24 Μαρτίου 2010

Marinella mia


Photo credit: George Kavallierakis © February 26, 2010

Από την δημοσιογράφο Χρυσούλα Παπαϊωάννου
για την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»
 
Κυκλοφορία: Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010, Ελλάδα
 
Φωτογραφίες: Γιώργος Καβαλλιεράκης ©


Δεν θα προκαλούσαν έκπληξη μερικές βραδιές στο «Παλλάς» με τη «μεγάλη Κυρία του Ελληνικού Τραγουδιού». Θα έμπαιναν αυτομάτως στη λίστα με τα μουσικά «highlights» της χρονιάς. Ούτε εκπλήσσει το ότι η Μαρινέλλα θα ερμηνεύσει τον ανθό του ρεπερτορίου της. Αυτό που καθιστά ιδιαίτερες τις ερχόμενες εμφανίσεις (15 Απριλίου έως 6 Ιουνίου) είναι ότι επιστρέφει με ένα μιούζικαλ, όπου ο όρος υπερθέαμα δεν εξαντλείται στη μεγάλη παραγωγή. Αναφέρεται σε ένα σύνθετο θέαμα που συνδυάζει τραγούδι και πρόζα και βρίθει από στιγμές… εξομολόγησης.




Γιατί το «Μαρινέλλα - Το μιούζικαλ» των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου, που σκηνοθετεί ο Σταμάτης Φασουλής, είναι γεμάτο από «ακριβά» στιγμιότυπα από τη διαδρομή της ερμηνεύτριας, προσωπική και επαγγελματική, που εξελίσσεται παράλληλα με την πορεία της Ελλάδας από το '50 έως τις μέρες μας. Η ιστορία εκτυλίσσεται με φόντο την ιστορία τριών γυναικών. Της Ειρήνης (Ευαγγελία Μουμούρη), μιας γυναίκας από την επαρχία, της Αθηναίας Μαρίας (Τζένη Μπότση) και ενός κοριτσιού από τη Θεσσαλονίκη, που πήρε κάποτε το όνομα Μαρινέλλα και ερμηνεύει φυσικά η τραγουδίστρια.

Παρ' όλο που η μακροχρόνια συνεργασία της με τον Σταμάτη Φασουλή είναι καταρχήν καθησυχαστική, υπάρχει ένα επιπλέον άγχος που ξεπερνά την αγωνία της έναρξης. «Παλιά ο Σταμάτης “έμπαινε” στο χώρο μου, σε κέντρα και συναυλίες. Τώρα πάω εγώ στο δικό του. Το τραγούδι είναι το γήπεδο μου. Η πρόζα όμως, όχι. Είναι σαν να πηγαίνω πάλι στο δημοτικό…», είπε χθες με ειλικρίνεια.

Στην παράσταση, εκτός από τον εαυτό της, θα ερμηνεύει πολλούς ρόλους: από αυτόν της μάνας μέχρι μία καφετζού! Η ίδια, άλλωστε, πρότεινε στους Ρέππα – Παπαθανασίου κωμικά περιστατικά που της έχουν συμβεί.





Και ο Σταμάτης Φασουλής, όμως, αν και δοκιμασμένος στο μιούζικαλ, βάζει ψηλά τον πήχη. «Υπάρχει μια ιδιορρυθμία: ακουμπάμε σε πραγματικά γεγονότα. Θέλουμε όμως να στέκεται και ως αυτόνομο μιούζικαλ», είπε. Για να πάρουμε μια ιδέα, ανέφερε ότι μακρινός συγγενής της παράστασης -που δεσμεύεται ότι δεν θα ξεπεράσει τις δυόμισι ώρες- είναι το «Mamma mia». Είναι, όμως, γι' αυτόν μια υπόθεση ελληνική. «Το θέμα μας είναι κατά πόσον η φωνή και τα τραγούδια της Μαρινέλλας επηρέασαν τα συναισθήματα των Ελλήνων», εξήγησε. Αυτό το κομμάτι ανέλαβε να αναδείξει το δίδυμο Ρέππας - Παπαθανασίου.

«Η βιογραφία πάντα είναι πρόβλημα. Υπάρχουν δύο εναλλακτικές: ή να γίνεις αδιάκριτος ή να ωραιοποιήσεις. Υπάρχει ένα ακόμη θέμα: σε τι οφείλει ένας άνθρωπος τη διασημότητα του. Η Μαρινέλλα, εκτός από ερμηνεύτρια, είναι σύμβολο. Στην εικόνα της καθρεφτίστηκαν μεγάλες κοινωνικές ομάδες», είπε ο Μιχάλης Ρέππας.

Marinella with Stamatis Fasoulis,
Thanassis Papathanasiou,
Michalis Reppas, Antonis Loudaros,
Jenny Botsi, Evaggelia Moumouri,
Memos Begnis, on February 26, 2010.
| Photo credit: George Kavallierakis ©
Η ίδια η Μαρινέλλα χθες, αντί να είναι αυτοαναφορική, προτίμησε να αναφερθεί στους συνεργάτες της. Είπε ότι όταν άκουσε την πρωταγωνιστική τετράδα Μπότση - Μουμούρη - Αντώνη Λουδάρο - Μέμο Μπεγνή (οι δύο άντρες υποδύονται τους συντρόφους των γυναικών) να κάνουν πρόβα το «Μπορεί», συγκινήθηκε τόσο πολύ ώστε σκέφτηκε «να μην το ξαναπώ ποτέ».

Και γι' αυτούς υπήρχαν δυσκολίες. «Δεν είναι εύκολο να κάνεις πρόβα με την ιστορία της… Ελλάδας. Ήταν σαν να συμμετείχαμε σε ντοκιμαντέρ», είπε ο Αντώνης Λουδάρος. Οι τέσσερις πρωταγωνιστές ερμηνεύουν τραγούδια, μερικά της Μαρινέλλας. Δεν είναι τα μόνα που περιλαμβάνονται στην παράσταση, στην οποία συμμετέχουν δώδεκα ακόμη ηθοποιοί και χορευτές. «Ακούγονται πολλά, από τα καλύτερα έως τα χειρότερα, από τα πιο αστεία έως Χατζιδάκι», είπε ο Φασουλής. Έτσι εξηγούνται τα δέκα διαφορετικά μουσικά στυλ που θα παίξει η οκταμελής ορχήστρα: λάτιν του '50, ντίσκο του '70, ροκ εν ρολ του Ελβις Πρίσλεϊ, καλαματιανά κ.α. Αναλόγως πλούσια είναι τα σκηνικά (Γιώργου Γαβαλά) και τα κοστούμια (Ντένης Βαχλιώτη).

Info.
Τιμές εισιτηρίων: από 20 έως 80.
Προπώληση εισιτηρίων: «Παλλάς» (Βουκουρεστίου 5, Αθήνα),
τηλεφωνικώς στο 210 3213100, στα καταστήματα «Fnac» και «Public».
Ηλεκτρονική προπώληση: www.ellthea.gr.
 
Ακολουθήστε μας: 
· YOUTUBE 
 
| An article by Greek journalist Chrisoula Papaioannou for the Greek newspaper Eleftherotypia (Freedom of the press), about the Grande Dame of the Greek Song Marinella and her new musical performance “Marinella - To miouzikal (Marinella - The musical)” by Michalis Reppas and Thanassis Papathanasiou, directed by Stamatis Fasoulis and chorographed by Dimitris Papazoglou, on the occasion of yesterday's Press Conference that held at the Pallas Theatre in Athens, on March 23, 2010. The musical performance will premiere on April 15, 2010. Starring alongside Marinella (alphabetically): Antonis Loudaros, Evangelia Moumouri, Memos Mpegnis, Jenny Botsi alongs with a company of ten singers and dancers! | Published: Wednesday, March 24, 2010 | Source: ELEFTHEROTYPIA Newspaper

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου