10 Οκτωβρίου 2022

Στέλιος Καζαντζίδης - Μαρινέλλα: Δεν τους χώρισαν 31 χρόνια!

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ - ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ:
ΡΟΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
  
 
Άρθρο του Πάνου Γεραμάνη
(δημοσιογράφου και μελετητή
του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού)
από την εφημερίδα «Τα Νέα»,
στις 10 Οκτωβρίου 1996
 
 
         Καζαντζίδης - Μαρινέλλα. Ένα μεγαλόπρεπο ντουέτο. Δύο ονόματα, σύμβολα για το Ελληνικό Τραγούδι, για τη ζωή, τα βάσανα και τη διασκέδαση ενός λαού. Μετά τον χωρισμό τους, ως ζευγάρι, το σκυθρωπό φθινόπωρο του 1965, βρέθηκαν, προχθές, πάλι μαζί για πρώτη φορά μετά τριάντα ένα χρόνια, για πολλές ώρες, σε μια βάρκα, υπό βροχήν, για να ψαρέψουν στα ταραγμένα νερά του Βόρειου Ευβοϊκού. Στον Άγιο Κωνσταντίνο, πριν από τη Λαμία. 
 
         Μια συνάντηση (Καζαντζίδη - Μαρινέλλας) καθαρά φιλική, αλλά ιστορική, με αλληλουχία κρυφών αισθημάτων, που σίγουρα θα φέρει την τέλεια συνεργασία στο φινάλε της δαφνοστεφανωμένης πορείας και των δύο στο Ελληνικό Τραγούδι. Μια πορεία που είναι δεμένη με συγκεκριμένα γεγονότα και καταστάσεις. Με στιγμές από τη ζωή τους και τη ζωή μας. Ο Καζαντζίδης και η Μαρινέλλα -όπως δήλωσαν, προχθές τα μεσάνυχτα, στα «Νέα»- βλέπουν με πολύ καλό μάτι μια καινούργια μεγάλη συνεργασία και πρώτα απ' όλα γιατί το ζητάει ο κόσμος που τους λατρεύει! 
 
         Η πρόσκληση έγινε από τον Στέλιο και η ισχύς της δεν είχε χρονοδιάγραμμα. Την 1η Σεπτέμβρη η Μαρινέλλα του τηλεφώνησε από την Αθήνα για να ευχηθεί για τα γενέθλιά του. Εκείνος, μετά τις ευχαριστίες, την κάλεσε στον Άγιο Κωνσταντίνο Λοκρίδας για ψάρεμα. Το πρωί της περασμένης Τρίτης (8 Οκτωβρίου 1996), η Μεγάλη Κυρία του Ελληνικού Τραγουδιού έφθανε στο εξοχικό του Στέλιου, χωρίς προηγουμένως να του τηλεφωνήσει. 
 
         Επίσκεψη - έκπληξη αλλά και εγκάρδια υποδοχή στη Μαρινέλλα από τη σύζυγο του Καζαντζίδη, την απλή και ευγενική Βάσω. Το ίδιο και από τον κουμπάρο τους, Νίκο Τζανιδάκη, και τον φίλο τους, Ανδρέα Καϊάφα, τον άνθρωπο που έπεισε τον Στέλιο ν' αποφασίσει να κάνει συναυλίες.
 
 
Τα ίδια πρόσωπα σε άλλες εποχές. Καζαντζίδης, Μαρινέλλα, Γεραμάνης.
Αριστερά το 1964, και δεξιά, προχθές στο ξαναντάμωμα.


 
 
         «Καλώς ήλθες Κυριακίτσα στο φτωχικό μας» ήταν οι πρώτες κουβέντες που είπε ο Στέλιος στη Μαρινέλλα, και εκείνη με λαμπερό πρόσωπο στο οποίο διακρίνονταν τα συναισθήματα της συγκίνησης και της χαράς, είπε: «Γεια σου Στέλιο μου, καλώς σε βρίσκω». Και συνέχισε: «Καλώς σας βρίσκω Βασούλα, Νίκο, Αντρέα. Είμαι πολύ συγκινημένη απ' αυτή τη συνάντηση. Την περιμέναμε όλοι μας». 
 
         Ο Καζαντζίδης, σεμνός, αλλά τόσο φιλόξενος, με πλατύ χαμόγελο, άνοιξε τα χέρια του και της είπε: «Πέρασε, κάθισε να ξεκουραστείς». Όλη η συντροφιά κάθισε στο μακρύ τραπέζι του μικρού σπιτιού του Στέλιου στον Άγιο Κωνσταντίνο, όπου τριάντα χρόνια έχουν περάσει κι' έχουν φιλοξενηθεί χιλιάδες επώνυμοι και ανώνυμοι, γνωστοί και φίλοι του μεγάλου μας λαϊκού βάρδου. 
 
         «Για θυμήσου, βρε Στέλιο, τι ήταν εδώ όταν πρωτοήρθαμε πριν από τριάντα χρόνια», είπε η Μαρινέλλα. Κούνησε κανα δυο φορές το κεφάλι της και συνέχισε «Θεέ μου, πώς πέρασαν τα χρόνια». Στο πρόσωπο του βάρδου μας φάνηκε ένα χαμόγελο απορίας. Σήκωσε το αριστερό του χέρι και το χτύπησε στο τραπέζι, χωρίς μιλιά. Βουβαμάρα για λίγα δευτερόλεπτα και μετά ακούγεται η φωνή του Καζαντζίδη: «Άσε τις συγκινήσεις», είπε στη Μαρινέλλα. «Εδώ πρέπει να πάμε για ψάρεμα». Και ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος: 
- «Πω - πω, τρελαίνομαι Στέλιο για ψάρεμα!» 
- «Σου έχω ένα δόλωμα θεσπέσιο. Πράσινο γαριδάκι. Έχει πολύ μεγάλο κόπο να το μαζέψεις». 
- «Μπράβο Στέλιο, με ξεκουράζει, με γαληνεύει η θάλασσα». 
- «Ήξερα εγώ όταν σε κάλεσα εδώ να ψαρέψουμε!». 
 
 
Marinella, Stelios Kazantzidis and Panos Geramanis
at the Acropol Theater in Athens, on January 2, 1964.
| Photo from the personal archive of Panos Geramanis ©
 
         Το ψάρεμα κράτησε δυο ώρες. Ο Στέλιος, η Μαρινέλλα και ο Νίκος Τζανιδάκης (που ήταν μαζί τους στη βάρκα) έγιναν μούσκεμα. Γύρω στις 7:35 βγήκαν. Μπροστά στην  πόρτα του σπιτιού τους περίμεναν η Βάσω, η ανιψιά της, Ελένη Αλμπάνη, και ο Ανδρέας Καϊάφας με τον γιο του Χρήστο. Το δίχτυ είχε πολλά ψάρια μέσα. Μπαλάδες, σαργούς, τσιπούρες, μπαρμπούνια.
 
Photo credit: Giannis Kampouris ©
         Κάθισαν ξανά στο μακρύ τραπέζι. Πλάι - πλάι, Στέλιος και Μαρινέλλα. Και τί δεν θυμήθηκαν! Πανόραμα Θεσσαλονίκης (1957), η πρώτη γνωριμία. Ψάρεμα στον Θερμαϊκό με τη βάρκα του πατέρα της Μαρινέλλας, Γιώργου Παπαδόπουλου. Κάθοδος στην Αθήνα. Ντουέτο, σε τραγούδια του Μητσάκη, Καζαντζίδης - Μαρινέλλα. Εννιά χρόνια τραγούδια, πράγματα και θαύματα. Οι αφηγήσεις και από τους δύο δεν έχουν τελειωμό. 
 
         Ο χρόνος δεν τους εμποδίζει να κάνουν μια καινούργια αρχή που δεν φαίνεται ν' αργεί. Ο Ανδρέας Καϊάφας επιμένει ότι οι συναυλίες πρέπει να αρχίσουν από το Παρίσι, γι' αυτό φεύγει για την γαλλική πρωτεύουσα προκειμένου να συναντήσει τον συνέταιρο του, Μισέλ Γκοσέ, για την προετοιμασία των πρώτων συναυλιών που θα αποφασίσει ο Καζαντζίδης.

 

 
Ακολουθήστε μας: 
· YOUTUBE 
 
| 31 years did not separate them! Stelios Kazantzidis - Marinella: Romantic encounter and promises for a new collaboration!”; Article by the Greek journalist and scholar of the Greek folk music Panos Geramanis (1945 - 2005) for the “Panorama” insert of the Greek newspaper Ta nea (The news), on the occasion of a rare (public) encounter of the two great artists, on October 8, 1996. Marinella visited Stelios Kazantzidis at his home in Agios Konstantinos of Phthiotis, Greece, after many years. Present were Vasso (Kazantzidis' wife), Panos Geramanis, Nikos Tzanidakis (Kazantzidis' friend) and Andreas Kaiafas (president of the record company "MBI"). As Geramanis described in the article, their encounter took place in a very good, friendly atmosphere. Kazantzidis and Marinella went fishing, remembered the old days, got emotional and discussed the possibility of joint concerts (31 years after their separation), which, unfortunately, never happened. | Photos by Giannis Kampouris © 1996 | Published: Thursday, October 10, 1996 | Source: TA NEA Newspaper.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου