4 Απριλίου 2014

Η Μαρινέλλα στο Μέγαρο: Ό,τι ανέδειξε ο χρόνος

ΒΡΑΔΙΕΣ ΑΠΟ ΦΩΣ

Η Μαρινέλλα ερμηνεύει το «Καμιά φορά» στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στη μουσική παράσταση «Φωνή από φως», το 2004.
"«ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ». Η Μαρινέλλα σε encore ασπρόμαυρων αποχρώσεων
λούζεται το φως του φινάλε και του χειροκροτήματος του κοινού."

Άρθρο από το ένθετο περιοδικό «Celebrities»
της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής»
 
Κυκλοφορία: Κυριακή 4 Απριλίου 2004, Ελλάδα

Φωτογραφίες: Χάρης Ακριβιάδης ©


Photo credit: Charis Akriviadis © 2004
Τα φώτα της Αίθουσας Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου σβήνουν. Η βαριά, βελούδινη κουρτίνα μαζεύεται αργά - αργά. Και ένα μικρό κορίτσι με εμπριμέ φόρεμα και ένα μεγάλο κόκκινο φιόγκο στα μαλλιά διασχίζει τη σκηνή περπατώντας και τραγουδώντας: «Στο δάσος, στο ποτάμι, είναι μια φλαμουριά / Στον ίσκιο της καθόμουν να ονειρευτώ συχνά…».

Τα πρώτα λεπτά της πρεμιέρας της παράστασης «Φωνή από φως» χαιρετίζονται με ένα ρυθμικό χειροκροτήματα. Και ο συμβολισμός ολοφάνερος: η Μαρινέλλα σε παιδική ηλικία ανοίγει την αυλαία αυτής της παράστασης. Μιας παράστασης που διατρέχοντας τη ζωή της μεγάλης πρωταγωνίστριας της μουσικής μας σκηνής διέτρεξε παράλληλα και την πορεία του ελληνικού τραγουδιού -και σε επέκταση την ελληνική ιστορία.


Photos credit: Charis Akriviadis © March 29, 2004

"ΧΕΙΡΟΦΙΛΗΜΑ, η πράξη αβροέπειας
του Σταμάτη Φασουλή στην καλλιτέχνιδα
από τα παρασκήνια στη σκηνή."
Εικόνες της μεταπολεμικής Αθήνας, τα λαμπερά sixties, τα παιδιά των λουλουδιών, η «Νεράιδα», το «Στορκ», το «Ζουμ». Ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μανώλης Χιώτης, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Γιώργος Κατσαρός, ο Άκης Πάνου, ο Κώστας Χατζής, ο Γιώργος Χατζηνάσιος. Τα «Μαντουβάλα», «Η πρώτη αγάπη σου είμαι εγώ», «Δυο πόρτες έχει η ζωή», «Τι να φταίει», «Άνοιξε πέτρα», «Σταλιά - σταλιά», «Απ' το αεροπλάνο», «Σύνορα η αγάπη δεν γνωρίζει», «Σήμερα», «Κοίτα με στα μάτια». Και κεντρικός παρανομαστής όλων η φωνή, η παρουσία, η ενέργεια και η ψυχή της ερμηνεύτριας, τα οποία, όπως αποδείχθηκε, διατηρούνται αλώβητα στον χρόνο.

Η Μαρινέλλα δεν άργησε να συνεπάρει το κοινό. Πλαισιωμένη από μια καλοδουλεμένη ομάδα χορευτών και τραγουδιστών σε μια άρτια σκηνοθετημένη παράσταση (από τον Σταμάτη Φασουλή), απήλαυσε χειροκρότημα από όρθιους ακροατές για δύο encore και έκλεισε με το τελευταίο της τραγούδι, «Άμμος ήτανε…».

Η Μαρινέλλα στην αγκαλιά της κόρης της, Τζωρτίνας Σερπιέρη, και του γαμπρού της, Τίμου Δασκαλόπουλου, στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στο 2004.
"Η ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ χαρίζει τα φιλιά της
στον γαμπρό της, Τίμο, άντρα της κόρης της,
Τζωρτίνα -επίσης παρούσα στη φωτογραφία."
Η τελευταία πράξη μιας βραδιάς επίσημης και διαποτισμένης από την αύρα μιας γεννημένης σταρ δεν μπορούσε να μη δοθεί με πινελιές λάμψεις. Στους γνώριμους χώρους των φουαγιέ του δεύτερου ορόφου, ένα κοινό κοινωνικών και μουσικών ανησυχιών περίμενε υπομονετικά την καλλιτέχνιδα για να εμφανιστεί με ένα λευκό ταγέρ -σημειωτέον, έξι τουαλέτες ανέδειξαν τις προτιμήσεις της σε κόκκινο, μαύρο και άσπρο επί σκηνής- και, αφού ανταλλάξει ασπασμούς με την κυρία Ελένη Κόκκαλη (ως γνωστόν, η «Intracom» ήταν χορηγός και των πέντε εμφανίσεων της Μαρινέλλας στο Μέγαρο), να χαλαρώσει από την ένταση της βραδιάς με τη συντροφιά καλών φίλων και συνεργατών, όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Δήμητρα Γαλάνη, η Λίνα Νικολακοπούλου, ο Νίκος Αντύπας ή ο Αντώνης Ρέμος, με σχόλια πιστών θαυμαστών, όπως η Αγάπη Βαρδινογιάννη και η Μίκυ Μπρούνη, και στην αγκαλιά των δικών της ανθρώπων, όπως η κόρη της, Τζωρτίνα, και ο γαμπρός της.

Photo credit: Dinos Diamantopoulos © 2004
Η μουσική παράσταση «Φωνή από φως» πραγματοποιήθηκε στο Μ.Μ.Α. (στις 29, 31 Μαρτίου και 2, 3, 5 Απριλίου 2004) σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή, χορογραφίες του Δημήτρη Παπάζογλου, σκηνικά του Γιώργου Γαβαλά, κοστούμια της Κατερίνας Παπανικολάου, κείμενα του Θοδωρή Πετρόπουλου, ηχοληψία του Γιάννη Σμυρναίου, φωτισμούς του Φίλιππου Κουτσάφτη και βιντεοσκόπηση του Νίκου Σούλη.

Συμμετείχαν οι ηθοποιοί Λίνα Εξάρχου, Λαέρτης Μαλκότσης, Θοδωρής Πανάς, Σταυριάννα Πανδή, Παναγιώτης Πετράκης, οι χορευτές Νινέσα Γκιούντερ, Κρίστης Κουπάτος, Μαρία Λυραράκη, Ανδρόνικος Πολυδώρου και οι τραγουδιστές Φλώρα Θεοδώρου, Γιώργος Φανάρας, Άγγελος Χρονάς.

Χορηγός: «Intracom». Ενορχήστρωση - Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Νιάρχος.

Έπαιξαν οι μουσικοί: Γιώργος Καραντίνης (μπουζούκι), Γιώργος Κοντογιάννης (μπουζούκι), Φίλιππος Τσεμπερούλης (πνευστά), Γιώργος Μαρινάκης (βιολί), Νίκος Ζέρβας (πλήκτρα), Δημήτρης Κωστόπουλος (πλήκτρα), Λευτέρης Γρίβας (ακορντεόν), Χρήστος Ζέρβας (κιθάρα), Χριστόφορος Κροκίδης (κιθάρα), Δημήτρης Μπουρμάς (μπάσο), Δημήτρης Μαρινάκης (κρουστά), Σπύρος Δόριζας (ντραμς), Αουρέλια Ροτάρου - Δεσποτίδη (βιολί), Μαρία Ρεμπούτσικα (βιολί), Αλίκη Στεφανοπούλου (βιόλα), Πλούταρχος Ρεμπούτσικας (τσέλο).


«Tα έζησε, τα χάρηκε, τα γιόρτασε»
Διαβάστε την κριτική του Παύλου Ηλ. Αγιαννίδη
για την πρεμιέρα της παράστασης, πατώντας ΕΔΩ.
 
Ακολουθήστε μας: 
· YOUTUBE 
 
| An article in the insert magazine Celebrities of the Greek newspaper To Vima tis Kyriakis (The tribune of Sunday) about the Grande Dame of the Greek Song Marinella and her premiere at the Athens Concert Hall with the musical performance “Foni apo fos (Voice full of light)”, directed by Stamatis Fasoulis, choreographed by Dimitris Papazoglou and filmed by Nikos Soulis, on March 29, 31 and April 2, 3, 5, 2004. | Photos by Charis Akriviadis © | Published: Sunday, April 4, 2004 | Source: TO VIMA Newspaper

1 σχόλιο:

  1. Βασικά της προτερήματα η υπέροχη φωνή, η μοναδική σκηνική παρουσία, ο τρόπος ερμηνείας, η σεμνότητα που την διέπει .........
    Τι άλλο θα μπορούσε να πει κανείς για το φαινόμενο ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ !!!!!
    Ας είναι γερή να μας χαρίζει πάντα όμορφες στγμές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή