26 Απριλίου 2015

Μουσική βραδιά με την Μαρινέλλα

Marinella with Sotiria Bellou, Giorgos Papastefanou, Christos Kotsonis
(bouzouki) and Tassos Koulouris (bass) in the filming of the 1976 TV show
"Mousiki vradia me tin Marinella (Music evening with Marinella)" on ERT.
| Photo from the personal archive of Giorgos Papastefanou ©

Κείμενα του δημοσιογράφου, στιχουργού
και παρουσιαστή Γιώργου Παπαστεφάνου
για την τηλεοπτική εκπομπή του 1976
 «Μουσική βραδιά με την Μαρινέλλα»


Μολονότι έχουμε τον ίδιο αστερισμό και ωροσκόπο, η σχέση μου με την Μαρινέλλα υπήρξε κάπως δύσκολη. Ωστόσο, ήμουνα πάντα θαυμαστής της. Και μπορεί να διαφωνούσα συχνά με το ρεπερτόριό της, όμως πίστευα πως στην πίστα ή πάνω στη σκηνή είναι μεγάλη αρτίστα. Θα 'θελα λοιπόν, να είχα κάνει περισσότερες εκπομπές μαζί της στην τηλεόραση. Αλλά τελικά, έκανα μόνο μία, που κι' αυτή σβήστηκε από το αρχείο της ΕΡΤ. Και αν έχουμε τώρα ακόμη αυτά τα αποσπάσματα, είναι γιατί τα διέσωσε το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) που έπαιζε τις εκπομπές μου τότε.

Την εκπομπή, επρόκειτο να σκηνοθετήσει αρχικά, ο Σταμάτης Χονδρογιάννης. Ήταν καλοκαίρι του 1976. Όμως, για λόγους που δεν θυμάμαι, ο Σταμάτης αποχώρησε και αντικαταστάθηκε από τη Μίκα Ζαχαροπούλου. Και με την Μίκα, μόλις προλάβαμε να γυρίσουμε μόνο το τραγούδι «Τρελός ή παλικάρι (Κάποιος λείπει απόψε απ' την παρέα)» γιατί η Μαρινέλλα είχε υψηλό πυρετό -που στο βίντεο δεν φαίνεται- και ο Κώστας Τρούπτσιος από τους «Αθηναίους», παρουσίασε πρόβλημα με τη μέση του! Μέχρι να δούμε πότε θα κάναμε το επόμενο γύρισμα, μας άφησε και η Μίκα -θα μετακόμιζε στη Θεσσαλονίκη- και την εκπομπή ανέλαβε πια η Δάφνη Τζαφέρη.


Marinella with Sotiria Bellou, Giorgos Papastefanou and Daphne Djaferis
(director) in the filming of their TV show on ERT, in November, 1976
| Photo from the personal archive of Giorgos Papastefanou ©

Πρέπει να πω ότι η Μαρινέλλα μού έδειξε απόλυτη εμπιστοσύνη από την αρχή. Ούτε μια φορά δε με ρώτησε ποιο θα είναι το σενάριο. Επίσης, δέχτηκε αμέσως τους καλεσμένους που τής πρότεινα. Ήταν ο Γιώργος Μαρίνος και η Σωτηρία Μπέλλου. Για το Γιώργο, το ήξερα ότι ήθελε κι' εκείνος πολύ να τραγουδήσει μαζί της. Η Σωτηρία Μπέλλου όμως, θα δεχόταν; Ε, όχι μόνο δέχτηκε, αλλά ποτέ άλλοτε δεν την είχα δει τόσο ευτυχισμένη, όσο εκείνη τη μέρα στο στούντιο 3 της Αγίας Παρασκευής. Κι' όταν μετά την μετάδοση της εκπομπής, πεταχτήκαμε με τη Δάφνη στο «Χάραμα», βρήκαμε μια Μπέλλου να πετάει απ' τη χαρά της, καθώς επιτέλους είχε τραγουδήσει μαζί με το ίνδαλμα της. Κάτι ανάλογο είχα ζήσει και στο Θέατρο Λυκαβηττού, όταν η Νινή Ζαχά, σαν άβγαλτη μαθητριούλα, μού ζητούσε να τη συστήσω στην Έλλα Φιτζέραλντ, που τη θαύμαζε πολύ.

Στην εκπομπή μας, η Μαρινέλλα είχε δίπλα της τους «Αθηναίους» (Φίλιππος Παπαθεοδώρου, Κώστας Τρούπτσιος, Σπύρος Λιβιεράτος) και τους αδελφούς Τζαβάρα, με τους οποίους εκείνη την περίοδο εμφανιζότανε στο «Ζουμ». Εκεί κάναμε και αρκετά από τα γυρίσματα.


ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΣΑΙ 'ΣΥ (Video)
Το αφιέρωμα μας στη Μαρινέλλα σε εκείνη τη «Μουσική βραδιά» του 1976 ξεκινούσε μ' αυτό το τραγούδι: «Όλος ο κόσμος είσαι 'συ». Σύμφωνα με το σενάριο, η αυλαία του «Ζουμ», της Πλακιώτικης μπουάτ που μας φιλοξενούσε στην οδό Κυδαθηναίων, θα ήταν στην αρχή κλειστή, από πίσω η ορχήστρα θα άρχιζε κανονικά να παίζει και κάποια στιγμή η αυλαία θα άνοιγε για να εμφανιστεί η ντίβα της εκπομπής, η Μαρινέλλα. Για να πετύχει η σκηνή έπρεπε να υπάρχει συντονισμός από πολλούς. Και έπρεπε να γίνουν πολλές πρόβες. Η Δάφνη Τζαφέρη που είχε αναλάβει τη σκηνοθεσία έδινε κάθε τόσο το παράγγελμα. Φώτα, κλειστή η κουρτίνα, παίζει η μουσική, τώρα η κουρτίνα ανοίγει λίγο - λίγο, βγαίνει η τραγουδίστρια, η κουρτίνα ανοίγει εντελώς… Ούτε θυμάμαι πόσες φορές εκείνη τη μέρα είπε τη λέξη κουρτίνα η Δάφνη. Η Μαρινέλλα κρυμμένη πίσω απ' την «κουρτίνα» άκουγε σιωπηλή περιμένοντας υπομονετικά τη σειρά της, ώσπου στο τέλος εξανέστη: «Πες την επιτέλους και αυλαία μια φορά!». Πίσω από την αυλαία περίμεναν επίσης οι συνεργάτες της Μαρινέλλας εκείνης της σαιζόν: οι «Αθηναίοι» και οι αδελφοί Τζαβάρα, τα αγαπημένα μου Τζαβαράκια, ο Γιώργος και ο Νίκος. Οι «Αθηναίοι» που είχαν διακόψει τη συνεργασία τους με τη Νάνα Μούσχουρη ήτανε τώρα τρεις. Ο Φίλιππος Παπαθεοδώρου, ο Κώστας Τρούπτσιος και στα ντραμς, δυστυχώς απών εδώ και χρόνια, ο Σπύρος Λιβιεράτος. Στο δικό μας συνεργείο οπερατέρ, πάντα στα κέφια του, ο Λάκης Καλύβας και με ίδια καλή διάθεση αργότερα στο μοντάζ ο Γιάννης Κριαράκης. Θα θέλαμε πολύ να είχαμε στην εκπομπή και τον Κώστα Χατζή. Άλλωστε δικό του τραγούδι είναι το «Όλος ο κόσμος είσαι 'συ» με τους στίχους της εξαιρετικής Σώτια Τσώτου, από το «Ρεσιτάλ» που είχαν τότε μοιραστεί Χατζής και Μαρινέλλα. Αλλά ο Κώστας δεν ήθελε ούτε ν' ακούσει ακόμα τη λέξη Τηλεόραση. Άλλαξε γνώμη ένα χρόνο αργότερα. Και τότε τον είχαμε πια στην δική του «Μουσική βραδιά».


ΣΥΝΟΡΑ Η ΑΓΑΠΗ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΕΙ (Video)
Νοέμβριος 1976. Μουσική Κώστα Χατζή, στίχοι Σώτιας Τσώτου. Εκείνη την εποχή, η Μαρινέλλα είχε ήδη κάνει το «Ρεσιτάλ» με τον Κώστα Χατζή, αλλά ο Κώστας δεν δεχόταν ακόμα να βγει στην τηλεόραση, γι' αυτό και δεν τον είχαμε φιλοξενήσει στην εκπομπή μας. Σκηνοθεσία Δάφνης Τζαφέρη.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Α' ΜΕΡΟΣ (Video)
Νοέμβριος 1976. Από σεγκόντο του Καζαντζίδη, μια μεγάλη αυτόφωτη βεντέτα. Η Μαρινέλλα μιλάει στον Γιώργο Παπαστεφάνου για την αλλαγή στη ζωή και την καριέρα της. Σκηνοθεσία Δάφνης Τζαφέρη.

Γ.Π.: «Αυτή τη στιγμή, Μαρινέλλα, τραγουδάς κυρίως τραγούδια του Χατζή στην Πλάκα, σ' ένα χώρο που υπήρξε φυτώριο πολλών νέων καλλιτεχνών, και που αυτή τη στιγμή έχει συγκεντρώσει πολλά από τα μεγάλα ονόματα του Τραγουδιού. Λίγο - πολύ, όλοι έχουμε μια προσωπική άποψη για το είδος του θεάματος που κάνεις. Θα 'θελα να δω, εσύ πώς το βλέπεις…»
Μ.: «Ίσως μεγαλύτερη σημασία από το τί είδους θέαμα κάνω, έχει… Πώς το κάνω, πώς το δίνω. Ξέρω ότι έχει ειπωθεί και έχει γραφτεί ότι έχω προδώσει τις λαϊκές μου ρίζες, το λαϊκό τραγούδι, και ότι δεν τραγουδάω προβληματισμένα τραγούδια… Ίσως να 'χουν δίκιο γι' αυτό το τελευταίο… Αυτό όμως που ξέρω, είναι ότι… Όταν είμαι πάνω στη πίστα, πάνω στη σκηνή, για να δώσω σωστά αυτό το θέαμα… Εγώ δίνω όλο μου τον εαυτό, όλο μου το είναι. Και νομίζω, αυτό είναι που μετράει περισσότερο…»

Γ.Π.: «Μαρινέλλα, μας έκανες να συνειδητοποιήσουμε ότι πολλές φορές δεν φτάνει μόνο μια ωραία φωνή… Χρειάζεται και η σωστή κίνηση για ένα σωστό στήσιμο στην πίστα. Και ξέρω το πρόβλημα των τραγουδιστών: πού να βολέψουν τα χέρια τους!… Εσύ έδωσες μεγάλο βάρος στην κίνηση των χεριών. Ξαφνικά σε είδαμε να μεταμορφώνεσαι σε μια σόου-γούμαν… Να μας δίνεις ένα σόου σχεδόν Ευρωπαϊκό…»
Μ.: «…Δε σου κρύβω, έχω δει πολλά ξένα σόου και πάρα πολλούς ξένους τραγουδιστάς. Μάλιστα, έχω και τα πρότυπα μου: Την Πιάφ, τη Σίρλεϊ Μπάσεϊ, την Ροντρίγκες, τον Μπεκώ. Απ' όλους αυτούς, κάτι έχω πάρει. Κάτι που, το αφομοίωσα, το 'κανα δικό μου…»
- «Αυτό θέλω να πω, ότι δεν φτάνει να πάρεις…»
- «Όχι βέβαια, όχι…»
- «Πρέπει να βρεις έναν τρόπο για να τα διοχετεύσεις από 'κει και πέρα…»
- «Το πιο σημαντικό είναι πώς το παίρνεις αυτό το κάτι και πώς το κάνεις δικό σου. Αυτή είν' η πιο μεγάλη δυσκολία. Βεβαίως, εγώ έχω και μια δεκαετία, παλιά: Πάλκο, καρέκλα… Δηλαδή πάντοτε, καθημερινά, τη δεκαετία του λαϊκού τραγουδιού… Την εμπειρία μου από εκεί… Την έχω πάντα μπροστά μου!»
- «Υπάρχουν και τα απαραίτητα συμπληρώματα, δηλαδή, ο σωστός φωτισμός…»
- «Α, βεβαίως! Έδωσα πάρα πολύ βάρος στο φωτισμό, στον ήχο…»
- «Στο ντύσιμο…»
- «Ακόμα και στο ντύσιμο, βεβαίως! Παίζει πολύ ρόλο… Σε μια πολύ καλή ορχήστρα, σ' ένα πολύ καλό άκουσμα…»
- «Με δυο λόγια, σ' όλα αυτά που συνθέτουν ένα σωστό θέαμα…»
- «Νομίζω, ναι!»


ΚΙ' ΥΣΤΕΡΑ (Video)
Νοέμβριος 1976. Στη σκηνή του «Ζουμ» στην οδό Κυδαθηναίων η Μαρινέλλα τραγουδά Κώστα Χατζή σε στίχους Σώτια Τσώτου: «Κι' ύστερα». Την συνοδεύουν οι «Αθηναίοι» και οι αδελφοί Τζαβάρα. Σκηνοθεσία Δάφνης Τζαφέρη.


Η ΑΓΑΠΗ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΜΕΝΕΙ (Video)
Νοέμβριος 1976. Οι «Αθηναίοι» (Φίλιππος Παπαθεοδώρου, Κώστας Τρούπτσιος, Σπύρος Λιβιεράτος) και οι αδελφοί Τζαβάρα πλαισιώνουν την Μαρινέλλα σ' ένα από τα τραγούδια που της χάρισαν ο Κώστας Χατζής και η Σώτια Τσώτου. Σκηνοθεσία Δάφνης Τζαφέρη.


ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΑΛΛΑ (Video)
Νοέμβριος 1976. Η Μαρινέλλα για την Μαρινέλλα στον Γιώργο Παπαστεφάνου και μαζί με τους «Αθηναίους» και τους αδερφούς Τζαβάρα τραγουδά πάντα στη σκηνή του «Ζουμ» Κώστα Χατζή σε στίχους Σώτιας Τσώτου. Σκηνοθεσία Δάφνης Τζαφέρη.


ΠΑΡΕ ΜΕ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΕ (Video)
Απόσπασμα από την εκπομπή «Αναδρομή σε άσπρο - μαύρο» (Νοέμβριος 1988). Η Μαρινέλλα τραγουδά Κώστα Χατζή και Σώτια Τσώτου μαζί με τους «Αθηναίους» και τους αδερφούς Τζαβάρα (στο 01:16), Νοέμβριος 1976, στη σκηνή του «Ζουμ». Σκηνοθεσία Δάφνη Τζαφέρη.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Β' ΜΕΡΟΣ (Video)
Νοέμβριος 1976. Η Μαρινέλλα μιλάει στον Γιώργο Παπαστεφάνου για την μεταμόρφωση της σε «show woman». Σκηνοθεσία Δάφνη Τζαφέρη.


Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ (Video)
Νοέμβριος 1976. Ο Γιώργος Λιάνης μιλώντας στον Γιώργο Παπαστεφάνου φτιάχνει το πορτραίτο της Μαρινέλλας: από τα λαϊκά πάλκα ως τις μουσικές σκηνές και τις μεγάλες πίστες. Σκηνοθεσία Δάφνης Τζαφέρη.


ΗΤΑΝ ΤΟΥ ΜΑΗ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ / ΟΔΟΣ ΟΝΕΙΡΩΝ (Video)
Η Μαρινέλλα και ο Γιώργος Μαρίνος για μια και μοναδική φορά μαζί, τραγουδούν Μάνο Χατζιδάκι. «Ήταν του Μάη το πρόσωπο (Κι' αν θα διψάσεις για νερό)» σε στίχους Νίκου Γκάτσου και «Οδός ονείρων» ή μάλλον «Όνειρο των παιδιών της γειτονιάς». Το γυρίσαμε με σκηνοθεσία της Δάφνης Τζαφέρη στο στούντιο 4 της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή. Στην παρέα και οι αδελφοί Τζαβάρα, ο Γιώργος και ο Νίκος.


ΕΝΑ ΠΙΑΤΟ ΑΔΕΙΟ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ (Video)
Νοέμβριος 1976. Η Μαρινέλλα στην καρέκλα όπως στα χρόνια του λαϊκού πάλκου τραγουδά στο στούντιο με πλέι μπακ «Ένα πιάτο άδειο» των Θόδωρου Δερβενιώτη - Κώστα Βίρβου. Σκηνοθεσία Δάφνης Τζαφέρη.


ΘΑ ΜΠΛΕΞΩ Μ' ΑΛΛΗN / ΕΙΔΑ ΚΙ' ΕΠΑΘΑ ΚΥΡΑ ΜΟΥ (Video)
Συνύπαρξη Σωτηρίας Μπέλλου και Μαρινέλλας σ' ένα ανεπανάληπτο ντουέτο. Νοέμβριος 1976, στο στούντιο 3 της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, Μπέλλου και Μαρινέλλα μαζί τραγουδούν Βασίλη Τσιτσάνη «Θα μπλέξω μ' άλλην και θα κλαις» και Στέλιο Χρυσίνη - Χρήστο Κολοκοτρώνη «Είδα κι' έπαθα κυρά μου». Στο μπουζούκι ο Χρήστος Κοτσώνης, στο μπάσο ο Τάσος Κουλούρης, στην κιθάρα ο Γιάννης Δέδες. Σκηνοθεσία Δάφνης Τζαφέρη. 


ΤΡΕΛΟΣ Ή ΠΑΛΙΚΑΡΙ (Video)
Μ' αυτό το τραγούδι άρχισαν τα γυρίσματα της «Μουσικής βραδιάς» με τη Μαρινέλλα το καλοκαίρι του 1976. «Τρελός ή παλικάρι» με μουσική Κώστα Χατζή και στίχους Σώτιας Τσώτου σε σκηνοθεσία Μίκας Ζαχαροπούλου. Πλαισιωμένη από τους «Αθηναίους» και τους αδελφούς Τζαβάρα, η Μαρινέλλα λάμπει πάνω στη σκηνή του «Ζουμ» στην Πλάκα κι' ας έχει πυρετό.


Marinella, Sotiria Bellou, Giorgos Papastefanou, Christos Kotsonis
and Tassos Koulouris in the filming of the 1976 TV show
"Mousiki vradia me tin Marinella (Music evening with Marinella)" on ERT.
| Photo from the personal archive of Giorgos Papastefanou ©

26 Απριλίου 2015

Από το επίσημο κανάλι του δημοσιογράφου
στο «Youtube», με τίτλο «Μια φορά θυμάμαι»,
και το προσωπικό του προφίλ στο «Facebook».

Η εκπομπή προβλήθηκε από το κανάλι της ΕΡΤ
την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 1976, στις 21:30.

Ακολουθήστε μας: 
· YOUTUBE 
 
| The Grande Dame of the Greek Song Marinella with Sotiria Bellou, Giorgos Marinos, The Athenians (Filippos Papatheodorou, Kostas Trouptsios, Spiros Livieratos) and Tzavara Twins (Giorgos and Nikos Tzavaras) in the 1976 TV Show “Mousiki vradia me tin Marinella (Music evening with Marinella)” by Giorgos Papastefanou (Greek journalist, lyricist and presenter), on ERT (Hellenic Radio and Television).

01. Olos o kosmos ise 'si(Music: Kostas Chatzis - Lyrics: Sotia Tsotou)
Marinella with The Athenians and Tzavara Twins.
02.Sinora i agapi de gnorizi(Music: Kostas Chatzis - Lyrics: Sotia Tsotou)
Marinella with The Athenians and Tzavara Twins.
03. Giorgos Papastefanou interviewing Marinella (First part)
04. Ki' istera(Music: Kostas Chatzis - Lyrics: Sotia Tsotou)
Marinella with The Athenians and Tzavara Twins.
05. I agapi ola ta ipomeni(Music: Kostas Chatzis - Lyrics: Sotia Tsotou)
Marinella with The Athenians and Tzavara Twins.
06. Spoudei anthropi, alla(Music: Kostas Chatzis - Lyrics: Sotia Tsotou)
Marinella with The Athenians and Tzavara Twins.
07. Pare me mazi sou, tsiggane(Music: Kostas Chatzis - Lyrics: Sotia Tsotou)
Marinella with The Athenians and Tzavara Twins.
08. Giorgos Papastafanou interviewing Marinella (Second part)
09. Giorgos Lianis (Greek journalist) talks about Marinella
10. Itan tou Mai to prosopo– (Music: Manos Chadjidakis - Lyrics: Nikos Gatsos)
/ “Odos oniron– (Music - Lyrics: Manos Chadjidakis)
Marinella with Giorgos Marinos and Tzavara Twins.
11. Ena piato adio sto trapezi (Music: Theodoros Derveniotis - Lyrics: Kostas Virvos)
12. Tha mplexo m' allin (Music: Vassilis Tsitsanis - Lyrics: Kostas Manesis)
/ “Ida ki' epatha kira mou– (Music: Stelios Chrisinis - Lyrics: Christos Kolokontronis)
– Marinella with Sotiria Bellou, Christos Kotsonis (bouzouki), Tassos Kolouris (bass).
13. Trelos i palikari (Music: Kostas Chatzis - Lyrics: Sotia Tsotou)
Marinella with The Athenians and Tzavara Twins.

Release date: December 14, 1976 (at 9:30 pm).
Direction: Daphne Djaferis (01-12), Mika Zacharopoulou (13).
Camera and electrical department: Lakis Kalivas.
Montage: Giannis Kriarakis.

Texts by Giorgos Papastefanou.
(Source: Youtube channel “Giorgos Papastefanou - Mia fora thimame”).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου