19 Φεβρουαρίου 2015

Έφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Ζαφειρίου


«Ένας άνθρωπος που είμαστε μαζί πάρα πολλά χρόνια! Αλλά παιδιά, όταν λέω πολλά, εννοώ πολλά, εΠροσέξτε! Κοντεύουμε να πάρουμε σύνταξη οι δυο μας! Έλα αγοράκι μου κοντά να σε δει ο κόσμος, έλαΕίναι ο Στέλιος Ζαφειρίου!… Παιδί μου, εσύ!»


Την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015, έφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Ζαφειρίου (γεν. 23 Απριλίου 1937), ένας απ' τους σπουδαιότερους μουσικούς δεξιοτέχνες του μπουζουκιού, αλλά και ένας αξιόλογος συνθέτης με διακριτική και αξιοσημείωτη παρουσία στην Ελληνική Δισκογραφία.

Με τη Μαρινέλλα πρωτοσυναντήθηκε την άνοιξη του 1957, όταν η νεαρή ερμηνεύτρια «έκλεισε» την πρώτη της δουλειά σε νυχτερινό κέντρο, στο «Πανόραμα» της Θεσσαλονίκης…

«Δούλευα με τη Μαρινέλλα και τον Τόλη Χάρμα στο “Πανόραμα”, στη Θεσσαλονίκη…» αφηγήθηκε σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του. «Με τον Τόλη το Χάρμα που αν και δεν ήταν το πολύ μεγάλο όνομα, είχε πει σε δίσκους ορισμένα τραγούδια και γενικά στη Θεσσαλονίκη “έκανε κατάσταση”. Ήταν φίρμα. Μετά από λίγο καιρό ήρθε και η Μαρινέλλα. Πριν, δούλευε στο θέατρο κι' έλεγε πεντ' έξι τραγούδια της Βέμπο. Το όνομα της ήταν Κική Παπαδοπούλου. Εκεί ο Χάρμας τη βάφτισε “Μαρινέλλα”. Μάλιστα έγραψε ειδικά γι' αυτήν και το ομώνυμο τραγούδι: “Μαρινέλλα, Μαρινέλλα, είσαι μούρλια, είσαι τρέλα”. Σε πολύ σύντομο διάστημα η Μαρινέλλα, που είχε το χάρισμα να μαθαίνει πολύ γρήγορα, έγινε λαϊκή τραγουδίστρια της εποχής. Από τότε φαινόταν το μεγάλο της ταλέντο. Έκανε μοναδικά σεγόντα…».

«Το καλοκαίρι του 1957, ήρθε ο Στέλιος Καζαντζίδης στο μαγαζί για να με δει, του γνώρισα τη Μαρινέλλα, και το πρωί πήγαμε για ψάρεμα όλοι μαζί. Ο Στέλιος αγαπούσε υπερβολικά το ψάρεμα, η Μαρινέλλα ήταν κόρη ψαρά… Και έτσι, μέσα σε δέκα μέρες, την πήρε και την έφερε στην Αθήνα…».


Stelios Zafeiriou with Stelios Kazantzidis, Marinella and Antonis Repanis
in the Greek film "Klapse ftochi mou kardia (Weep, my poor heart)".
| Photo credit: Stavros Vedouras © 1962

«Το χειμώνα του '60, ήρθε η Μαρινέλλα, μόνη της, και δουλέψαμε στ' “Αστέρια”, κοντά στο Καυτανζόγλειο. Αυτό κράτησε μέχρι την άνοιξη του '61. Τότε εκείνη μου είπε ότι με θέλει ο Καζαντζίδης, και έτσι βρέθηκα μαζί τους στου “Κουλουριώτη”, σ' ένα σχήμα μοναδικό: Καζαντζίδης, Μαρινέλλα, Καίτη Γκρέυ! Στη συνέχεια, πάντα με τους Καζαντζίδη - Μαρινέλλα, πήγαμε στην “Τριάνα του Χειλά” στη Συγγρού, με τον Ρεπάνη. Το καλοκαίρι πάλι μαζί τους, στου “Κουλουριώτη”, όπου γνώρισα και τον Ζαμπέτα που έπαιζε στο συγκρότημα, και ξανά στην “Τριάνα του Χειλά” όπου την άνοιξη του '64 σταμάτησε η συνεργασία μου με τον Στέλιο…».

«Συνέχισα το 1967 στη “Νεράιδα” με Κατσαρό, Μαρινέλλα, Πουλόπουλο, Χρηστάκη. Ήταν η πρώτη χρονιά που στο “κοσμικό” αυτό πρόγραμμα έμπαιναν μπουζούκια και λαϊκά τραγούδια. Στην αρχή τα πράγματα ήταν λίγο μαγκωμένα αλλά μετά άρχισαν τα σπασίματα και γινόταν πανδαιμόνιο. Έμεινα δυο - τρεις σεζόν και εξακολούθησα να δουλεύω με τη Μαρινέλλα στους δίσκους και στα μαγαζιά…».

Greek bouzouki virtuoso Stelios Zafeiriou,
died at the age of 78, on February 19, 2015.
He was one her closest associates
since 1957 and for more than 30 years!
Ο Στέλιος Ζαφειρίου συνδέθηκε με τη Μαρινέλλα όσο κανείς άλλος, για περισσότερα από τριάντα χρόνια! Από τις αρχές της δεκαετίας του '70 έγινε ο αποκλειστικός σολίστας της τραγουδίστριας. Μια παρουσία σεμνή και υποδειγματική, που συνόδευε τη Μαρινέλλα σε κάθε ζωντανή εμφάνιση αλλά και σε κάθε ηχογράφηση της για τη δισκογραφία. Από τα ιστορικά λαϊκά κέντρα στο «Stork» και στην «Αθηναία», στα κοσμικά μαγαζιά, σε διεθνή φεστιβάλ, και από 'κει στις μπουάτ, στο «Zoom». Και μετά πάλι στα μεγάλα μαγαζιά, στο «Rex», στη «Νεράιδα». Σε μεγάλες περιοδείες ανά την Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό

«Μαζί μείναμε μέχρι και το 1992. Και το 1996 στο “Ρεξ” δούλεψα μαζί της. Η Μαρινέλλα έκανε εκπληκτικές δουλειές και γνώριζε τεράστια επιτυχία. Πήγαμε και στην Αμερική μαζί. Είναι σπουδαία καλλιτέχνης και υπέροχος άνθρωπος. Η Μαρινέλλα ερμήνευσε και δικά μου τραγούδια…».

«Ασημοφέγγαρο σβησμένο» και «Μαυροντυμένος είν' απόψε ο ουρανός» ήταν τα δυο πρώτα τραγούδια που της χάρισε, το 1970, ενώ ακολούθησαν τα τραγούδια «Είναι αργά για κλάματα», «Δώσε μου, Θεέ μου», «Άιντε 'μπρος», «Κι' απόψε τίποτα», «Άφησε με να σ' αγαπώ», «Σε γυρεύω» και «Τώρα που σε χάνω σ' αγαπάω». Η τελευταία τους μουσική συνάντηση έγινε τον Μάιο του 2002, σε επετειακή συναυλία του Μίμη Πλέσσα στο Ωδείον Ηρώδου του Αττικού.

Καλό του ταξίδι…


Marinella presents the great bouzouki virtuoso Stelios Zafeiriou
in the crowded Hordern Pavilion, Sydney, in June, 1981

R.I.P. Stelios Zafeiriou (1937 - 2015)

| Greek soloist bouzouki player Stelios Zafeiriou, died at the age of 78, on February 19, 2015. He was one the closest associates of Marinella, for more than 30 years! They first met in 1957 and their close cooperation was developed from the late 1960's until the late 1990's.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου