6 Σεπτεμβρίου 2016

Όταν σημάνει Εσπερινός (PHILIPS 843 620) 1969


Φωτογραφία: Αλίντα Μαυρογένη © 1969

Στις 6 Σεπτεμβρίου 1969
κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Όταν σημάνει Εσπερινός»
σε δίσκο 33' στροφών (PHILIPS: 843 620 PY)
από τη δισκογραφική εταιρία «Helladisc S.A»,
με την ετικέτα της «Philips Records».

Το άλμπουμ περιλαμβάνει δώδεκα συνθέσεις των Μίμη Πλέσσα, Γιώργου Ζαμπέτα, Νάκη Πετρίδη, Γιώργου Κατσαρού, Τόλη Βοσκόπουλου και Γιώργου Μάμμου με στίχους των Λευτέρη Παπαδόπουλου, Σέβης Τηλιακού, Πυθαγόρα, Δημήτρη Χριστοδούλου, Ηλία Λυμπερόπουλου, Ναπολέοντα Ελευθερίου και Νάντιας Πανάγου, που ηχογραφήθηκαν από τη Μαρινέλλα και κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά σε έξι δίσκους 45' στροφών, κατά το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου 1968 - Ιουλίου 1969.

Πλευρά Α'
01. ΑΠΟΨΕ ΣΕ ΘΕΛΩ · (Μουσική: Μίμης Πλέσσας - Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος)
· (Δίσκος 45' στροφών - PHILIPS: 6353 - Κυκλοφορία: 9 Ιουλίου 1969) · 3:51
Απόψε σε θέλω, σε θέλω ξανά, μα εσύ πουθενά εδώ γύρω. Απόψε σε θέλω, σε θέλω πολύ, να γίνεις χαλί και να γείρω. Πικρό είναι το στόμα, τσιγάρα σωρό, και δεν το μπορώ να ησυχάσω. Νεκρό είναι το σώμα και εσύ πουθενά, να κάνω έτσι, να σε πιάσω. Σε πρόσμενα πάλι μα τί ωφελεί, πετάς σαν πουλί μακριά μου. Σε ήθελα πάλι μα αντί για φιλί, κομμένο γυαλί στην καρδιά μου, κομμένο γυαλί στην καρδιά!
02. ΑΝ Μ' ΑΓΑΠΑΣ ΚΙ' ΑΝ Σ' ΑΓΑΠΩ · (Μουσική: Νάκης Πετρίδης - Στίχοι: Σέβη Τηλιακού)
· (Δίσκος 45' στροφών - PHILIPS: 6317 - Κυκλοφορία: 15 Φεβρουαρίου 1969) · 3:14
Αρρώστια η αγάπη μας κατάντησε να γίνει και μοιάζει με τον πυρετό που καίει σαν καμίνι. Αν μ' αγαπάς κι' αν σ' αγαπώ μονάχα αυτό δε φτάνει, η ζήλια κι' ο εγωισμός εχθρούς μας έχει κάνει, η ζήλια κι' ο εγωισμός εχθρούς μας έχει κάνει, αν μ' αγαπάς κι' αν σ' αγαπώ μονάχα αυτό δε φτάνει. Τα λόγια γίνανε πικρά, φαρμάκι το φιλί μας, έγιν' ο ήλιος συννεφιά και μαύρισε η ζωή μας.
03. ΤΙ ΝΑ ΦΤΑΙΕΙ · (Μουσική: Γιώργος Ζαμπέτας - Στίχοι: Δημήτρης Χριστοδούλου)
· (Δίσκος 45' στροφών - PHILIPS: 6289 - Κυκλοφορία: 10 Ιουλίου 1969) · 3:05
Είμαστε σαν δυο καράβια που ξεκίνησαν και στο πρώτο τους ταξίδι τα νερά τα τύλιξαν. Τι να φταίει, τι να φταίει που δεν πήγαμε μπροστά, δεν μετρήσαμε το κύμα και τον άνεμο σωστά. Τι να φταίει, τι να φταίει που δεν πήγαμε μπροστά, δεν μετρήσαμε το κύμα και τον άνεμο σωστά. Στα ρηχά, μικρή μου αγάπη, ναυαγήσαμε, μακριά ήταν να πάμε μα δεν ξεκινήσαμε.
04. ΑΝΘΙΣΜΕΝΕΣ ΒΥΣΣΙΝΙΕΣ · (Μουσική: Γιώργος Κατσαρός - Στίχοι: Πυθαγόρας)
· (Ηχογράφηση: 1968 - Δίσκος 45' στροφών - PHILIPS: 6298 - Κυκλοφορία: 9 Δεκεμβρίου 1968) · 4:04
Σώθηκε το λάδι στο λυχνάρι, σβήνει κι' η ζωή σου παλικάρι, πάνω στα λουλούδια και στο Μάη παίρνει ο Θεός όποιον αγαπάει. Σαν τη ραγισμένη την καμπάνα κλαίει το βλαστάρι της η μάνα κι' οι γυναίκες απ' τις γειτονιές σπάζουν ανθισμένες βυσσινιές, σπάζουν ανθισμένες βυσσινιές. Πνίγηκε στη λίμνη το φεγγάρι, τέλος στ' όνειρο σου παλικάρι, πάνω στο λευκό προσκέφαλο σου άγγελος φρουρός το χαμόγελο σου.
05. ΦΥΓΕ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΤΗ ΜΟΙΡΑ ΣΟΥ · (Μουσική: Τόλης Βοσκόπουλος - Στίχοι: Ηλίας Λυμπερόπουλος)
· (Δίσκος 45' στροφών - PHILIPS: 6326 - Κυκλοφορία: 7 Ιουλίου 1969) · 2:57
Νύχτα βαριά και δύσκολη για 'μένα η νύχτα η αποψινή, και τα φιλιά πικρά και παγωμένα τη νύχτα τούτη τη στερνή. Φύγε να βρεις τη μοίρα σου, αρρώστια μου, καημέ μου και πληγή μου. Φύγε να βρεις τη μοίρα σου, την ξέρω τη δική μου, την ξέρω τη δική μου, ναι. Στην ερημιά μονάχη μου θα μείνω και δίχως δρόμο μέσ' στη γη, φύγε και μη σε νοιάζει τί θα γίνω σαν ξημερώσει η χαραυγή.
06. ΤΑ ΠΙΚΡΑΜΕΝΑ ΔΕΙΛΙΝΑ · (Μουσική: Γιώργος Ζαμπέτας - Στίχοι: Ναπολέων Ελευθερίου)
· (Δίσκος 45' στροφών - PHILIPS: 6289 - Κυκλοφορία: 10 Ιουλίου 1969) · 2:48
Τα πικραμένα δειλινά τα καίγεται η καρδιά μου, συννέφιασε, σκοτείνιασε, βροχή τα δάκρυα μου. Τα πικραμένα δειλινά τα καίγετ' η καρδιά μου, συννέφιασε, σκοτείνιασε, βροχή τα δάκρυα μου. Ο άνθρωπος μου χάθηκε και χάθηκ' η καρδιά μου, τα πικραμένα δειλινάΤα πικραμένα δειλινά όσο να τα αντικρίσω, τα δάκρυα δε φτάνουνε τέτοια φωτιά να σβήσω. Δεν βρίσκω μέρος να σταθώ, γωνιά για να ακουμπήσω, τα πικραμένα δειλινά


«Είμαστε σαν δυο καράβια που ξεκίνησαν
και στο πρώτο τους ταξίδι
τα νερά τα τύλιξαν
Τι να φταίει, τι να φταίει
που δεν πήγαμε μπροστά,
δεν μετρήσαμε το κύμα
και τον άνεμο σωστά
Στα ρηχά, μικρή μου αγάπη, ναυαγήσαμε,
μακριά ήταν να πάμε
μα δεν ξεκινήσαμε»

“Την προηγούμενη χρονιά (1968), η Μαρινέλλα έχει ήδη κάνει μεγάλες επιτυχίες με τα κομμάτια του Γ. Ζαμπέτα. Το «Τι να φταίει» αποτελεί ένα από τα πλέον διαχρονικά τραγούδια της συνεργασίας τους
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΜΠΡΑΣ | Από το ένθετο της συλλογής «Μαρινέλλα - Τα αγαπημένα»
(POLYGRAM: 463-2) για το περιοδικό «Δίφωνο», το 1998.
| Photo credit: Alinta Mavrogeni © 1969

Πλευρά Β'
01. ΟΤΑΝ ΣΗΜΑΝΕΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ · (Μουσική: Νάκης Πετρίδης - Στίχοι: Σέβη Τηλιακού)
· (Δίσκος 45' στροφών - PHILIPS: 6317 - Κυκλοφορία: 15 Φεβρουαρίου 1969) · 3:05
Όταν σημάνει Εσπερινός, Σαββατοβραδινό, κορδέλα δένω στα μαλλιά για να σε καρτερώ. Πάει καιρός, πόσος πια δε θυμάμαι, που σε κρατάει η πικρή ξενιτιά. Πάει καιρός που τις νύχτες κοιμάμαι μονάχη μου, δίχως ζεστή αγκαλιά. Και στ' αψηλό καμπαναριό, Σαββατοβραδινό, σκαλώνει ο πόνος σαν πουλί, δεν έχεις γυρισμό.
02. Τ' ΑΓΡΙΟΠΕΡΙΣΤΕΡΑ · (Μουσική: Γιώργος Κατσαρός - Στίχοι: Πυθαγόρας)
· (Ηχογράφηση: 1968 - Δίσκος 45' στροφών - PHILIPS: 6298 - Κυκλοφορία: 9 Δεκεμβρίου 1968) · 2:44
Με θυμήθηκες απόψε και την πόρτα μου χτυπάς και τις πληγές μου ανοίγεις, όλη νύχτα στο πλευρό μου θα μου λες πως μ' αγαπάς και το πρωί θα φύγεις. Σαν τα πλοία, σαν τα τρένα, σαν τ' αγριοπερίστερα, μένεις μια βραδιά σε 'μένα και μ' αφήνεις ύστερα, σαν τ' αγριοπερίστερα, σαν τ' αγριοπερίστερα. Δε χωράνε τα όνειρα σου στο φτωχό μου το στενό κι' οι ομορφιές του κόσμου, να 'χα χέρια τα ποτάμια και καρδιά τον ουρανό, θα σε κρατούσα, φως μου.
03. ΣΤΑΘΜΟΙ ΚΑΙ ΛΙΜΑΝΙΑ · (Μουσική: Γιώργος Μάμμος - Στίχοι: Νάντια Πανάγου)
· (Ηχογράφηση: 1968 - Δίσκος 45' στροφών - PHILIPS: 6236 - Κυκλοφορία: 3 Σεπτεμβρίου 1968) · 2:53
Πήρες το τρένο μια βραδιά κι' ένα καράβι του νοτιά στη ξενιτιά να πας, πουλί ορφανεμένο. Κι' έμεινα μόνη στη ζωή με την αγάπη μου σβηστή, σ' ένα σταθμό, σ' ένα λιμάνι να προσμένω. Σταθμοί και λιμάνια, αδέρφια του πόνου, μανάδες της θλίψης και του χωρισμού. Το κάθε μας δάκρυ, εκεί σε μιαν άκρη, απ' τα μάτια κυλάει και στάζει παντού. Πήρες μια αγάπη, μια καρδιά, φεύγοντας για την ξενιτιά, κι' ο πόνος έφερε το κλάμα στη ματιά μου. Κι' όλο πηγαίνω για να δω, μια στο λιμάνι, στο σταθμό, μήπως φανείς και ξαστερώσει η χαρά μου.
04. ΤΟ ΒΕΛΟΥΔΕΝΙΟ ΣΟΥ ΤΟ ΓΕΛΕΚΑΚΙ · (Μουσική: Μίμης Πλέσσας - Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος)
· (Δίσκος 45' στροφών - PHILIPS: 6353 - Κυκλοφορία: 9 Ιουλίου 1969) · 2:52
Το βελουδένιο σου το γελεκάκι ποια σου το χάρισε, ποια σ' το προβάρισε απάνω στο κορμάκι και σε καμάρωσε και σε καμάρωσε, παλικαράκι; Το βελουδένιο σου το γελεκάκι ποια σου το κέντησε, αχ, ποια σε ξέντυσε, ποιο χέρι, ποιο χεράκι και σε βαλάντωσε και σε βαλάντωσε, παλικαράκι. Το βελουδένιο σου το γελεκάκι, κάψ' το λεβέντη μου, κάψ' το αφέντη μου, να λιώσει το φαρμάκι που σε φαρμάκωσε, που σε φαρμάκωσε, παλικαράκι, παλικάρι, παλικαράκι.
05. ΔΥΟ ΝΥΧΤΕΣ · (Μουσική: Τόλης Βοσκόπουλος - Στίχοι: Ηλίας Λυμπερόπουλος)
· (Δίσκος 45' στροφών - PHILIPS: 6326 - Κυκλοφορία: 7 Ιουλίου 1969) · 2:52
Δυο νύχτες ανταμώσανε πάνω στα δάκρυα μου, ω, η νύχτα που σε γνώρισα κι' η νύχτα που χωρίσαμε, και κλαίν' τα όνειρα μου, ω, θα πνίξουν την καρδιά μου, ω. Χαρά και πίκρα σμίξανε στου στεναγμού τα χέρια, ω, δυο νύχτες με τυλίξανε, χίλιες πληγές μ' ανοίξανε, δυο νύχτες - δυο μαχαίρια, ω, μου σκότωσαν τα αστέρια, ω.
06. ΜΗΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΕΙΣ · (Μουσική: Νάκης Πετρίδης - Στίχοι: Σέβη Τηλιακού)
· (Ηχογράφηση: 1968 - Δίσκος 45' στροφών - PHILIPS: 6236 - Κυκλοφορία: 3 Σεπτεμβρίου 1968) · 2:48
Μην το πιστέψεις, όσοι κι' αν στο παν', πως έκλαψα για 'σένα πάλι χθες, είναι πολύ νωρίς για να ξεχάσω όσες πληγές εσύ μου άνοιξες βαθιές. Όμως ο χρόνος θα με γιατρέψει, θα σε ξεχάσω, κι' αν μέσ' στο δρόμο μου σε συναντήσω, θα προσπεράσω. Είχα πιστέψει στον έρωτα μας, πως θα 'βρισκα αγάπη και στοργή, μα πήρε ο άνεμος τα όνειρα μας κι' εσένα σ' έδιωξε του κόσμου η οργή.


«Δυο νύχτες ανταμώσανε
πάνω στα δάκρυα μου,
η νύχτα που σε γνώρισα
κι' η νύχτα που χωρίσαμε
Και κλαίν' τα όνειρα μου, ω,
θα πνίξουν την καρδιά μου
Χαρά και πίκρα σμίξανε
στου στεναγμού τα χέρια,
δυο νύχτες με τυλίξανε,
χίλιες πληγές μ' ανοίξανε
Δυο νύχτες - δυο μαχαίρια, ω,
 μου σκότωσαν τα αστέρια»

Πολύ πριν οι δυο τους γίνουν αντικείμενο «κοινωνικής κριτικής» με το ειδύλλιο και τον γάμο τους, η Μαρινέλλα ηχογραφεί δύο τραγούδια τα οποία υπογράφει ως συνθέτης ο Τ. Βοσκόπουλος -το «Φύγε να βρεις τη μοίρα σου» και το «Δυο νύχτες»-, σε ένα μικρό δισκάκι που αμέσως μετά ενσωματώθηκε στον προσωπικό της δίσκο «Όταν σημάνει Εσπερινός»
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΜΠΡΑΣ | Από το ένθετο της συλλογής «Μαρινέλλα - Τα αγαπημένα»
(POLYGRAM: 463-2) για το περιοδικό «Δίφωνο», το 1998.
| Photo credit: Alinta Mavrogeni © 1969

Η παραγωγή του άλμπουμ έγινε από τον Σπύρο Ράλλη για τη δισκογραφική εταιρεία «Helladisc» (μετέπειτα «Phonogram», «PolyGram Records», «Universal Music Greece» και σήμερα «Cobalt Music / Helladisc»). Οι ηχογραφήσεις έγιναν στο περίφημο στούντιο της οδού Σκαραμαγκά 3, στο Πεδίον του Άρεως, με ηχολήπτη τον Σήφη Σιγανό (το στούντιο, αργότερα, πέρασε στα χέρια του ηχολήπτη Γιάννη Σμυρναίου και ονομάστηκε «Polysound»). Τις ενορχηστρώσεις των τραγουδιών και τη διεύθυνση της ορχήστρας επιμελήθηκαν οι ίδιοι οι μουσικοσυνθέτες, με εξαίρεση τη σύνθεση του Γιώργου Μάμμου, που ενορχήστρωσε και διηύθυνε ο Νάκης Πετρίδης. Τα δέκα φωτογραφικά πορτραίτα της Μαρινέλλας -σε εξώφυλλο, εσώφυλλο και οπισθόφυλλο- ανήκουν στην Αλίντα Μαυρογένη, στον Ελίτ και στον Λάζαρο Χατζατουριάν (1968).

Λίγα χρόνια μετά, ακολούθησε μια επανέκδοση χωρίς εσώφυλλο, όπως και η κυκλοφορία της διεθνής έκδοσης του άλμπουμ, με τίτλο «Marinella» (PHONODOR: STEREO 12176), κάτω από την ετικέτα της «Phonodor Records» του Ισραήλ. Οι τίτλοι των τραγουδιών στο οπισθόφυλλο ήταν μεταφρασμένοι στην αγγλική γλώσσα, ενώ η σειρά των τραγουδιών στο βινύλιο διαφορετική: τα τραγούδια της Α' πλευράς βρίσκονταν στη Β' πλευρά του δίσκου, και το αντίστροφο.




Το 1991, ο δίσκος επανεκδόθηκε ξανά χωρίς εσώφυλλο αλλά με νέο οπισθόφυλλο (σε σχεδιασμό και προσαρμογή του Πέτρου Παράσχη), ενώ το 1993, υπό αυτή τη νέα μορφή, κυκλοφόρησε και σε δίσκο ψηφιακής μορφής (CD) από την ίδια δισκογραφική εταιρία (POLYGRAM / PHILIPS: 7314 5187 3522). Ο ψηφιακός δίσκος είχε και έξι επιπρόσθετα τραγούδια της Μαρινέλλας που κυκλοφόρησαν το 1968 από την «Helladisc» (σε δίσκους 45' στροφών) και δεν συμπεριλήφθηκαν ποτέ σε προσωπικό της άλμπουμ:

01. ΜΗ ΜΟΥ ΖΗΤΑΣ ΝΑ 'ΡΘΩ · (Μουσική: Βαγγέλης Πιτσιλαδής - Στίχοι: Χρυσαφένια Ευαγγελινίδου)
· (Ηχογράφηση: 1968 - Δίσκος 45' στροφών - PHILIPS: 6238 - Κυκλοφορία: 7 Μαΐου 1968) · 3:21
Να 'ρθώ κοντά σου μου ζητάς, να σου φέρω, να σου δώσω το φιλί της ζεστασιάς. Να σου φέρω, να σου δώσω το φιλί της ζεστασιάς. Μη μου ζητάς να 'ρθώ το βράδυ, γύρω σκοτάδι και θα χαθώ, φωτιά η αγάπη σου που καίει, φλόγα η καρδιά σου και θα καώ. Μη μου ζητάς να 'ρθώ το βράδυ, γύρω σκοτάδι και θα χαθώ, φωτιά η αγάπη σου που καίει, φλόγα η καρδιά σου και θα καώ. Τι κι' αν το θέλεις δεν μπορείς το φιλί μου, το κορμί μου να αγκαλιάσεις, να χαρείς. Το φιλί μου, το κορμί μου να αγκαλιάσεις, να χαρείς.
02. ΔΕΙΞΕ ΜΟΥ ΤΟ ΔΡΟΜΟ · (Μουσική: Βαγγέλης Πιτσιλαδής - Στίχοι: Χρυσαφένια Ευαγγελινίδου)
· (Ηχογράφηση: 1968 - Δίσκος 45' στροφών - PHILIPS: 6238 - Κυκλοφορία: 7 Μαΐου 1968) · 3:03
Ξέρω, με περίμενες μα ατέλειωτος ο δρόμος, ίσκιο δεν έχει, δεντρί για να σταθώ. Έφυγ' η ελπίδα μου και ήρθε το σκοτάδι, δώσ' μου το χέρι σου, φοβάμαι, θα χαθώ. Μη μ' αφήνεις, δεν μπορώ να σ' αρνηθώ, μου 'πες πως θα 'ρθείς μα ακόμα καρτερώ. Άστρα τα όνειρα που σβήνουνε το βράδυ, τώρα, σκοτάδι, και εγώ σ' αναζητώ. Ήσουνα τ' αστέρι μου και σε ζητώ το βράδυ, διώχνεις τη νύχτα που φέρνει τον χαμό. Δείξε μου το δρόμο μου να ξαναρθώ κοντά σου, φλόγα η καρδιά σου, και εγώ θα ζεσταθώ.
03. ΦΤΑΙΩ, ΕΓΩ ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΩ · (Μουσική: Γιώργος Μανισαλής - Στίχοι: Αθανάσιος Παπουτσής)
· (Ηχογράφηση: 1968 - Δίσκος 45' στροφών - PHILIPS: 6256 - Κυκλοφορία: 20 Αυγούστου 1968) · 3:18
Την πόρτα μας βρήκα κλειστή και την αυλή μας ρημαγμένη, μου το 'πες πριν φύγω μια βραδιά πως θα γυρνούσα αχ μετανοιωμένη. Τώρα που σ' έχασα τί κλαίω, φταίω εγώ, για όλα φταίω. Τώρα και 'συ τιμώρησέ με, μη με λυπάσαι κι' αν χαθώ, πρέπει να μάθω ν' αγαπάω, πρέπει να μάθω να πονώ, πρέπει να μάθω ν' αγαπώ.
04. ΑΠΛΩΣΕ ΤΑ ΔΥΟ ΣΟΥ ΧΕΡΙΑ · (Μουσική: Γιώργος Μανισαλής - Στίχοι: Αθανάσιος Παπουτσής)
· (Ηχογράφηση: 1968 - Δίσκος 45' στροφών - PHILIPS: 6256 - Κυκλοφορία: 20 Αυγούστου 1968) · 2:49
Μη σε τρομάζει το παρελθόν μου, έχω αισθήματα ανθρώπινα, ποιος δεν αμάρτησε σ' αυτό τον κόσμο και δεν μετάνιωσε πικρά. Άπλωσε τα δυο σου χέρια, δώσ' μου αγάπη και στοργή, κάνε με να την ξεχάσω την αμαρτωλή ζωή. Κάνε με να την ξεχάσω την αμαρτωλή ζωή, άπλωσε τα δυο σου χέρια, δώσ' μου αγάπη και στοργή. Μη θες να μάθεις ποια είν' η αιτία, πως κατρακύλησα μέσ' στη ντροπή, γι' αυτό το σφάλμα μου κανείς δε φταίει, φταίει η αθώα μου ψυχή.
05. ΚΑΤΩ ΣΤΑ ΛΕΜΟΝΑΔΙΚΑ · (Μουσική: Γιώργος Κατσαρός - Στίχοι: Πυθαγόρας)
· (Ηχογράφηση: 1968 - Δίσκος 45' στροφών - PHILIPS: 6221 - Κυκλοφορία: 6 Μαρτίου 1968) · 2:37
Απόψε το κρεβάτι σου μονάχος θα το στρώσεις και το τρελό γινάτι σου πικρά θα το πληρώσεις. Κάτω στα Λεμονάδικα και στον Άγιο Λευτέρη, μου είπες λόγια άδικα, μου σήκωσες και χέρι, κάτω στα Λεμονάδικα αχ και στον Άγιο Λευτέρη. Ποτέ μην ονειρεύεσαι να ανέβεις στα σκαλιά μου, να μάθεις πια να σέβεσαι καρδιές σαν την καρδιά μου.
06. ΠΑΛΙΚΑΡΑΚΙ ΜΟΥ ΧΛΩΜΟ · (Μουσική: Γιώργος Κατσαρός - Στίχοι: Πυθαγόρας)
· (Ηχογράφηση: 1968 - Δίσκος 45' στροφών - PHILIPS: 6221 - Κυκλοφορία: 6 Μαρτίου 1968) · 3:09
Παλικαράκι μου χλωμό, μην έρχεσαι μαζί μου, γιατί είν' ο πόνος μου βουνό και θάλασσα η ζωή μου. Δεν έχω το δικαίωμα γι' αγάπη να σου λέω, λάσπη στον ήλιο να πετώ και εκκλησιές να καίω, λάσπη στον ήλιο να πετώ και εκκλησιές να καίω. Παλικαράκι μου χλωμό, είσαι μικρό ακόμα, να κάνεις σπίτι τον καημό και το σοκάκι στρώμα, να κάνεις σπίτι τον καημό και το σοκάκι στρώμα.



 Θυμάμαι, την επόμενη χρονιά, (σ.σ. μετά το «Άνοιξε πέτρα») μου ζήτησαν από την εταιρεία της να ξαναγράψω ένα τραγούδι για εκείνη. Της έγραψα το «Απόψε σε θέλω», ένα μοντέρνο τραγούδι. Η Μαρινέλλα, όταν το άκουσε την πρώτη φορά, μαράθηκε. Εγώ την κατάλαβα και την ρώτησα:
- Δεν σου άρεσε το τραγούδι;
- Μίμη μου, μου αρέσει, αλλά νομίζω πως ταιριάζει περισσότερο στην Τζένη Βάνου.
Τότε, ένας κοινός φίλος που έτυχε να βρίσκεται στην πρόβα, της είπε: Μαρινέλλα, δεν έχεις δίκιο. Το τραγούδι σού πάει πολύ. Εσύ πρέπει να το πεις!
Αυτό ήταν! Το τραγούδι το τραγούδησε εκείνη, και έκανε διπλάσιες πωλήσεις από την «Πέτρα». Με τη Μαρινέλλα, που είναι τόσο μεγάλη τραγουδίστρια, όσο και σπουδαίος άνθρωπος, συνεργάστηκα πολλές φορές, και πάντα τα τραγούδια μου απέκτησαν μια μοναδική οντότητα από την ανεπανάληπτη φωνή της…

ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ
(Απόσπασμα από το λεύκωμα
«Μίμης Πλέσσας: Ένας δρόμος, χίλιες νότες»,
Μάκης Δελαπόρτας, 2002)
 
 
Photo credit: Alinta Mavrogeni © 1969
 
Το τραγούδι «Απόψε σε θέλω» αποτέλεσε τη μεγαλύτερη επιτυχία του άλμπουμ, όπως επίσης και το τραγούδι «Τι να φταίει», το οποίο ηχογραφήθηκε σε πρώτη εκτέλεση από τη Βίκυ Μοσχολιού και κυκλοφόρησε σε δίσκο 45' στροφών το 1968. Ωστόσο, το τραγούδι έγινε πασίγνωστο με τη φωνή της Μαρινέλλας και έτσι παραμένει μέχρι σήμερα. Το ίδιο συνέβη και με το τραγούδι «Τα πικραμένα δειλινά», που πρωτο-ακούστηκε από την Μανταλένα σε κινηματογραφική ταινία του 1968.

Αξίζει να αναφερθεί και η επανεκτέλεση του τραγουδιού «Δυο νύχτες» (σε ποτ - πουρί) από τον Δημήτρη Μητροπάνο, με διαφοροποιημένη ενορχήστρωση από τον Σπύρο Παπαβασιλείου για το άλμπουμ «Λαϊκά '76», που κυκλοφόρησε από τη «Phonogram» σε παραγωγή του Φίλιππου Παπαθεοδώρου. Το τραγούδι γνώρισε περισσότερη αναγνωρισιμότητα όταν ο ερμηνευτής το ενέταξε στα μουσικά προγράμματα των ζωντανών εμφανίσεων του.


«Όταν σημάνει Εσπερινός,
Σαββατοβραδινό,
κορδέλα δένω στα μαλλιά
για να σε καρτερώ
Πάει καιρός,
πόσος πια δε θυμάμαι,
που σε κρατάει η πικρή ξενιτιά
Πάει καιρός
που τις νύχτες κοιμάμαι μονάχη μου,
δίχως ζεστή αγκαλιά
Και στ' αψηλό καμπαναριό,
Σαββατοβραδινό,
σκαλώνει ο πόνος σαν πουλί,
δεν έχεις γυρισμό»



Είμαι εγώ στα δέκα μου χρόνια, με κόκκινη κορδέλα στα μαλλιά… Είμαι στο Θολό, στη Ρόδο… Στην αυλή της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα, στο έμπα του χωριού, όπου ο πατέρας μου φτιάχνει το τέμπλο της εκκλησίας. Πόλεμος Ένα κοριτσάκι έχει πριν από λίγες μέρες σκοτωθεί, γιατί έχει πηδήξει τα συρματοπλέγματα με τις νάρκες Και το 'χω δει νεκρό με το μπαμπάκι στο στόμα Και η καμπάνα από πάνω που χτύπαγε πένθιμα για το θάνατο της μικρής Είμαι εγώ στα δέκα μου χρόνια, στο Θολό, έξω στην αυλή του Αγίου Σπυρίδωνα… Αν μ' ακούνε απ' τη Ρόδο, θα καταλάβουνε…

ΣΕΒΗ ΤΗΛΙΑΚΟΥ
(Απόσπασμα από ραδιοφωνική συνέντευξη
της στιχουργού στον Παναγιώτη Φύτρα
για το «Κανάλι Ένα 90,4 FM», 2012)


«When the Vesper bells are ringing,
Saturday evening,
I tie a ribbon in my hair
and I'm waiting patiently for you
It's been so long,
I don't remember how long anymore,
that bitter foreign land
is keeping you away from me
It's been so long
that I'm sleeping on my own at nights,
without a warm embrace
And the pain like a bird,
Saturday evening,
grasps the tall steeple,
there is no way back for you»
 
Ακολουθήστε μας / Follow us: 
· YOUTUBE 
 
| On September 6, 1969, was released the studio album “Otan simani Esperinos (When the Vesper bells are ringing)” by Helladisc S.A (Phonogram, PolyGram Records, Universal Music Greece, Cobalt Music / Helladisc) in Greece. It includes twelve songs recorded by Marinella (e.g. “Apopse se thelo”, “Ti na ftei”, “Dio nichtes”, “Otan simani Esperinos”, “Anthismenes vissinies” etc.) that were first-released on 45' rpm vinyl records during the period September 1968 - July 1969.

The original release was in stereo version on vinyl (Philips: 843 620 PY), under the label of Philips Records. The album was re-issued twice in the 70's and early 90's. The international version, titled “Marinella” (Phonodor: STEREO 12176), was released by Phonodor Records of Israel. The album was released on compact disc (CD) in 1993 (PolyGram: 7314 5187 3522), with six bonus tracks that were recorded and released on 45' rpm vinyl records in 1968.

Side One.
01. “Apopse se thelo” (Tonigh I want you)
(Music: Mimis Plessas - Lyrics: Lefteris Papadopoulos)
– (45' rpm vinyl record - Philips: 6353 - Release: July 9, 1969) – 3:51
Apópse se thélo, se thélo xaná ma esí puthená edó yíro. Apópse se thélo, se thélo polí, na yínis halí ke na yíro. Pikró íne to stóma, tsigára soró, ke den to mporó na isiháso. Nekró íne to sóma ke esí puthená, na káno étsi, na se piáso. Se prósmena páli ma ofelí, petás san pulí makriá mu. Se íthela páli ma antí yia filí, komméno yialí stin kardiá mu, komméno yialí stin kardiá!
02. “An m' agapas ki' an s' agapo” (If you love me and if I love you)
– (Music: Nakis Petridis - Lyrics: Sevi Tiliakou)
– (45' rpm vinyl record - Philips: 6317 - Release: February 15, 1969) – 3:14
Arróstia i agápi mas katántise na yíni ke miázi me ton piretó pu kéi san kamíni. An m' agapás ki' an s' agapó monáha aftó de ftáni, i zília ki' o egoismós ehthrús mas éhi káni, i zília ki' o egoismós ehthrús mas éhi káni, an m' agapás ki' an s' agapó monáha aftó de ftáni. Ta lóyia yínane pikrá, farmáki to filí mas, éyin' o ílios sinnefiá ke mávrise i zoí mas.
03. “Ti na ftei” (Whose fault it may be?)
– (Music: Giorgos Zampetas - Lyrics: Dimitris Christodoulou)
– (45' rpm vinyl record - Philips: 6289 - Release: July 10, 1969) – (First version: Vicky Moscholiou, 1968) – 3:05
Ímaste san dio karávia pu xekínisan ke sto próto tus taxídi ta nerá ta tílixan. Tí na ftéi, tí na ftéi pu den pígame mprostá, den metrísame to kíma ke ton ánemo sostá. Tí na ftéi, tí na ftéi pu den pígame mprostá, den metrísame to kíma ke ton ánemo sostá. Sta rihá, mikrí mu agápi, navayísame, makriá ítan na páme ma den xekinísame.
04. “Anthismenes vissinies” (Blooming cherry trees)
– (Music: Giorgos Katsaros - Lyrics: Pythagoras)
(Recording: 1968 - 45' rpm vinyl record - Philips: 6298 - Release: December 9, 1968) 4:04
Sóthike to ládi sto lihnári, svíni ki' i zoí su palikári, páno sta lulúdia ke sto Mái pérni o Theós ópion agapái. San ti ragisméni tin kampána kléi to vlastári tis i mána ki' i yinékes ap' tis yitoniés spázun anthisménes vissiniés, spázun anthisménes vissiniés. Pnígike sti límni to feggári, télos st' óniró su palikári, páno sto lefkó proskéfaló su ággelos frurós to hamóyeló su.
05. “Fige na vris ti mira sou” (Go and find your fate)
– (Music: Tolis Voskopoulos - Lyrics: Ilias Lymperopoulos)
– (45' rpm vinyl record - Philips: 6326 - Release: July 7, 1969) – 2:57
Níhta variá ke dískoli yia 'ména i níhta i apopsiní, ke ta filiá pikrá ke pagoména ti níhta túti ti sterní. Fíye na vris ti míra su, arróstia mu, kaimé mu ke pliyí mu. Fíye na vris ti míra su, tin xéro ti dikí mu, tin xéro tin dikí mu, ne. Stin erimiá monáhi mu tha fígo ke díhos drómo més' sti yi, fíye ke mi se niázi ti tha yíno san ximerósi i haravgí.
06. “Ta pikramena dilina” (The bitter evenings)
– (Music: Giorgos Zampetas - Lyrics: Napoleon Eleftheriou)
– (45' rpm vinyl record - Philips: 6289 - Release: July 10, 1969) – (First version: Mandalena, 1968) – 2:48
Ta pikraména diliná ta kéyete i kardiá mu, sinnéfiase, skotíniase, vrohí ta dákria mu. Ta pikraména diliná ta kéyet' i kardiá mu, sinnéfiase, skotíniase, vrohí ta dákria mu. O ánthropos mu háthike ke háthik' i kardiá mu, ta pikraména dilináTa pikraména diliná óso na ta antikríso, ta dákria de ftánune tétia fotiá na svíso. Den vrísko méros na stathó, goniá yia na akumpíso, ta pikraména diliná


«We are like two ships that began
and in their first journey
they were drowned in the water
Whose fault it may be,
whose fault it may be
and we didn't go ahead?
We didn't count the waves
and the wind the right way!
We sank at the shallows, my little love,
it was far away to go
but we didn't start»

Photo credit: Elite © 1969

Side Two.
01. “Otan simani Esperinos” (When the Vesper bells are ringing)
(Music: Nakis Petridis - Lyrics: Sevi Tiliakou)
– (45' rpm vinyl record - Philips: 6317 - Release: February 15, 1969) – 3:05
Ótan simáni Esperinós, Savvatovradinó, kordéla déno sta malliá yia na se karteró. Pái kerós, pósos pia de thimáme, pu se kratái i pikrí xenitiá. Pái kerós pu tis níhtes kimáme monáhi mu, díhos zestí agkaliá. Ke st' apsiló kampanarió, Savvatovradinó, skalóni o pónos san pulí, den éhis yirismó.
02. “T' agrioperistera” (The wild pigeons)
– (Music: Giorgos Katsaros - Lyrics: Pythagoras)
(Recording: 1968 - 45' rpm vinyl record - Philips: 6298 - Release: December 9, 1968) 2:44
Me thimíthikes apopse ke tin pórta mu htipás, ke tis pliyés mu aníyis, óli níhta sto plevró mu tha mu les pos m' agapás ke to proí tha fíyis. San ta plía, san ta tréna, san t' agrioperístera, ménis mia vradiá se 'ména ke m' afínis ístera, san t' agrioperístera, san t' agrioperístera. De horáne ta ónira su sto ftohó mu to stenó ki' i omorfiés tu kósmu, na 'ha héria ta potámia ke kardiá ton uranó, tha se kratúsa, fos mu.
03. “Stathmi ke limania” (Railroad stations and ports)
– (Music: Giorgos Mammos - Lyrics: Nantia Panagou)
(Recording: 1968 - 45' rpm vinyl record - Philips: 6236 - Release: September 3, 1968) 2:53
Píres to tréno mia vradiá ki' éna karávi tu notiá sti xenitiá na pas, pulí orfaneméno. Ki' émina moni sti zoí me tin agápi mu svistí, s' éna stathmó, s' éna limáni na prosméno. Stathmí ke limánia, adérfia tu pónu, manádes tis thlípsis ke tu horismú. To káthe mas dákri, ekí se mian ákri, ap' ta mátia kilái ke stázi pantú. Píres mia agápi, mia kardiá, févgontas yia tin xenitiá, ki' o pónos éfere to kláma sti matiá mu. Ki' ólo pigéno yia na do, mia sto limáni, sto stathmó, mípos fanís ke xasterósi i hará mu.
04. “To veloudenio sou to gelekaki” (Your velvet vest)
– (Music: Mimis Plessas - Lyrics: Lefteris Papadopoulos)
(45' rpm vinyl record - Philips: 6353 - Release: July 9, 1969) – 2:52
To veludénio su to yelekáki, piá su to hárise? Piá s' to provárise apáno sto kormáki ke se kamárose, ke se kamárose, palikaráki? To veludénio su to yelekáki, piá su to kéntise? Ah, piá se xéntise, pió héri - pió heráki ke se valántose, ke se valántose, palikaráki? To veludénio su to yelekáki, káps' to levénti mu, káps' to afénti mu, na liósi to farmáki pu se farmákose, pu se farmákose, palikaráki, palikaráki, palikaráki.
05. “Dio nichtes” (Two nights)
– (Music: Tolis Voskopoulos - Lyrics: Ilias Lymperopoulos)
(45' rpm vinyl record - Philips: 6326 - Release: July 7, 1969) – 2:52
Dio níhtes antamósane páno sta dákria mu, oh, i níhta pu se gnórisa ki' i níhta pu horísame, ke klen' ta ónirá mu, oh, tha pníxun tin kardiá mu, oh. Hará ke píkra smíxane s' tu stenagmú ta héria, oh, dio níhtes me tilíxane, hílies pligés m' aníxane, dio níhtes - dio mahéria, oh, mu skótosan ta astéria, oh.
06. “Min to pistepsis” (Don't believe it)
– (Music: Nakis Petridis - Lyrics: Sevi Tiliakou)
(Recording: 1968 - 45' rpm vinyl record - Philips: 6236 - Release: September 3, 1968) 2:48
Min to pistépsis, ósi ki' an sto pan', pos éklapsa yia 'séna páli hthes, íne polí norís yia na xeháso óses pliyés esí mu ánixes vathiés. Ómos o hrónos tha me yiatrépsi, tha se xeháso, ki' an mes' sto drómo mu se sinantíso, tha prosperáso. Íha pistépsi ston érota mas, pos tha 'vriska agápi ke storgí, ma píre o ánemos ta ónira mas ki' eséna s' édioxe tu kósmu i oryí.


«Two nights joined on my tears,
the night I met you
and the night we separated,
and my dreams are crying, oh,
they're going to flood my heart, oh!
Happiness and bitterness
coupled on the hands of sigh,
two nights twisted around me,
they opened a thousand wounds!
Two nights, two knives, oh,
have killed the stars on me, oh!»
 
Photo credit: Lazaros Chadjaturian © 1968
 
Bonus track on the CD re-issue.
01. “Mi mou zitas na 'rtho” (Don't ask me to come)
(Music: Vaggelis Pitsiladis - Lyrics: Chrisafenia Evaggelinidou)
(Recording: 1968 - 45' rpm vinyl record - Philips: 6238 - Release: May 7, 1968)3:21
Na 'rthó kontá su mi zitás, na su féro, na su dóso to filí tis zestasiás. Na su féro, na su dóso to filí tis zestasiás. Mi mu zitás na 'rthó to vrádi, yíro skotádi ke tha hathó, fotiá i agápi su pu kéi, flóga i kardiá su ke tha kaó. Mi mu zitás na 'rthó to vrádi, yíro skotádi ke tha hathó, fotiá i agápi su pu kéi, flóga i kardiá su ke tha kaó. Ti ki' an to thélis den mporís to filí mu, to kormí mu na agkaliásis, na harís. To filí mu, to kormí mu na agkaliásis, na harís.
02. “Dixe mou to dromo” (Show me the road)
– (Music: Vaggelis Pitsiladis - Lyrics: Chrisafenia Evaggelinidou)
(Recording: 1968 - 45' rpm vinyl record - Philips: 6238 - Release: May 7, 1968) 3:03
Xéro, me perímenes ma atéliotos o drómos, ískio den éhi, dentrí yia na stathó. Efiy' i elpida mu ke írthe to skotádi, dós' mu to héri su, fováme, tha hathó. Mi m' afínis, den mporó na s' arnithó, mu 'pes pos tha 'rthís ma akóma karteró. Ástra ta ónira pu svínune to vrádi, tóra skotádi ke egó s' anazitó. Ísuna t' astéri mu ke se zitó to vrádi, dióhnis ti níhta pu férni ton hamó. Díxe mu to drómo mu na xanarthó kontá su, flóga i kardiá su ki' egó tha zestathó.
03. “Fteo, ego gia ola fteo(I'm to blame for everything)
– (Music: Giorgos Manisalis - Lyrics: Athanasios Papoutsis)
(Recording: 1968 - 45' rpm vinyl record - Philips: 6256 - Release: August 20, 1968) 3:18
Tin pórta mas vríka klistí ke tin avlí mas rimagméni, mu to pes prin fígo mia vradiá pos tha yirnúsa metanioméni. Tóra pu s' éhasa tí kléo, ftéo egó, yia óla ftéo. Tóra ki' esí timórisé me, mi me lipáse ki' an hathó, prépi na mátho n' agapáo, prépi na mátho na ponó, prépi na mátho n' agapó.
04. “Aplose ta dio sou cheria” (Stretch out your two arms) featuring Marios Kostoglou
– (Music: Giorgos Manisalis - Lyrics: Athanasios Papoutsis)
(Recording: 1968 - 45' rpm vinyl record - Philips: 6256 - Release: August 20, 1968) 2:49
Mi se tromázi to parelthón mu, ého esthímata anthrópina, pios den amártise s' aftón ton kósmo ke den metániose pikrá. Áplose ta dio su héria, dos' mu agápi ke storyí, káne me na tin xeháso tin amartolí zoí. Káne me na tin xeháso tin amartolí zoí, áplose ta dio su héria, dos' mu agápi ke storyí. Mi thes na máthis pia in' i etía, pos katrakílisa mes' sti ntropí, yi' aftó to sfálma mu kanís de ftéi, ftéi i athóa mu psihí.
05. “Kato sta Lemonadika” (Down the lemon-shops)
– (Music: Giorgos Katsaros - Lyrics: Pythagoras)
(Recording: 1968 - 45' rpm vinyl record - Philips: 6221 - Release: March 6, 1968) 2:37
Apópse to kreváti su monáhos tha to strósis ke to treló gináti su pikrá tha to plirósis. Káto sta Lemonádika ke ston Ágio Leftéri, mu ípes lóyia ádika, mu síkoses ke héri, káto sta Lemonádika ah ke ston Ágio Leftéri. Poté min onirévese na anévis sta skaliá mu, na máthis pia na sévese kardiés san tin kardiá mu.
06. “Palikari mou chlomo” (My pale youth lad)
– (Music: Giorgos Katsaros - Lyrics: Pythagoras)
(Recording: 1968 - 45' rpm vinyl record - Philips: 6221 - Release: March 6, 1968) 3:09
Palikaráki mu hlomó, min érhese mazí mu, yiatí in' o pónos mu vunó ke thálassa i zoí mu. Den ého to dikéoma yi' agápi na su léo, láspi ston ílio na petó ke ekklisiés na kéo, láspi ston ílio na petó ke ekklisiés na kéo. Palikaráki mu hlomó, íse mikró akóma, na kánis spíti ton kaimó ke to sokáki stróma, na kánis spíti ton kaimó ke to sokáki stróma.


«You've remembered me tonight
and you are knocking on my door,
and open my wounds
All night by my side
you'll tell me you love me
and in the morning you
'll go away
Like ships, like trains, like wild pigeons,
you stay one night with me
and leave me afterwards,
like wild pigeons, like wild pigeons
Your dreams can't fit in my poor alley,
or the beauties of the world
If only I had the rivers for hands
and the sky for a heart
to keep you, light of mine»
 
 

Personnel.
Spiros RallisProducer
Mimis PlessasArranger and conductor on tracks A1, B4
Nakis Petridis – Arranger and conductor on A2, B1, B3, B6
Giorgos ZampetasArranger and conductor on tracks A3, A6
Giorgos Katsaros – Arranger and conductor on tracks A4, B2
Tolis VoskopoulosArranger and conductor on tracks A5, B5
Sifis SiganosRecording engineer
Elite – Photographer (1969)
Alinta Mavrogeni – Photographer (1969)
Lazaros Chadjaturian – Photographer (1968)
Petros Paraschis – Artwork (1991 re-issue)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου