20 Ιανουαρίου 2013

«Με τη Μαρινέλλα θα ζωντανέψουμε το Ρεσιτάλ»

«Είμαι προπαγανδιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων!»
 
ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ - ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΗΣ
Τέσσερις δεκαετίες µετά,
το σπουδαίο ντουέτο ξαναβρίσκεται,
στη σκηνή του «Παλλάς»!
 
Marinella and Kostas Chatzis at the Pallas Theater in Athens.
| Photo credit: Giorgos Kavallierakis © November 19, 2012
 
Συνέντευξη του Κώστα Χατζή
στην δημοσιογράφο Δέσποινα Σαββοπούλου
για το ένθετο περιοδικό «Art»
της εφημερίδας «Τύπος της Κυριακής»
 
Κυκλοφορία: Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013, Ελλάδα
 
Φωτογραφίες: Γιώργος Καβαλλιεράκης ©


Φωτογραφία: Γιώργος Καβαλλιεράκης © 19 Νοεμβρίου 2012
         Το «Ρεσιτάλ» που έδωσαν το 1976 στη µπουάτ «Σκορπιός» έµεινε ιστορικό. Από τότε δεν είχαν συναντηθεί ξανά στη σκηνή για να το επαναλάβουν. Ο Κώστας Χατζής και η Μαρινέλλα ανανεώνουν το ραντεβού τους και εµφανίζονται από τις 25 Ιανουαρίου στο «Παλλάς» για να καταθέσουν ένα νέο ρεσιτάλ ερµηνείας. Στο τραγουδιστικό τους οπλοστάσιο, εκτός από τα τραγούδια της θρυλικής συνύπαρξής τους πριν από 37 χρόνια, απ' όπου προέκυψε το τριπλό «Ρεσιτάλ», ένας από τους δέκα πιο εµπορικούς ελληνικούς δίσκους όλων των εποχών, οι δύο ακόµα συνεργασίες τους που ακολούθησαν, το «Ταµ - ταµ» (1980) και η δισκογραφική «Συνάντηση» (1987).
 
         Πολύ αγαπητοί στο ευρύ κοινό και οι δύο καλλιτέχνες, θα δώσουν την ευκαιρία στους µεγαλύτερους να θυµηθούν τα τραγούδια τους και στους νεότερους να γνωρίσουν το µοναδικό τους ντουέτο. Ο «Τύπος της Κυριακής» προσφέρει µάλιστα την ευκαιρία στους αναγνώστες της εφηµερίδας να αποκτήσουν τέσσερα CDs µε αγαπηµένες, µεγάλες επιτυχίες του τραγουδοποιού Κώστα Χατζή, σε µια συλλογή που αποτελεί απόκτηµα για κάθε ελληνική δισκοθήκη.
 
         Έπειτα από µια πρόβα για την ετοιµασία της νέας συνάντησής µε την κυρία Μαρινέλλα στη σκηνή, ο Κώστας Χατζής ξεδίπλωσε στο «Αρτ» τις λεπτοµέρειες από αυτή την ανανεωµένη συνύπαρξή τους επί σκηνής. Αν και πέρασαν 37 χρόνια από το «Ρεσιτάλ» και 27 από τη «Συνάντηση», ο Κώστας Χατζής και η Μαρινέλλα ποτέ δεν χάθηκαν. Πάντα διατήρησαν µια φιλική, ανθρώπινη σχέση, καθώς και οι δύο είναι καλλιτέχνες που δένονται και τιµούν τους συνεργάτες τους.
 
 
«Η Μαρινέλλα είναι πάνω απ' όλα µια πολύ σπουδαία καλλιτέχνις! Μια ερµηνεύτρια µε µεγάλη και πηγαία εκφραστικότητα που µιλάει κατευθείαν στις ψυχές των ανθρώπων Είναι πολύ ωραίο να συναντιούνται ξανά δύο άνθρωποι που έχουν ανταλλάξει πάνω στο ίδιο πάλκο το τρακ, τις σκέψεις, τις συγκινήσεις τους»
 
Φωτογραφία: Γιώργος Καβαλλιεράκης © 19 Νοεμβρίου 2012
 
 
- Κύριε Χατζή, γιατί αργήσατε τόσο πολύ να βρεθείτε και πάλι στην ίδια σκηνή µε την κυρία Μαρινέλλα;
- Έλα ντε… Δεν είναι ότι δεν το θέλαµε. Το είχαµε ξανασκεφτεί. Όµως µας εµπόδιζαν οι συνθήκες. Δεν ευνοούσαν το σωστό τρόπο της εκ' νέου συνύπαρξής µας. Το πολύ ευχάριστο είναι ότι καταφέρνουµε να ξαναβρεθούµε ύστερα από 36 χρόνια. Είναι πολύ όµορφο αυτό που ζούµε, αν και ακόµα βρισκόµαστε στην περίοδο των προβών.
 
- Πώς είναι η κυρία Μαρινέλλα ως συνεργάτις;
- Είναι πολύ προσιτή και πάντα πολύ φιλική. Όµως όλα αυτά δεν έχουν τόση σηµασία. Η Μαρινέλλα είναι πάνω απ' όλα µια πολύ σπουδαία καλλιτέχνις. Μια ερµηνεύτρια µε µεγάλη και πηγαία εκφραστικότητα που µιλάει κατευθείαν στις ψυχές των ανθρώπων. Είναι πολύ ωραίο να συναντιούνται ξανά δύο άνθρωποι που έχουν ανταλλάξει πάνω στο ίδιο πάλκο το τρακ, τις σκέψεις, τις συγκινήσεις τους. Άλλωστε, πέρα από το θρυλικό «Ρεσιτάλ», συναντηθήκαµε και άλλες φορές δισκογραφικά ή φιλικά και ανθρώπινα, καθώς ποτέ δεν σταµατήσαµε να έχουµε επαφές. 
 
- Τι πιστεύετε ότι είναι αυτό που έκανε το «Ρεσιτάλ» ιστορικό;
- Οι συνθήκες της εποχής και το ίδιο το κοινό. Ακόµα το γεγονός ότι µια καλλιτέχνις τέτοιας µεγάλης εµβέλειας, όπως είναι η Μαρινέλλα, τραγούδησε αυτό το είδος µπαλάντας µε κοινωνικό περιεχόµενο, όπως αυτό που έχει συνδεθεί µε τη δική µου διαδροµή στη µουσική. Όµως η ίδια πιστεύει όλα αυτά που ερµηνεύει, τα νιώθει βαθιά µέσα στην ψυχή της, γι' αυτό και στο στόµα της αποκτούν ακόµα µεγαλύτερο νόηµα. Το σηµαντικό είναι να µην ξεχνάµε τις ρίζες µας και από πού προερχόµαστε και η Μαρινέλλα το καταφέρνει. Γι' αυτό της ταιριάζει το κοινωνικό τραγούδι. Κι' εγώ δεν ξεχνώ ποτέ την καταγωγή µου.
 
- Πότε σκεφτήκατε να συνεργαστείτε για πρώτη φορά µαζί;
- Πολύ πιο πριν από το 1976 και το «Σκορπιό». Ήταν γύρω στο 1968-69, όταν εκείνη δούλευε στο «Στορκ», που είχαµε σκεφτεί να κάνουµε µια δουλειά µαζί. Δεν ήταν εύκολο τότε. Λόγω της δικτατορίας υπήρχε πρόβληµα µε τη λογοκρισία. Στα χρόνια που ακολούθησαν ερχόταν και µε άκουγε εκεί όπου τραγουδούσα και πήγαινα κι' εγώ. Το 1975 πλέον κάναµε πρόβες για τα τραγούδια που είχα γράψει αυτό το διάστηµα και κυκλοφόρησαν στο «Ρεσιτάλ» το 1976.
 
- Πώς θα είναι το πρόγραµµα που θα παρουσιάσετε στο «Παλλάς»;
- Κατά 90% θα βασίζεται στο τριπλό «Ρεσιτάλ» και στα τραγούδια του. Το υπόλοιπο πρόγραµµα θα βασιστεί στα τραγούδια του «Ταµ - ταµ» και της «Συνάντησης». Ανάµεσα στα τραγούδια που θα ακουστούν είναι και τα «Θυµάµαι», «Δεν είµ' εγώ», το «Σπουδαίοι άνθρωποι, αλλά». Η Μαρινέλλα µε το δικό της µοναδικό τρόπο θα αποδώσει επιτυχίες όπως τα «Σύνορα η αγάπη δεν γνωρίζει», «Σ' αγαπώ», «Κι' ύστερα», «Πάρε µε µαζί σου, τσιγγάνε», «Η αγάπη όλα τα υποµένει» κ.α. Στο δεύτερο µέρος θα πούµε πολλά τραγούδια σε ντουέτο και θα µοιραστούµε τη σκηνή όπως παλιά. Με τη Μαρινέλλα στο πλευρό µου θα ζωντανέψουµε το «Ρεσιτάλ».
 
- Πώς ο χρόνος που έχει µεσολαβήσει έχει επιδράσει σ' αυτά τα κοµµάτια που έµειναν από αυτή τη συνεργασία;
- Το καλό θα ήταν αυτά τα τραγούδια να ήταν πλέον ρετρό, να µη βρίσκουν έδαφος σήµερα και να ισχύουν οι στίχοι τους. Δυστυχώς, όµως, αυτά τα τραγούδια, που µιλούν για τα ανθρώπινα δικαιώµατα και έχουν κοινωνικές διαστάσεις, εξακολουθούν και σήµερα να είναι διαχρονικά. Καταγγέλλω γι' αυτό το λόγο την Πολιτεία και λέω ότι είναι κρίµα να συµβαίνει αυτό. Εδώ και 55 χρόνια µιλώ και τραγουδώ τα ίδια θέµατα. Και ακόµα δεν έχουν βρει τη λύση τους.
 
 
Marinella and Kostas Chatzis at the Pallas Theater in Athens.
| Photo credit: Giorgos Kavallierakis © November 19, 2012
 
- Εννοείτε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα όλα αυτά τα χρόνια;
- Όχι µόνο δεν έχει αλλάξει, αλλά το σύστηµα είναι το ίδιο και ακόµα πιο σκληρό σήµερα, γι' αυτό τα τραγούδια αυτά εξακολουθούν να είναι επίκαιρα. Το έχει πει µοναδικά ο Γιώργος Σουρής πριν από εκατό χρόνια και δυστυχώς περιγράφει την εποχή µας και τη χώρα µας λες και έχει γραφτεί σήµερα: «Ποιος είδε κράτος λιγοστό σ' όλη τη γη µοναδικό / εκατό να εξοδεύει και πενήντα να µαζεύει / Να τρέφει όλους τους αργούς, να 'χει επτά πρωθυπουργούς / ταµείο δίχως χρήµατα και δόξης τόσα µνήµατα; / Να 'χει κλητήρες για φρουρά και να σε κλέβουν φανερά / κι' ενώ αυτοί σε κλέβουνε τον κλέφτη να γυρεύουνε»; 
 
- Θεωρείτε ότι στην εποχή µας το κοινό επιστρέφει στις µεγάλες αξίες, στις σηµαντικές στιγµές, των προηγούµενων δεκαετιών;
- Το κοινό έχει ανάγκη από κάπου να πιαστεί και να πιστέψει. Εµφανίζοµαι κατά καιρούς σε µπουάτ και τραγουδώ και βλέπω πώς αντιδρά ο κόσµος. Παρακολουθώ από την άλλη πώς κινείται το σύστηµα, µε το οποίο δεν συµφωνώ καθόλου, και προσπαθώ να µην προσαρµόζοµαι σ' αυτό.
 
- Ποια είναι η γνώμη σας για τον ελληνικό λαό;
- Ο ελληνικός λαός ξεχωρίζει. Οι Έλληνες είναι πολύ ωραίος λαός, µόνο που δεν έχει παιδεία. Ίσως γι' αυτό µπορούν ακόµα να µας εκµεταλλεύονται… Επίσης, οι Έλληνες έχουν ρατσισµό, αλλά όχι κατ' επίγνωση. Εγώ ένιωσα από παιδάκι που πήγα σχολείο αυτό το ρατσισµό. Έζησα την απόρριψη από µικρός. Οφείλουµε να αναπτύξουµε την αλληλεγγύη µας και την ικανότητα της αρµονικής συνύπαρξης.
 
 
Marinella and Kostas Chatzis at the Pallas Theater in Athens.
| Photo credit: Giorgos Kavallierakis © November 19, 2012
 
- Τι µήνυµα θα θέλατε να στείλετε στον κόσµο που σήµερα υποφέρει από την κρίση;
- Να µάθουµε τις ηθικές αρχές και να τις εφαρµόσουµε στη ζωή µας. Και αυτές βρίσκονται µέσα στην Αγία Γραφή. Αρκεί να ξέρουµε να αγαπάµε. Η Γραφή λέει κάπου στην Επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς Κορινθίους: «Η αγάπη µακροθυµεί, αγαθοποιεί, δεν φθονεί, δεν αυθαδιάζει και δεν επαίρεται». Κάθε άνθρωπος οφείλει να αγαπά χωρίς αντάλλαγµα. Να ξέρει να υποστηρίζει τα δικαιώµατα του συνανθρώπου του. Μόνο έτσι η χώρα µας θα πάει µπροστά.
 
- Με τον «Τύπο της Κυριακής» προσφέρονται στους αναγνώστες μας δικά σας CDs. Πώς νιώθετε που η εφημερίδα έχει γίνει ένα πολύ καλό μέσα για να φτάσει η δουλειά σας στα ελληνικά σπίτια;
- Οπωσδήποτε είναι κάτι που με χαροποιεί πολύ. Θεωρώ τον εαυτό μου προπαγανιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε όσα περισσότερα σπίτια καταφέρουν να μπουν τα τραγούδια μου, τόσο το καλύτερο. Όχι ότι μπορώ να διορθώσω το σύστημα, το κάνω για τη δική μου συνείδηση. Εδώ και 55 χρόνια τραγουδώ για την αγάπη και τη δικαιοσύνη. Και έτσι θα συνεχίσω, όσο ακόμα μου επιτρέπει η ζωή…
 
 
Info.
«ΡΕΣΙΤΑΛ»,
ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ - ΧΑΤΖΗΣ στο «Παλλάς»,
από τις 25 Ιανουαρίου 2013.
Σκηνοθεσία: Σταµάτης Φασουλής.
Ενορχηστρωτής και διευθυντής ορχήστρας: Χάρης Ανδρεάδης.
Τιµές εισιτηρίων: 25€, 30€, 35€, 40€, 50€, 60€,
Φοιτητικό 20€, ανέργων 15€ (αγορά µόνο από το ταµείο).
Προπώληση: Στα ταµεία του «Παλλάς».
Κρατήσεις µέσω ίντερνετ: www.ellthea.gr και www.tickethour.com.
 
Ακολουθήστε μας: 
· YOUTUBE 
 
| The great Greek singer and songwriter Kostas Chatzis gave an interview to Despina Savvopoulou for the insert magazine Art of the Greek newspaper Typos tis Kyriakis (The Sunday Press), on the occasion of his new collaboration with Marinella on their legendary “Recital” at the Pallas Theatre in Athens, Greece, from January 25, 2013. | Published: January 20, 2013 | Source: TYPOS TIS KYRIAKIS Newspaper
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου