17 Νοεμβρίου 2018

«Έχω πολλά να κάνω ακόμη!» (Συνέντευξη)

«Ποιος είπε ότι η ηλικία παίζει ρόλο; Σε 'μένα, κανένα! Τα χρόνια είναι μόνο στα χαρτιά και στο ληξιαρχείο Να το θυμάστε, εγώ έχω πολλά να κάνω ακόμη!»

Photo credit: Eftichia Plazoumiti © July 12, 2017

Συνέντευξη της Μαρινέλλας
στους δημοσιογράφους
Στέφανο Διαμαντόπουλο και Πέτρα Καρυώτη
για την εφημερίδα «ThessNews»

Κυκλοφορία: Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018, Θεσσαλονίκη


Ένα γλυκό φθινοπωρινό μεσημέρι του Νοέμβρη με θέα τον Θερμαϊκό και συνομιλήτρια μια μεγάλη φωνή, τη Μαρινέλλα, ήταν η αφορμή για μικρές επαναστάσεις που συνειδητοποίησα ότι πρέπει να γίνονται στη ζωή μας με πάθος και ψυχή, όπως ακριβώς κάνει εδώ και πάνω από 60 χρόνια η ίδια η Κυριακή Παπαδοπούλου. Με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, γέννημα θρέμμα της Θεσσαλονίκης μας, απέδειξε πως παρ' όλη τη φτώχεια της εποχής, αν έχεις ταλέντο, θάρρος και θράσος στη ζωή, μόνο μπροστά μπορείς να ατενίζεις.

Το να έχεις, όμως, απέναντί σου έναν θρύλο του μουσικού πενταγράμμου σού προκαλεί μια αμηχανία και ένα δέος για το πώς μπορείς να σταθείς αντάξιος μιας τέτοιας συνάντησης. Σε δευτερόλεπτα όμως συνειδητοποιείς ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο και αυτή η ολόθερμη αγκαλιά σπάζει κάθε δικό σου φραγμό και καταρρίπτει τους μύθους που έχεις πλάσει γύρω από το όνομά της. Γιατί καλλιτέχνης σημαίνει συν τοις άλλοις και επικοινωνία, επαφή, εν συναίσθηση και όλα αυτά συνάδουν με τη Μαρινέλλα.

Μια γυναίκα που ενώ έχει βραβευθεί πολλάκις, χαίρει εκτιμήσεως από τα μεγαλύτερα ονόματα του διεθνούς βεληνεκούς, σπουδαίες προσωπικότητες προσκύνησαν στο όνομά της, όπως οι Μάνος Κατράκης, Αλέξης Μινωτής, Ειρήνη Παππά, Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Ζωή Λάσκαρη, Τζένη Καρέζη, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Ομάρ Σαρίφ, Φράνκο Ροσελίνι, Μιχάλης Κακογιάννης, αυτή ωστόσο παραμένει προσηνής, γελαστή και μια ολόκληρη αγκαλιά.


Marinella with Stefanos Diamantopoulos and Petra Karioti in Thessaloniki. 
| Photo by ThessNews Newspaper © November, 2018

«Πλήττω με τα ίδια και τα ίδια!»

Σε ερώτηση μας για την ηλικία, τις εναλλαγές και την όρεξή της για ζωή απάντησε: «Δεν μπορώ τα ίδια και τα ίδια, γι' αυτό κάνω παραστάσεις στο θέατρο, μιούζικαλ, κάνω μπαλάντες με τον Χατζή, μπουζούκια, φεύγω και δεν θεωρώ τίποτα δεδομένο. Πιστεύω πολύ στην ελευθερία και δεν σταματώ να κινούμαι, διότι ΠΛΗΤΤΩ, πλήττω με τα ίδια και τα ίδια, δεν αποδίδω. Θέλω την πλάκα στη ζωή μου, στις πρόβες όλοι κρεμάνε σε μια καρέκλα και μόλις με βλέπει η Παπαρίζου τινάζεται και φωνάζει να σηκωθούν όλοι. Ποιος είπε ότι η ηλικία παίζει ρόλο; Σε 'μένα κανένα! Τα χρόνια είναι μόνο στα χαρτιά και στο ληξιαρχείο, τι με νοιάζει εμένα; Να το θυμάστε, εγώ έχω πολλά να κάνω ακόμη!».


«Υπέροχη η συνύπαρξή μας!»

Αυτή, λοιπόν, η ασίγαστη φλόγα της την ώθησε στη δημιουργία αυτού του φαινομενικά αταίριαστου μουσικού σχήματος που κάνει πρεμιέρα απόψε, Σάββατο, στην «Πύλη Αξιού». Μαρινέλλα, Μακεδόνας, Έλενα Παπαρίζου, Ματθαίος και Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης και Ήβη Αδάμου. Όπως η ίδια χαρακτηριστικά μας μετέφερε: «Τι δουλειά έχουν Παπαρίζου με Μαρινέλλα, οι αδελφοί Τσαχουρίδη με την Ήβη; Όμως αν μας ακούσετε μαζί, θα συγκλονιστείτε. Είναι υπέροχη η συνύπαρξή μας και στις πρόβες και επί σκηνής. Είμαστε κάποια στιγμή και οι έξι επί σκηνής και πραγματικά νιώθω τρομερά χαρούμενη και ευτυχισμένη. Βασικά χαρακτηριστικό όλων αυτών των ανθρώπων είναι η ευγένεια, η μοναδικότητα αλλά και η πολυποικιλία του σχήματος. Μέχρι και ποντιακά τραγουδάω, τα οποία έμαθα από τον πρώην σύζυγό μου Στέλιο Καζαντζίδη. Ο Κώστας Μακεδόνας εναρμονίζεται τέλεια μαζί μου, οι αδελφοί Τσαχουρίδη ήταν μια επιθυμία μου να συμμετέχουν από την πρώτη φορά που τους άκουσα στη Θεσσαλονίκη, είναι τόσο μορφωμένα και ταλαντούχα παιδιά. Η Έλενα και η Ήβη βαδίζουν με εκπληκτικό τρόπο στα λαϊκά μονοπάτια που αποτελεί έκπληξη για τον κόσμο. Πιστεύω πολύ στην Ήβη, το οποίο είναι ένα ταλαντούχο πλάσμα και θα το διαπιστώσετε και οι ίδιοι…».



«Επανάσταση» τις Κυριακές.

Το ιδιαίτερο αυτής της συνεργασίας είναι ότι για πρώτη φορά ένα τόσο μεγάλο σχήμα πρωτοπορεί και δίνει στη Θεσσαλονίκη μια εναλλακτική για τον κόσμο που επιθυμεί να διασκεδάσει λίγο πιο νωρίς από ό,τι συνηθίζεται στα νυχτερινά μαγαζιά. Πέρα από την καθιερωμένη έξοδο του Σαββάτου, την Κυριακή το σχήμα θα ξεκινά τις εμφανίσεις του στις 7μ.μ. και θα ολοκληρώνει στις 11μ.μ. Όπως λέει χαρακτηριστικά η Μαρινέλλα: «Πάλεψα για να αποδείξω στους επιχειρηματίες ότι μπορεί ένα μαγαζί να γεμίσει ασφυκτικά το απόγευμα της Κυριακής, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα σε όλους μας, εργαζόμενους, οικογενειάρχες ακόμη και σε νεότερα παιδιά, να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της Δευτέρας. Πήρα την ευθύνη πάνω μου και εγγυήθηκα για την απόφασή μου. Το δοκιμάσαμε, άλλωστε στην Αθήνα και εξεπλάγην που στις 5μ.μ., δύο ώρες νωρίτερα ο κόσμος είχε καταφθάσει, απολάμβανε τις κουβέντες του και στις 11μ.μ. ολόκληρα λεωφορεία από την επαρχεία ξεκινούσαν τον δρόμο της επιστροφής. Αυτό σημαίνει ότι δίνεις την επιλογή και στους ανθρώπους κοντινών πόλεων να εκδράμουν μέχρι τη Θεσσαλονίκη για να δουν το σχήμα μας…».

Κυρίες και κύριοι, η μεγάλη κυρία της μουσικής μας είναι εδώ, στη γενέτειρά της, στη Σαλονίκη μας, και μια τέτοια παράσταση δεν την χάνουμε επ' ουδενί.

Η μεγάλη Κυρία του Ελληνικού Τραγουδιού Μαρινέλλα, θα συναντήσει στην πίστα της «Πύλης “Α”» τον Κώστα Μακεδόνα, την Έλενα Παπαρίζου, τον Κωνσταντίνο Τσαχουρίδη, τον Ματθαίο Τσαχουρίδη και την Ήβη Αδάμου, συμπράττοντας από κοινού σε ένα λαϊκό και πολυαναμενόμενο πρόγραμμα. Έναρξη, Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018.




Μικρές ιστορίες.

  1. Όταν η Σοφία Βέμπο άκουσε τη Μαρινέλλα να τραγουδάει το κομμάτι «Ερήνη», εκμυστηρεύτηκε στον Μίμη Τραϊφόρο ότι το έλεγε καλύτερα από την ίδια.
  2. Ο σπουδαίος Φρανκ Σινάτρα απολαμβάνοντάς την να τραγουδάει σε κάποιο κέντρο το 1971 είπε με ενθουσιασμό: «Αν η αυτή η γυναίκα διάλεγε να κάνει διεθνή καριέρα, δυο εβδομάδες θα ήταν αρκετές για να μιλάει γι' αυτήν όλος ο κόσμος».
  3. Βαφτίστηκε καλλιτεχνικά «Μαρινέλλα» από τον τραγουδοποιό Τόλη Χαρμά -όνομα εμπνευσμένο από ένα ομώνυμο δικό του τραγούδι. Η ίδια έχει πει ότι στην αρχή δεν της άρεσε καθόλου το όνομα και ίσως δεν μπορούσε καν να φανταστεί πώς μ' αυτό το όνομα θα έμπαινε για πάντα στις καρδιές μας.
  4. Το 1956 εργάστηκε στο κέντρο «Πανόραμα» της Θεσσαλονίκης. Εκεί, γνωρίστηκε με τον Στέλιο Καζαντζίδη, ο οποίος τελειώνοντας το πρόγραμμα δεν διστάζει να της εκφράσει τον θαυμασμό του για την κρυστάλλινη φωνή της και τον διαφορετικό τρόπο εκφοράς από μεριάς της του λαϊκού τραγουδιού. Ερωτεύθηκαν και παντρεύτηκαν στις 7 Μαΐου του 1964. Χώρισαν τον Σεπτέμβρη του 1966.
  5. Το 1968, όταν ο Γιάννης Δαλιανίδης προετοίμαζε το κινηματογραφικό μιούζικαλ «Γοργόνες και μάγκες», σκέφτηκε να την βάλει να τραγουδήσει ζωντανά σε κάποια σκηνή. Ο συνθέτης Μίμης Πλέσσας συμφώνησε με την εκλογή αυτή και της έγραψε ένα τραγούδι μοντέρνο, το «Πες μου πού πας». Όταν όμως ο Δαλιανίδης άκουσε το τραγούδι, έδειξε δυσαρεστημένος. Ήθελε ένα τραγούδι που να μην το έχει φανταστεί κανείς, ένα τραγούδι που να ξαφνιάσει. Έτσι λοιπόν γράφτηκε από τον Λευτέρη Παπαδόπουλο το «Άνοιξε πέτρα». Η Μαρινέλλα όταν άκουσε το τραγούδι, ενθουσιάστηκε και άρχισε τις πρόβες για να το ηχογραφήσει. Σύμφωνα με μαρτυρία του Μίμη Πλέσσα, ο χρόνος πίεζε, γιατί σε δύο μέρες έπρεπε να γυριστεί η συγκεκριμένη σκηνή. Έτσι λοιπόν αναγκάστηκε να μπει στο στούντιο και να το τραγουδήσει. Το είπε μια φορά, δεν το ξανατραγούδησε δεύτερη, γιατί ήταν άψογο. Αυτή η ηχογράφηση ακούγεται στην ταινία ακόμη και σήμερα, και είναι αυτή που άνοιξε διάπλατα τις πόρτες στην Μαρινέλλα για το ξεκίνημα της προσωπικής της καριέρας.
  6. Στα μέσα του Νοεμβρίου του 1973, έγινε ξαφνικά και αναπάντεχα ο γάμος της με τον Τόλη Βοσκόπουλο, ενώ ο χωρισμός τους επήλθε το 1981.
  7. Οι «New York Times» έγραψαν γι' αυτήν: «Her voice was earthy and strong, and she had the presence of an actress as she danced a few teasing steps or brought dignity to longing».
  8. Το 2009, συμμετείχε σε δυο αφιερωματικές συναυλίες στον Στέλιο Καζαντζίδη -ύστερα από δική της πρωτοβουλία- με τον τίτλο «Η φωνή ζει» (στις 18 Σεπτεμβρίου στο Καλλιμάρμαρο στάδιο της Αθήνας και στις 23 Σεπτεμβρίου στο Καυτανζόγλειο Στάδιο της Θεσσαλονίκης), για τις ανάγκες ανέγερσης ενός ξενώνα για ορφανά και απροστάτευτα παιδιά με ειδικές ανάγκες του σωματείου κοινωνικής μέριμνας «Αρωγή». Δίπλα της στάθηκαν ο Γιώργος Νταλάρας, η Χάρις Αλεξίου, ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Γλυκερία και ο Πασχάλης Τερζής.
Ακολουθήστε μας: 
· YOUTUBE 
 
| The Grande Dame of the Greek Song Marinella gave an interview to journalists Stefanos Diamantopoulos and Petra Karioti for the Greek weekly newspaper ThessNewns (Issue 132) published in Thessaloniki, Greece, on the occasion of her upcoming appearances with Kostas Makedonas, Helena Paparizou, Konstantinos Tsachourides, Matthaios Tsachourides and Ivi Adamou on the stage of the nightclub PyliA in Thessaloniki, from November 17, 2018. | Reservetions: online at www.pyli-a.gr and by phone at (+30) 2310-553158 or (+30) 2310-553198. | Published: Saturday, November 17, 2018 | Source: THESSNEWS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου