι μόνο οικονομική, κατάφεραν και να επιβιώσουν, και να δημιουργήσουν και να αφήσουν αυτή τη πλούσια κληρονομιά που ακόμα αφορά. Αυτά τα τραγούδια, αυτά τα πρόσωπα, με ένα τρόπο έχουν περάσει στο DNA μας και φαίνεται ότι σήμερα είναι ακόμα επίκαιρα και αναγκαία να υπάρχουν στη μνήμη.
 
- Ετοιμάζετε αυτό το διάστημα την «Τρελή του Σαγιώ» στο Εθνικό Θέατρο;
- Ακριβώς! Είμαι σε πρόβες, με προγραμματισμένη πρεμιέρα στις 4 Απριλίου. Με την Άννα Παναγιωτοπούλου, τον Θανάση Τσαλταμπάση, την Μαρίνα Καλογήρου, τον Βασίλη Ευταξόπουλο, τον Βασίλη Μπισμπίκη και την Έρση Μαλικένζου. Είναι μια δραματική κωμωδία, που εύχομαι να κάνει επιτυχία, σαν τη παράσταση «Η Μαρινέλλα συναντά τη Βέμπο» και να ξανανεβούμε, να το παρουσιάσουμε στη Θεσσαλονίκη με κάποιο τρόπο.

 
Photo credit: Tassos Vrettos © January 31, 2014
 
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
 
         Μια μεγάλη μουσικο-θεατρική παραγωγή, στην οποία συναντιούνται δύο μεγάλες καλλιτέχνιδες του ελληνικού μουσικού στερεώματος: Η Μαρινέλλα και η Σοφία Βέμπο! Ένα πολυσύνθετο μιούζικαλ που παρακολουθεί τη ζωή της μεγάλης Ελληνίδας τραγουδίστριας Σοφίας Βέμπο, από τα πρώτα της βήματα στο θέατρο μέχρι την καταξίωσή της ως «εθνική τραγουδίστρια», τις καινοτόμες προσπάθειές της στον χώρο της επιθεώρησης, τις διεθνείς περιοδείες της. Παράλληλα, ξεδιπλώνονται οι ιστορικές περιπέτειες του ελληνισμού, με τη Σοφία Βέμπο να γίνεται η φωνή των Ελλήνων στους αγώνες, τους έρωτες, τις χαρές και τις λύπες. Πρωταγωνίστρια της παράστασης η Μεγάλη Κυρία του Ελληνικού Τραγουδιού, Μαρινέλλα. Μαζί της, στη σκηνή, οι Αντώνης Λουδάρος, Χρήστος Στέργιογλου και 50 ακόμη ηθοποιοί και μουσικοί.
 
Κείμενο - Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας
Χορογραφίες: Φωκάς Ευαγγελινός 
Έρευνα - Μουσική επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας 
Ενορχηστρώσεις - Διεύθυνση ορχήστρας: Γιώργος Ζαχαρίου 
Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς, Γιάννης Μουρίκης 
Κοστούμια: Εύα Νάθενα 
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Σχεδιασμός ήχου: Γιάννης Σμυρναίος
Συμπαραγωγή: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης / Adam Productions
 
Πρωταγωνιστούν: 
Μαρινέλλα,
Αντώνης Λουδάρος, Χρήστος Στέργιογλου,
Χριστίνα Αλεξανιάν, Μιχάλης Μαρίνος, Τζένη Μπότση,
Αγορίτσα Οικονόμου, Χρήστος Πλαΐνης,
Νταίζη Σεμπεκοπούλου, Στέλλα Γκίκα,
και οι Τάσος Κωστής, Νεφέλη Ορφανού.
Συμμετέχουν ακόμη 50 ηθοποιοί και μουσικοί.
 
 
"I Marinella synanta ti Vembo (Marinella meets Vembo)" at the Badminton Theater.
| Photo credit: Tassos Vrettos © January 31, 2014
  
Παραστάσεις:
Από Τετάρτη 5 έως Κυριακή 9 Μαρτίου 2014,
από Τετάρτη 12 έως Κυριακή 16 Μαρτίου 2014,
από Τετάρτη 19 έως Κυριακή 23 Μαρτίου 2014.
 
Έναρξη:
ΤΕΤΑΡΤΗ και ΚΥΡΙΑΚΗ στις 19:30,
τις ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΜΕΡΕΣ στις 20:30.
 
Χώρος:
«Μ1» Αίθουσα Φίλων Μουσικής
 
Τιμές εισιτηρίων:
Α' ΖΩΝΗ: 45€,
Β' ΖΩΝΗ: 38€,
Γ' ΖΩΝΗ: 30€,
Δ' ΖΩΝΗ: 25€ + 20€ μαθητικό - φοιτητικό -κάτοχοι κάρτας ανεργίας,
Ε' ΖΩΝΗ: 15€. 
 
Προπώληση:
Εκδοτήρια Μ.Μ.Θ (Τηλ. 2310 895638-9),
εκδοτήριο Πλατείας Αριστοτέλους (Τηλ. 2310 236990),
καταστήματα «Public»
και ηλεκτρονικά στο «Ticketservices.gr».

 
  
 
Ακολουθήστε μας: 
· YOUTUBE 
 
| Greek director Petros Zoulias gave an interview to Giorgos Papanikolaou for Thesout.gr and spoke about the Grande Dame of the Greek Song Marinella, the legendary Greek singer and actress Sofia Vembo (1910 - 1978) and the musical performance “I Marinella synanta ti Vembo (Marinella meets Sofia Vembo)” at the Thessaloniki Concert Hall in Thessaloniki, Greece,, from March 5, 2014. | Ticket prices: 45€, 38€, 30€, 25€ + 20€ (Students - Holders of unemployment card), 15€. | Tickets advance sales: Thessaloniki Concert Hall (25th Martiou & Paralia, Tel. 2310 895938-9), box office in Aristotelous Square (Tel. 2310 236990) and online at «Ticketservices.gr». | Published: Monday, March 10, 2014 | Source: THESOUT.GR
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου