1 Σεπτεμβρίου 2018

«Τραγουδώ στο νησί μου» στην Τάφρο Ντ' Αβίλα

«Τραγουδώ, τραγουδώ το νησί μου,
που 'ναι τόσο μικρό για να μπόρει,
πού 'ναι τόσο μικρό για να μπόρει
σαν πουλί να χωρέσει στη χούφτα μου»


 
         Κείμενα και ποιήματα που ανθολογούνται από την αρχαία, τη βυζαντινή, τη μεσαιωνική, τη δημώδη, την αναγεννησιακή και τη νεότερη λογοτεχνία της Κύπρου, τα οποία αποτελούν αψευδείς μάρτυρες ότι αδιάλειπτα και δημιουργικά, μέσα στους αιώνες, καλλιεργούνταν η ελληνική γλώσσα, μελοποίησε ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Θεοφάνους.
 
         Η μουσική παράσταση, με ερμηνευτές την Μαρινέλλα, τον Αντώνη Ρέμο και σε ειδική συμμετοχή τον Πέτρο Γαϊτάνο, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008 στην «Τάφρο Ντ' Αβίλα» στη Λευκωσία.
 
          Τους ερμηνευτές θα πλαισιώσει η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, καθώς και μια λαϊκή ορχήστρα εμπλουτισμένη με παραδοσιακά όργανα, όπως και η Χορωδία «Άρης Λεμεσού», υπό τη διεύθυνση του συνθέτη Γιώργου Θεοφάνους. Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιάννης Κακλέας και την σκηνογραφία ο Μανώλης Παντελιδάκης.
 
         Η μουσική παράσταση «Τραγουδώ το νησί μου» περιλαμβάνει μελοποιημένα κείμενα και ποιήματα, ξεκινώντας με τον Στασίνο (7ος αιώνας π.Χ.), ο οποίος σύμφωνα με αρχαίες πηγές ήταν ο δημιουργούς των Κυπρίων Επών, ραψωδός (ειπώθηκε πως ήταν γαμπρός του Ομήρου) και τον χρησμολόγο Εύκλο.
         Συνεχίζει στο δημοτικό τραγούδι (Αροδαφνούσα) και στο Ακριτικό τραγούδι (Διγενής), τα οποία δείχνουν τη δύναμη και το πάθος του λαού, όπως και την πίστη του, η οποία ερμηνεύεται μέσα από τη μεγάλη μορφή του Αγίου Νεοφύτου του Έγκλειστου και σε μία από τις προσευχές του, την οποία μελοποίησε ο συνθέτης και με ιδιαίτερο τρόπο.
         Προχωρά στα Κυπριώτικα Ερωτικά (Πετραρχικά στο 16ο αιώνα, όπως συγκεντρώθηκαν και δημοσιεύτηκαν από τη Θέμιδα Σιαπκαρά - Πιτσιλλίδου) που, με το λυρισμό και την καταξίωση της κυπριακής διαλέκτου ως λογοτεχνικής γλώσσας, αποτελούν σταθμό στη λογοτεχνία ολόκληρου του Ελληνισμού.
 
Ώρα έναρξης: 21:00
 
Κεντρικά σημεία προπώλησες εισιτηρίων:
· Λευκωσία: Κανάλι «ΣΙΓΜΑ»
· Λάρνακα: Περίπτερο «ΠΑΦΙΤΗΣ», Περίπτερο «ΣΤΑΜΑΡ»
· Λεμεσός: «MUSICAL PARADISE»
· Πάφος: Περίπτερο «ΦΩΤΟΥΛΑ»
 
Τιμές εισιτηρίων: 30, 50, 80 (VIP)
 
Ακολουθήστε μας: 
· YOUTUBE 
 
| Greek-Cypriot composer Giorgos Theofanous will present a new musical work, entitled Tragoudo to nisi mou (I sing for my island)”, based on literature and poetry of the entire history of Cyprus from the ancients times until today. The musical performance will take place at the D'Avila Moat (Stasinou Avenue, Nicosia, Cyprus) on September 11, 2008 (at 21:00), and will participate Marinella, Antonis Remos, Petros Gaitanos, Alex Panayi, Giorgos Tsouris and Mariam Venizelou, with Symphony Orchestra of Cyprus and Aris Choir of Limassol.
 
Giorgos Theofanous – Composer and conductor
Giorgos Zachariou – Arranger
Yiannis Kakleas – Director
Manolis Pantelidakis – Set design
Kyriakos Kosmidis – Choreographer
Giorgos Sergedakis, Irene Tsakiri – Costume design
 
Ticket prices: €30, €50, €80 (VIP)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου