29 Αυγούστου 2022

Μαρινέλλα: Πρωτοπόρος σε όλα, μύθος για πάντα (Συνέντευξη)

 Λίγο πριν από την πολυαναμενόμενη εμφάνισή της στο Ηρώδειο, η Μαρινέλλα μίλησε για τα πιο σημαντικά κεφάλαια της ζωής της!
 
Photo credit: Manolis Chiotis © December 6, 2008
 
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη
της Μαρινέλλας στην Τίνα Μανδηλαρά
για την ιστοσελίδα «Protothema.gr»
 
Δημοσίευση: Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022
 
 
         «Όλοι ξέρουν ότι ποτέ δεν αισθάνθηκα μύθος ώστε να φροντίσω να τον κρατάω ζωντανό. Το μόνο που κρατάω ζωντανό είναι το όραμά μου για το καλό ελληνικό τραγούδι, το οποίο, θέλω να πιστεύω, το υπηρετώ με όλη μου την ψυχή», μας λέει η Μαρινέλλα όταν τη ρωτάμε πώς νιώθει ως ένας ζωντανός μύθος που φέρει στις πλάτες της όλη την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού - και όχι μόνο. Η σεμνότητα και η απλότητα που τη χαρακτηρίζουν δεν επιτρέπουν, ούτε στιγμή, περιθώριο σε υποχωρήσεις, ούτε συμβιβασμούς με το μέτριο και το λίγο. Αν, όμως, θελήσεις να μάθεις ποιο είναι το μυστικό της και τι θα γινόταν αν δεν είχε γίνει τραγουδίστρια, θα αποφύγει να σου πει με ακρίβεια γιατί δεν θέλει να παραλείψει καμία στιγμή της μεγάλης καριέρας της προτιμώντας να αφήσει όλες τις κακές πίσω: «Κρατάω τις ωραίες στιγμές και τις κακές τις έχω ήδη ξεχάσει», μας λέει χαρακτηριστικά περιγράφοντας μια καριέρα 65 χρόνων, που ξεκίνησε από νωρίς, από την εφηβεία. ()
 
         Ο σπουδαίος χώρος του Ηρωδείου είναι έτοιμος να υποδεχθεί για μία ακόμα φορά τη Μεγάλη Κυρία του Ελληνικού Τραγουδιού και δεν μπορούμε να μην τη ρωτήσουμε αν νιώθει τη βαρύτητά του: «Για κάθε καλλιτέχνη, κακά τα ψέματα, το Ηρώδειο είναι ένας χώρος μαγικός, με φοβερή ενέργεια. Πιστεύω ότι και το ίδιο το κοινό απολαμβάνει μια παράσταση στο Ηρώδειο με μεγαλύτερο δέος. Στις 29 Αυγούστου, λοιπόν, έχουμε ετοιμάσει ένα πρόγραμμα με αγαπημένα τραγούδια, δικά μου και ξένα, τα οποία έχει ενορχηστρώσει υπέροχα ο Αλέξης Πρίφτης. Θα με συνοδεύει η συμφωνική «Φιλαρμόνια» Ορχήστρα Αθηνών και το αποτέλεσμα νομίζω θα είναι μοναδικό. Θέλω πάρα πολύ να το απολαύσει ο κόσμος», μας δηλώνει ενθουσιασμένη που θα επικοινωνήσει για ακόμα μία φορά ζωντανά με το κοινό της, που δεν έχει πάψει να εκφράζει την αγάπη του. Ίσως γιατί αισθάνεται ότι η Μαρινέλλα δεν είναι μόνο μια σπουδαία φωνή, αλλά μια γυναίκα που τραγουδάει με την ψυχή της, αυτή που συνοδεύει κάθε της εμφάνιση και κάθε εκδοχή της καριέρας και της ζωής της, που δεν τσιγκουνεύτηκε ποτέ γενναιοδωρία και συναισθήματα.
 
         Πάντοτε, άλλωστε, στο μυαλό μας έρχεται ως μια γυναίκα που ανέκαθεν συνέδεε το θέατρο με το τραγούδι και τον κινηματογράφο όχι απλώς ως τραγουδίστρια αλλά ως ολοκληρωμένη περφόρμερ. Τη ρωτάμε αν θεωρεί πως είναι προϋπόθεση για μια ερμηνεύτρια να έχει περάσει κάποια στιγμή από το θέατρο ή τον κινηματογράφο. «Δεν θα έλεγα ότι η εμφάνιση σε θέατρο και κινηματογράφο είναι προϋπόθεση, αλλά σίγουρα είναι μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τον καλλιτέχνη, όταν μπορεί να εκφράζεται σε όλα τα παραπάνω μέσα. Πιστεύω ότι οι εμφανίσεις στο θέατρο βοηθούν πάρα πολύ στο πώς να βάλεις το δικό σου συναίσθημα στο κάθε τραγούδι». Μας εξομολογείται ότι θαυμάζει τους ηθοποιούς, «τους οποίους παρακολουθώ και παρακολουθούσα πάντα με πολύ ενδιαφέρον», θυμίζοντάς μας ότι ξεκίνησε από το θέατρο. ()
 
 
 
 
 
         «Η αλήθεια είναι ότι για την εποχή μου ήμουν πολύ πρωτοποριακή, όχι μόνο σε αυτό, σε ΟΛΑ!» είναι η απάντησή της υπερτονίζοντας το γεγονός ότι δεν υπήρξε τομέας όπου να μην τόλμησε να φέρει τα πάνω - κάτω. Δεν μάσαγε ούτε υπολόγιζε τις αντιδράσεις, ακριβώς επειδή ήξερε πως σε ό,τι κάνει είναι αληθινή. ()
 
         Ωστόσο συμφωνεί ότι αυτές οι μυθικές εποχές έχουν περάσει, κυρίως γιατί αυτό που ζούμε δεν τις ευνοεί, όχι τόσο γιατί φταίνε οι καλλιτέχνες. Γι' αυτό δεν γράφονται και μεγάλα τραγούδια όπως αυτά που έχει ερμηνεύσει στην καριέρα της: «Γιατί ο κόσμος έχει αλλάξει, τα καθημερινά προβλήματα έχουν πνίξει τους ανθρώπους και γενικά υπάρχει μια δυσφορία και μελαγχολία στις μέρες μας. Έτσι και η τέχνη, ακολουθεί το ύφος των καιρών που ζούμε».
 
         Αλλά η ίδια δεν το βάζει κάτω και εξακολουθεί να τραγουδάει θυμίζοντάς μας ότι το τραγούδι δεν μπορεί να γίνει μεγάλο αν δεν υπάρχει ψυχή. Τη ρωτάω αν εξακολουθεί να αντλεί χαρά γενικότερα στη ζωή της και δηλώνει ότι αντλεί χαρά από τα πάντα, τα απλά και τα καθημερινά, αλλά με αυτό που κυρίως χαίρεται είναι «Όταν τελειώνει μια παράσταση και το κοινό φεύγει ευχαριστημένο. Χαίρομαι όταν κάνω πρόβες με τους συνεργάτες μου, αλλά και όταν βγω ένα βράδυ για φαγητό, με φίλους αγαπημένους». Όσο για την καθημερινότητά της, ζει όπως όλοι οι άνθρωποι, περνώντας στιγμές ηρεμίας, κάνοντας δουλειές του σπιτιού και ακούγοντας μουσική, πολλή μουσική -και φυσικά κλασική, την οποία αγαπάει από μικρή. «Περισσότερο, όμως, απ' όλα, χαίρομαι όταν είμαι με τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου», καταλήγει.
 
         Γενικότερα δεν έχει παράπονο από τη ζωή και όταν της ζητάω να μου πει κάτι που την έχει πικράνει πραγματικά στη μουσική βιομηχανία, το αποφεύγει λέγοντας πως προτιμάει να αφήνει πίσω αυτά που την έχουν πληγώσει: «Σε όλες τις δουλειές κάτι μας έχει πικράνει ή μας έχει απογοητεύσει, δεν γίνεται αλλιώς. Όμως σχεδόν τα έχω ξεχάσει όλα και κρατάω μόνο τις όμορφες στιγμές που έχω εισπράξει από τη δουλειά μου. Και, πιστέψτε με, είναι πάρα πολλές…». Όσο για το αν έχει μια κρυφή προσδοκία ή επιθυμία που δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί: «Η επιθυμία μου είναι να είμαι υγιής, όπως και όλος ο κόσμος, και να ευχαριστούμε τον Κύριο για την κάθε ημέρα που μας χαρίζει».
 
         Διαβάστε όλη τη συνέντευξη, πατώντας: ΕΔΩ.
 
 
Photo credit: Manolis Chiotis © February 17, 2020
 
 info.
ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ
«Για πάντα... Μύθος»
στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού
σήμερα, Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022,
με τη συνοδεία της «Φιλαρμόνιας» Ορχήστρας Αθηνών
υπό τη μουσική διεύθυνση του Αλέξιου Πρίφτη. 
Εισιτήρια προπωλούνται στο www.ticketservices.gr.
 
 
| The Grand Dame of the Greek Song Marinella gave an interview to Tina Mandilara for the website of the Greek newspaper Proto Thema (Lead Story), on occasion of their live concert “Marinella · Gia pantaMythos (Marinella · Legend forever)” at the Odeon of Herodes Atticus in Athens, Greece, on August 29, 2022, with the participation of the Athens Philharmonia Orchestra, under the musical direction of Alexios Priftis. For ticket reservations call at (+30) 210-7234567 or online at www.ticketservices.gr. | Published: Monday, August 29, 2016 | Source: PROTOTHEMA.GR
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου