9 Δεκεμβρίου 2022

H Μαρινέλλα και οι μάχες με τον χρόνο (Κριτική)

…Η Μαρινέλλα έχει ταλέντο και αυτό που κάνει πάνω στη σκηνή είναι δικό της δημιούργημα, μόνη της το έφτιαξε και εμείς το απολαμβάνουμε. Κι' όσο κι' αν προσπαθούν όλοι δεν μπορούν ούτε καν να το αντιγράψουν.
Ή το έχεις ή δεν το έχεις!
 
Photo credit: Elli Poupoulidou © December 2, 2022
 
Από τον δημοσιογράφο και κριτικό
Ιάσονα Τριανταφυλλίδη
για την ιστοσελίδα της εφημερίδας
 
Δημοσίευση: Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022
 
 
         Κατ' αρχήν να ξεκαθαρίσω πως ο τίτλος δεν έχει καμιά «πονηρή» φιλοδοξία, να ασχοληθεί δηλαδή με βλακείες και μπαναλαρίες του στιλ πόσω χρονώ είναι η Μαρινέλλα, πόσα χρόνια τραγουδάει, πότε χώρισαν με τον Καζαντζίδη, πότε ξεκίνησε να τραγουδάει μόνη της, πότε πήγε στις μπουάτ, πότε γνώρισε τον Κώστα Χατζή, πότε;… Πότε;… Πότε;…
 
         Είναι ανοησία να βλέπεις ένα θαύμα της φύσης, μια γυναίκα σαν αυτή που είδα την περασμένη 'βδομάδα στο «Christmas Theater», επί τρεις ώρες πάνω στη σκηνή, να νιώθεις τι θα πει αυθεντική ψυχαγωγία και έναν άνθρωπο σαν δαίμονα να διατρέχει τη σκηνή πάνω - κάτω τραγουδώντας, χορεύοντας, κάνοντας χιούμορ, στην ουσία μόνη της με βοήθεια την ορχήστρα, τον κλασικό απ' όλες τις απόψεις Θ. Πολυκανδριώτη, τους μαθητές του -πάνω από 20- που παίζουν μπουζούκι, τέσσερα ταλαντούχα κορίτσια, αλλά στην ουσία αυτή ήταν η επικεφαλής, αυτή ήταν η αρχή, η μέση και το φινάλε.
 
         Συν ένα ταλαντούχο παιδάκι 12 χρονώ που έπαιζε μπουζούκι και τη συνόδεψε μόνο του στο «Δεν θα ξαν' αγαπήσω» των Μ. Λοΐζου - Λ. Παπαδόπουλου, μαγική στιγμή. Έπειτα από τόσα χρόνια που τη βλέπω, μπορώ εκείνη τη στιγμή να μην τη θαυμάσω, αλλά να την απολαύσω χωρίς να χρειάζεται να σκεφτώ τίποτα. Τη θαυμάζω μετά, όταν σκέφτομαι ακριβώς αυτές τις μάχες με τον χρόνο και όχι βέβαια το φτηνό «πώς κρατιέται;».
 
 
Photo credit: Elli Poupoulidou © December 2, 2022
 
         Πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις θυμάμαι την Ελένη Βλάχου και τι έχει γράψει: «Οι άνθρωποι έχουν τρεις ηλικίες: η μία είναι αυτή που λέει η ταυτότητα, η δεύτερη το πόσο φαίνονται ότι είναι, που αυτό έχει να κάνει με πολλά, και η τρίτη και η πιο σημαντική είναι η ηλικία με την οποία γεννιέσαι και πεθαίνεις». Είναι αυτή η ίδια ηλικία που σε ακολουθεί παντού. Και η Μαρινέλλα φαίνεται καθαρά ότι έχει γεννηθεί για να ζει εκεί, γύρω στα 35 με 40. Αρκετά νέα για να έχει το κέφι και την ένταση να κατακλύζει τη σκηνή και αρκετά ώριμη να ξέρει τι γίνεται γύρω της.
 
         Αν είναι να θαυμάσεις πραγματικά τη Μαρινέλλα και τις μάχες της με τον χρόνο είναι αυτό ακριβώς. Το ότι δηλαδή άντεξε σε κάθε τρικλοποδιά που πήγε να της βάλει η ζωή και ο χρόνος -σε ποιον απ' όλους μας δεν βάζει συνέχεια άραγε; Από τον χωρισμό με τον Καζαντζίδη, στο φινάλε της μεγάλης πίστας με τη μεταπολίτευση, στις μπουάτ, μετά πάλι στις πίστες από τις μπουάτ και λοιπά, και λοιπά.
 
 


 
         Η Μαρινέλλα έχει ταλέντο και αυτό που κάνει πάνω στη σκηνή είναι δικό της δημιούργημα, μόνη της το έφτιαξε και εμείς το απολαμβάνουμε, κι' όσο κι' αν προσπαθούν όλοι δεν μπορούν ούτε καν να το αντιγράψουν. Ή το έχεις ή δεν το έχεις.
 
         Και είναι αυτό ακριβώς που είπα πιο πριν. Έχει την εξυπνάδα, κάθε φορά που ο χρόνος και ο καιρός προσπαθούσαν να της βάλουν τρικλοποδιές, αυτή να τις βλέπει, να τις υπερπηδά και να προπορεύεται. Ίσως γιατί από μικρή είχε δει το τέρας να της δείχνει τα δόντια του και ήξερε καλά πού δεν ήθελε να βρεθεί. 
 
         Είναι υπέροχη η Μαρινέλλα στο «Christmas Τheater» και απολαυστική. Και μπράβο που την επόμενη Τρίτη το απόγευμα θα τιμηθεί στο Μέγαρο Μουσικής για την προσφορά της στο Ελληνικό Τραγούδι και όχι μόνο.
 
 
 
Ακολουθήστε μας: 
· YOUTUBE 
 
| Review by the Greek journalist, film and theater critic Jason Triantafyllides about Marinella for the Greek newspaper I Efimerida Ton Syntakton (The newpaper of the edirots), on the occasion of her musical performance “Ta laika tis Marinellas (Marinella's folk songs)” at the Christmas Theater from December 2, with the participation of the Greek composer Thanassis Polykandriotis, the musical ensemble Oi Epomenoi (The next ones) and four female singers: Stefania Rizou, Kassiani Leipsaki, Venia Karagiannidou and Sissy Polydorou. | Published: Tuesday, December 9, 2021 | Source: EFSYN.GR.

1 σχόλιο:

  1. Εύγε για την εξαιρετική προσέγγιση της κριτικής του Ιάσονα Τριανταφυλλίδη !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή