6 Οκτωβρίου 2024

Έφυγε από τη ζωή ο Μίμης Πλέσσας

«Η ανηφορική διαδρομή της Μαρινέλλας βρήκε στα τραγούδια μου πολλά ξέφωτα μα και αξεπέραστες κορυφές. Την ευχαριστώ για τις ανεπανάληπτες ερμηνείες της»
 
Photo credit: Giannis Kanellopoulos © May 30, 2002

         Το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024, έφυγε από τη ζωή ο κορυφαίος και σημαντικότατος μουσικοσυνθέτης και πιανίστας Μίμης Πλέσσας (γεν. 12 Οκτωβρίου 1924), μία εβδομάδα πριν τα 100α γενέθλιά του. Θεωρείται από τους θεμελιωτές της έντεχνης νεοελληνικής λαϊκής μουσικής.
 
         Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αργότερα συνέχισε για σπουδές μουσικής σε πανεπιστήμιο της Μινεσότα των Η.Π.Α όπου τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως σολίστας στην Ελληνική Ραδιοφωνία το 1937 (σε ηλικία μόλις 13 ετών), ενώ από το 1946 διακρίθηκε ως διευθυντής συγκροτημάτων και ορχηστρών. Το 1948 δημιούργησε την πρώτη δική του ορχήστρα.
 
 
«Έκλαψα χτες σαν μέτρησα
τις πίκρες της ψυχής μου
κι εσύ δεν ήσουν πλάι μου,
αστέρι της ζωής μου
Έκλαψα χτες σαν μέτρησα
τις νύχτες που είμαι μόνη, 
τις νύχτες που σ αναζητώ
και ο πόνος με καρφώνει»
 

 
 
         Από το 1953 και μετά σταδιοδρόμησε ως μαέστρος (έχει διευθύνει πολλές από τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου) και συνθέτης, γράφοντας μουσική για το θέατρο (συνεργάστηκε με τους θιάσους Καρόλου Κουν, Δημήτρη Χορν, με το Εθνικό θέατρο κ.α.), τον κινηματογράφο («Οι θαλασσιές οι χάντρες», «Κάτι να καίει», «Μερικοί το προτιμούν κρύο», «Γοργόνες και μάγκες», «Μια κυρία στα μπουζούκια», «Η Παριζιάνα», «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», «Ορατότης μηδέν», «Μαριχουάνα, stop!» κ.α.), το ραδιόφωνο, και την τηλεόραση -έχοντας στο ενεργητικό του 104 ταινίες και 70 παραστάσεις.
         Το 1969 τιμήθηκε με χρυσό δίσκο (πρώτος στη χώρα μας) για το άλμπουμ «Ο δρόμος» σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, το οποίο θεωρείται ο πιο εμπορικός δίσκος βινυλίου στην Ελλάδα, με πάνω 1.000.000 πωλήσεις.
         Επίσης, έχει κερδίσει πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: Φεστιβάλ του Τόκιο (1985), Βραβείο του Υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας (1990), Χρυσό Μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών (2000), Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικα (2001), Ανώτερος ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής (2024) κ.α.
 
 
Marinella with Mimis Plessas and Loukila Carrer in 1993-94
 
         Στην πολυετή καριέρα του, είχε συνεργαστεί με ορισμένους από τους πιο σημαντικούς Έλληνες ερμηνευτές και ερμηνεύτριες (Νάνα Μούσχουρη, Ζωή Κουρούκλη, Τζένη Βάνου, Γιάννη Πουλόπουλο, Μαρινέλλα, Στράτο Διονυσίου, Ρένα Κουμιώτη κ.α.), πολλούς από τους οποίους καθιέρωσε ο ίδιος, χαρίζοντας τεράστιες και αλησμόνητες επιτυχίες, όπως τα τραγούδια: «Θα πιω απόψε το φεγγάρι», «Το άγαλμα», «Έκλαψα χτες», «Μην του μιλάτε του παιδιού», «Το φεγγάρι πάνωθέ μου», «Αν σ’ αρνηθώ αγάπη μου», «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου», «Αν είναι η αγάπη αμαρτία», «Ποιος το ξέρει», «Ποια νύχτα σ’ έκλεψε», «Άνοιξε πέτρα», «Άμα δείτε το φεγγάρι», «Απόψε σε θέλω», «Δώσ’ μου τ’ αθάνατο νερό», «Η πρώτη μας νύχτα», «Πρώτη φορά», «Ένας ουρανός μ’ αστέρια», «Εδώ τελειώνει ο ουρανός», «Τόσα καλοκαίρια», «Καμαρούλα», «Έχω στενάχωρη καρδιά», «Τι σου ‘κανα και πίνεις», «Του αγοριού απέναντι», «Σε βλέπω στο ποτήρι μου», «Χίλιες βραδιές», «Βρέχει πάλι απόψε», «Έπεφτε βαθιά σιωπή», «Μοιρολόι (Ήλιε φονιά)», «Τι κρίμα» κ.α.
 
         Ενδεικτική δισκογραφία του: «Ο Μίμης Πλέσσας παίζει Philicorda» (1967), «Μέρες του καλοκαιριού» (1970), «Το πανόραμα» (1971), «Σταθμός μηδέν» (1974), «Τα χαμένα χρόνια» (1977), «Λουκιανού διάλογοι» (1979), «Τραγούδια της γειτονιάς» (1980), «40 χρόνια τζαζ» (1981), «Στα μεγάλα ταξίδια» (1986), «Διάφανος σταυρός» (2016) κ.α.
 
 
«Ξέχασε απόψε ο Θεός
να ανάψει το φεγγάρι
κι εγώ φιλώ τα μάτια σου,
γλυκό μου παλικάρι
Δώσ μου τ αθάνατο νερό,
δροσιά απτην καρδιά σου,
 χίλιες φορές να αναστηθώ,
χίλιες να μαι δικιά σου
Θάλασσα είναι η κάμαρα,
καράβι είναι η νύχτα,
κάν τα φιλιά σου γιασεμιά
και στο κορμί μου ρίχ τα»
  


 
         Με τη Μαρινέλλα συναντήθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του '60, γύρω στο 1966, όταν η ερμηνεύτρια χώρισε από τον Στέλιο Καζαντζίδη και προσπάθησε να σταθεί μόνη της στο καλλιτεχνικό στερέωμα.
         Οι πρώτοι που τη βοήθησαν ήταν ο Γιώργος Κατσαρός και ο στιχουργός Πυθαγόρας, που ήδη από το 1965 τις έδωσαν κάποια σόλο τραγούδια, ενώ ακολούθησαν και άλλοι μουσικοσυνθέτες, όπως ο Μπάμπης Μπακάλης, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Χρήστος Λεοντής, ο Άγγελος Σέμπος.
         Ανάμεσα τους και ο Μίμης Πλέσσας, που της έδωσε τα τραγούδια «Έκλαψα χτες» και «Θάλασσα μου» σε στίχους του Άκου Δασκαλόπουλου για τη δισκογραφία, ενώ για μια τριετία (1966-68) συνεργάστηκαν μαζί στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (Ε.Ι.Ρ). Εκεί, η Μαρινέλλα πραγματοποίησε μια μεγάλη σειρών ηχογραφήσεων πάνω σε επανεκτελέσεις τραγουδιών, όπως τα «Αγάπη που 'γινες δίκοπο μαχαίρι», «Το μινόρε της αυγής», «Κάθε λιμάνι και καημός», «Πέρασε ήλιε», «Σήκω χόρεψε συρτάκι», «Έκλαψα χτες» (με τρίτη ανέκδοτη στροφή), «Τα τρένα που φύγαν», «Μάτια βουρκωμένα», «Βρέχει πάλι απόψε», «Έμεινα μόνη» κ.α.
 
 
Photo credit: Kostas Sakadakis © 1968

Photo credit: Kostas Sakadakis © 1968
 
         Η πρώτη μεγάλη επιτυχία της Μαρινέλλας ήρθε την άνοιξη του 1968, με το τραγούδι «Σταλιά - σταλιά» των Γιώργου Ζαμπέτα και Διονύση Τζεφρώνη (που προοριζόταν να το πει η Αλίκη Βουγιουκλάκη στην ταινία «Το κορίτσι του Λούνα Παρκ» του Κώστα Καραγιάννη αλλά το απέρριψε). Μετά από αυτή την επιτυχία, η Μαρινέλλα άρχισε να εδραιώνεται ως σημαντική σόλο φωνή.        
         Η «απογείωση» ωστόσο, ήρθε τον χειμώνα του ίδιου χρόνου με το τραγούδι «Άνοιξε πέτρα» των Μίμη Πλέσσα και Λευτέρη Παπαδόπουλου, που ερμήνευσε συγκλονιστικά στο κινηματογραφικό μιούζικαλ «Γοργόνες και μάγκες» του Γιάννη Δαλιανίδη.
 
 
«Άνοιξε πέτρα να κλειστώ,
ήλιος να μη με βλέπει,
αντί για νύφη πρέπει, ω, ω,
πρέπει στα μαύρα να ντυθώ
Άνοιξε πέτρα για να μπω,
χάνω τον άντρα π αγαπώ! 
Νύχτα κατέβα απ τα βουνά,
νύχτα μαυροφορούσα,
ο άντρας που αγαπούσα, ω, ω,
τώρα για άλληνε πονά
Νύχτα κατέβα απ τα βουνά, 
μέρα να μη με δει ξανά!»
 
 
 
         Το τραγούδι αυτό, γράφτηκε αποκλειστικά για τη φωνή της Μαρινέλλας, και όχι μόνο ανέδειξε τα τεράστια ερμηνευτικά της προσόντα (την έκτασή της, τη δύναμη της φωνής της, τις τεράστιες αναπνοές της και την τεχνική της) αλλά και εκτόξευσε στα ύψη την καριέρα της. Μέχρι και σήμερα, 56 χρόνια μετά, η Μαρινέλλα ερμηνεύει την «Πέτρα» σε όλες τις μουσικές της εμφανίσεις και αποθεώνεται από το κοινό.
 
         Αρχικά είχα γράψει το τραγούδι «Πες μου πού πας» για να το τραγουδήσει η Μαρινέλλα στην ταινία «Γοργόνες και μάγκες». Ευτυχώς δεν πήγε χαμένο, γιατί το είπε η Βίκυ Λέανδρος και έγινε διεθνής επιτυχία. Τέλος πάντων. Έρχεται, λοιπόν, η Μαρινέλλα να τραγουδήσει το «Άνοιξε πέτρα» και επειδή είχε ακούσει για μιούζικαλ και Δαλιανίδη, πίστευε ότι θα έβαζε τουαλέτες και στολίδια, και εκείνος τελικά της φόρεσε τσεμπέρι. Και, ξέρετε, έδωσε αυτή τη συγκλονιστική ερμηνεία τραγουδώντας το κομμάτι μόνο μία φορά…”
Συνέντευξη του Μίμη Πλέσσα στην Έρη Βαρδάκη
για την εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» (2016)
 
 
«Μπάτε κορίτσια στο χορό
και αφήστε με μονάχη,
κόπηκα σαν το στάχυ
και τώρα τρέμω σαν φτερό
Μπάτε κορίτσια στο χορό,
έχασα αυτόν που καρτερώ!»
 
Photo credit: Kostas Sakadakis © 1968
 
         “…Όταν άκουσαν το τραγούδι στην ταινία, όλοι έτρεξαν στα δισκοπωλεία να το αγοράσουν σε δίσκο. Δεν ήξεραν τον ακριβή τίτλο του και το ζητούσαν «Η πέτρα». Όμως εμείς, δεν είχαμε προλάβει ακόμη να το τυπώσουμε σε δίσκο και να το κυκλοφορήσουμε. Εκείνη την εποχή, υπήρχε ήδη ένα τραγούδι του Σταύρου Ξαρχάκου που το είχε τραγουδήσει η Βίκυ Μοσχολιού, και έλεγε «Πέτρα, την πέτρα περπατώ…». Τα δισκοπωλεία, λοιπόν, έδιναν αυτό το δισκάκι αντί του δίσκου μας. Η «Columbia», δεν προλάβαινε να τυπώνει το 45άρι της Μοσχολιού. Βέβαια, όταν σε λίγο έδωσα της Μαρινέλλας την ηχογράφηση και βγήκε στην αγορά ο δίσκος, έγινε πάταγος! Εγώ, βέβαια, τότε δεν πήρα ποσοστά από αυτό το τραγούδι, γιατί το έδωσα για να βοηθήσω τη Μαρινέλλα ή τον οποιονδήποτε τραγουδιστή που ερχότανε να τραγουδήσει σε μια ταινία. Η τεράστια επιτυχία αυτή, μού άνοιξε το δρόμο για μια σειρά από συνεργασίες με τη σπουδαία Μαρινέλλα. Θυμάμαι, την επόμενη χρονιά, μου ζήτησαν από την εταιρεία της να ξαναγράψω ένα τραγούδι για εκείνη. Της έγραψα το «Απόψε σε θέλω», ένα μοντέρνο τραγούδι. Η Μαρινέλλα, όταν το άκουσε την πρώτη φορά, μαράθηκε. Εγώ την κατάλαβα και την ρώτησα: «Δεν σου άρεσε το τραγούδι;». «Μίμη μου, μου αρέσει, αλλά νομίζω πως ταιριάζει περισσότερο στην Τζένη Βάνου» απάντησε. Τότε, ένας κοινός φίλος που έτυχε να βρίσκεται στην πρόβα, της είπε: «Μαρινέλλα, δεν έχεις δίκιο. Το τραγούδι σού πάει πολύ. Εσύ πρέπει να το πεις!». Αυτό ήταν! Το τραγούδι το τραγούδησε εκείνη, και έκανε διπλάσιες πωλήσεις από την «Πέτρα». Με τη Μαρινέλλα, που είναι τόσο μεγάλη τραγουδίστρια, όσο και σπουδαίος άνθρωπος, συνεργάστηκα πολλές φορές, και πάντα τα τραγούδια μου απέκτησαν μια μοναδική οντότητα από την ανεπανάληπτη φωνή της…”
Απόσπασμα από το λεύκωμα
«Μίμης Πλέσσας: Ένας δρόμος, χίλιες νότες»
του Μάκη Δελαπόρτα (2002)
 
 
«Απόψε σε θέλω, σε θέλω ξανά, 
μα εσύ πουθενά εδώ γύρω
Απόψε σε θέλω, σε θέλω πολύ,
 να γίνεις χαλί και να γείρω
Πικρό είναι το στόμα, τσιγάρα σωρό,
και δεν το μπορώ να ησυχάσω
Νεκρό είναι το σώμα και εσύ πουθενά,
να κάνω έτσι, να σε πιάσω
Σε πρόσμενα πάλι μα τί ωφελεί,
πετάς σαν πουλί μακριά μου
Σε ήθελα πάλι μα αντί για φιλί,
κομμένο γυαλί στην καρδιά μου»

 
 
         Μετά από την επιτυχία της «Πέτρας», ακολούθησαν τα πολύ αγαπημένα τραγούδια «Άμα δείτε το φεγγάρι» (1968) και «Απόψε σε θέλω» (1969) σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Το καλοκαίρι του 1969, ο Πλέσσας επιμελήθηκε το πρόγραμμα της Μαρινέλλας στο «Στορκ» με τον Γιάννη Πουλόπουλο, ενώ παράλληλα της έδωσε τα υπέροχα τραγούδια «Δώσμου ταθάνατο νερό» και «Ζωγραφισμένα στο χαρτί» σε στίχους του Άκου Δασκαλόπουλου, για το κινηματογραφικό μιούζικαλ «Η Παριζιάνα» του Γιάννη Δαλιανίδη.
 
 
Photo credit: Giorgos Agriostathis © 1969
 
 
Photo credit: Giorgos Agriostathis © 1969
 
         Η συνεργασία τους συνεχίστηκε με τα τραγούδια «Το βελουδένιο σου το γελεκάκι» (1969) σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, «Την ώρα που σταμάτησε η βροχή» (1972), «Το μάνταλο» (1972), «Και τώρα» (1973), «Δεν πειράζει, δεν βαριέσαι» (1973) σε στίχους του Ηλία Λυμπερόπουλου.
         Μάλιστα, τον χειμώνα του 1972, ο Πλέσσας ενορχήστρωσε 12 επανεκτελέσεις λαϊκών και ρεμπέτικων τραγουδιών (λ.χ. «Θεσσαλονίκη μου», «Βαθιά στη θάλασσα θα πέσω», «Το βουνό», «Σα μαγεμένο το μυαλό μου», «Ντερμπεντέρισσα», «Δε με στεφανώνεσαι» και «Ένα πιάτο άδειο στο τραπέζι») για τη Μαρινέλλα και το άλμπουμ της «Αθάνατα ρεμπέτικα», που είχε μεγάλη επιτυχία και απήχηση.
 
 
«Την ώρα που σταμάτησε η βροχή,
πικρό το δάκρυ κύλησε στο στόμα,
νοτισμένο χώμα έμοιαζε η ψυχή, 
την ώρα που σταμάτησε η βροχή
Και άρχισε το δάκρυ μου,
το δάκρυ μου να τρέχει,
και άρχισε να βρέχει πάλι απ την αρχή 
την ώρα που σταμάτησε η βροχή»
 
 
         “Όταν ένα τραγούδι μου με συγκινεί ύστερα από τόσα χρόνια, νιώθω την ανάγκη να μοιραστώ τη συγκίνηση μου μαζί σας. Ασύγκριτη η Μαρινέλλα σε μία μοναδική, ευαίσθητη εκτέλεση. Και όπως λέμε στη γλώσσα μας, δικό σας…” 
Ανάρτηση του τραγουδιού
«Την ώρα που σταμάτησε η βροχή»
στην επίσημη σελίδα του μουσικοσυνθέτη
στο «Facebook» (23 Οκτωβρίου 2015)
 
 
«Κι άλλη μέρα πέρασε να σε περιμένω
κι άλλο Σαββατόβραδο έφυγε χαμένο
κι ο καημός με άρπαξε πάλι απ τον ώμο,
θάμπωσαν τα μάτια μου
να κοιτώ στο δρόμο
Άμα δείτε το φεγγάρι
να του πείτε να μη βγει,
να μη δει τα δάκρυα μου
που πλημμύρισαν τη γη»
  

 
 
         Το καλοκαίρι του 1981, η Μαρινέλλα συμμετείχε στην επετειακή συναυλία του συνθέτη «30 Χρόνια Μίμης Πλέσσας» στο Θέατρο Λυκαβηττού, ερμηνεύοντας τις μεγάλες επιτυχίες του μαζί με τους Γιάννη Πουλόπουλο, Στράτο Διονυσίου, Γιοβάννα, Πένυ Ξενάκη κ.α.
         Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά, την άνοιξη του 2002, συμμετείχε και στην παρόμοια επετειακή συναυλία για τα 50 μουσικά χρόνια του Πλέσσα, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού με τίτλο «Ιωβηλαίον», μαζί με τους Δημήτρη Μητροπάνου, Κώστα Χατζή, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Στέφανο Κορκολή, Πένυ Ξενάκη, Σπύρο Κλείσσα κ.α. Αυτή ήταν η τελευταία τους μουσική συνάντηση επί σκηνής.
 
Καλό του ταξίδι…
 
Η Μαρινέλλα μαζί με τον μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα στην επίσημη πρεμιέρα του «ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ • Το Μιούζικαλ» στο Θέατρο Παλλάς της Αθήνας, στις 16 Απριλίου 2010.
NDP Photo Agency © April 16, 2010
 
Ακολουθεί κατάλογος με όλα τα τραγούδια
που ηχογράφησε η Μαρινέλλα σε μουσική του Μίμη Πλέσσα:

«Έκλαψα χτες»
Μουσική: Μίμης Πλέσσας | Στίχοι: Άκος Δασκαλόπουλος | Ερμηνεία: Μαρινέλλα
 | Κυκλοφορία: Δίσκος 45' στροφών (Parlophone: GDSP 3194), 1967
| LP «Μαρινέλλα» (Minos: MSM 105 / Margophone: 8014) 1969

«Θάλασσα μου»
Μουσική: Μίμης Πλέσσας | Στίχοι: Άκος Δασκαλόπουλος | Ερμηνεία: Μαρινέλλα
 | Κυκλοφορία: Δίσκος 45' στροφών (Parlophone: GDSP 3194), 1967
| LP «Μαρινέλλα» (Minos: MSM 105 / Margophone: 8014) 1969

«Άνοιξε πέτρα (να κλειστώ)»
Μουσική: Μίμης Πλέσσας | Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος | Ερμηνεία: Μαρινέλλα
| Κυκλοφορία: Δίσκος 45' στροφών (Helladisc / Philips: 6286), 28/11/1968
| Τουρκική έκδοση σε δίσκο 45' στροφών (Philips: PF 334486) 1968
| LP «Σταλιά - σταλιά» (Helladisc / Philips: 843 612 PY) 1969

«Άμα δείτε το φεγγάρι»
Μουσική: Μίμης Πλέσσας | Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος | Ερμηνεία: Μαρινέλλα
| Κυκλοφορία: Δίσκος 45' στροφών (Helladisc / Philips: 6286), 28/11/1968
| Τουρκική έκδοση σε δίσκο 45' στροφών (Philips: PF 334486) 1968
| LP «Σταλιά - σταλιά» (Helladisc / Philips: 843 612 PY) 1969

«Απόψε σε θέλω»
Μουσική: Μίμης Πλέσσας | Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος | Ερμηνεία: Μαρινέλλα
| Κυκλοφορία: Δίσκος 45' στροφών (Helladisc / Philips: 6353), 9/7/1969
| LP «Όταν σημάνει Εσπερινός» (Helladisc / Philips: 843 620 PY) 1969
| Επανέκδοση σε δίσκο 45' στροφών (Fidelity: FIN 20) 1969

«Το βελουδένιο σου το γελεκάκι»
Μουσική: Μίμης Πλέσσας | Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος | Ερμηνεία: Μαρινέλλα
| Κυκλοφορία: Δίσκος 45' στροφών (Helladisc / Philips: 6353), 9/7/1969
| LP «Όταν σημάνει Εσπερινός» (Helladisc / Philips: 843 620 PY) 1969

«Τ' αθάνατο νερό»
Μουσική: Μίμης Πλέσσας | Στίχοι: Άκος Δασκαλόπουλος | Ερμηνεία: Μαρινέλλα
 | Κυκλοφορία: LP «Ένα τραγούδι είν' η ζωή μου» (Helladisc / Philips: STEREO 6331 004), 27/03/1970
 | Έκδοση σε δίσκο 45' στροφών (Helladisc / Philips: 6060 058), 1970

«Ζωγραφισμένα στο χαρτί»
Μουσική: Μίμης Πλέσσας | Στίχοι: Άκος Δασκαλόπουλος | Ερμηνεία: Μαρινέλλα
 | Κυκλοφορία: LP «Ένα τραγούδι είν' η ζωή μου» (Helladisc / Philips: STEREO 6331 004), 27/03/1970
 | Έκδοση σε δίσκο 45' στροφών (Helladisc / Philips: 6060 058), 1970

«Την ώρα που σταμάτησε η βροχή»
Μουσική: Μίμης Πλέσσας | Στίχοι: Ηλίας Λυμπερόπουλος | Ερμηνεία: Μαρινέλλα
| Κυκλοφορία: Δίσκος 45' στροφών (Helladisc / Philips: 6060 141), 7/7/1972
| LP «Μαρινέλλα για πάντα» (Phonogram / Philips: 6331 055), Κύπρος 1974
| LP «Η Μαρινέλλα τραγουδά Μίμη Πλέσσα» (PolyGram / Philips: 512 465), 1992

«Το μάνταλο»
Μουσική: Μίμης Πλέσσας | Στίχοι: Ηλίας Λυμπερόπουλος
| Ερμηνεία: Μαρινέλλα, Μάριος Κώστογλου
| Κυκλοφορία: Δίσκος 45' στροφών (Helladisc / Philips: 6060 141), 7/7/1972
| LP «Επιτυχίες με τους… / Njihovi uspesi…» (Philips - PGP / RTB: LPV 5790), Γιουγκοσλαβία 1973
| LP «Η Μαρινέλλα τραγουδά Μίμη Πλέσσα» (PolyGram / Philips: 512 465), 1992 

«Άμα δείτε το φεγγάρι» (Live, 1971)
(Ζωντανή ηχογράφηση στο «Stork» της Αθήνας)
Μουσική: Μίμης Πλέσσας | Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος | Ερμηνεία: Μαρινέλλα
| Κυκλοφορία: LP «Μια βραδιά με την Μαρινέλλα» (Phonogram / Philips: 6331 033), 16/03/1972
| Επανέκδοση LP «Μια βραδιά με την Μαρινέλλα» (Phonogram / Philips: 6331 033) 1975

«Απόψε σε θέλω» (Live, 1971)
(Ζωντανή ηχογράφηση στο «Stork» της Αθήνας)
Μουσική: Μίμης Πλέσσας | Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος | Ερμηνεία: Μαρινέλλα
| Κυκλοφορία: LP «Μια βραδιά με την Μαρινέλλα» (Phonogram / Philips: 6331 033), 16/03/1972
| Επανέκδοση LP «Μια βραδιά με την Μαρινέλλα» (Phonogram / Philips: 6331 033) 1975

«Άνοιξε πέτρα» (Live, 1971)
(Ζωντανή ηχογράφηση στο «Stork» της Αθήνας)
Μουσική: Μίμης Πλέσσας | Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος | Ερμηνεία: Μαρινέλλα
| Κυκλοφορία: LP «Μια βραδιά με την Μαρινέλλα» (Phonogram / Philips: 6331 033), 16/03/1972
| Επανέκδοση LP «Μια βραδιά με την Μαρινέλλα» (Phonogram / Philips: 6331 033) 1975

«Και τώρα»
Μουσική: Μίμης Πλέσσας - Στίχοι: Ηλίας Λυμπερόπουλος | Ερμηνεία: Μαρινέλλα
| Κυκλοφορία: Δίσκος 45' στροφών (Phonogram / Philips: 6060 158), 19/1/1973
| LP «Μαρινέλλα για πάντα» (Phonogram / Philips: 6331 055), Κύπρος 1974
| LP «Η Μαρινέλλα τραγουδά Μίμη Πλέσσα» (PolyGram / Philips: 512 465), 1992

«Δεν πειράζει, δεν βαριέσαι»
Μουσική: Μίμης Πλέσσας - Στίχοι: Ηλίας Λυμπερόπουλος | Ερμηνεία: Μαρινέλλα
| Κυκλοφορία: Δίσκος 45' στροφών (Phonogram / Philips: 6060 158), 19/1/1973
| LP «Μαρινέλλα για πάντα» (Phonogram / Philips: 6331 055), Κύπρος 1974
| LP «Η Μαρινέλλα τραγουδά Μίμη Πλέσσα» (PolyGram / Philips: 512 465), 1992

«Το μάνταλο» (Live, 1972)
(Ζωντανή ηχογράφηση στο «Marinella's» της Αθήνας)
 Μουσική: Μίμης Πλέσσας | Στίχοι: Ηλίας Λυμπερόπουλος
| Ερμηνεία: Μαρινέλλα, Μάριος Κώστογλου
| Κυκλοφορία: LP «Μια βραδιά με την Μαρινέλλα no. 2» (Phonogram / Philips: 6331 049), 06/04/1973
| Επανέκδοση LP «Μια βραδιά με την Μαρινέλλα no. 2» (Phonogram / Philips: 6331 049) 1973

«Δώσ' μου τ' αθάνατο νερό»
(Κινηματογραφική εκτέλεση, ηχογρ. 1969)
(Από την ταινία «Η Παριζιάνα» του Γιάννη Δαλιανίδη)
 Μουσική: Μίμης Πλέσσας | Στίχοι: Άκος Δασκαλόπουλος | Ερμηνεία: Μαρινέλλα
 | Κυκλοφορία: LP «Μίμης Πλέσσας - Η Παριζιάνα (OST)» (GPI / Lyra: 4602) 1991
| CD «Η Παριζιάνα (OST)» (Lyra: 52024 8346 0226), 1998

«Ζωγραφισμένα στο χαρτί»
(Κινηματογραφική εκτέλεση, ηχογρ. 1969)
(Από την ταινία «Η Παριζιάνα» του Γιάννη Δαλιανίδη)
 Μουσική: Μίμης Πλέσσας | Στίχοι: Άκος Δασκαλόπουλος | Ερμηνεία: Μαρινέλλα
 | Κυκλοφορία: LP «Μίμης Πλέσσας - Η Παριζιάνα (OST)» (GPI / Lyra: 4602) 1991
| CD «Η Παριζιάνα (OST)» (Lyra: 52024 8346 0226), 1998

«Το μεγάλο φινάλε της Παριζιάνας»
(Κινηματογραφική εκτέλεση, ηχογρ. 1969)
(Από την ταινία «Η Παριζιάνα» του Γιάννη Δαλιανίδη)
 Μουσική: Μίμης Πλέσσας | Στίχοι: Άκος Δασκαλόπουλος
 | Ερμηνεία: Δημήτρης Ταμπόσης, Γιάννης Πουλόπουλος, Μαρινέλλα
 | Κυκλοφορία: LP «Μίμης Πλέσσας - Η Παριζιάνα (OST)» (GPI / Lyra: 4602) 1991
| CD «Η Παριζιάνα (OST)» (Lyra: 52024 8346 0226), 1998

«Άνοιξε πέτρα»
(Κινηματογραφική εκτέλεση, ηχογρ. 1968)
(Από την ταινία «Γοργόνες και μάγκες» του Γιάννη Δαλιανίδη)
 Μουσική: Μίμης Πλέσσας | Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος  | Ερμηνεία: Μαρινέλλα
| Κυκλοφορία: 2xLP «Σαν παλιό σινεμά» (GPI / Lyra: 0106) 1993
 | CD «Μίμης Πλέσσας - Γοργόνες και μάγκες (OST)» (Lyra: 3560 / 52024 8335 6024), 1995

«Δώσ' μου τ' αθάνατο νερό»
(Β' κινηματογραφική εκτέλεση, ηχογρ. 1969)
(Από την ταινία «Η Παριζιάνα» του Γιάννη Δαλιανίδη)
 Μουσική: Μίμης Πλέσσας | Στίχοι: Άκος Δασκαλόπουλος | Ερμηνεία: Μαρινέλλα
| Κυκλοφορία: 2xLP «Σαν παλιό σινεμά» (GPI / Lyra: 0106) 1993

«Άμα δείτε το φεγγάρι» (Live, 1998)
 (Ζωντανή ηχογράφηση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών)
Μουσική: Μίμης Πλέσσας | Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος  | Ερμηνεία: Μαρινέλλα
| Κυκλοφορία: 2xCD «Η Μαρινέλλα τραγουδά και θυμάται» (BMG / RCA: 74321 590042), 1998

«Άνοιξε πέτρα» (Live, 1998)
 (Ζωντανή ηχογράφηση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών)
Μουσική: Μίμης Πλέσσας | Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος  | Ερμηνεία: Μαρινέλλα
| Κυκλοφορία: 2xCD «Η Μαρινέλλα τραγουδά και θυμάται» (BMG / RCA: 74321 590042), 1998

«Ζωγραφισμένα στο χαρτί» (Live, 1999)
 (Ζωντανή ηχογράφηση στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού)
Μουσική: Μίμης Πλέσσας | Στίχοι: Άκος Δασκαλόπουλος  | Ερμηνεία: Μαρινέλλα
| Κυκλοφορία: 2xCD «Με βάρκα το τραγούδι» (BMG / RCA: 74321 72383-2), 1999

«Άνοιξε πέτρα» (Live, 1999)
 (Ζωντανή ηχογράφηση στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού)
Μουσική: Μίμης Πλέσσας | Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος  | Ερμηνεία: Μαρινέλλα
| Κυκλοφορία: 2xCD «Με βάρκα το τραγούδι» (BMG / RCA: 74321 72383-2), 1999

«Άνοιξε πέτρα» (Live, 2002)
 (Ζωντανή ηχογράφηση στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού)
Μουσική: Μίμης Πλέσσας | Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος  | Ερμηνεία: Μαρινέλλα
| Κυκλοφορία: 2xCD «Μίμης Πλέσσας - Ιωβηλαίον» (Minos EMI: 7243 5815 6522), 2002

«Άμα δείτε το φεγγάρι» (Live, 2002)
 (Ζωντανή ηχογράφηση στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού)
Μουσική: Μίμης Πλέσσας | Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος  | Ερμηνεία: Μαρινέλλα
| Κυκλοφορία: 2xCD «Μίμης Πλέσσας - Ιωβηλαίον» (Minos EMI: 7243 5815 6522), 2002

«Απόψε σε θέλω» (Live, 2002)
 (Ζωντανή ηχογράφηση στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού)
Μουσική: Μίμης Πλέσσας | Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος  | Ερμηνεία: Μαρινέλλα
| Κυκλοφορία: 2xCD «Μίμης Πλέσσας - Ιωβηλαίον» (Minos EMI: 7243 5815 6522), 2002

«Σε βλέπω στο ποτήρι μου» (Live, 2002)
 (Ζωντανή ηχογράφηση στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού)
Μουσική: Μίμης Πλέσσας | Στίχοι: Ηλίας Λυμπερόπουλος  | Ερμηνεία: Μαρινέλλα
| Κυκλοφορία: 2xCD «Μίμης Πλέσσας - Ιωβηλαίον» (Minos EMI: 7243 5815 6522), 2002

«Θα πιω απόψε το φεγγάρι» (Live, 2002)
 (Ζωντανή ηχογράφηση στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού)
Μουσική: Μίμης Πλέσσας | Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος  | Ερμηνεία: Μαρινέλλα
| Κυκλοφορία: 2xCD «Μίμης Πλέσσας - Ιωβηλαίον» (Minos EMI: 7243 5815 6522), 2002

«Τι σου 'κανα και πίνεις» (Live, 2002)
 (Ζωντανή ηχογράφηση στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού)
Μουσική: Μίμης Πλέσσας | Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος 
| Ερμηνεία: Δημήτρης Μητροπάνος, Μαρινέλλα
| Κυκλοφορία: 2xCD «Μίμης Πλέσσας - Ιωβηλαίον» (Minos EMI: 7243 5815 6522), 2002

«Το φεγγάρι πάνωθέ μου» (Live, 2002)
 (Ζωντανή ηχογράφηση στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού)
Μουσική: Μίμης Πλέσσας | Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος 
| Ερμηνεία: Μαρινέλλα, Ελευθερία Αρβανιτάκη
| Κυκλοφορία: 2xCD «Μίμης Πλέσσας - Ιωβηλαίον» (Minos EMI: 7243 5815 6522), 2002

«Έκλαψα χθες» (Live, 2002)
 (Ζωντανή ηχογράφηση στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού)
Μουσική: Μίμης Πλέσσας | Στίχοι: Άκος Δασκαλόπουλος
| Ερμηνεία: Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μαρινέλλα
| Κυκλοφορία: 2xCD «Μίμης Πλέσσας - Ιωβηλαίον» (Minos EMI: 7243 5815 6522), 2002

«Μην του μιλάτε του παιδιού» (Live, 2002)
 (Ζωντανή ηχογράφηση στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού)
Μουσική: Μίμης Πλέσσας | Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος 
| Ερμηνεία: Μαρινέλλα, Δημήτρης Μητροπάνος, Ελευθερία Αρβανιτάκη
| Κυκλοφορία: 2xCD «Μίμης Πλέσσας - Ιωβηλαίον» (Minos EMI: 7243 5815 6522), 2002

«Απόψε σε θέλω» (Live, 2007)
 (Ζωντανή ηχογράφηση στο «Αθηνών Αρένα» της Αθήνας)
Μουσική: Μίμης Πλέσσας | Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος | Ερμηνεία: Μαρινέλλα
| Κυκλοφορία: 2xCD «Μαρινέλλα & Αντώνης Ρέμος - LIVE» (Sony / BMG - Minos EMI: 8869 7147 0727) 2007

«Δώσ' μου τ' αθάνατο νερό» (Live, 2007)
 (Ζωντανή ηχογράφηση στο «Αθηνών Αρένα» της Αθήνας)
Μουσική: Μίμης Πλέσσας | Στίχοι: Άκος Δασκαλόπουλος | Ερμηνεία: Μαρινέλλα
| Κυκλοφορία: 2xCD «Μαρινέλλα & Αντώνης Ρέμος - LIVE» (Sony / BMG - Minos EMI: 8869 7147 0727) 2007

«Ζωγραφισμένα στο χαρτί» (Live, 2007)
 (Ζωντανή ηχογράφηση στο «Αθηνών Αρένα» της Αθήνας)
Μουσική: Μίμης Πλέσσας | Στίχοι: Άκος Δασκαλόπουλος | Ερμηνεία: Μαρινέλλα
| Κυκλοφορία: 2xCD «Μαρινέλλα & Αντώνης Ρέμος - LIVE» (Sony / BMG - Minos EMI: 8869 7147 0727) 2007

«Άμα δείτε το φεγγάρι» (Live, 2007)
 (Ζωντανή ηχογράφηση στο «Αθηνών Αρένα» της Αθήνας)
Μουσική: Μίμης Πλέσσας | Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος  | Ερμηνεία: Μαρινέλλα
| Κυκλοφορία: 2xCD «Μαρινέλλα & Αντώνης Ρέμος - LIVE» (Sony / BMG - Minos EMI: 8869 7147 0727) 2007

«Άνοιξε πέτρα» (Live, 2007)
 (Ζωντανή ηχογράφηση στο «Αθηνών Αρένα» της Αθήνας)
Μουσική: Μίμης Πλέσσας | Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος  | Ερμηνεία: Μαρινέλλα
| Κυκλοφορία: 2xCD «Μαρινέλλα & Αντώνης Ρέμος - LIVE» (Sony / BMG - Minos EMI: 8869 7147 0727) 2007

«Απόψε σε θέλω» (Live, 2008)
 (Ζωντανή ηχογράφηση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών)
Μουσική: Μίμης Πλέσσας | Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος | Ερμηνεία: Μαρινέλλα
| Κυκλοφορία: 2xCD «Θα πιω απόψε το φεγγάρι - Αφιέρωμα στον Λευτέρη Παπαδόπουλο»
(Legend: 220 157 222/232) 2008

«Άμα δείτε το φεγγάρι» (Live, 2008)
 (Ζωντανή ηχογράφηση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών)
Μουσική: Μίμης Πλέσσας | Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος | Ερμηνεία: Μαρινέλλα
| Κυκλοφορία: 2xCD «Θα πιω απόψε το φεγγάρι - Αφιέρωμα στον Λευτέρη Παπαδόπουλο»
(Legend: 220 157 222/232) 2008

«Άνοιξε πέτρα» (Live, 2008)
 (Ζωντανή ηχογράφηση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών)
Μουσική: Μίμης Πλέσσας | Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος | Ερμηνεία: Μαρινέλλα
| Κυκλοφορία: 2xCD «Θα πιω απόψε το φεγγάρι - Αφιέρωμα στον Λευτέρη Παπαδόπουλο»
(Legend: 220 157 222/232) 2008
 
 
«Ζωγραφισμένα στο χαρτί
τα λόγια σου κρατάω,
ζωγραφισμένα στην καρδιά
τα μάτια π αγαπάω
Στην καρδιά μου
έχει ανθίσει το λουλούδι μου,
έλα νύχτα για ν ακούσεις το τραγούδι μου,
έλα νύχτα για ν ακούσεις το τραγούδι μου! 
Ζωγραφισμένα στο χαρτί
παράπονα θα στείλω
και της αγάπης τον καημό
σε κεντημένο φύλλο»
 

 
Ακολουθήστε μας: 
· YOUTUBE 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου